Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: LG 65SM9010PLA (SM90-serie) Ultra HD lcd-tv

Geschreven door
Geplaatst op14 juni 2019, 9:52 CategorieLcd led tv reviews

LG zet graag zijn OLED-expertise in de kijker, maar dat betekent niet dat je de lcd-modellen uit het oog mag verliezen. De LG 65SM9010PLA (SM90-serie) verschijnt aan de start met een zeer interessante set specificaties: IPS-scherm, full array local dimming achtergrondverlichting en NanoCell kleur.

LG 65SM9010PLA – specificaties

 • Wat: Ultra HD lcd tv, Full Array Local Dimming (4 x 12 segmenten)
 • Schermformaat: 65 inch (165 cm), vlak
 • Aansluitingen: 4x HDMI (v2.1, eARC, ALLM, VRR, 4K/2K HFR), 1x optisch digitaal uit, 3x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth, WiSA, AirPlay 2 (via firmware update)
 • Extra’s: HDR10, HLG, Dolby Vision, Technicolor, HFR, WiFi (802.11ac) ingebouwd, WebOS 4.5, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot
 • Afmetingen: 1.455 x 906 x 324 mm (incl. voet)
 • Gewicht: 28,1 kg (incl. voet)
 • Verbruik: 123 / 0,5 watt (Energielabel A+)
 • Adviesprijs: 2.499 euro

Een compleet overzicht van alle OLED modellen die LG in 2019 op de markt bracht, vind je in de 2019 LG  tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

LG 65SM9010PLA – design

Ondanks zijn grote 65 inch schermformaat pakt deze LG uit met een vrij slank uiterlijk. Het design is vrij eenvoudig, met een smal kunststof kader uitgevoerd in zwart. Een zilveren accentlijn loopt over de zijkant van de kader rond het toestel.

Het scherm lijkt op het kader te liggen, een designaspect dat we dit jaar al een keer tegen kwamen bij Panasonic.

De sikkelvormige voet, afgewerkt in geborsteld metaalkleur, oogt erg mooi. De smalle nek en bevestiging aan het grote toestel is misschien wat nipt bemeten. Zelfs met een licht hand kan je heel de constructie doen waggelen.

Aansluitingen

De 65SM9010PLA beschikt over vier HDMI 2.1 aansluitingen. Die bieden ondersteuning voor ALLM, VRR, eARC en HFR 4K. (lees hier welke functies je nodig hebt). Ze staan allemaal aan de zijkant, samen met twee USB-aansluitingen. Een derde USB-aansluiting, antenne-aansluitingen, netwerk, digitaal optische uitgang, en de hoofdtelefoonuitgang staan achteraan en wijzen naar de muur.

De hoofdtelefoonaansluiting staat erg diep achter het toestel en is lastig te bereiken. Een verloopkabel die je aansluit en dan binnen handbereik houdt lost dat op. Of je kiest voor een Bluetooth hoofdtelefoon.

Ook de 65SM9010PLA (SM90-serie) is uitgerust met WiSA (Wireless Speaker and Audio Association). Dat betekent dat je WiSA compatibele speakers volledig draadloos kunt aansluiten, én configureren vanuit de menu’s van de LG. Erg handig als je echte surround wenst en geen gedoe met kabels, maar het WiSA aanbod is voorlopig nog erg beperkt (Klipsch, Harman Kardon en B&O).

LG 65SM9010PLA – gebruiksgemak

WebOS kreeg dit jaar een nieuwe versie: 4.5. De installatie is grotendeels ongewijzigd, met één uitzondering. Je kunt nu de tijdens de installatie de remote configureren om ook je settopbox voor digitale tv te besturen (België en Nederland). Het gebruiksgemak blijft verder uitstekend, de belangrijkste wijzigingen zijn vereenvoudigingen aan de interface.

Het Quick menu waar je onder andere snel de beeld- en geluidsmode aanpast verschijnt nu links in plaats van rechts op het scherm. Vandaar ga je naar de algemene instellingen, of je gaat er rechtstreeks naar toe door de toets voor instellingen lang ingedrukt te houden.

Afstandsbediening

Met de Magic Remote wijs je naar het scherm en bestuur je met kleine bewegingen de cursor die op het scherm verschijnt. Het is een handige manier om de tv te bedienen al vergt het misschien even tijd om er aan te wennen. De remote heeft echter ook een volledig complement toetsen zodat je hem, als je dat wenst, ook op de klassieke manier kunt gebruiken.

De belangrijkste wijziging ten opzichte van vorig jaar, zijn de drie toetsen onderaan. Een werd een shortcut voor Rakuten TV (al zegt het opschrift ‘Movies’), en de twee andere toetsen zijn voor ‘play’ en ‘pauze’.

