Review: Denon AVR-X2600H av-receiver – een update voor de referentie

26 mei 2019 + 10 minuten 17 Reacties
Review Denon AVR-X2600H

De AVR-X2600H is de jaarlijkse update voor de populairste AV-receiver van Denon. Een vertrouwd en gebruiksvriendelijk recept dus, aangevuld met een DAB-radiotuner (in optie), spraakbediening en een aantal lichte tweaks. Volgens Denon ook op het gebied van geluidskwaliteit.

Introductie Denon AVR-X2600H

De 699 euro kostende AVR-X2600H is een van de weinige nieuwe AV-receivers die Denon dit jaar uitbrengt. Een trend in 2019 is namelijk dat fabrikanten weinig of zelfs geen nieuwe modellen gaan lanceren. Daar zijn verschillende redenen voor: het is nog wachten op een paar belangrijke innovaties (zoals een nieuwe HDMI-standaard), sommige producten werden vorig jaar laat geïntroduceerd (zodat alweer een nieuw model presenteren te snel zou zijn) én de handel heeft steeds meer problemen om die jaarlijkse vernieuwingsgolf te volgen. Maar toch komen er dit jaar enkele nieuwe AV-receivers uit, waaronder deze AVR-X2600H. Wellicht vond Denon het uiteindelijk toch lastig om voor een prijspunt dat op veel belangstelling kan rekenen geen nieuw product te hebben. De AVR-X2600H is immers de opvolger van de AVR-X2500H (en daarvoor de X2400H en X2300H, apparaten die we allemaal getest hebben), een 7.2-receiver die je alle functies geeft van de ‘serieuze’ AV-receivers bij Denon. Het is een apparaat met veel toeters en bellen, incluis ondersteuning voor één paar hoogtekanalen. Moeten we je ook nog vertellen dat de Denon AVR-X2600H werkelijk propvol streamingopties zit? Dankzij het HEOS-platform, Spotify Connect, Bluetooth en AirPlay 2 stream je probleemloos muziek. In sommige landen, zoals België (maar mogelijk niet Nederland) brengt Denon een extra variant van de AVR-X2600H uit. Achteraan komt er dan het suffix ‘DAB’ om aan te geven dat het toestel een DAB/DAB+-tuner bevat. Radio is als medium misschien iets minder populair als het gaat om thuisbioscopen, maar misschien brengt digitale radio daar weer verandering in.

Een bekende verschijning

Net omdat we de drie voorgaande generaties van dit model getest hebben (én heel veel andere Denon-receivers) komt de AVR-X2600 meteen heel vertrouwd over. Zowel het uiterlijk als de tv-interface die de Denon-receiver presteert lijken sterk op het voorgaande. We zijn daar niet rouwig om, want beide zaken zijn prima in orde. Dat is zeker het geval als het gaat om de menu’s die op de tv tonen en de handige setupassistant die het instellen van de receiver wel heel makkelijk maken. Ondanks verwoede pogingen van andere fabrikanten blijft Denon op dit vlak de onbetwiste kampioen. Bij geen enkel ander merk word je zo goed bij de hand genomen en krijg je alle aspecten van de installatie zo helder uitgelegd als bij hen. Weet je al hoe speakers aan te sluiten of hoe je een receiver met het netwerk verbindt? Dan sla je die stappen over. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om de setupassistent volledig te negeren en alles handmatig in te stellen. Ook niet onbelangrijk: de menu’s van de Denon zijn in het Nederlands in te stellen, en ook dat is niet bij alle rivalen het geval.

Het voorpaneel van de AVR-X2600H is Denon-klassiek ingericht, met twee grote draaiknoppen (volume en bronkeuze) die een centrale display met veel drukknoppen flankeren. In tegenstelling tot hogere Denon-modellen is de voorkant uit kunststof, niet metaal, en is er geen klep onder het scherm waarachter geavanceerde controls en extra aansluitingen verstopt zijn. Hierdoor blijven bij de X2600H een aantal zaken permanent zichtbaar (zoals een HDMI-, microfoon- en USB-ingang) en is het minder evident om de receiver volledig in te stellen vanaf het voorpaneel. Maar wie doet dat eigenlijk, gegeven dat je via de tv-interface en de bijhorende Denon-app veel vlotter kunt werken?

