Review: Teufel Cinebar 11 – goed geluid voor een betaalbare prijs

13 april 2019 9 Minuten 0 Reacties
teufel-cinebar-11-foto-1

De Teufel Cinebar 11 is een slanke soundbar met een draadloze subwoofer die is voorzien van in totaal acht drivers. Met een adviesprijs van 399,99 euro is het een relatief betaalbare soundbar, maar wat voor kwaliteit kun je daar nou voor in huis halen?

Teufel Cinebar 11 – design en specificaties

Met de nieuwe Teufel Cinebar 11 2.1-set heeft het Duitse merk een brede, doch zeer slanke soundbar in de markt gezet. De soundbar is voorzien van acht drivers, die je goed ziet zitten achter het raster op de voorkant. In het midden van die voorkant zit een lcd-scherm waar je informatie uit op kunt maken, zoals bijvoorbeeld welke poort uitgekozen is en hoe hoog het volume staat. De televisiespeaker staat op een pootje, waardoor die niet helemaal op een kast rust en je de kabels vanuit de achterkant eronder ziet liggen.

Dat ziet er niet heel aantrekkelijk uit. Het is goed om te weten dat je de soundbar ook kunt ophangen aan de muur, aangezien daarvoor gaten aanwezig zijn. Je kunt de kabels zodoende mogelijk iets beter wegwerken (maar er helemaal van afkomen lukt vrijwel nooit). Bovenop treffen we vier knoppen aan: bron uitkiezen, volume omhoog, volume omlaag en de aan-en-uitknop. Voor het aanzicht oogt dit misschien niet heel luxe, maar voor het praktische nut is het fijn dat de knoppen goed bereikbaar zijn. Dat geldt ook voor de aux-aansluiting.

Achterop zitten de overige aansluitingen. Zo is er ruimte voor een optische kabel, wat voor mensen met een oudere of goedkopere televisie vaak een prima middel is om het geluid door te sturen. Moderne of iets duurdere televisies hebben niet altijd deze poort, waardoor het fijn is dat je ook hdmi kunt gebruiken. Eén van de twee poorten is voor de televisie, terwijl de andere voor een ander apparaat bedoeld is. Daarnaast beschikt de Cinebar 11 tevens over bluetooth. Er is geen wifi of zaken als Google Cast of Spotify Connect aanwezig.

Teufel Cinebar 11 – installatie

Installeren is helaas niet zo gepiept. Normaliter doe je de stekkers in het stopcontact en vinden de soundbar en de draadloze subwoofer elkaar vanzelf, maar dat is hier niet het geval. Je zult de koppeling handmatig moeten verrichten. De koppelknop zit aan de onderkant van de woofer, dus die moet je even op z’n kant leggen wanneer je bezig bent. Via de afstandsbediening moet je de juiste instelling opzoeken op de soundbar en vervolgens kun je beginnen met koppelen (gelukkig wordt dit proces goed beschreven in de handleiding).

Als die koppeling eenmaal verricht is, dan hoef je dit niet meer te doen. In het vervolg zullen beide apparaten elkaar direct vinden wanneer je de soundbar hebt aangezet. We hebben tijdens het gebruik ook niet gemerkt dat de verbinding weg is gevallen. Eén probleem waar we nog wel tegenaan zijn gelopen is het maken van een bluetooth-verbinding. Uiteindelijk hebben we het kunnen doen via de ingebouwde nfc-chip. Onze telefoon, een OnePlus 6T, is het echter niet gelukt de soundbar handmatig te vinden (maar dat kan ook aan de telefoon liggen).

Teufel Cinebar 11 – in gebruik

Het installeren vergt dus iets meer tijd dan je wellicht gewend bent van een soundbar met een draadloze subwoofer, maar het apparaat eenmaal in gebruik nemen gaat gelukkig wel goed. Wanneer je de televisie inschakelt, dan gaat de soundbar ook automatisch aan. Wil je het volume aanpassen, dan kun je daarvoor je tv-afstandsbediening gebruiken; je hebt de meegeleverde Teufel-remote dus in feite niet nodig voor deze basale functie. Wel heb je hem nodig voor het activeren van de surround sound of het wisselen van de bron.

De afstandsbediening is behoorlijk compact. Net even te compact voor een comfortabele bediening. Naast de bovengenoemde functies kun je met de remote ook het niveau van de subwoofer instellen, het menu selecteren en de avondmodus inschakelen. Die avondmodus lijkt overigens weinig effect te hebben; alleen de hogere tonen worden wat afgezwakt, maar voor de rest doe je er goed aan het volume gewoon wat lager te zetten. Middels het Display-knopje is het mogelijk de sterkte van het led-schermpje aan te passen.

Teufel Cinebar 11 – audiokwaliteit

400 euro neerleggen voor een soundbar is nog steeds een behoorlijk bedrag, maar het is nou ook weer niet de hoofdprijs als je kijkt naar soundbars in het algemeen. Het is wel belangrijk de verwachting misschien ietwat bij te stellen wanneer je op zoek gaat naar een soundbar op budget. Dat gezegd hebbende zal de Teufel Cinebar 11 met zijn draadloze subwoofer je waarschijnlijk helemaal niet tegenvallen. Er valt genoeg op te merken hoor. Maar dat eerste indruk blijft hangen: behoorlijke sound voor een relatief laag bedrag.