De remote kan nu ook geconfigureerd worden om andere aangesloten apparaten mee te gebruiken. Om dit in te stellen ga ja naar het ‘Thuisdashboard’ en klik je op ‘Instellingen, Apparaataansluiting’. Of alternatief, via het algemene menu, ‘Verbinding, Apparaataansluiting’. We kregen dat makkelijk aan het werk voor onze Sony Blu-ray-speler. De meest functies bereik je via de ‘more actions’ toets, te herkennen aan de drie puntjes, hij staat rechts onderaan het numeriek blok.

LG 65SM9010PLA – features

Smart tv-platform

De kleurrijke en handige interface van WebOS blijft een van onze favorieten. In de nieuwe versie is er vooral wat vereenvoudigd. Op het Home scherm neemt het lint met iconen iets minder plaats in op het scherm, en het aantal iconen is sterk verminderd.

Zo zijn de externe ingangen nu gegroepeerd op een nieuw scherm, het ‘Thuisdashboard’. Dat bereik je via de de eerste tegel op het Home-scherm, tussen de zoekfunctie en tv. Je kunt in het Thuisdashboard ook slimme apparaten toevoegen die OCF (Open Connectivity Foundation) ondersteunen, en er zo een IoT dashboard van maken.

Daarnaast krijg je nu, net als bij Samsung, een preview van content in een tweede lint, zodra je bijvoorbeeld de YouTube of Netflix tegel selecteert. Je kunt nog steeds tegels van plaats wisselen, maar nog eenvoudiger is beroep doen op ‘Intelligent Edit’, waarbij de apps gewoon gerangschikt worden in volgorde van meest gebruikt naar minst gebruikt.

Een firmware update (normaal gezien in juni 2019) zal ook ondersteuning voor Airplay 2 toevoegen. Maar of er ook een Apple iTunes app komt (zoals bij Samsung) wist LG ons voorlopig nog niet te zeggen.

Voor een uitgebreide toer langs alle functies lees je best ons overzichtsartikel over WebOS4.5.

Smart functies

De 65SM9010PLA (SM90-serie) is uitgerust met een volledige set tv-tuners, en de mogelijkheid om op te nemen naar USB harde schijf. De mediaspeler speelt alle bekende muziekformaten, inclusief ALAC en FLAC. Ook voor video is hij bijzonder veelzijdig, hij speelt al onze testformaten, zowel in SDR als HDR en met alle ondertitels. Daarmee levert hij een van de beste mediaspelers op de markt.

LG’s ThinQ AI moet voor een uitgebreide lijst stemcommando’s zorgen, maar voorlopig blijft de ondersteuning van Nederlands beperkt. Je kan wel al zoekopdrachten inspreken, en dan krijg je resultaten voor YouTube, Netflix, of je kunt op het internet zoeken. Maar de instellingen van de tv aanpassen, daarvoor moet je nog even geduld hebben. LG liet weten dat dit (voorlopig) gepland is voor september. De beschikbaarheid van Google Assistant, daar is nog geen planning voor.

LG 65SM9010PLA – Beeldkwaliteit

Voor zijn lcd-tv’s blijft LG hoofdzakelijk met IPS-schermen werken. Vermoedelijk kiezen ze voor de bredere kijkhoek die het IPS-paneel levert, vermits de OLED-lineup de keuze bij uitstek is als je een diepe zwartwaarde wenst. De tv is verder uitgerust met een Full Array achtergrondverlichting die local dimming gebruikt om het contrast te verbeteren.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

Algemeen Geavanceerde bediening Beeld Opties
Beeldmodus: Bioscoop
Instelling beeldverhouding: Origineel / Scannen: Aan
Energiebesparing: Uit
AI Beeld: Aan
Achtergrondverlichting: 100
Helderheid: 50
Contrast: 80
Scherpte: 10
Kleur: 50
Tint: 0
Dynamisch Contrast: Uit/laag
Dynamische tonemapping: Uit/Aan
Superresolutie: Laag
Kleurbereik: Auto
Gamma: 2.2 / BT.1886
Witbalans: Warm2
Ruisonderdrukking: Laag*
MPEG ruisonderdrukking: Laag*
Soepele Gradatie: Laag
Zwartniveau: Automatisch
Echte Bioscoop: Aan
Motion Eye Care: Uit
LED lokaal dimmen: Gemiddeld
TruMotion: Helder (of aangepast)

Uitleg belangrijkste instellingen;

