Review: Panasonic TX-40GXW804 (GXW804-serie) Ultra HD lcd-tv

15 mei 2019 + 10 minuten 12 Reacties
Panasonic-TX-GXW804_lifestyle

De Panasonic TX-40GXW804 is een mooie middenklasser. Toch is hij meer dan behoorlijk uitgerust. Zo ondersteunt dit model zowel Dolby Vision als HDR10+, een erg goede keuze van Panasonic.

Het zijn immers net deze middenklassers die het meest profiteren van deze geavanceerde HDR-standaarden.

Deze review is gebaseerd op het Nederlandse model. De Belgische versie, de TX-40GX830, heeft een verschillend design, maar kent geen functionele verschillen.

Panasonic TX-40GXW804 – specificaties

  • Wat: Ultra HD lcd-tv, Edge Led met local dimming (2×1 segmenten)
  • Schermformaat: 40 inch (100 cm), vlak
  • Aansluitingen: 3x HDMI (v2.0, ARC, ALLM), 1x component video, 1x composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 2x USB (1x 3.0), 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth
  • Extra’s: HDR10, HDR10+, Dolby Vision, HLG, WiFi (802.11ac) ingebouwd, My Home Screen 4.0, USB/DLNA-mediaspeler, In House streaming (Client), DVB-T2/C/S2, CI+-slot, stemcontrole, HCX processor
  • Afmetingen: 901 x 574 x 236 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 13,0 kg (incl. voet)
  • Verbruik: 48 / 0,5 watt (Energielabel A+)
  • Adviesprijs: 749 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die Panasonic in 2019 op de markt bracht, vind je in de 2019 Panasonic  tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

Panasonic TX-40GXW804 – design

Je verwacht misschien geen indrukwekkend design in deze categorie, maar deze televisie in de GXW804-serie mag absoluut gezien worden. Hij is volledig uitgevoerd in zwart en het smalle glossy kader zit niet rond het scherm, maar ligt er eerder achter. Dat wekt de indruk dat het scherm op de achterplaat zit, net zoals bij sommige OLED-modellen.

Het toestel staat op een centrale voetplaat die het scherm op twee plaatsen ondersteunt, waardoor het bijzonder stevig staat. De voetplaat is afgewerkt met een textuur van geborsteld metaal.

Aansluitingen

De Panasonic beschikt over drie HDMI 2.0 aansluitingen. Die zijn allemaal klaar voor Ultra HD en HDR (bij problemen met oudere toestellen kan je de HDMI instelling aanpassen via het menu (Instellingen, HDMI autom. Instelllen en kies vervolgens Modus 1). Er is een HDMI 2.1 feature beschikbaar, ALLM (Auto Low Latency Mode). Het toestel beschikt ook nog twee USB-aansluitingen, een set oudere analoge aansluitingen, digitaal optische uitgang en hoofdtelefoonuitgang.

De analoge aansluitingen, één HDMI, één USB-aansluiting en de digitaal optische uitgang staan aan de achterzijde en wijzen naar de muur, wat lastig kan zijn bij wandmontage. De andere aansluitingen staan de zijkant (inclusief netwerk en de twee antenne-aansluitingen), en ze staan slechts 10 cm van de rand. Om te vermijden dat de kabels zichtbaar zijn naast de tv moet je ze dus wat netjes wegleiden. Beide voeten zijn daarom voorzien van slots voor kabelbeheer.

Er is ook Bluetooth voorzien als je een draadloze hoofdtelefoon wenst te gebruiken.

Panasonic TX-40GXW804 – gebruiksgemak

Installatie is een fluitje van een cent, je doorloopt de gebruikelijke keuzes voor land, taal, internetaansluiting en instelling van de zenders.

Afstandsbediening

De afstandsbediening is ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar. De grote zwarte remote heeft een goede layout, de toetsen zijn groot en duidelijk gelabeld. Hij ligt prettig in de hand, niet te zwaar en niet te licht.

Een handige tip is de de beeldmodetoets bovenaan, rechts naast de on/off-toets. Via Menu, Beeld, Instellingen Knop ‘Picture’ kan je instellen welke beeldmodes via deze toets gekozen kunnen worden. Dat is de snelste manier om een aangepast beeldmode te kiezen.

