Dossier: 5 goedkopere soundbars voor minder dan 400 euro vergeleken

08 juni 2019 9 Minuten 2 Reacties
sony-ht-x8500-foto-4

In dit dossier kijken we naar vijf soundbars die in de afgelopen weken zijn gelanceerd, die allemaal minder dan 400 euro kosten. Welke als beste uit de test komt, lees je in dit uitgebreide dossier. Ben je dus in de markt voor een goedkopere soundbar? Neem dan eerst dit overzicht door.

Goedkopere soundbar voor minder dan 400 euro

Soundbars heb je in allerlei verschillende soorten, maten en prijsklassen. Je kunt het vaak zo gek maken als je zelf wil. De meest dure modellen bieden natuurlijk veel meer functies en mogelijkheden aan, maar de goedkopere soundbars mogen ook zeker niet worden vergeten. Voor minder dan 400 euro kun je een zeer capabele soundbar in huis halen. Niet iedereen is overtuigd van dit product; maar wanneer je weinig ruimte of geen zin in kabels hebt, dan is dit product op z’n minst de overweging waard voor onder je televisie.

In ons artikel met voordelen en nadelen van een soundbar leggen we je uit wanneer een soundbar wel en niet geschikt is voor jouw situatie. Daar vind je nog meer informatie over alle belangrijke eigenschappen van een soundbar, waaronder de aansluitingsmogelijkheden.

Hieronder lees je de conclusies van de soundbars die we hebben getest, inclusief een link naar de reviews. We kijken naar de Teufel Cinebar 11, De LG SL4Y, de Samsung HW-R550, de Sony HT-X8500 en de Panasonic SC-HTB510.

Teufel Cinebar 11 – conclusie

Begrijp ons niet verkeerd: de Teufel Cinebar 11 is echt geen slechte soundbar. Voor 399,99 euro zul je niet snel beter vinden. Dat betekent echter niet dat we geen kritiek mogen uiten op iets dat verder goed functioneert. De eerste indruk die de soundbar met zijn draadloze subwoofer achterlaat na het installeren is goed en die indruk weet het apparaat prima vast te houden. Over het algemeen klinken de geluiden helder en zuiver, terwijl de sub soms juist overweldigend is of net even te subtiel. Dat ligt er maar net aan wat je aan het doen bent.

Een ietwat lastige installatie, net even te compacte afstandsbediening, het feit dat het geluid soms achterloopt en in het begin of op stille momenten even stilvalt zijn wat ons betreft de grootste minpunten van de Teufel Cinebar 11. Gelukkig loopt het geluid alleen achter tijdens livetelevisie; ben je dus een cord-cutter, dan merk je hier weinig van. Met de twee belangrijkste aspecten zit het echter goed: de soundbar is zeer gemakkelijk in gebruik te nemen en de audioweergave klinkt goed, maar 399,99 euro is desondanks misschien net even teveel gevraagd. Het is dan ook goed nieuws dat Teufel de prijs van dit model op het moment van schrijven tijdelijk verlaagd heeft naar 299,99 euro. We beoordelen de soundbar echter op zijn normale adviesprijs.

De Teufel Cinebar 11 is te koop via de website van Teufel.

Lees verder in onze volledige recensie.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Basgeluid kan goed knallen
  • Behoorlijke geluidsweergave voor deze prijs
  • Praktische toevoeging op tv

Minpunten
  • Druk geluid wordt niet mooi gepresenteerd

  • Surround- en avondmodus hebben weinig effect
  • Soms vertraging in geluid

LG SL4Y – conclusie

De LG SL4Y is met een prijskaartje van 250 euro zeker een betaalbare soundbar, maar een vermogen van 300 watt mag je nog steeds het een en ander verwachten van zo’n brede speaker. Helaas maakt de SL4Y de verwachtingen niet helemaal waar. De kleine gebreken op het gebied van gebruiksgemak willen we nog door de vingers zien, maar het feit dat het geluid in veel gevallen tegenvalt weegt toch wat zwaarder.

De audioweergave klinkt sowieso beter dan de televisiespeakers zelf, maar de SL4Y profileert zichzelf niet als beduidend betere soundbar dan andere modellen in dit segment. Slecht is de soundbar zeker niet, maar je kunt in deze prijsklasse beter krijgen.

Lees verder in onze complete recensie.