 • De Bioscoop instelling levert de beste start. De ISF-presets zijn een alternatief voor wie dag en nacht-versies wenst.
 • Dynamische Tonemapping toont aanzienlijk beter witdetail, ten kost van een tikje helderheid, je kunt het geactiveerd laten.
 • Het effect van Superresolution en AI Beeld is erg beperkt. Je kunt het veilig geactiveerd laten.
 • Ruisonderdrukking en MPEG ruisonderdrukking activeer je best als je start van een slechte bron (oude dvd’s of lage kwaliteit YouTube).
 • TruMotion: Helder gaf de beste resultaten. Zet het niet uit, dan verlies je te veel detail. Wie een persoonlijke instelling kiest, kan deblur tussen 8 en 10 zetten, en dejudder tussen 7 en 9.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

De 65SM9010PLA is uitgerust met de tweede generatie Alpha7 processor. Die levert uitstekende resultaten voor deinterlacing, en herkent snel en betrouwbaar verschillende video- en filmframerates. Gekartelde randen of kameffecten zijn dan ook erg zeldzaam. De ruisonderdrukking levert prima resultaten voor willekeurige ruis. Met MPEG-ruis (blokvorming) heeft de processor het moeilijker. Net zoals op de C9 is de instellingen ‘Soepele gradaties’ nu apart instelbaar. Je verwijdert er subtiele kleurbanden mee. Ergere gevallen zoals vaak zichtbaar in materiaal van lage kwaliteit blijven wel achter.

De upscaling is uitstekend, maar de verbeteringen van ‘AI Beeld’ lijken ons, net zoals op de C9, erg beperkt. De bewegingsscherpte is degelijk, al verlies je een klein beetje detail in snel bewegende beelden. De beste instelling is ‘Helder’, waarmee je een deel detail terug krijgt zonder hinderlijke beeldartefacten. ‘Vloeiend’ maakt iets te veel problemen zichtbaar bij complexe beelden. Een persoonlijke instelling kan een goed alternatief zijn. De Black Frame Insertion techniek (Motion Pro) laat je best uit staan, ze creëert zichtbare flikkeringen, en levert weinig extra detail.

Dimming

Het IPS-paneel van de SM90-serie levert zoals verwacht een matig contrast, het resultaat slingert rond de 1.000:1, en met local dimming kan dat licht verbeteren. De achtergrondverlichting is onderverdeeld in 4×12 segmenten, maar de werking daarvan is helaas goed te zien. In donkere scenes met lichtpunten zoals onze Gravity test ‘dansen’ de achtergrondsegmenten lichtjes.

In het bovenstaande HDR-beeld (bovendien overbelicht) zie je heel duidelijk de segmentatie.  In de praktijk is het minder zichtbaar, maar het blijft zichtbaar.

De SM90 had echter een storender probleem. In donkere scènes bij de overgang van donker naar licht creëert hij overduidelijke kleurbanden. Die zijn erg zichtbaar én helaas ook storend.

Bovenstaand beeld illustreert het effect. Negeer de moiré effecten op het referentiebeeld rechts (Philips 55OLED803), en de fijne pixelatie op het beeld links (LG 65SM9010), die zijn allebei het gevolg van de foto. Links zie je duidelijke kleurbanden lopen over de neus en het voorhoofd van Sam. Ook naast zijn gezicht zie je duidelijke problemen. Een ander opvallend voorbeeld hieronder, waar het uit focus gezicht van Sam plots een uitgesproken rode rand krijgt. Aan de rechterkant zie je dat het referentiebeeld inderdaad erg wazig en gecomprimeerd is, maar de inkleuring is duidelijk anders.

De kalibratie van het toestel in de Bioscoop mode is nochtans  goed. De grijsschaal is neutraal, en toont geen uitgesproken problemen. De gammawaarde van 2,4 geeft een iets beter contrast, dat mag op dit IPS scherm.

Kleurweergave en huidstinten zijn goed, tenminste bij heldere beelden. Bij donkere content neemt het hierboven vermeldde probleem de overhand.

HDR

Net zoals zijn andere top en midrange modellen is de LG voorzien van HDR10, HLG en Dolby Vision. De ondersteuning voor Technicolor HDR blijft tot nader order nutteloos (geen content). We zagen graag ook HDR10+ toegevoegd, zodat ook LG alle HDR standaarden biedt.

LG biedt wel een instelbare ‘Dynamische Tonemapping’ die het effect van HDR10+ imiteert. Het resultaat levert over het algemeen krachtigere beelden, zonder duidelijk nadelige effecten, dus we adviseren om dit geactiveerd te laten. Net als op de C9 zagen we wel dat zelfs met dynamische tonemapping geactiveerd, de tv geen helderder witdetail toont dan wat de metadata aangeeft. Strikt genomen is dat enkel een probleem als de metadata van de video foutief, en aanzienlijk lager is dan de eigenlijke videocontent. Maar het leek ons logischer moest LG dit niet gedaan hebben.