In elk geval oogt de AVR-X2600H een stuk drukker dan de strakkere AVR-X6300H die we als vaste-testreceiver gebruiken. Tip: begin al met de vele stickers te verwijderen als je hem uit de doos neemt en het wordt al wat rustiger. Is die drukke layout trouwens echt erg? Neen. De AVR-X2600H is sowieso eerder bedoeld voor de prijsbewuste shopper die voor zijn 700 euro het onderste uit de kan wil halen op vlak van features.

Goed uitgerust

De doelgroep die houdt van veel mogelijkheden en connecties wordt meteen beloond als ze naar de achterkant van de AVR-X2600H loeren. Denon rust deze receiver riant uit, met zeven HDMI-ingangen achteraan en twee HDMI-uitgangen (waarvan één eARC-compatibel). Alle HDMI-poorten zijn volledig 4K-compatibel, ondersteunen HDR (HLG, Dolby Vision en HDR10), en zijn zelfs klaar voor HDCP 2.3-bronnen – al hebben we op dit moment geen zicht op consoles of spelers die deze nieuwere beveiligingsmethode vereisen. Maar goed: dat heet dan future-proof te zijn. Over gaming gesproken… de AVR-X2600H ondersteunt in de toekomst Auto Low Latency Mode of ALLM, een modus waardoor een console aan een receiver en televisie kan signaleren dat er overgeschakeld moet worden naar een beeldmodus met weinig lag. Als je even een snelle shooter wil spelen, moet je dus niet in de beeldinstellingen van je televisie duiken om een gepaste gamemodus met weinig beeldverwerking te kiezen. Althans, zo gaat de theorie. Het is momenteel voor ons niet mogelijk om ALLM te testen omdat enkel bepaalde 2019-tv’s het al ondersteunen. Meer informatie vind je in het uitgebreide artikel van beeldexpert Eric Beeckmans over wat nieuw is in HDMI 2.1. Maar let wel op: de HDMI-poorten op de X2600H zijn HDMI 2.0, niet HDMI 2.1. Er bestaat bij heel wat mensen en zelfs vakmedia hierover verwarring, omdat features als ALLM en DHCP 2.3 werden aangekondigd als deel van HDMI 2.1. Maar de features kunnen ook apart geïmplementeerd worden bij een HDMI 2.0-aansluiting. Gelukkig is één ding tenminste helder: er is weinig aan het HDMI 2.1-verhaal dat echt duidelijk is.

Denon blijft ook anno 2019 zijn receivers uitrusten met legacy video-aansluitingen, zowel component in als uit én composite. Je kunt aardig wat audiobronnen aansluiten via de vier analoge cinch-ingangen en de twee optische digitale ingangen. Heb je een draaitafel, dan kun je die koppelen aan de aparte phono-aansluiting. Je kunt een paar luidsprekeraansluitingen gebruiken voor een tweede zone of via een zone 2-uitgang een aparte versterker aansturen. Kortom, voor de meeste scenario’s zit je met deze AV-receiver qua aansluitingen wel goed. En streaming dan? Daar laat Denon ook maar weinig steken vallen.

Stevig platform

Sinds een paar jaar staat er een ‘H’ achteraan de modelnamen van de Denon-receivers. Het is een verwijzing naar HEOS, het streaming- en multiroomplatform dat moederbedrijf Sound United inbouwt bij Denon- en Marantz-producten. En er zijn natuurlijk ook de eigen HEOS-speakers, die het rechtstreeks opnemen tegen de producten van Sonos. Je kunt ze allemaal combineren in een huiswijd muzieksysteem waarbij je vanuit de HEOS-app muziek vanaf allerlei bronnen kan afspelen. Het zwakste punt van HEOS is het aantal ondersteunde streamingdiensten: naast TuneIn-internetradio kun je enkel muziek afspelen in de HEOS-app vanaf Tidal en Deezer. Amazon Music, als het bij ons beschikbaar komt, is een andere mogelijkheid. Spotify is gelukkig ook present via Spotify Connect, te bedienen direct vanuit de Spotify-app.

HEOS is sterk als het gaat om het afspelen van eigen muziekbestanden, wat kan vanaf mediaservers op het netwerk, de opslag van je mobiel toestel en aangesloten USB-opslag. Het biedt goede ondersteuning voor muziekformaten, incluis hi-res PCM en DSD-bestanden. Het scoort zeer goed in onze formatentest. Een handigheid is dat je op een ander HEOS-toestel vlot de bestanden afspeelt vanaf een USB-stick die bij de Denon AVR-X2600H insteekt.