7.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Betaalbaar
  • Slank design
  • Eenvoudige installatie
  • Lage tonen klinken overtuigend

Minpunten
  • Geen hdmi

  • Audioweergave valt ietwat tegen
  • Geen meegeleverde audiokabel

Samsung HW-R550 – conclusie

Onderaan de streep levert Samsung met de HW-R550 een fraaie budgetsoundbar af die vooral weet te overtuigen met zijn geluidsweergave. Het geluid klinkt relatief diep en breed en wordt nergens onaangenaam of heel opvallend afgemeten. Helaas is het zo dat niet elke modi voor het geluid goed is, maar gelukkig kun je met de fijne afstandsbediening het geluid naar je eigen smaak aanpassen. En hoewel dat ook voor de subwoofer geldt, kwamen we vaak tot de conclusie dat het geluid overheersend is — die hoef je dus niet heel hoog in te stellen.

Voor 349 euro betaal je niet de hoofdprijs voor een soundbar, maar dan mag je er nog wel wat van verwachten. Op het gebied van geluid en bediening scoort de soundbar gelukkig goed. Maar qua extra’s hadden we er iets meer van verwacht. We zijn blij dat er een hdmi-in-poort op aanwezig is, maar missen hier een wifi-verbinding die het gemak en het gebruik van de soundbar veel breder had kunnen maken. Mocht je dat niet heel belangrijk vinden, dan staat er vrij weinig in de weg tussen jou en deze slanke Samsung R550-soundbar.

Lees verder in onze volledige recensie.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Klein display aan boord
  • Fijne afstandsbediening
  • Mooi, breed geluid

Minpunten
  • Geen wifi-mogelijkheden

  • Niet alle geluidsmodi even goed
  • Bas kan overheersend zijn

Sony HT-X8500 – conclusie

En dat is eigenlijk wat de Sony HT-X8500 ervan weerhoudt een soundbar te zijn die zijn prijs van 399 euro waard is. Het is duidelijk dat Sony een product op de markt heeft willen brengen dat weinig tot geen installatiestress meebrengt en gebruikers veel mogelijkheden geeft op het gebied van geluidsmodi en aansluitingen, maar de geluidskwaliteit is niet zo sterk dat we het apparaat meteen kunnen aanbevelen. Wanneer het apparaat sterk in prijs daalt dan is het weer een ander verhaal, maar voor nu kun je beter verder kijken.

Lees verder in onze volledige recensie.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Strak design
  • Veel geluidsmodi
  • Hmdi-poorten

Minpunten
  • Geen display

  • Basgeluid niet heel sterk
  • Duidelijk limit op bereik

Panasonic SC-HTB510 – conclusie

Voor een prijs van 299 euro kun je vandaag de dag een hoop soundbars kopen. Wat ons betreft staat de Panasonic SC-HTB510 bovenaan met zijn prestaties en gebruiksgemak. Voor deze prijs vind je misschien soundbars met meer vermogen, maar een hoop van die producten bieden verder niet zo’n compleet pakket aan als Panasonic nu heeft gedaan. De audioprestaties zijn over het algemeen zeer mooi en het geluidsveld klinkt heel breed. Het enige nadeel is de onbalans van de subwoofer, maar die is in niveau’s gelukkig nog bij te stellen.

Verder moet je er rekening mee houden dat je geen led-schermpje op de soundbar hebt zitten en dat je het moet doen met de led-lampjes aan de bovenkant van het systeem. Daardoor wordt het instellen van de juiste volume soms problematisch, omdat je niet kunt zien hoe hard het apparaat staat. De wifiverbinding en de hdmi-uitgang maken echter een hoop goed. Samen met de optische aansluiting zijn er genoeg mogelijkheden om apparaten erop aan te sluiten. Daarmee vormt de HTB510 een zeer complete soundbar, voor een mooie prijs.

Lees verder in onze volledige recensie.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Wifi aan boord
  • Overtuigend geluid
  • Compleet pakket

Minpunten
  • Geen display

  • Basgeluid soms uit balans

De beste goedkopere soundbar van dit moment

In dit dossier hebben we het beste voor het laatst bewaard. Wat ons betreft is de Panasonic SC-HTB510 de beste soundbar die je nu voor minder dan 400 euro in de winkel kunt kopen. Dit is de meest complete soundbarervaring van dit moment en dat dankt het product aan de wifimogelijkheden en natuurlijk het overtuigende geluid. De Samsung R550 staat op een ferme tweede plek met zijn mooi, brede geluidsweergave, maar mist de slimme functies waar de goedkopere soundbar van Panasonic dan wel over beschikt.

Geen van deze soundbars is perfect. Zo heeft ook de Panasonic nadelen en zijn we teleurgesteld in het onbalans van het basgeluid. Ook missen we een display, waardoor er wat punten ingeleverd worden op het gebruiksgemak. En daar hebben de soundbars van Teufel en Samsung dan weer geen last van. In veel gevallen is het ook maar net waar je naar op zoek ben natuurlijk. De geluidskwaliteit vinden we echter het meest belangrijke element en wat dat aangaat scoren de Panasonic, Samsung en Teufel (in die volgorde) het beste.

Reacties (2)