Het scherm van de 65SM9010PLA levert een prima piekluminantie van ongeveer 1.305 nits op een 10% venster. Op een volledig wit scherm ligt het maximum op 520 nits. Dat is uitstekend, en zorgt voor beelden met flink wat impact. Alleen geniet je daar maximaal van bij heldere content. Het lage contrast van het IPS-scherm kan bij donkere content met heel heldere accenten voor duidelijke halo’s zorgen.

Het kleurbereik is goed: 90% DCI-P3 en 66% Rec.2020, dat ligt in lijn met andere lcd-tv’s. De kalibratie is prima, al neigt de grijsschaal in de helderste tinten lichtjes naar cyaan. Bovendien is de helderheid over een groot deel van curve te hoog. Maar gezien deze tv duidelijk meer mikt op een goed verlichtte woonkamer is dat minder erg.

Reflecties en kijkhoeken

De kijkhoek van het IPS-scherm is prima. Het beeld verliest verder contrast, maar shift vrij weinig in kleur. Omdat de gammacurve goed bewaard blijft heb je ook vanuit een ruime hoek nog goed beeld. De LG weert reflecties goed, maar aandacht voor de juiste verlichting blijft vereist.

Gaming

In de bioscoop-mode meten we een lag van 89,9 ms, zoals bij alle fabrikanten is dit vrij hoog. In de game-mode zakt de lag naar 17,8 ms en dat is een fantastisch resultaat. De SM90 ondersteunt ALLM (Auto Low Latency Mode). Wanneer ALLM geactiveerd is, schakelt de tv automatisch naar de game mode wanneer hij een ALLM-signaal krijgt. Je kunt daarna veilig overschakelen naar een andere beeldmode, met behoud van de lage input lag. ALLM onthoudt dan ook dat je die mode verkiest.

LG 65SM9010PLA – Audiokwaliteit

De 65SM9010PLA ondersteunt Dolby Atmos, en het 2.2 kanaals 40 Watt geluidssysteem lijkt in zijn prestaties sterk aan te leunen bij de OLED C9. Dat betekent dat je op een prima audiokwaliteit kunt rekenen. Er zit flink wat punch in het grote chassis, en film soundtracks krijgen voldoende volume en een degelijke baslijn voor effect. Ook voor muziek kan de SM90 stevig uithalen. De Dolby Atmos instelling, de bioscoop- en de muziekpreset hadden onze voorkeur. Met ‘One Touch Sound Tuning’ en de Magic Remote optimaliseer je het geluidsprofiel op basis van de kamer akoestiek.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.

LG 65SM9010PLA – Conclusie

De 65SM9010PLA (SM90-serie) toont dat local dimming de zwartprestaties op een IPS-scherm wel kan verbeteren, maar ook dat er beperkingen zijn. Het scherm mikt duidelijk op kijken in een goed verlichtte woonkamer. Bij verduistering zie je immers snel de segmentgrenzen van de achtergrondverlichting, zeker bij HDR-beelden. Meest opvallend zijn echter de kleurproblemen in het zwartdetail, waar vaak zichtbare kleurbanden ontstaan.

Met heldere content en/of in een goed verlichtte kamer zet de SM9010 wel goede resultaten neer. Het scherm levert flink wat helderheid en kan voor krachtige HDR-beelden zorgen. De kleurweergave is goed en de kijkhoek is prima. Deze televisie is voorzien van HDMI 2.1 aansluitingen met een zeer ruime featureset. WebOS 4.5 is een leuke en handige smart tv omgeving met uitgebreide mogelijkheden. En tot slot levert het toestel krachtige audio die zowel voor film als muziek voor heel wat kijkers zal volstaan.

Minpunten

 • Kleurbanden in zwartdetail
 • Zichtbare segmentgrenzen van de achtergrondverlichting
 • Geen HDR10+
 • ThinQ AI nog niet helemaal bruikbaar in Nederlands

Pluspunten

 • Kleurweergave
 • Goede kijkhoek
 • Uitstekende HDR-beelden
 • HDMI2.1 met ruime featureset
 • Prima geluid, inclusief Atmos
Homecinema Magazine
Beoordeling
7.510Eric Beeckmansproduct
€ 829,00

Binnen 3 werkdagen

Bekijk

€ 829,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 1.178,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl


 • Delen:

Reacties

 1. bert
  15 juni, 2019 om 15:00

  Het stukje over die kleurbanden…. Ik weet niet hoe ik dat moet zien of welke conclusies ik daaruit moet trekken.. Ook het rechterbeeld op de philips referentie is belabberd.. Dus wat is het dan in de praktijk op gewone beelden..