Netflix heeft al een eigen toets op de remote. Onderaan links vind je de ‘My App’-toets die je in de app store via de de ‘Option’-toets zelf kunt toewijzen aan een andere favoriete app zoals YouTube of Rakuten TV.

Wie zijn smartphone als remote wilt gebruiken installeert de app ‘TV remote 3’. Die app is echter beperkter dan de vorige versie, zo kan je in deze app bijvoorbeeld niet het beeld van de ingebouwde tuners bekijken. Gelukkig kan je nog steeds de oude app ‘TV Remote 2’ gebruiken.

Panasonic TX-40GXW804 – features

Smart tv-platform

My Home Screen 4 is nog steeds dezelfde snelle, en responsieve smart tv omgeving die we kennen van vorig jaar. De wijzigingen lijken ons eerder cosmetisch. Het menu met instellingen is de enige plaats waar we steeds graag wat vereenvoudiging zouden zien. Panasonic biedt heel wat instellingen en soms is dat het een hele zoektocht in de menu’s om iets te terug te vinden.

Smart functies

De smart tv omgeving daarentegen is bijzonder handig en overzichtelijk. De Home-toets toont een lijst met mogelijkheden onderaan het het scherm, in een balk. Aanvankelijk vind je hier een icoon voor alle ingangen, de live tv zenders en de apps. Ook de iconen voor Netflix, YouTube, en Amazone Prime Video waren vooraf geïnstalleerd. De interface neemt weinig plaats op het scherm en je kunt ongestoord verder kijken.

My Home Screen 4 is vooral een kleine cosmetische upgrade ten opzichte van vorig jaar. Je kunt nog steeds aparte zenders, ingangen, of apps vastpinnen aan de startbalk. Met de pijltjestoetsen op en neer kan je andere balken tevoorschijn halen. Bijvoorbeeld voor Netflix, YouTube of live tv-zenders.

Via de instellingen van het startmenu (onderaan de lijst), kun je bepalen welke items verschijnen, in welke volgorde en welk item eerst verschijnt als je op de Home-toets drukt.

Panasonic biedt een volledige set tuners (DVB-T2/C/S2), een CI+-slot en met behulp van een USB-schijf kan je programma’s opnemen. Dit is geen dubbele tuner.

De ingebouwde mediaspeler van de TX-40GXW804 (GXW804-serie) weigert een van onze Ultra HD videobestanden en al onze Dolby Vision samples. Hij speelt geen DTS-soundtracks af. Afgezien daarvan is hij erg volledig, ook ondertitels (srt en sub formaat) zijn geen probleem. De audiospeler is daarentegen zeer universeel en speelt zelfs FLAC en ALAC, al leest hij enkel tag-informatie uit mp3-bestanden.

Panasonic TX-40GXW804 – Beeldkwaliteit

De TX-40GXW804 maakt gebruik van een Edge led achtergrondverlichting en ‘local dimming’. We telden echter maar twee kolommen, dus een enorme impact zal deze ‘local dimming’ niet hebben. Het scherm is van het VA-type.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

De beste keuze start vanuit de Bioscoop Pro-mode.

Beeld Beeld Geavanceerde Instellingen
Beeldmodus: True Cinema

Achtergrondverlichting: 20-80*
Kontrast: 90
Helderheid: 0
Kleur: 50
Tint: 0
Scherpte: 30
Warmte Kleur: Warm2
Levendige Kleuren: Uit
Adaptieve Backlight controle: Min

Omgevings Sensor: Uit (Aan)*
Ruis Reductie: Min*
MPEG remasteren: Min*
Resolutie Remasteren: Midden
Dynamisch Bereik remasteren: Uit
Intelligent Frame Creation: *
Scherpe bewegingen: Uit
Contrastregeling: Uit/Auto*
Gamma: 2,4Beeldinstellingen/16:9 Beeldscan: Uit

Belangrijkste instellingen;

