Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Onkyo TX-NR696 av-receiver – de overtreffende trap qua streaming

Geschreven door
Geplaatst op6 juli 2019, 8:54 CategorieReceiver reviews

De TX-NR696 is de nieuwste iteratie van een van de populairste receivers bij Onkyo. Net zoals de Denon AVR-X2600 is dit een av-receiver met veel mogelijkheden die eigenaars laat proeven van wat een beter toestel kan bieden. Op één vlak wil Onkyo duidelijk de concurrentie ver voor blijven: streaming. De samenwerking met Sonos vormt de kers op de taart bij dit streamingmonster.

Introductie Onkyo TX-NR696

De TX-NR696 is een gloednieuw receiver van Onkyo voor modeljaar 2019. In tegenstelling tot de meeste concurrenten is Onkyo (en zustermerk Pioneer) dit jaar wél van plan om relatief veel nieuwe receivers te lanceren, waaronder dus dit scherp geprijsd apparaat. Het is een 7.2-receiver, wat voldoende kanalen zijn om een basale maar complete thuisbioscoop te bouwen. Je kunt er een 5.1.2-opstelling mee bouwen bijvoorbeeld, of het gewoon op 5.1 houden en de twee overblijven kanalen gebruiken voor een tweede zone in een andere kamer. Het prijskaartje van 650 euro maakt de TX-NR696 een middenklasser in het instapsegment, een rivaal voor toestellen als de Denon AVR-X2600H of de Yamaha RX-685. De opvallende sticker op de voorkant verraadt bij het uitpakken meteen waar Onkyo op inzet: streaming. Want streamen, dat kan bij de TX-NR696 op wel heel veel manieren.

Degelijk en voorspelbaar

Het prijskaartje dat aan de TX-NR696 bengelt is niet zo immens, maar toch oogt deze Onkyo best goed. De voorkant straalt meer premium allure uit dan je zou verwachten bij een sub-600 euro apparaat, toch van op afstand. Van dichtbij blijkt het voorpaneel gemaakt uit kunststof, goed vermomd als metaal. De grote draaiknoppen bezorgen je echter het nodige vertrouwen als je er aan draait. De bouwkwaliteit lijkt degelijk.

Onkyo gelooft nog altijd sterk dat je alles via de knopjes op de receiver zelf moet kunnen, een standpunt dat andere merken stilaan opgeven. Daarom bezit de TX-NR696 er heel wat, wat het toestel ‘technischer’ en complexer doet overkomen. Een mooi voorbeeld van de Onkyo-attitude: waar veel merken je via een draaiknop door de ingangen laat schakelen, heb je bij de NR696 een rij van twaalf druktoetsen onder de display. Ook ongewoon is dat er twee aparte draaiknoppen zijn waarmee je luistermodi en de toonregeling kunt afregelen, waarbij twee afzonderlijke drukknopjes dienen om grotere keuzes te maken. Je kiest via een drukknop bijvoorbeeld uit Movie- of Music-modi, met een draaiknop daaronder om dan door Stereo, All Channel Stereo, Direct, etc te lopen. En zo zijn er nog verrassend veel knopjes en toetsen op de TX-NR696. Een ding is zeker: als je de remote kwijtspeelt tussen de kussens van de zetel en je tablet blijkt onvindbaar, kun je nog op je knieën naar de tv-meubel bewegen en de receiver direct instellen zoals je wilt.

Over de remote gesproken: Onkyo levert een relatief simpele afstandsbediening mee. Dat klinkt als kritiek, maar eigenlijk vinden we het een van de beste remotes beschikbaar. Al is de bouwkwaliteit maar middelmatig, dat wel. Het doet niet alles, maar presenteert minder knopjes net om het gebruiksgemak te verhogen. Waar een Denon-afstandsbediening de complexiteit van een Boeing 747-dashboard presenteert – en je partner uitnodigt om een verkeerd knopje in te drukken – is de Onkyo-remote gewoon heel aangenaam om te gebruiken.

