Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Samsung Q70R soundbar – indrukwekkend geluid

Geschreven door
Geplaatst op22 juni 2019, 8:35 CategorieLuidspreker reviews

De Samsung Q70R-soundbar heeft een prijs van 749 euro. In deze review lees je of het apparaat z’n prijs waard is of niet. De brede speaker beschik onder meer over wifi en ondersteuning voor SmartThings, maar is niet te bedienen via populaire stemassistenten.

Samsung Q70R – design en specs

De Samsung Q70R is een brede soundbar die perfect onder een 55″-televisie zou moeten passen. In ons geval lopen we al snel tegen een probleem aan op het moment dat de soundbar geplaatst wordt: de rechterkant (van vooraf gezien) zit namelijk precies voor de televisiereceiver voor de afstandsbediening. Daardoor staat de soundbar bij ons niet in het midden en meer naar links geschoven. Per tv verschilt het waar de receiver zit, dus jouw ervaring kan hierin anders zijn. In dit geval gaat het om een Philips-televisie.

De strakke vormgeving omhult behoorlijk wat aspecten. Zo zitten er niet alleen speakers aan de voorkant, ook de bovenkant is voorzien. Daardoor kan het geluid op verschillende manieren de kamer in gestuurd worden. Het complete vermogen is maximaal 330 watt en dat merk je in de praktijk wanneer je naar actiefilms kijkt of naar harde muziek luistert. De subwoofer heeft een formaat van 8-inch. Verder is er ondersteuning voor Dolby Atmos, DTS-X, audio in hoge kwaliteit, 4k, hdr en veelvoorkomende geluidsbestanden.

Er zijn verschillende aansluitingen aanwezig. Zo treffen we op de achterkant hdmi-in en hdmi-out aan, inclusief ondersteuning voor hdmi-cec. Je kunt dus één apparaat op de soundbar aansluiten, waardoor je niet de aansluiting op je tv hoeft te missen. Ook kun je de bar bedienen met de remote van je tv. Verder is er support voor wifi en bluetooth. Er is geen traditionele audiokabelaansluiting, er zijn geen usb-mogelijkheden en er is ook geen ethernetpoort aanwezig. Mooie functies als ze er zijn, maar echt missen doe je ze niet.

Samsung Q70R – installatie

Je kunt de Samsung Q70R op twee manieren aansluiten op je televisie: via hdmi of de optische audio-aansluiting. Het is fijn om te zien dat Samsung een hdmi-kabel heeft meegeleverd, zodat je die niet alsnog apart hoeft aan te schaffen wanneer de kabeldoos op zolder geen soelaas biedt. Je sluit de kabel aan op de soundbar en de tv en alles werkt meteen. Besluit je alsnog een optische audiokabel te gebruiken, vergeet dan niet de televisiespeakers uit te schakelen. Anders hoor je het geluid dubbel en daar heeft werkelijk niemand wat aan.

Wil je echter gebruikmaken van de internetmogelijkheden, dan dien je de Samsung SmartThings-applicatie te downloaden. Middels deze app is het mogelijk de app te koppelen aan je wifinetwerk, zodat je snel via bijvoorbeeld Spotify muziek kunt afspelen. Na het openen van de app word je door het installatieproces geleid. Hier hangt wel een voorwaarde aan: de beste ervaring heb je met een Samsung-smartphone. Wij hebben de speaker geprobeerd te installeren met een OnePlus-telefoon (de OnePlus 7 Pro), maar dat lukte helaas niet.

Samsung Q70R – in gebruik

Soundbars staan bekend om hun gemak en in het geval van de Samsung Q70R is dat ook niet anders. Na het aansluiten kun je heel vlot aan de slag. Wanneer de tv wordt ingeschakeld, dan gaat ook de soundbar aan. Die kun je vervolgens bedienen met je tv-afstandsbediening of de meegeleverde remote. Die laatste biedt meer functies aan en stelt je in staat het geluid aan te passen en van geluidsmodi te wisselen. De knoppen op de afstandsbediening zijn even wennen, maar we zijn met name te spreken over de volumebediening.

De volumebedieningsknoppen zijn namelijk kleine schakelaars die je omhoog en omlaag kunt duwen. Dit werkt heel intuïtief. Er is een knop voor de soundbar en eentje voor de subwoofer. Wil je muziek afspelen via wifi, dan kun je dat doen vanuit een app die ondersteuning aanbiedt, zoals bijvoorbeeld Spotify met Spotify Connect. Zolang de soundbar aangesloten is, kun je hem direct inschakelen van een smartphone, tablet of computer. Bovendien krijg je toegang tot extra instellingen via de Samsung SmartThings-applicatie.

De Samsung SmartThings-app is een app voor smarthomebediening. Heb je meerdere, slimme producten van Samsung in huis (zoals een televisie, koelkast of andere speaker), dan kun je hiermee de speaker aansturen. Ook krijg je toegang tot een equalizer, waarmee je het geluid perfect kunt afstemmen op je eigen gehoor. Er is helaas geen ondersteuning voor Google Cast of Google Assistent, waardoor die connectie maken niet mogelijk is. Wel kun je gebruikmaken van Amazon Alexa, mits je thuis al een Amazon Echos-speaker hebt staan.