  • De True Cinema instelling levert de beste start, maar is vrij donker. Geen probleem als je bij volledige verduistering kijkt, maar voor de meeste mensen zal het geen kwaad kunnen om de Achtergrondverlichting minimaal naar 40 en in een typische woonkamer zelfs naar 60 of 80 te brengen.
  • De lichtsensor kan je eventueel activeren, zet dan de achtergrondverlichting zeker op 80.
  • Ruis Reductie en MPEG remasteren lieten we op minimaal staan. Een hogere instelling is aan te raden als je tart van een slechte bron (oude dvd’s of lage kwaliteit YouTube).
  • Intelligent Frame Creation: Uit voor puristen, maar de Midden stand gaf extra detail, en vloeiende beelden zonder overduidelijke artefacten.
  • Geavanceerd, Contrastregeling kan je op Auto zetten voor een lichte boost in contrast.
  • Voor een iets meer bewerkt beeld, maar nog steeds erg natuurgetrouw, selecteer je de Cinema instelling. Zet wel ‘Warmte Kleur’ op Warm2, en hou rekening met bovenstaande aanbevelingen.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

Panasonic’s HCX processor levert prima resultaten voor beeldverwerking. Hij detecteert snel en betrouwbaar de meest gebruikelijke film- en videoframerates, en zorgt voor uitstekende deïnterlacing. De ruisonderdrukking werkt goed, maar met compressieruis (blokvorming) heeft de processor het wat moeilijker. Om die reden, en omdat we merken dat het scherm wat de neiging heeft om in donkere beelden kleurbanden te tonen, lieten we beide ruisonderdrukkingen in de minimale stand. De upscaling is erg goed, maar de impact van ‘resolutie remasteren’ is erg beperkt.

Een van de punten waar hij duidelijk wat terrein moet prijsgeven ten opzichte van duurdere modellen is de bewegingsscherpte. Er gaat vrij veel detail verloren, en bewegende voorwerpen hebben altijd een licht wazige rand. Vermijd de instelling ‘ Scherpe beelden’, daardoor krijg je en dubbele rand rond bewegende voorwerpen en dat is nog hinderlijker. ‘Intelligent Frame Creation’ laat je zeker op de minimale stand, al raden we ‘midden’ aan. De hoogste stand levert mogelijk een wat beeldfouten rond snel bewegende voorwerpen, al valt dat best mee, maar zorgt wel voor de meest vloeiende beelden.

Het VA-paneel heeft een uitstekend contrast (ANSI contrast van 3.700:1), dat met de local dimming (‘Adaptieve Backlight controle’ ) nog licht verbetert (naar 4.500:1). Je kan dat zeker geactiveerd laten in de minimale stand, het veroorzaakt geen zichtbare artefacten. In zeer uitzonderlijke gevallen én wanneer je in pikdonkere omstandigheden kijkt, is  het mogelijk dat je zeer vaag de ene helft van het scherm iets helderder ziet. In de praktijk lijkt ons dit zo goed als uitgesloten.

De True Cinema mode is goed gekalibreerd, maar zeker niet foutloos. De gammawaarde klokt af op ongeveer 2,3. Dat is iets helderder dan verwacht (2.4) maar geen probleem. De zwartwaarden zijn netjes zichtbaar. De kleurtemperatuur is licht te koel (lichte blauw-cyaan overtoon). Vooral in de kleurweergave zien we dat het scherm rood en blauw licht minder verzadigd toont. Rode, blauwe en magenta tinten zijn iets minder intens dan gewenst.

HDR

Met een piekluminantie van ongeveer 425 nits op een 10% venster, in de True Cinema HDR beeldmode valt de GXW804 net onder de 500 nits grens die we vooropstellen. Aangezien hij die maximale helderheid ook stabiel op een volledig scherm kan tonen, willen we dat nog nipt door de vingers zien. Het kleurbereik is opvallend goed, en haalt 91% DCI-P3 (67% Rec.2020), dat is duidelijk boven de 90% grens die we graag bereikt zien.

