Review: Marmitek Gigaview 911 UHD draadloze HDMI extender

05 juni 2019 8 Minuten 0 Reacties
Marmitek_GV911_toestellen

Wat doe je als je projector niet te bereiken is met een lange HDMI-kabel? Of als je een speler toch dicht bij je wilt zetten, en niet vlak bij de televisie. Een draadloze oplossing zoeken uiteraard. We haalden deze recent geïntroduceerde Marmitek extender in huis en zetten hem op de testbank.

Marmitek Gigaview 911 UHD – specificaties

  • Wat: Draadloze HDMI Extender Ultra HD 4K
  • Video/Audio: 4K 24/30 fps, 1080p 60fps, 1080p 3D 24fps, 1080i, 720p (3D), 576p, 576i, 480p, DTS HD Master Audio, Dolby True HD, LPCM 7.1, DTS 5.1, Dolby AC3, PCM Stereo
  • Aansluitingen Zender: 1x HDMI in (v1.4, CEC)
  • Aansluitingen Ontvanger: 1x HDMI uit (v1.4, CEC)
  • Features: Bereik 10m Line Of Sight, Geen Latency (<1 ms), Visual Lossless Compression
  • Afmetingen: zender en ontvanger beide 54 x 90 x 60 mm
  • Gewicht: zender en ontvanger beide 148 gram
  • Adviesprijs: 379,95 euro

Marmitek Gigaview 911 UHD – Inhoud van de doos

In de doos vind je naast de zender en de ontvanger twee USB voedingsadapters en twee micro USB naar USB kabels. Er worden ook twee hoekse HDMI-adapters meegeleverd. Die zijn handig om de kabels netjes weg te werken. Opgelet, HDMI-kabels worden uiteraard niet meegeleverd, die moet je zelf voorzien. Je hebt er twee nodig.

De zender en ontvanger zelf hebben een vrij opmerkelijke vormgeving. Ze zijn volledig uit metaal en geven een bijzonder stevige indruk. Door het rechtopstaand deel kan je ze mogelijk niet zo maar eender waar kwijt. Maar we zullen snel merken dat plaatsing sowieso vrij belangrijk is.

Aansluitingen en indicatoren

Zowel de zender als de ontvanger hebben een identieke set aansluitingen. Van links naar rechts:

  • een 5V DC aansluiting (die je vermoedelijk niet zult gebruiken, er zijn geen voedingen meegeleverd)
  • de HDMI-aansluiting. Op de zender is dat uiteraard een ingang, op de ontvanger een uitgang
  • een 5V DC micro USB-aansluiting, deze dient enkel als stroomvoorziening
  • de transmissie led (geeft aan of er signaal is)
  • de power led (geeft aan of er voeding is)
  • een reset knop

Opgelet, de website vermeldt dat de ontvanger voorzien is van een IR-ingang, dat is niet het geval.

Marmitek Gigaview 911 UHD – Plaatsing

De set aansluiten en gebruiken is de eenvoud zelf. Zet de zender bij je bronapparaat en sluit hem aan met een HDMI-kabel. De ontvanger sluit je met een HDMI-kabel aan op de tv of projector. De bijgeleverde USB voedingsadapters zijn er als noodoplossing, je kunt ook een vrije USB-aansluiting op de televisie (voor de ontvanger) en op het brontoestel (voor de zender) gebruiken. Aan de onderzijde zijn zowel zender als ontvanger voorzien van uitsparingen zodat je met twee schroeven een eenvoudige wandmontage uitvoert.

De plaatsing is erg belangrijk, en je doet er goed aan de specificaties (en zelfs de online handleiding) te lezen alvorens je deze set in huis haalt. De belangrijkste beperking is niet zo zeer dat de maximale afstand beperkt is tot 10 meter, maar wel dat de twee toestellen in ‘line of sight’ van elkaar moeten staan. Concreet, er moet een ononderbroken gezichtslijn tussen zender en ontvanger zijn.

De handleiding raadt af om de toestellen in een kast te plaatsen om oververhitting te vermijden. Bovendien onderbreek je zo ook de gezichtslijn tussen beide en dat veroorzaakte inderdaad connectieproblemen. Idem wanneer je een toestel achter de televisie wilt verstoppen. De handleiding vermeldt verder duidelijk dat je beide toestellen best met de voorzijde naar elkaar richt. Ook dat beperkt je mogelijkheden een beetje. Kortom, deze draadloze extender is nogal kieskeurig als het op plaatsing aankomt.

Marmitek Gigaview 911 UHD – Gebruiksgemak

Er zijn geen menu’s of extra afstandsbedieningen en de twee leds vertellen je alles wat je moet weten. Knippert de transmissie led langzaam dan staat het andere toestel uit. Knippert de transmissieled snel, dan hebben ze verbinding maar levert de bron geen of een ongeldig beeldsignaal. Krijg je echt geen beeld, dan kan je de reset toets op een van beide toestellen proberen. In sommige gevallen duurde het wel een vijftal seconden voor we beeld hadden, maar verder hadden we geen enkele moeite om  de set te gebruiken.

