Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Goed nieuws voor DTS en Auro: Dolby mag concurrentie niet buitensluiten

Geschreven door
Geplaatst op30 augustus 2019, 8:38 CategorieReceivers

Vorig jaar verscheen het bericht dat Dolby de keuzevrijheid in de audiomarkt wilde beperkten. Receivers, soundbars en andere audio-apparaten zouden volgens het bedrijf alleen nog gecomprimeerde Dolby audiosignalen mogen verwerken als dit door Dolby software zou gebeuren. Daarmee zou de concurrentie, en dan met name DTS en Auro, volledig buitengesloten worden.

Uit de vorig jaar uitgelekte plannen konden we opmaken dat Dolby zijn eigen Dolby-audiosignalen voortaan alleen middels een eigen upmixer wil laten verwerken. Simpel gezegd betekent dit dat je bij binnenkomende Dolby-audiosignalen, bijvoorbeeld een Dolby Digital of Dolby TrueHD audiosignaal van een Blu-ray disc, geen mogelijkheid meer hebt deze te upmixen met bijvoorbeeld DTS Neural:X of Auro-Matic van Auro 3D, wat een audio-effect met hoogtekanalen geeft. Het is dan alleen toegestaan om de Dolby Surround upmixer te gebruiken om effecten uit andere (hoogte)kanalen te creëren. Dolby zou deze verandering via een firmware-update willen doorvoeren waardoor producten na de update aan de beperking voldoen. Ook zouden er nieuwe producten, zoals soundbars, verschijnen die alleen over Dolby of DTS zouden beschikken.

Het plan van Dolby stuitte op aardig wat kritiek. Niet alleen consumenten zaken de plannen met verontwaardiging tegemoet, ook DTS en Auro waren het er niet mee eens omdat Dolby de concurrentie hiermee niet meer mogelijk maakt. Beide bedrijven zijn daarom naar de concurrentiewaakhonden van de Europese Commissie gestapt, en dat heeft nu een belangrijke overwinning opgeleverd. In een reactie op het onderzoek dat Europa opende, heeft Dolby beslist op zijn stappen terug te keren, zo meldt het Belgische De Tijd. Dolby, dat verder geen commentaar geeft, bevestigt die koerswijziging in een online statement aan elektronicaproducenten en andere klanten. Voor de Europese Commissie is de zaak daarmee afgedaan.

Dit is wat ons betreft goed nieuws voor consumenten, die nog altijd zelf mogelijk beslissen welke software ze gebruiken voor de audioweergave. Daarnaast zorgt deze beslissing ervoor dat audio-producten die al over een DTS- of Auro-upmixer beschikken hun Dolby-licentie niet verliezen. Je kunt als consument een audiotrack van Dolby dus gewoon blijven upmixen naar bijvoorbeeld een 7.1.4- of een 5.1.2-kanaals weergave middels een Auro- of DTS-upmixer.

 • Delen:

Reacties

 1. Ton
  31 augustus, 2019 om 10:27

  Ik heb al een jaar de Denon avr x 4500 met auro 3d / 9.1 receiver en het is mij nog nooit gelukt om auro 3d in 9.1 af te spelen. Nooit geluid op de back rear speakers. Terwijl mijn auro 3d blurays 9.1 en 11.1 zijn kom ik nooit verder dan 7.1…
  Iemand tips ?

  • Arnold
   31 augustus, 2019 om 11:02

   Ondersteunt je blue-ray speler de formaten, mogelijk heb je een firmware update nodig.
   En is deze direct via je AVR verbonden ?

   • Ton
    31 augustus, 2019 om 12:39

    Hoi Arnold,
    Ik heb de high end Oppo UDP-203 met high end HDMI rechtstreeks aangesloten op de receiver en alles is voorzien van recente firmware updates….

  • Martijn Chel
   31 augustus, 2019 om 22:40

   Ik weet dat in mijn geval (waar het wel werkt met een Denon AVR-X6500H) het zit in hoe je de kanalen instelt. Er zijn bij de basisinstelling van de versterking en kanalen diverse opties, waarbij hoogtespeakers schuin, boven je, etc worden getoond. Bij elke opstelling zie je onderin het beeld welke surroundformaten werken (Atmos, Auro, etc). Er zijn er volgens mij maar 2 waar Auro bij werkt. Kies je deze opstelling niet dan kan Auro ook niet gebruikt worden.

   Zie ook hier; https://www.homecinemamagazine.nl/2017/02/achtergrond-test-auro-3d/

 2. Arnold
  31 augustus, 2019 om 18:26

  @TON.
  heb net de specs bekeken van de Blueray speler.
  https://www.oppodigital.com/blu-ray-udp-203/
  HDMI Audio: up to 7.1ch/192kHz PCM, up to 5.1ch DSD, Bitstream.
  Weet niet of je de keuze heb gemaakt om via PCM het signaal door te geven.
  Bitstream zou je de mogelijkheden moeten geven om signalen door te geven buiten de specs van je Blueray speler.

 3. Gerco
  01 september, 2019 om 13:08

  Dolby had al een hele dikke vinger in de pap. Zo wordt het veel door bioscopen en voor streaming gebruikt. Het is daarom te gek voor woorden als ze zich ook nog zouden bemoeien met de manier waar we hun codecs thuis gebruiken.

  Dankzij de uitspraak hoeven we voorlopig niet bang te zijn dat (ook) de kwaliteit van de weergave achteruit gaat door gebruik te maken van de verkeerde upmixer.

 4. Ton
  02 september, 2019 om 16:02

  Martijn en Arnold.
  Dank voor jullie tips en research.
  Het lukt niet ; Op de Oppo stond het al ingesteld op Bitstream en op mijn tv scherm zie ik ook dat het binnen komende signaal 9.1 AURO is maar rechts zie ik dat het verwerkt wordt naar 7.1 Auro , en de geluid’s optie staat op de receiver op Auro 3D.
  Ik zal er mee moeten leven , gelukkig heb ik nog maar een stuk of 5 Auro 3D blurays en werkt Dolby Atmos wel perfect 9.1 , ook bij Netflix.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.