Zoals verwacht uitgerust

De achterkant van de TX-NR696 is wat cleaner dan bij de rivaliserende Denon AVR-X2600H die we een paar weken eerder op bezoek hadden. Net zoals Onkyo opteert voor een sobere, strakke interface, kiest het Japanse bedrijf voor hetzelfde qua aansluitingen. Hier geen (grotendeels overbodige) legacy video-ingangen, maar enkel de essentie qua aansluitingen. Dat maakt het minder verwarrend voor mensen die niet zo thuis zijn in AV-receivers. De luidsprekerterminals zijn iets betere modellen die geschikt zijn voor banaanstekkers of spades, maar komen wel wat goedkoper over dan bij Denon. Een detail, dat klopt.

Qua HDMI-in- en uitgangen zit je bij de TX-NR696 goed. Er zijn zes HDMI 2.0-ingangen en twee HDMI-uitgangen. Een zaak waar je voor moet oppassen: de hogere HDMI-ingangen zijn standaard nog niet toegewezen aan een ingangnaam. Dat moet je nog doen om ze te gebruiken. Het is wel handig dat Onkyo een USB-poort voorziet naast de HMDI-ingangen. Zo kun je eenvoudig een Chromecast-stick insteken. Voor de ‘nieuwe’ Chromecast Ultra-dongles biedt de poort echter te weinig stroom en ga je toch nog een aparte stroomadapter moeten gebruiken.

Qua audio-ingangen biedt de Onkyo-receiver wat je verwacht op dit prijspunt. De phono-ingang was een paar jaar geleden een troef geweest, maar inmiddels zijn alle receivers uit de middenklasse er mee uitgerust. Een handigheid is wel de pre-out die je kunt gebruiken voor een tweede zone met een eigen versterker. Er is een AM/FM-tuner maar geen DAB-radio – dat wordt stilaan een vereiste op een nieuwe receiver, vinden we.

Strak en to the point

De tv-interface van de TX-NR696 komt heel vertrouwd over. Onkyo heeft zo te zien er weinig aan veranderd sinds onze review vorig jaar van de TX-RZ830. Het is naar de normen van de A-merken onder de AV-receivers heel sober. Je krijgt betrekkelijk weinig keuzes aangeboden, en dat allemaal in een heel strak kader. Het maakt navigatie eenvoudig, al heb je tegelijkertijd ook minder opties. Het is een immens verschil met de interface van een Yamaha, waar je meer zaken kunt instellen. Is dat goed of slecht? Dat hangt wat van jou af. Iemand die graag tunet zal de Onkyo-interface minder leuk vinden, terwijl lui die gebruiksgemak belangrijk vinden de Japanse aanpak van Onkyo net zullen smaken. Toch ook even opmerken dat de Pioneer VSX-LX304 die we op hetzelfde moment ter test ontvingen op hetzelfde softwareplatform draait maar toch iets meer mogelijkheden biedt, onder meer op vlak van kamerkalibratie. Meer of minder opties aanbieden lijkt een manier van Onkyo-Pioneer om de twee merken van elkaar te onderscheiden.

Het is ook niet zo dat de Onkyo-interface infantiel is gemaakt. Bij het scherm waarbij je jouw luidsprekerconfiguratie instelt, zien we voldoende mogelijkheden voor een typische huiskamerinstallatie. Je kunt bijvoorbeeld uit verschillende speakertypes kiezen voor de hoogtekanalen, wat belangrijk is. Een hoogtekanaal ingebouwd in het plafond gedraagt zich anders dan een speaker die hoog op de muur hangt.

Deze Onkyo komt ook functies die de ervaring van hoogtekanalen belooft, maar dan enkel met surroundspeakers op oorhoogte. Dolby Atmos Height Virtualizer and DTS Virtual:X klinken intrigerend, maar waren nog niet aanwezig toen we de receiver. Komt met een toekomstige firmware-update, stelt Onkyo. We zijn wel benieuwd naar de prestaties van deze twee upscaling-technieken, maar je mag niet verwachten dat ze discrete hoogtespeakers kunnen vervangen.

