Review: Sony KD-75XG9505 (XG95-serie) Ultra HD lcd led tv

20 maart 2019 + 10 minuten 11 Reacties
Sony-KD75XG9505-lifestyle

De KD-75XG9505 (XG95-serie) is het LCD topmodel van Sony voor 2019. Het toestel erft bijna alle eigenschappen van de ZF9-serie uit 2018, maar maakt hier en daar belangrijke aanpassingen. We zetten de 75 inch versie op onze testbank.

Sony KD-75XG9505 – specificaties

  • Wat: Ultra HD lcd-tv, Full Array Local Dimming (5 x 12 segmenten)
  • Schermformaat: 75 inch (189 cm), vlak
  • Aansluitingen: 4x HDMI (1x eARC 4x v2.0a), 1x composiet video, 1x stereo minijack, 1x optisch digitaal uit, 3x USB (1x 3.0), 1x hoofdtelefoon, 3x antenne, Bluetooth 4.2
  • Extra’s: HDR10, HLG, Dolby Vision, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Android TV (8.0 Oreo), Chromecast, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, stemcontrole, X1 Ultimate 4K HDR processor
  • Afmetingen: 1.674 x 1036 x 376 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 37,2 kg (incl. voet)
  • Verbruik: 230 / 0,5 watt (Energielabel B)
  • Adviesprijs: 4.500 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die Sony in 2019 op de markt bracht, vind je in de hier: topmodellen, high end, middenklasse. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

Sony KD-75XG9505 – design

Design neemt bij een 75 inch nogal snel een secundaire plaats, het beeld is immers veel groter en opvallender dan de kleine designdetails. Dat zie je duidelijk op deze Sony. Het donkermetalen kader rond het scherm valt nauwelijks op. De kleine lichtmetalen accentlijn onderaan springt nog het meest in het oog.

De schuin georiënteerde, lichtmetalen voeten zorgen voor een stevige opstelling. Achteraan beide voeten is er ruimte voorzien om de kabels weg te voeren. Vermits de voeten relatief groot zijn, krijg je er ook flink wat kabels in. Het plastic paneel waarmee je de kabels afdekt beweegt erg moeilijk, en vaak denk je dat er risico is om het breken. Na wat voorzichtig duwen en trekken blijkt het toch erg stevig.

De XG95 gebruikt een Full Array achtergrondverlichting, en dat betekent dat je geen ultraslanke tv mag verwachten. De gewelfde rug maskeert dat echter erg goed. De achterzijde kreeg een korrelachtige structuur en bevat  een mooie scheidingslijn waar de zijspeakers in verwerkt zijn.

Aansluitingen

Het toestel heeft vier HDMI-aansluitingen, een opzij en drie achteraan. Ze zijn allemaal uitgerust met HDCP 2.3, en zijn ook allemaal klaar voor Ultra HD HDR. Wie de beste kwaliteit wil voor zijn externe HDR-bronnen, kiest in de in de instellingen (Settings / Watching TV / External Inputs / HDMI Signal format) de ‘Verbeterde instelling’. De tv biedt op HDMI3 ondersteuning voor eARC, extended Audio Return Channel, maar dat is de enige HDMI 2.1-feature die aan boord is. Verder zijn dit nog steeds HDMI 2.0-aansluitingen.

Aan de zijkant staan twee USB-aansluitingen, en een USB 3.0 achteraan. Aan de zijkant is verder een hoofdtelefoon-uitgang en composiet-video ingang te vinden. De digitale optische uitgang, netwerkaansluitingen en antenne-aansluitingen achteraan staan allemaal naar onder gericht. Dat is handig voor wandmontage. Er is ook Bluetooth voorzien indien je liever een draadloze hoofdtelefoon gebruikt.

Sony KD-75XG9505 – gebruiksgemak

De XG95-serie werkt met Android 8 (Oreo). De installatie verloopt vlot en eenvoudig, en je kunt vermijden dat je een gebruikersnaam en paswoord moet intypen door gebruik te maken van je smartphone, en Google’s ‘set up my device’.