Dit alles bedien je via de HEOS-app (iOS, Android). Het is een sober maar effectieve app die werkt met drie hoofdschermen die je onderaan het scherm selecteert: Ruimtes, Muziek en Huidige nummer. In Ruimtes zie je alle HEOS-apparaten verschijnen. Je zal merken dat de X2600H met twee zones in de lijst staat. Dat is de hoofdzone en eventueel de tweede zone met bekabelde luidsprekers. Je kunt echter enkel de twee zones in- en uitschakelen; het is niet mogelijk om in elke zone iets anders via HEOS te laten horen. Bij Yamaha’s MusicCast kan dat wel.

Via het Muziek-scherm heb je toegang tot alle muziekbronnen, zoals streaming als toestellen aangesloten op de receiver (achter de keuze ‘Ingangen’). In theorie kunnen deze schermen druk worden, maar je kunt ongebruikte bronnen en ingangen onzichtbare laten. Leuke opties hier zijn Favorieten en Geschiedenis. Bij dat laatste krijg je een mooi overzicht van welke muziek je al speelde. Ook praktisch is dat je vanaf het Huidige nummer-scherm de geluidsmodi kunt veranderen, zonder je naar de remote of Denon-app moet grijpen.

AirPlay 2 is tweede optie

Omdat de AVR-X2600H eveneens AirPlay 2-compatibel is, kun je de Denon-receiver deel laten uitmaken van een muzieksysteem dat bestaat uit producten van andere merken die eveneens werken met Apples protocol. Je kunt dus bijvoorbeeld vanaf je iPad muziek sturen naar de X2600H en tegelijkertijd naar een draadloze speaker van Bang & Olufsen. AirPlay 2 heeft voor- en nadelen: je kunt alle mogelijke muziek en audio streamen (dus ook van YouTube of Qobuz, bijvoorbeeld), maar enkel vanaf een Apple-apparaat. Het HEOS-platform laat toe om de (stereo)klank van een aangesloten fysieke bron (zoals een cd-speler of het tv-geluid) te streamen naar een andere kamer. AirPlay 2 kan dat niet.

Bluetooth is een andere optie om muziek via de AVR-X2600H af te spelen. Dit werkt vlot, maar net zoals de andere receiverfabrikanten ondersteunt Denon geen hoogwaardige Bluetooth-codecs zoals aptX HD of LDAC. Bluetooth werkt bij Denon niet in de omgekeerde richting; je kunt dus geen draadloze koptelefoon verbinden met de receiver. Maar: via een firmware-update in het najaar van 2019 zou Bluetooth-zenden mogelijk worden. Zo kun je alsnog een Bluetooth-koptelefoon aansluiten op de receiver.

Denon was een pioneer qua integratie van spraakbesturing, door als eerste Alexa-ondersteuning naar een AV-receiver te brengen (al was Yamaha niet ver achter). Maar Alexa verstaat enkel Engels, dus we zijn veel blijer met de nieuwe ondersteuning voor Google Assistant – al zijn de mogelijkheden veel beperkter. Met de Alexa-skill kun je bijvoorbeeld fysieke ingangen wisselen, Google Assistant is enkel beperkt tot wat je via de HEOS-app kunt. Bij het bekijken van een film via een Blu-rayspeler bijvoorbeeld, kun je dit wel misbruiken om met gesproken bevel het geluidsvolume te regelen. Maar niet om bijvoorbeeld de speler te pauzeren. Samengevat: spraakbediening is iets heel cool, maar staat nog altijd in zijn kinderschoenen als het gaat om de thuisbioscoop. Je kunt nog veel zaken niet. Hopelijk brengen toekomstige updates meer mogelijkheden. Sowieso moet je voor Alexa of Google Assistant nog een bijkomend apparaat met een microfoon voorzien, zoals een Google Home mini.