De TX-40GXW804 tv ondersteunt naast HDR10 en HLG, ook Dolby Vision en HDR10+. Daarmee is deze middenklasser uitstekend uitgerust voor HDR weergave. De kalibratie is degelijk, maar net zoals in SDR niet foutloos. De tv toont netjes alle witdetail, maar toont vaak ook meer dan nodig is op basis van de metadata. Als de metadata bijvoorbeeld 1.000 nits max aangeeft, is ook hoger witdetail tot 1.500 nits nog zichtbaar. Daardoor is het beeld iets minder helder dan het moet zijn. Je kan op de grafiek ook zien dat onder de 200 nits het beeld iets te helder is (geen echt probleem), maar daarboven vrij scherp aan helderheid verliest. We zien ook dat kleuren vrijwel allemaal niet verzadigd genoeg zijn, waardoor het beeld aan impact verliest.

Je kunt het beeld wel verbeteren door bij ‘HDR Helderheid’ de instelling ‘Dynamisch HDR Effect’ aan te vinken. De Panasonic analyseert dan zelf het volledige beeld en voert een tonemapping uit die aangepast is voor elk beeld. Alle witdetail is dan zichtbaar en kleuren in heldere delen van het beeld worden licht geboost. Dat geeft over het algemeen zeer goede resultaten, al zijn kleine fouten niet uitgesloten. Zo is het mogelijk dat je licht aan kleurdetail inboet (bij zeer intense kleuren), en dat de processor soms iets te veel kleur toevoegt in delen van het beeld die eigenlijk wit moeten zijn.

Merk op hoe in bovenstaand beeld de invloed van Dynamic HDR Effect vrij sterk is. Het beeld wint aan kleur en impact en komt dichter bij een referentie die we bekeken op een OLED-scherm.

Reflecties en kijkhoeken

Het zwakste punt van deze Panasonic GXW804-serie is zijn kijkhoek. Al van bij een relatief kleine kijkhoek van 20° verliest het scherm aanzienlijk aan contrast en verwatert de kleur. Vooral rood wordt hierdoor getroffen, en daardoor ook huidskleuren die sterk naar geel/groen neigen.

Gaming

In de gewone beeldmodes meten we een lag van 136 ms, wat te veel is voor degelijke gaming. In de game-mode zakt de lag naar 14,6 ms wat een uitstekend resultaat is.

Panasonic TX-40GXW804 – Audiokwaliteit

Een 40 inch middenklasser, daar mag je geen topgeluid op verwachten. De audio van de TX-40GXW804 (GXW804-serie) is degelijk, maar zodra je wat meer volume vraagt en en een flinke stoot metal speelt, hoor je regelmatig hoe de tv de hoge en lage tonen indijkt om vervorming te voorkomen. Dat is niet ongewoon in deze categorie, maar de Panasonic grijpt wel vrij hard in. Voor dagelijks gebruik, geen probleem. Voor echt filmplezier of muziek moet je wel externe audio voorzien.

De tv ondersteunt Dolby Atmos en speelt zelf ook Atmos tracks, zolang die in een Dolby Digital Plus versie zitten.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.

Panasonic TX-40GXW804 – Conclusie

Van deze Panasonic TX-40GXW804 mag je geen hoogdravende audioprestaties verwachten, wie echt van film en muziek wilt genieten moet een externe oplossing voorzien. Zijn zwakste punt is de erg beperkte kijkhoek, naast de contrast vermindering is er ook impact op de kleur. Het toestel is uitgerust met local dimming, maar met amper twee segmenten is de verbetering erg klein.

Maar wie die beperkingen kan aanvaarden krijgt wel een mooi pakket prestaties. De TX-40GXW804 levert prima beeldkwaliteit met uitstekend contrast en degelijke kleurweergave. Zelfs in HDR presteert hij goed (in deze categorie), zeker dankzij het ‘Dynamisch HDR Effect’ waardoor beelden aan impact winnen en de licht te kort schietende helderheid en kleursaturatie enigszins gecorrigeerd wordt. Dat je op dit model ook nog eens Dolby Vision en HDR10+ ondersteuning krijgt is uitstekend. My Home Screen 4 blijft een goede smart tv omgeving die enkel LG en Samsung moet laten voorgaan.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Goede beeldverwerking
  • Contrast en zwartdetail
  • Dolby Vision  én HDR10+
  • Goede HDR verwerking, ondanks beperkingen
  • My Home Screen 4

Minpunten
  • Geluidskwaliteit

  • Kijkhoek
  • Helderheid en kleurbereik nipt ok voor HDR

Reacties (12)