Heb je eenmaal geïnvesteerd in SmartThings, dan is dit niet zo’n groot nadeel. Dan heb je waarschijnlijk meerdere Samsung-producten in huis en werkt alles naadloos samen. Dat gezegd hebbende zou het wel fijn zijn wanneer Samsung zichzelf openstelt voor andere protocollen en standaarden, zodat gebruikers zelf kunnen combineren wat ze willen. Nu staan de LG WK7 en Google Nest Hub een beetje niets te doen hier in huis wanneer er muziek geluisterd wordt via de soundbar en dat is toch echt een gemiste kans, als je het ons vraagt.

Samsung Q70R – audiokwaliteit

Gelukkig maakt de Samsung Q70R een hoop goed met zijn audiokwaliteit. De reguliere stereoweergave klinkt diep en breed en vormt de perfecte basis voor wat de soundbar nog meer kan. Er zijn in totaal vier geluidsmodi: Standard, Surround, Gamer Pro en Adaptive. Die laatste functie belooft per scene de optimale geluidsweergave in te stellen, en maakt daarvoor gebruik van alle beschikbare speakers (het is zelfs mogelijk nog een extra setje draadloze speakers aan te schaffen, waardoor je ook een fysiek achterkanaal kunt plaatsen).

Het is duidelijk dat Samsung veel aandacht heeft besteed aan de geluidsweergave. De standaardweergave presteert al goed, maar wanneer je één van de andere functies gebruikt, hoor je pas waar de brede speaker toe in staat is. Zo wordt de muziek in films, series en games goed verspreid aan de uiteinden, terwijl dialogen echt in het midden gepresenteerd worden en de andere effecten er tussendoor verschijnen. Zeker Adaptive steelt hier de show: in veel gevallen is content (gewoon of interactief) veel beter verstaanbaar en te volgen.

Bovendien zijn we ook erg te spreken over de subwoofer. Je kunt hem zo hard instellen als je zelf wil natuurlijk, maar als je het op een normaal niveau houdt, dan zal die nooit overheersend klinken. En hoewel we ook relatief positief zijn over de surroundsoundmogelijkheden (en aspecten als DTS:X, het lijkt soms echt alsof het geluid ergens anders vandaan komt), merken we ook de beperking op dat niet iedereen even goed geluid ervaart wanneer die niet goed gepositioneerd zit voor de tv. Maar dat is een algemene beperking van dit soort soundbars.

Waar we de soundbar uiteindelijk het meeste voor hebben gebruikt, is het beluisteren van muziek. Er is geen muziekmodus, waardoor niet alle soorten muziek waarschijnlijk even goed klinken, maar over het algemeen volstaat de standaard stereomodus. Daarnaast missen we ook andere modi, zoals bijvoorbeeld film of sport, waardoor je soms het idee hebt dat de soundbar tekortschiet. Wil je toch dat het geluid net even anders klinkt, dan ben je daarvoor aangewezen op de SmartThings-app en de ingebouwde equalizer (vooral voor muziek).

Samsung Q70R – conclusie

Aan de geluidskwaliteit ligt het in elk geval niet. De Samsung Q70R is een zeer capabele soundbar die een indrukwekkend en niet-overheersend geluid produceert, waar menig film-, muziek- en gameliefhebber wat aan heeft. Voor deze prijs verwachten we echter wel nog een extra hdmi-poort en ondersteuning voor meerdere smarthomesystemen of stemassistenten. Alexa is prima, maar werkt niet in het Nederlands. Plus: de toevoeging van SmartThings is mooi, maar tevens hetgeen dat de soundbar ervan weerhoudt fantastisch te zijn.

In een eerder versie van deze review stond onterecht dat Amazon Alexa niet ondersteund wordt. Die fout hebben we uit de tekst gehaald. De waardering voor de soundbar blijft echter hetzelfde.

Minpunten

 • Geen Google Assistent
 • Ontbrekende geluidsmodi
 • Eén hdmi-in-poort

Pluspunten

 • Mooi, breed geluid
 • Strak design
 • Doorvoer 4k en hdr

Homecinema Magazine
Beoordeling
8.010Wesley Akkermanproduct • Delen:

Reacties

 1. Es de Callafon
  24 juni, 2019 om 8:59

  Als deze soundbar net zo goed werkt als de HW 750, dan is het kapitaalsvernietiging.

  Ik heb al meer dan 3 jaar ellende met dit product, w.o. vrijwel dagelijks opnieuw koppelen, waarbij ik dacht zou ik ‘m weer aan de praat krijgen ?

  Tv’s van Samsung is prima, maar soundbar’s, daar moeten ze niet aan beginnen.

 2. Maurice
  13 september, 2020 om 4:35

  ik heb deze soundbar gekoppeld aan 55q70r tv via hdmi-arc. Daarnaast een ziggo kastje.
  Dit werkt prima, maar wil graag radioluisteren zonder de tv aan te hoeven zetten of mijn telefoon te hoeven gebruiken, als ik van huis ga hebben de andere gezinsleden geen muziek meer. Wie heeft opties? Dab radio kopen en via bt koppelen? Kan dit en welke? Nog andere ideeën?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.