De interface zelfs is – net zoals bij rivalen – niet in 4K, maar schaalt wel goed op naar Ultra HD. We hopen in 2020 eindelijk wel receivers te zien die op dat vlak de stap naar 4K maken, want op een 4K-projector oogt dit allemaal wat minder fraai.

Kies maar hoe te streamen

Met Chromecast, AirPlay 2, Bluetooth, DLNA-ondersteuning, Play-Fi en een eigen FlareConnect-platform aan boord, biedt de Onkyo TX-NR696 waanzinnig veel opties om muziek draadloos af te spelen op de receiver. Even opmerken dat dit weelderig aanbod aanwezig is op nagenoeg alle Onkyo-apparaten én bij de nieuwe Pioneer-toestellen. Daardoor zie je in Onkyo-apps ook eventueel aanwezige Pioneer-toestellen opduiken, en omgekeerd. Het platform omvat trouwens ook andere apparaten dan AV-receivers, zoals draadloze speakers in Sonos-stijl.

Veel streamingopties aanbieden is een manier om te vermijden dat je als fabrikant inzet op een verkeerde keuze. Het is zoals een gastheer die twijfelt over wat aan te bieden en dan maar een immense feestdis creëert. Aan de gasten om te nemen wat ze willen. Maar: veel keuzes maken het verwarrend. De oplossing van Onkyo is te werken met meerdere apps, waarbij Onkyo Controller de hoofdapp is. Gelukkig is het een zeer heldere app, die volgens ons toch wel een beetje geïnspireerd is op de MusicCast-app van Yamaha. Elk toestel verschijnt in een hoofdscherm als een grote foto (instelbaar, zelfs met een eigen beeld), waardoor de selectie van een kamer eenvoudig wordt. Heb je een receiver met meerdere zones, zoals de TX-NR696, dan toont elke zone als een aparte ruimte. Handig! Je kunt ook per zone een andere bron afspelen, wat niet bij iedereen (zoals Denon) mogelijk is. Gek genoeg kun je niet iets dat speelt op Zone 2 van de receiver via de app naar de hoofdzone brengen. Het is ook niet mogelijk om verschillende muziek te streamen in de twee zones.

De Onkyo Controller-app is qua uiterlijk helder en betrekkelijk intuïtief. Het reageerde bij ons wel regelmatig sloom, vooral als we een van de streamingopties kozen, zoals Tidal. Uiteindelijk vonden we het toch sneller om in de Tidal-app te duiken en te casten.

Vind je de Onkyo Controller niets en wil je voor een of ander reden niet werken met AirPlay of Chromecast, dan kun je nog voor een volledig uitgewerkt alternatief gaan. Play-Fi is er immers ook nog. Je installeert dan een Onkyo-versie van de Play-Fi-app, waarna je via een compacte en saaie interface streamingdiensten, internetradio en eigen bestanden afspelen. Een voordeel: je vindt in Play-Fi ondersteuning voor streamingdiensten die niet in de Onkyo Controller-app zitten, zoals Qobuz.

Vooraleer je met dit alles mag spelen, moet je uiteraard de TX-NR696 met het netwerk verbinden. Dat gaat heel eenvoudig, vooral als je een iPad/iPhone in huis hebt of de Google Home-app op je telefoon installeert. Via de WiFi-instellingen van iOS (waar de Onkyo verschijnt als te configureren AirPlay-speaker) of via de Home-app koppel je de receiver met je WiFi-netwerk. Een wachtwoord invoeren is niet nodig. We hebben de twee methodes geprobeerd, en beiden werken heel vlot.

