Diverse Sony tv’s blijken compatibel te zijn met HDR10+ content

09 april 2019 1 Minuut 1 Reacties
sony-KD-65ZF9_lifestyle

Een simpele test met de ZF9 4K-televisie van Sony laat zien dat HDR10+ materiaal zonder problemen weergegeven wordt, terwijl er geen officiële ondersteuning is.

Sony brengt zijn televisies ook dit jaar weer uit met ondersteuning voor HDR. In alle gevallen worden HDR10 en HLG ondersteund en de topmodellen komen ook met ondersteuning voor Dolby Vision. HDR10+ zien we nog niet bij Sony terug, althans niet officieel. De Duitse collega’s van 4KFilme hebben ontdekt dat sommige Sony tv’s wel met HDR10+ materiaal om kunnen gaan.

De laatste tijd begint HDR10+, de concurrent van Dolby Vision, aan terrein te winnen. Onlangs kondigde onder meer Universal Pictures aan de standaard op Blu-ray-uitgaven en in digitale streams te gaan gebruiken. Ook steeds meer hardwarefabrikanten ondersteunen de standaard. Zo zien we HDR10+ inmiddels terug op televisies van Samsung, Philips en Panasonic.

Sony kiest vooralsnog alleen voor Dolby Vision, maar dat lijkt puur op papier zo te zijn. Tegenover 4KFilme heeft Sony namelijk aangegeven dat diverse Bravia-toestellen theoretisch gezien HDR10+ materiaal kunnen weergeven maar dat de standaard officieel niet ondersteund wordt. Een simpele test met de ZF9 4K-televisie van Sony laat vervolgens inderdaad zien dat HDR10+ zonder problemen weergegeven wordt.

Sony zelf heeft nog geen officiële verklaring gegeven over hoe dit werkt en welke televisies met welke chipsets de ondersteuning dan bieden, al is het ‘theoretisch’. Mogelijk activeert de Japanse fabrikant de functie middels een software-update later dit jaar.

Reacties (1)