Marmitek Gigaview 911 UHD – Features

Welke beeld en geluidssignalen ondersteunt deze draadloze extender? In de handleiding vinden we terug dat het om een HDMI 1.4 aansluiting gaat. Dat betekent dat je geen HDR kunt doorgeven (geen enkel HDR formaat). Voor Ultra HD 4K ben je bovendien beperkt tot 24fps content (film). Voor gamers die hun 4K console willen aansluiten is dit dus geen goede keuze. Heb je een uitgebreide 3D filmbibliotheek, dan ondersteunt de Gigaview 911 UHD 3D-beelden tot 1080p aan 24fps of 720p tot 60fps.

Alle belangrijke audioformaten kunnen doorgegeven worden, van ongecomprimeerde LPCM in 7.1 kanaal configuratie tot DTS HD Master Audio of Dolby True HD. Deze Marmitek set ondersteunt verder HDMI-CEC dus je kunt een aangesloten toestel bedienen via de afstandsbediening van je televisie, en door te richten op de televisie. Hou er rekening mee dat dergelijke bediening vaak vrij beperkt is en afhangt van de mate waarin het bron-apparaat HDMI-CEC ondersteunt.

Marmitek Gigaview 911 UHD – Beeldkwaliteit

Deze set pakt uit met ‘Visual Lossless Compression’ voor perfecte beeldkwaliteit, en geen latency. Dat zijn twee dingen die we toch even willen testen.

De vertraging (latency)meten we met onze Leo Bodnar tester. Om praktische redenen staan zender en ontvanger vlak bij elkaar. We meten een bijkomende vertraging van ongeveer 3-4 ms. Dat is meer dan wat Marmitek claimt (<1 ms), maar zal voor niemand een probleem zijn. Op dat vlak hoeven gamers absoluut geen schrik te hebben.

Wanneer we aan onze beeldtesten beginnen merken we aanvankelijk dat de set enkel een Full HD beeld doorgeeft. Bij nazicht van de instelling van onze Sony Ultra HD Blu-ray-speler blijkt die nochtans in ‘Auto’ resolutie te staan. We selecteren daarom handmatig ‘4K’. In dat geval krijgen we wel 4K beeld doorgestuurd. De UHD Blu-ray van ‘Blade Runner 2049’ komt prima door, maar zoals verwacht niet in HDR. Ook YouTube content komt goed door. Met Netflix hebben we wel wat problemen. Netflix wil absoluut geen Ultra HD aanleveren, Full HD is het maximum.

Om de beeldkwaliteit te testen bekijken we verschillende testpatronen en filmfragmenten met de zender en ontvanger ongeveer zes meter uit elkaar. Daar blijkt al snel dat de transmissie inderdaad erg gevoelig is voor storing. Een hand voor de zender (of ontvanger) volstaat om het beeld te storen. Ook wanneer we ergens midden tussen de twee toestellen staan, maar wel duidelijk de gezichtslijn breken op die manier, is er storing zichtbaar in het beeld. Dat is dan zichtbaar als subtiele blokruis, intense blokruis, of het beeld dat gedeeltelijk of volledig wegvalt.

Onderstaand beeld illustreert het effect. Rechts zie je ongestoorde transmissie, links is het effect van subtiele macroblocking. Als het effect kort gebeurt en je zit op een normale kijkafstand kan het zijn dat je het niet ziet. Maar bij langere of hevigere storingen kan het wel zichtbaar zijn. Echt ‘visual lossless’ is het dus niet, tenzij je een perfecte verbinding hebt. En zoals we merkten vereist dat wel wat aandacht voor de plaatsing. Kan je de toestellen optimaal plaatsen, dan leek het beeld ons inderdaad nagenoeg perfect te zijn.

Marmitek Gigaview 911 UHD – Conclusie

Deze draadloze HDMI extender van Marmitek levert goede beeldkwaliteit als je aan de (strenge) plaatsingseisen voldoet en is zeer eenvoudig in gebruik. Maar er zijn helaas heel wat beperkingen. De opstelling vereist een ongehinderde gezichtslijn tussen zender en ontvanger. Wil je werkelijk op betrouwbare wijze de beste beeldkwaliteit, dan moet je echt voldoen aan die eis. Zo vermijd je ook best dat iemand door het signaal kan wandelen. Maar wie hoopte om zijn HDMI-signaal draadloos naar een andere kamer te brengen moeten we teleurstellen. De set gebruikt bovendien HDMI 1.4 aansluitingen, zodat je geen HDR kunt transporteren (problematisch voor filmfans), en je beperkt bent tot 4K aan 24fps (problematisch voor gamers). Uit Netflix kregen we bovendien geen Ultra HD content. We merkten tot slot ook een lichte vertraging op de audio.

Is een kabel echt geen optie, dan levert de Marmitek GigaView 911 UHD een oplossing voor je opstelling. Er zijn voorlopig overigens weinig alternatieven, al hadden we gezien de forse prijs toch liever een set gezien met HDMI 2.0 en HDR-ondersteuning (zoals de IOGear GW4K30GH60).

6.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Goede beeldkwaliteit indien juist opgesteld
  • Eenvoudig in gebruik

Minpunten
  • Prijs

  • Vereist onverhinderde gezichtslijn
  • Beperkt tot 4K/24fps
  • Geen HDR
  • Lichte vertraging op audio

Reacties (0)