Works with Sonos

Onkyo heeft zijn eigen draadloze speakers, maar dat weerhoudt het merk niet om een alliantie te sluiten met Sonos. Dit heeft geleid tot de Works with Sonos-functie, waarmee je relatief eenvoudig de Onkyo TX-NR696 kunt integreren in een Sonos-systeem. Nu ja, het is een halvelingse integratie. De Sonos-software zit niet echt in de receiver ingebakken, enkel een paar instellingen die het koppelen met een Sonos Connect-streamer eenvoudig maken.

De Works with Sonos-functie is present bij nagenoeg alle Pioneer- en Onkyo-apparaten. In plaats van je alles opnieuw uit te leggen, verwijzen we je graag naar onze eerste test van Works with Sonos op de Pioneer VSX-933. Het werkt helemaal hetzelfde bij de TX-NR696.

De samenvatting: de Sonos-integratie werkt goed, tot op een zeker niveau. Speel je in de Sonos-app muziek af op de Connect, dan zal de Onkyo-receiver automatisch naar de juiste ingang schakelen zodat je het liedje hoort op je surroundspeakers. De volumeregeling in de Sonos-app is echter niet gekoppeld aan de Onkyo-receiver (of liever: het werkt, maar ‘100’ in de Sonos-app is gelijk aan het volumeniveau waarop de Onkyo nu staat ingesteld). Sowieso moet je investeren in een Sonos Connect (449 euro) om de brug te slaan tussen je Onkyo-receiver en het Sonos-systeem.

Goede integratie

We sloten de TX-NR696 aan op onze vaste luidsprekeropstelling bestaande uit Dali Rubicon LCR en Vokal, aangevuld met Alteco-hoogtespeakers en een Monitor Audio Silver W12-subwoofer. Als bronnen gebruiken we een Xbox One X, Oppo UDP-203 en Panasonic DMP-820.

In het verleden zijn we niet altijd overtuigd geweest door de resultaten van AccuEQ, maar de machtige autoachtervolging op de tonen van een track van The Jon Spencer Blues Explosion in het begin van ‘Baby Driver’ (Ultra HD Blu-ray, Dolby Atmos) klinkt relatief geïntegreerd. Vooraan in de kamer zijn de drie speakers in het bijzonder goed op elkaar afgestemd, de achterste kanalen zijn wat minder. De subwoofer pakt na de AccuEQ-meting het soms wat te heftig aan, bijvoorbeeld als Baby schakelt of de bandieten in hun Subaru een dipje in de weg raken. Overigens, voor surround- en muziekliefhebbers is de volgende filmsequentie, waarbij Baby gesynchroniseerd door de straten loopt op de tonen van ‘Harlem Shuffle’ een echt festijn. Het surroundveld zit vol met allerlei leuke geluidseffecten, wat een enorm ik-ben-er-ook-gevoel geeft. We doorlopen ook de standaard Dolby Atmos-testvideo’s van Dolby, zoals ‘Amaze’ en ‘Audiosphere’, en horen ook weer een behoorlijk goede integratie en hoogtekanalen die discreet aansluiten bij de surroundkanalen op oorhoogte.

Ook bij de spectaculaire ontsnapping van de terrorist Walker in ‘Mission Impossible: Fallout’ doorheen de straten van Parijs (Ultra HD Blu-ray, Dolby Atmos, op Direct-modus) presteert de Onkyo verrassend goed. Het fijne microdetail missen we wat (bij Dirac-systemen hebben we al beter gehoord), maar qua onderdompeling weet het zeker te bekoren. Ondanks het onvermijdelijke overdrijven als het gaat om vermogens, heeft de TX-NR696 voldoende paardekrachten om de grote geluidspieken te verwachten. Het hangt wel wat af van hoe luid je graag luistert (en de gevoeligheid van je speakers, uiteraard), want bij topgeluidsniveaus loopt de Onkyo wel wat tegen zijn beperkingen aan. Dit fragment eindigt met een stukje waarbij het MI-team door de riolen van Parijs vaart met een boot op de tonen van het MI-thema, gespeeld door een militaire fanfare. Als we dit hoorde op bijvoorbeeld de Arcam AVR-850 of Anthem MRX-1120, dan klonk dit deel wel grootser en omhult het je meer.