  Dit stukje maakt dat niemand deze tv zou willen hebben. Laat staan kopen.. Dus jullie moeten je sterk afvragen hoe je dit WEL of Niet moet presenteren..

  Het ziet er vreselijk uit.. Maar is het dat ook. Gezien de referentie ook gewoon belabberd is. Heel slecht en slecht.

  Dus ik zou dit anders presenteren..

  • Eric Beeckmans
   15 juni, 2019 om 15:41

   Je vraagt hoe het er uit ziet op ‘gewone beelden’, maar dit zijn gewone beelden. Het is bijzonder moeilijk om dit soort foto’s te maken. Dat is een van de redenen waarom close-ups er altijd slecht uit zien. In het eerste beeld zie je enerzijds moire, en anderzijds pixelatie. Allebei een gevolg van de foto, en niet zichtbaar op het scherm. Maar dat is ook niet relevant. Het kleurverschil en de banding zijn wel duidelijk zichtbaar in beeld.
   Het tweede referentiebeeld is een crop van een klein deel van het scherm, maar anderzijds is het geen piepklein detail. (voor wie de volledige scene wil, het is GoT S08E01, omstreeks 46m41s). Ook hier is de kwaliteit van beide beelden slecht (vooral omdat het een sterke closeup is), ja, maar het aangeduide verschil is erg groot en duidelijk zichtbaar.

   Ik heb het effect ook op andere scènes gezien overigens, altijd in gelijkaardig soort beeld. Donker, veel schaduwdetail, en een overwegend rode toon. De LG gaat hier dus echt wel in de fout.

   Is dat dramatisch? Dat hangt uiteraard af van wat je typisch bekijkt. Als je een grote voetbalfan bent, dan zal je dit vermoedelijk nooit merken.

   • bert
    15 juni, 2019 om 18:44

    Eric, de lg zal hier zeker iets niet goed doen.. Zeker als het zo in beeld komt..

    Niemand gaat deze tv nu nog kopen.. Met zo’n close-up van fouten in een close-up..

    Moet niet kunnen met een tv van 1800 euro !

    Dus het is wel geoorloofd om dit zo close in beeld te brengen als dit mainstream is voor dit type lg-tv

 2. PeterP
  16 juni, 2019 om 10:25

  Ik vind het wel positief, dat dit soort fouten een duidelijke vermelding krijgen. Wij zien meestal in donkere omstandigheden naar series/films, dus zouden we daar snel mee geconfronteerd worden.
  Als je dan 1800€ hebt betaald, zou dit wel een erg zure aankoop zijn!

  Ondanks dat de lcd schermen al vele jaren op de markt zijn, lezen we anno 2019 nog steeds dat er vele beeld fouten zijn met deze techniek. Volgens mij is lcd dus nooit de juiste techniek geweest, in vergelijking van Plasma en de huidige OLED die het een stuk beter doen?

 3. simon vestdijk
  06 juli, 2019 om 16:49

  Ik heb deze TV net gekocht en moet ik nu spijt hebben ?
  Een OLED is er niet in 49″, dus dit leek mij de beste keus.

  Vooral om films te bekijken en niet om bijv. te gamen.

  Simon

 4. Harry Prins
  21 november, 2019 om 1:22

  Ik heb deze nano cell tv nu een week in huis , wat een prachtig beeld helemaal top .Ik heb al meerdere films via netflix en Disney gekeken en een hele donkere kamer ! , alles ziet er super strak uit ook het zwart is zwart en de alle kleuren worden goed weer gegeven.Vertekening in het beeld ? ik heb het niet gezien , ook het geluid is prima in orde .Ik draai veel muziek elke dag weer , heb het nu via deze tv gedaan met Spotify wat een mooi vol geluid komt er uit .ook heb ik een PS 4 hierop aangesloten.Ook hier meer dan dik tevreden met het beeld en het geluid LG65SM9010PLA voor 1099,- zeer goed aankoop hiermee gedaan .Mijn oude tv was een panasonic 55 ook die had een mooi beeld , maar deze Nano Cell is een grote stap vooruit .Ik beveel deze van harte aan daar ga je geen spijt van krijgen .

 5. Paul
  22 november, 2019 om 14:48

  Harry, waar heb je hem gekocht voor deze prijs.

  • H
   22 november, 2019 om 15:16

   Tvreus.nl

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.