Afstandsbediening

De 2019 line-up kreeg een nieuwe afstandsbediening. De veranderingen lijken op het eerste zicht vooral cosmetisch. De vormgeving is wat slanker, de bovenzijde is afgewerkt in faux geborsteld metaal, de onderzijde in zwart plastiek met een ruwe textuur. De remote gebruikt klassieke toetsen, geen rubber bovenzijde meer die ook alle toetsen afdekt. Hij ligt aangenaam in de hand en de toetsen zijn makkelijk in te drukken.

Bij nadere inspectie zijn er ook wijzigingen aan de layout. Zo verdween de cirkel met toetsen rond de d-pad. Die zijn vervangen door gewone toetsen, en er werden ook andere functies gekozen op die plaatsen. Zo staan bovenaan nu de ingangen, microfoon, en instellingen, en onderaan de back toets, TV, en Home. Die keuze is heel wat handiger in dagelijks gebruik, vooral omdat de microfoon en ingangen bereikbaar zijn zonder dat je je hand moet verplaatsen. Er blijven rechtstreekse toetsen voor Netflix en Google Play. Enkel de afspeeltoetsen onderaan zijn nog steeds iets te klein.

Tot slot, de remote werkt met IR, maar ook via Bluetooth (dat moet je wel even activeren in de menu’s), zodat je niet hoeft te richten. Enkel de powertoets werkt altijd via IR. Kortom, geen revolutionaire nieuwe remote, maar wel een goede set verbeteringen.

Sony KD-75XG9505 – features

Smart tv-platform

De XG95 maakt gebruik van dezelfde chipset als die in de ZF9/AF9 (MediaTek MT5893), maar in een licht gewijzigde configuratie. De quad-core ARM Cortex-A73 kreeg slechts 2,5 GB RAM in plaats van de 4 GB RAM die we op de ZF9 vonden. De andere specs (Mali-G71 GPU en 16GB interne opslag) blijven echter identiek. De chipset werkt een pak vlotter dan de vorige, en voorlopig lijkt de keuze voor minder RAM geen zware nadelen te hebben.

Smart functies

Wie een handig overzicht zoekt van de mogelijkheden van Android 8 (Oreo) kan terecht op ons overzichtsartikel.

De kanalen bieden een handige manier om door content van ingebouwde apps te bladeren, en tonen ook de meest recente tv-kanalen die je bezocht. Chromecast blijft uiteraard ingebouwd. Toch blijft Android TV wat minder handig dan de Samsung Smart Hub of LG WebOS.

Sony heeft wel zijn eigen menu’s flink aangepast, en daar kunnen we duidelijk over zijn, dat is een excellente verbetering. Zo verschijnen de ingangen nu in een lint onderaan het scherm met grote iconen.

Via de tegel rechts aan het einde van het lint kan je de inhoud ook aanpassen. Je kunt tegels verbergen, toevoegen of automatisch laten verschijnen als ze aangesloten worden. Bovendien kan je ook apps toevoegen. De ‘Ingangen’ toets wordt zo een alternatieve en snelle manier om al je favoriete tv-functies te starten. Een uitstekend idee.

Ook het instellingen menu is aangepast. Ook dit verschijnt nu in een lint onderaan, en ook dit kan je aanpassen zodat je functies die je regelmatig gebruikt snel bij de hand hebt. Het volledige menu bereik je door in het lint ‘instellingen’ te selecteren.

De TV-toets onderaan geeft toegang tot het programma overzicht en de elektronische tv-gids.

De tv is uitgerust met een dubbele tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) maar beschikt slechts over één CI+-slot. Kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen kan dus enkel met kanalen die niet versleuteld zijn. De mediaspeler is vrij volledig, maar weigerde onze oude Divx bestanden. Installeer Vlc, Kodi of Plex als alternatieve mediaspeler. De muziekspeler weet geen raad met ALAC, wel met alle standaard muziekformaten en tags.

Sony KD-75XG9505 – Beeldkwaliteit

De XG95 neemt de plaats in van de ZF9 aan de top van lcd-line-up. Hij maakt gebruik van een Full Array achtergrondverlichting met local dimming. Het aantal zones is echter vrij beperkt (5 x 12). Het paneel is van het VA-type en is voorzien van de X-Wide Angle film die de kijkhoek verbetert.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

De beste keuze start vanuit de Bioscoop Pro-mode.