Onkyo pocht al jaren met het THX-etiket. Maar wat heb je er concreet aan? THX is immers geen garantie voor kwaliteit, maar is eerder een boek vol regels over hoe je surround het best kunt weergeven. Toch heb je op de TX-NR696 naast de klassieke geluidsmodi ook een aantal THX-geluidsmodi. We waren benieuwd of die dan zoveel anders of beter zijn dan bijvoorbeeld de Direct-modus. Na wat heen- en weer wisselen bij het bekijken van ‘Venom’ (Ultra HD Blu-ray, DTS:X), concluderen we dat THX Cinema wel de moeite is. Het klinkt wat strakker, meer gedetailleerd maar in ook iets minder omhullend en bombastisch. Als we dan terugdenken aan Fallout in Direct-modus, dan was dat toch iets indrukwekkender. Een kwestie van smaak, misschien.

Op muzikaal vlak wist de Onkyo-receiver ons wat minder te ‘pakken’. De weergave was niet slecht, maar soms vonden we het te klinisch en afstandelijk. Al moeten we wel toegeven dat ‘Trainwreck’ van De La Soul en ‘Off Peak Dreams’ van Ghostpoet via DTS: Neural X ons verleidde om daarna te blijven luisteren met upsampling naar 5.1.2 ingeschakeld. Maar de meeste andere muziekmodi, incluis THX Music, klonken eerder belabberd. Muziekliefhebbers streven naar ons gevoel best naar een goede combinatie van iets warmere, vlot aanstuurbare speakers met deze receiver.

Conclusie

De TX-NR696 is een prima allrounder voor mensen die aan een redelijke prijs een thuisbioscoop willen bouwen. Het heeft voldoende vermogen voor een woonkamer en is prima voor een klassieke 5.1-opstellingen – al dan niet met twee paar hoogtekanalen. We zouden deze Onkyo in het bijzonder willen aanraden als je een surroundreceiver zoekt om in een Sonos-systeem in te passen of als je graag naar muziek via streaming luistert. Paradoxaal genoeg voor een streamingmonster vinden we de NR696 net sterker voor film.

Minpunten

 • Niet altijd overtuigend qua muziek
 • Geen Bluetooth-hoofdtelefoonfunctie
 • Sonos-functie vereist extra aankoop

Pluspunten

 • Compacte slimme remote, goede apps
 • Veel streamingopties
 • Multiroom via HEOS of AirPlay 2
 • Prima THX Cinema-modus
 • Works with Sonos
Homecinema Magazine
Beoordeling
8.510Jamie Biesemansproduct • Delen:

Reacties

 1. Marc
  29 december, 2019 om 15:01

  Grootste miskoop ever. Geen enkele mogelijkheid om ook maar iets van info te krijgen over je audio/video stream. CEC werkt voor geen meter met m’n ziggo box en Samsung TV. CEC voor m’n PI werkt ook niet. Ding staat een meter naast m’n access point, maar vind geen WiFi. TV gaat op random momenten uit; ben hem helemaal zat. Echt 1 grote teleurstelling.

  • Marc
   29 december, 2019 om 15:26

   Ok, soms helpt het om even stoom af te blazen. Na een uur of 4 gepiel ben ik achter 1 ding: De Pi moet op dezelfde HDMI poort zitten op je reciever als de reciever op je TV. Mijn Pi zit op HDMI2 (Game) op de reciever en de HDMI-OUT van de Reciever gaat naar de HDMI2 (ARC) van de TV. Nu kan ik de AB van de TV weer gebruiken om de Pi (met RasPlex) aan te sturen. Ook heb ik gevonden hoe je je audio/videostream kan bekijken: Via de Onkyo Controller App. De TV blijft nu ook gewoon aan. WiFi werkt nog steeds niet, de Reciever is z’n eigen accesspoint en op die manier kan ik wel verbinden.
   Pfff. We bikkelen nog even door.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.