Makkelijk in te stellen

De AVR-X2600H komt met de gebruikelijk afstandsbediening van Denon, een immens ding met veel knopjes waarmee je wel snel alles doet wat je wenst. Persoonlijk gebruiken wij liever de app, die nog altijd de naam Denon AVR 2016 draagt – ondanks het feit dat je hem kunt gebruiken voor receivers van een latere datum. Het is een opnieuw een sober ogende app, maar die wel goed werkt. Via het hoofdscherm zie je alles wat je nodig hebt voor dagelijks gebruik – geen overbodigheden. Wil je toch in de instellingen duiken, dan kan dat. Je kunt behoorlijk wat zaken aanpassen via de Denon-app (zoals de luidsprekerlevels aanpassen, ingangen hernoemen of geluidsopties veranderen), en dat is handiger dan via de tv-interface werken omdat je zo aanpassingen kunt maken terwijl er content afspeelt.

We spraken al over de setupassistant die het instellen van de AVR-X2600H heel eenvoudig maakt. Het is een optioneel iets, maar voor beginners echt heel handig.

De Denon AVR-X2600H is uitgerust met de Audyssey MultEQ XT-kamerkalibratiefunctie, waarbij je tot acht metingen rond je luisterplek maakt om het geluid te optimaliseren voor je kamerakoestiek en de plaatsing van je luidsprekers. Die metingen voer je uit met de meegeleverde microfoon. Je plaatst de microfoon best op oorhoogte, wat met een statief eenvoudig wordt. Fijn is dat Denon een kartonnen doe-het-zelf-statief mee in de doos levert.

Het meten is een klusje dat wij dankzij eerdere ervaringen met Audyssey op een kwartier afhandelen. Het is dus geen groot werk en het resultaat is veel beter. Het uitvoeren doe je door de instructies op het tv-scherm te volgen. Optioneel koop je voor 20 euro de Audyssey MultEQ Editor-app om de metingen via je iPad of smartphone te coördineren. Het voordeel van MultEQ is dat je na de metingen meermaals aanpassingen kunt maken en uploaden naar de AV-receiver, zonder telkens opnieuw metingen te moeten doen. Je krijgt ook iets meer inzicht in de kamereigenschappen, als is de app niet zo helder op dit vlak als zou mogen.

Audyssey MultEQ XT levert in onze testruimte en met onze vaste speakeropstelling (Dali Rubicon LCR’s plus Vokal, Dali Alteco voor de hoogtekanalen en een Monitor Audio Silver W12-subwoofer) altijd goede resultaten, vergelijkbaar met YPAO van Yamaha, maar minder sterk dan Dirac (te vinden bij Arcam en NAD) en ARC (van Anthem), met name bij de racescène uit ‘Ready Player One’. Een uitgediepte vergelijking van kamerkalibratiesystemen gaan we hier niet brengen – dat is voer voor een toekomstig artikel – maar we maken ons sterk dat je met Audyssey de meeste kamerproblemen oplost. Wij verkiezen DynEQ en DynVol uit te schakelen en opteren voor de Reference-filter.

Levensechte weergave

De tv-interface van Denon geeft je toegang tot veel mogelijkheden. Soms is er wat onduidelijkheid omdat er opties niet beschikbaar zin vanwege bepaalde keuzes die je elders maakte, maar die kleine minpuntjes worden ruimschoots gecompenseerd door de heldere manier hoe weer andere opties gepresenteerd worden. Denon maakt het je heel makkelijk om je luidsprekeropstelling in te stellen. De AVR-X2600H is een 7.2-receiver met ondersteuning voor één paar hoogtekanalen om Dolby Atmos- en DTS:X-soundtracks af te spelen. Je kunt daarbij kiezen voor veel types hoogtespeakers: muur vooraan, plafond vooraan of midden, reflecterende Dolby-speakers vooraan of achteraan. Of verkies je toch 5.1? Dan kun je ongewone configuraties kiezen, zoals voorste speakers met bi-amping of een opstelling met vier speakers vooraan. Dit laatste is bijvoorbeeld interessant als je met aparte frontspeakers voor stereomuziek en surroundgeluid wil werken.