Algemeen Geavanceerd /Helderheid Kleur Scherpte / Beweging
Beeldmodus: Gebruiker
Autom Beeldmodus: Uit
Helderheid: 15-35*
Kleur: 50
Lichtsensor: aan*
Helderheid: 15-35*
Contrast: 90
Gamma: -2
Zwartniveau: 50
Zwart aanpassen: uit
Geav. Contrastoptimalisatie: Uit
Automatisch Lokaal dimmen: Midden
X-tended Dynamic Range: Uit
Kleur: 50
Kleurtint: 0
Kleur Temperatuur: Expert 1
Live Colour: Uit
Beeldscherpte: 50
Realiteits Creation: Auto*
Willekeurige ruis verminderen: Laag*
Digitaal ruis verminderen: Laag*
Vloeiende Gradatie: LaagMotionFlow: Auto, of soepelheid 2, helderheid 1.
Film Modus: Auto

Uitleg belangrijkste instellingen;

  • De ‘Gebruiker’ beeldmode levert de best gekalibreerde start. We merkten wel dat hij erg helder is (bij Sony slaat ‘Helderheid’ op het niveau van de achtergrondverlichting). Kijk je bij verduistering, laat die dan eerder zakken naar 15. Wie bij 35 blijft activeert best de lichtsensor.
  • Realiteits Creation: verbetert detailweergave. De Auto-stand is over het algemeen prima, wie de pure aanpak prefereert zet het uit, of schakelt naar Handmatig 20. Voor meer detail kan je tot 40 gaan, maar vermijd hogere instellingen.
  • Activeer beide ruisonderdrukkingen in de laagste stand, zeker als je Realiteits Creation hoger dan 20 zet. In dat geval zouden we zelfs ‘Midden’ aanraden.
  • Motionflow: uit voor de puristen, auto voor wie voor de gemakkelijkste oplossing kiest. Handmatig sleutelen kan ook. Zet soepelheid dan op 2 en helderheid op 1.
  • Als je veel bij sterk daglicht kijkt, probeer dan ook de Bioscoop instelling.

Algemene beeldverwerking

De XG95 is uitgerust met Sony’s top processor, de X1 Ultimate. Die staat garant voor uitstekende beeldverwerking. Hij detecteert snel en betrouwbaar alle film- en videoframerates waardoor kam-effecten, gekartelde randen of moiré bijzonder zeldzaam zijn. Op dit grote scherm wordt ruis erg makkelijk zichtbaar, maar de ruisonderdrukking werkt dat netjes weg, zowel voor willekeurige ruis als compressieruis (blokvorming). Zie je graag wat extra scherpte en diepte in het beeld dan activeer je Reality Creation. In dat geval wil je absoluut de ruisonderdrukking activeren anders maakt deze instelling ook alle ruis veel duidelijker zichtbaar. Kleurgradaties blijven mooi vrij van kleurbanden, dankzij ‘Vloeiende gradatie’, deze instellingen laat je best in de laag stand geactiveerd.

Net zoals de XF90 (die dit jaar nog beschikbaar blijft) en de ZF9 maakt de XG95 gebruik van X-Motion Clarity. Daarmee combineert hij de local dimming mogelijkheden van de achtergrondverlichting met ‘black frame insertion’ (BFI) om scherper bewegingsdetail te realiseren zonder de helderheid van het beeld sterk te dimmen. Je laat Motionflow overigens best aan staan, in de ‘auto’ stand als je gewoon het meest vloeiende resultaat wenst met het beste detail. Een artefact hier of daar blijft wel mogelijk. Als alternatief, kies ‘Handmatig’ en zet Soepelheid op 2 of 3 (afhankelijk van je smaak) en Helderheid op 1, met die instellingen brengt de Sony alle detail naar boven, en verliest het beeld nauwelijks aan helderheid.

Algemene beeldeigenschappen

Het contrast van de ZF9 en zijn kleiner aantal zones dan de ZD9 heeft tot verdeelde meningen geleid over de kwaliteiten van dat toestel. De XG95 zal dan ook onvermijdelijk tot dezelfde discussie aanleiding geven. Het VA-paneel is onderverdeeld in 5×12 segmenten, dat is minder dan de ZF9 (13×8). Toch haalt het scherm in onze metingen een ANSI-contrast van ongeveer 3.700:1 wat uitstekend is, en beduidend beter dan het resultaat van de ZF9. Met local dimming geactiveerd kan het contrast, afhankelijk van het testpatroon, oplopen tot 10.000:1 of zelfs 38.000:1.