Er zijn dus wel wat kanttekeningen. Zo hebben we gemerkt dat het geluidsveld niet ontzettend breed is, waardoor het geluid soms nog wel eens hol kan klinken. Niet alle tonen komen goed naar buiten; we missen een bepaalde lagering die we wel op duurdere modellen tegenkomen. Dat is natuurlijk een oneerlijke vergelijking. Wanneer je het eerst met een kleine soundbar hebt moeten doen of helemaal geen externe speakers hebt gehad, dan vallen dit soort dingen niet op. Dan klinkt het vrijwel altijd goed en zuiver.

Ook wanneer je beter gewend bent klinkt de geluidsweergave zo hoor, maar er zijn dus wel dingen die kunnen opvallen. Verder is het opvallend dat het basgeluid overdreven aanwezig kan zijn (wat je bij kunt stellen) en op diezelfde instelling op een ander moment nagenoeg afwezig is. Ligt er natuurlijk net aan wat je doet, maar dat maakt die basweergave soms onbetrouwbaar. Zet je de soundbar uit, dan hoor je het verschil gelukkig duidelijk. De bas doet dus goed zijn werk, maar is wat ons betreft af en toe net even te subtiel.

Teufel is een merk bedoeld voor jonge en hippe personen en dus zet het in op een goede basweergave. Tijdens het beluisteren van muziek zit dit vaak wel goed en ook tijdens het gamen hebben we weinig te klagen. De schoten uit de pistolen van Red Dead Redemption 2 klinken nog altijd overweldigend. Ga je echter de hoogte in met snelle of elektronische muziek, dan kan dat voor een onaangenaam geluid zorgen. De tonen zijn amper uit elkaar te halen. Het voelt een beetje too much aan op dat moment en niet op de goede manier.

Zet je de surround sound aan, dan hoor je in eerste instantie ook weinig verschil met de normale modus. Stemmen klinken wat verder weg, maar voor de rest komen de normale en surround modus met elkaar overeen. Helaas beschikt de Teufel Cinebar 11 niet over andere geluidsmodi zoals muziek, gaming of film, maar is het wel mogelijk de instellingen van de bas en treble aan te passen naar eigen smaak. Zo heb je dus nog een beetje controle over de geluidsweergave; het blijft wel jammer dat die modi echter niet aanwezig zijn.

Dan zijn we nog twee andere problemen tegengekomen. Wanneer je de Teufel Cinebar 11 inschakelt, dan gaat eerst de subwoofer aan en vervolgens de soundbar. Dat betekent dat je voor een halve seconden even geen geluid hebt. Dat gebeurt ook wanneer het even stil is in een film, serie of game en dan kan het irritant worden. Daarnaast is opgevallen dat het geluid soms even achterloopt, maar alleen bij livetelevisie. Bekijk je een video via een streamingdienst of ben je aan het gamen? Dan heb je daar nagenoeg geen last van.

Teufel Cinebar 11 – conclusie

Begrijp ons niet verkeerd: de Teufel Cinebar 11 is echt geen slechte soundbar. Voor 399,99 euro zul je niet snel beter vinden. Dat betekent echter niet dat we geen kritiek mogen uiten op iets dat verder goed functioneert. De eerste indruk die de soundbar met zijn draadloze subwoofer achterlaat na het installeren is goed en die indruk weet het apparaat prima vast te houden. Over het algemeen klinken de geluiden helder en zuiver, terwijl de sub soms juist overweldigend is of net even te subtiel. Dat ligt er maar net aan wat je aan het doen bent.

Een ietwat lastige installatie, net even te compacte afstandsbediening, het feit dat het geluid soms achterloopt en in het begin of op stille momenten even stilvalt zijn wat ons betreft de grootste minpunten van de Teufel Cinebar 11. Gelukkig loopt het geluid alleen achter tijdens livetelevisie; ben je dus een cord-cutter, dan merk je hier weinig van. Met de twee belangrijkste aspecten zit het echter goed: de soundbar is zeer gemakkelijk in gebruik te nemen en de audioweergave klinkt goed, maar 399,99 euro is desondanks misschien net even teveel gevraagd. Het is dan ook goed nieuws dat Teufel de prijs van dit model op het moment van schrijven tijdelijk verlaagd heeft naar 299,99 euro. We beoordelen de soundbar echter op zijn normale adviesprijs.

De Teufel Cinebar 11 is te koop via de website van Teufel.

Binnenkort publiceren we een dossier waarin we vijf soundbars tussen de 250 en 400 euro, waaronder deze van LG, met elkaar vergelijken. Houd de website dus in de gaten.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Basgeluid kan goed knallen
  • Behoorlijke geluidsweergave voor deze prijs
  • Praktische toevoeging op tv

Minpunten
  • Druk geluid wordt niet mooi gepresenteerd

  • Surround- en avondmodus hebben weinig effect
  • Soms vertraging in geluid

Reacties (0)