Een 5.1.2-opstelling doet de geweldige Atmos-soundtrack van ‘Mission Impossible: Fallout’ niet helemaal recht aan (Ultra HD Blu-ray, Dolby Atmos), maar de Denon AVR-X2600H slaagt er wel in om de genuanceerde, gedetailleerde soundscapes knap weer te geven. De scène met de helikopterachtervolging in Kashmir is uitstekend als Atmos-test; je hoort de motor en de rotors van de helikopters vanuit de hoogtekanalen komen, waardoor je echt de indruk krijgt mee in de cabine te zitten, en de kogels vliegen van vooraan in de kamer naar de rear-kanelen. Bij Fallout wordt het kenmerkende bombastische MI-deuntje regelmatig ingezet om spannende momenten extra dramatisch te maken. Dat stelt wat hogere eisen aan je receiver omdat er dan plots stevige geluidspieken geproduceerd worden. Dat lukt de AVR-X2600H behoorlijk goed. Denon beweert natuurlijk dat dit een receiver is van 150 Watt per kanaal, maar dat is ongetwijfeld gemeten bij één kanaal van de zeven belast – en wellicht met een testtoon op één frequentie. Bijna alle fabrikanten doen dit. Het werkelijke real-life vermogen ligt wat lager, maar toch merk je dat de AVR-X2600H een ‘betere’ AV-receiver is. Onze setup is relatief gevoelig (89-89,5 dB) en wordt probleemloos aangestuurd.

Een uithangbord van deze Denon zijn virtuele geluidsmodi die zogezegd een surroundervaring bieden met minder speakers. Dolby Height Virtualization is daar de belangrijkste van, maar dat konden we nog niet testen omdat deze optie via een toekomstige firmware-update wordt toegevoegd. Wel hebben we de helikopterscènes in Fallout herbekeken in Virtual-moviemodus, wat surround brengt via twee enkele frontspeakers. Van een 3D-ervaring is er eigenlijk geen sprake dan, maar we vonden wel dat je kon spreken van een virtuele center. Dit maakte de soundstage vooraan toch wat breder en ruimer dan gewoon in stereomodus. Wellicht moeten we op een latere datum eens een artikel wijden aan virtuele geluidsmodi en ze eens écht testen.

Net als alle Game of Thrones-fans overal ter wereld konden we niet wachten om de finale aflevering van dit epos te bekijken. Met een Dolby Digital 5.1-soundtrack uiteraard, zodat we echt ondergedompeld worden in de (weliswaar zeer grimmige) wereld van Westeros. Terwijl Tyrion door de platgebrande Knights Landing wandelt, weet de Denon-receiver de sfeer van verwoesting levensecht neer te zetten. De frontkanalen zitten vol knapperende brandhaarden, wind en vele fijne details die de zoektocht van Tyrion naar zijn broer en zus geloofwaardig maken. Net dat we die fijnere details goed horen en kunnen plaatsen, is een indicatie dat Audyssey zijn werk goed heeft gedaan. Het is trouwens bij een surroundopstelling als deze dat je echt de uitgekiende soundtrack door componist Ramin Djawadi echt leert appreciëren. Alles wat er gebeurt in deze reeks, wordt ten alle tijden ondersteunt door een gepaste muziekthema, een detail dat je niet altijd merkt als je kijkt met geluid uit tv-speakers of zelfs een soundbar.

De AVR-X2600H toont zich zo ook een degelijke weergever voor muziek. Zoals we al opmerkten heb je heel wat manieren om muziek af te spelen, het is dan ook goed dat het dan qua geluidskwaliteit goed zit. Denon zegt zelf dat er qua tuning wat verbeteringen zijn – maar zonder een A/B-vergelijking met een AVR-X2500H valt dat moeilijk vast te stellen.

Conclusie

Het is niet dat de Denon AVR-X2600H een radicaal ander apparaat is dan zijn voorganger. Het komt wel meer een aantal nieuwe (kleine) features die in bepaalde situaties interessant zijn, zoals de Dolby Height Virtualization-modus. Moeten we schrijven ‘zullen zijn’, want een aantal nieuwigheden moeten nog via een firmware-upgrade toegevoegd worden. De vele streamingopties, de gebruiksvriendelijke interface, de goede prijs/kwaliteit-verhouding en de vele connectiemogelijkheden maken de Denon AVR-X2600H opnieuw een referentie aan dit prijspunt. Als je het model met DAB-tuner vastkrijgt, zit het zelfs helemaal goed.

9.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Uitstekende setupassistent
  • Sobere maar goede apps
  • Multiroom via HEOS of AirPlay 2
  • Instellingen voor veel surroundopstellingen
  • Veel aansluitingen

Minpunten
  • Zone 2 geen aparte HEOS-zone

  • Aantal mogelijkheden moet nog komen
  • Bescheiden aantal streamingdiensten


Reacties (17)