Toch is die contrastmeting niet allesbepalend. Door het kleinere aantal dimmingzones leunt het beeld meer in de richting van de prestaties van XF90. Dat betekent dat je in extreme gevallen wel halovorming of segment activatie kunt zien. In films zoals Gravity merk je dat relatief makkelijk. HDR-beelden zijn uiteraard ook een zware uitdaging (zie foto hierboven, overbelicht voor effect). Ook ondertitels in donkere scènes blijven een probleem maar Sony lijkt dat iets verbeterd te hebben.

Wie kijkt bij verduistering activeert best de lichtsensor, waardoor de zichtbare problemen sterk verminderen. Bij meer doorsnee content, en eventueel wat licht in de kamer, merk je wel dat het resultaat zelfs met de felle helderheid van het beeld erg goed is. Sony stuurt zijn dimming zones erg goed aan, en dat resulteert in woonkamer omstandigheden in een erg knap beeld.

De Gebruiker’ mode levert de beste kalibratie. Het beeld is erg helder, en we adviseren daarom om de lichtsensor aan te laten staan. Kijk je veel bij verduistering kan je als alternatief de ‘Helderheid’ laten zakken naar 15 en de lichtsensor uitzetten. De kalibratie is prima, met een licht te koele grijsschaal (zeer lichte blauw/cyaan overtoon). Kleurbereik en kleurweergave zijn top. De XG95 toont bijzonder mooie zwartdetail, en levert met zijn sterk contrast en knappe kleuren erg levendige en aantrekkelijke beelden. Kijk je overwegend bij daglicht, kies dan de Bioscoop beeldpreset, die is wat feller.

HDR

Deze Sony ondersteunt HDR10, Dolby Vision en HLG. De maximale luminantie is stabiel op ongeveer 1.020 nits en kan kort pieken naar 1180. Op een volledig wit scherm ligt het maximum op ongeveer 640 nits. Dat is een goed resultaat, maar beduidend onder de 2.000 nits van de ZF9. Het kleurbereik zit op 90% DCI-P3 en 67% Rec.2020, goed genoeg voor mooie HDR-beelden, maar iets onder de concurrenten.

Ook hier is de Gebruiker beeldmodus de beste keuze. Helaas zie je in het instellingen lint onderaan niet of de HDR mode geactiveerd is, daarvoor moet je naar het volledige instellingen menu. Dat zagen we graag aangepast. De kalibratie is zeer goed en volgt perfect de gewenste EOTF-curve. Zwartdetail is volledig zichtbaar, maar de Sony kan potentieel wat witdetail verbergen. De metadata lijkt genegeerd te worden en de EOTF-curve heeft bovenaan steeds een harde knik naar ongeveer 1.000 nits, ook als we een maximum van 2.000 of 4.000 nits simuleren in  de metadata.

Bij andere testpatronen blijkt echter dat de tv zelf beslist hoe hij tonemapping doet op basis van het beeld. Op sommige gradiënten zagen we vaak detail tot 2.000 nits en in extreem witte beelden zelfs nog iets hoger. We vermoeden dan ook dat het risico op verborgen witdetail in echte content beperkt zal blijven. Dankzij een prima kleurweergave en een voorbeeldige helderheidscurve zijn HDR-beelden een echt plezier, enkel de meer extreem contrastrijke beelden hebben mogelijk last van halo-vorming.

Met Xtended Dynamic Range kan je SDR beelden een HDR-effect geven, maar het maakt beelden hoofdzakelijk helderder, en brengt een beetje extra witdetail.

Reflecties en kijkhoeken

De XG95 maakt net zoals de ZF9 gebruik van X-Wide Angle technologie, een film aan de voorzijde van het scherm die het licht verspreidt. Maar opgelet, enkel de 75 en 85 inch modellen gebruiken dit. De 55 en 65 inch modellen zijn niet voorzien van deze film. Volgens Sony is die keuze gemaakt omdat je op de grotere schermen al vrij snel vanuit een hoek naar de zijdes van het beeld kijkt. X-Wide Angle zorgt wel degelijk voor een betere kijkhoek, maar dat blijft vermoedelijk nog steeds licht ten koste van contrast. We hopen dat later te bevestigen met metingen van een 55 of 65 inch model.

Reflecties worden horizontaal wat uitgespreid, ook vermoedelijk een gevolg van de X-Wide Angle Film. Probeer dus zo veel mogelijk reflecties te vermijden.

Gaming

In de gewone beeldmodes meten we een lag van 105 ms, wat te veel is voor degelijke gaming. In de game-mode zakt de lag naar 22,4 ms een uitstekend resultaat.

Sony KD-75XG9505 – Audiokwaliteit

Sony rust de XG95-serie uit met ‘Acoustic Multi Audio’, waarbij er twee extra tweeters achteraan aan de zijkant van het scherm zitten. Deze moeten er voor zorgen dat het geluid meer uit het scherm lijkt te komen. Sony wil daarmee een vergelijkbare ervaring creëren met zijn OLED-schermen die ‘Acoustic Surface’ gebruiken.

De resultaten zijn matig op zijn best. Ja, de klank lijkt inderdaad wat meer uit het scherm te komen en niet van onder het beeld zoals dat vaak het geval is. Dialogen zijn klaar en helder. Maar net zoals de ZF9 is deze Sony maar voorzien van 2x 10W en alhoewel er flink wat volume uit het toestel komt, is de klank vaak schel. Een mooie, strakke bas ontbreekt.

Gedeeltelijk heeft de wat schelle klank ook met de audio-instellingen te maken. In heel wat modes (ook muziek) is bijvoorbeeld surround geactiveerd waardoor je soms het gevoel hebt in een kerk te zitten. Dat is leuk voor een stukje Vivaldi, maar niet zo goed voor Metallica. Kijk dat zeker na in de instellingen, en zet waar nodig het surroundeffect uit!

De KD-75XG9505 ondersteunt Dolby Atmos passthrough via zijn HDMI eARC functie.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.

Sony KD-75XG9505 – Conclusie

Of je deze Sony KD-75XG9505 een goede deal vindt zal heel sterk afhangen van je eisen. Zoek je perfecte zwartweergave en smetteloos contrast in alle omstandigheden, dan heeft het beperkt aantal dimming zones niet genoeg in huis om dat te realiseren. De X-Wide Angle film is niet beschikbaar op de 55 en 65 inch. Dat betekent een slechtere kijkhoek op die modellen, maar vermoedelijk wel een nog beter contrast. De geluidskwaliteit is wat aan de magere kant.

Ben je echter op zoek naar een tv voor typisch woonkamergebruik, met over het algemeen wat omgevingslicht, dan zijn de prestaties van de KD-75XG9505 wel uitstekend. Zijn contrast is erg sterk, hij heeft een betere kijkhoek dan een doorsnee VA-paneel, levert prachtige kleuren en flink wat helderheid voor mooie HDR-beelden. De bewegingsscherpte is zeer goed, dus sport en gaming mogen zeker op het programma staan.

De gebruiksinterface kreeg een hele reeks kleine verbeteringen die echter samen het gebruik een pak handiger maken: de nieuwe remote, Android 8 met een krachtigere chipset, en de nieuwe snelmenu’s onderaan het scherm zijn uitstekende aanpassingen. Enkel de prijs doet ons wat twijfelen. De XG95 is flink wat duurder dan de XF90 die nog steeds beschikbaar is sterk vergelijkbare prestaties biedt op vlak van beeldkwaliteit. Dit 75 inch model zal concurreren met de nieuwe Samsung Q85R, mogelijk een heel sterke tegenstander.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Beeldverwerking
  • Uitstekend contrast, met goede  kijkhoek
  • Zeer goede bewegingsscherpte
  • Verbeterde gebruikservaring (Android8 en remote)

Minpunten
  • Beperkt aantal dimming zones

  • Matige geluidskwaliteit
  • Geen X-Wide Angle op 65 en 55 inch

Reacties (11)