Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Achtergrond: De nieuwe LG tv-technologie voor 2019

Geschreven door
Geplaatst op27 maart 2019, 15:05 CategorieLcd en led tv's

Om de nieuwe technologie in LG’s 2019 tv line-up toe te lichten nodigde LG ons uit in het Europese hoofdkantoor in Frankfurt. Met de oprolbare OLED tv en een 8K OLED tv in aantocht waren we erg nieuwsgierig naar wat we dit jaar nog mogen verwachten.

8K: enthousiast? of toch niet?

We weten het al iets langer, ook LG brengt dit jaar 8K-toestellen op de markt. Vooreerst de Z9, een 88” 8K OLED tv. Dat zijn twee premières in één klap, een 8K OLED tv én een 88-inch OLED tv. Daarnaast is er ook de SM99, een 75-inch Nanocell LCD tv. Beide toestellen worden verwacht in de tweede helft van het jaar, er is nog geen prijsinfo.

Alhoewel dat doet uitschijnen dat LG enthousiast mee op de 8K-wagen springt, is dat absoluut niet het geval, integendeel. LG liet duidelijk weten dat ze 8K Ultra HD aanbieden, maar dat ze dat enkel en alleen doen om de trend te erkennen en om te tonen dat ze dit technologisch aankunnen. LG benadrukte dat er geen content was en zo goed als geen infrastructuur voor 8K content. Broadcasters zijn nog maar net uit de startblokken met 4K, dus de stap naar 8K zal nog een heel eind ver liggen.

Om dat nog extra in de verf te zetten, haalde LG ook testresultaten boven uit de VS waar een 77-inch 4K OLED tv werd vergeleken met een 75-inch 8K LCD tv. Wanneer er 4K-content gebruikt werd bleek de meerderheid toch een uitgesproken preferentie voor het 4K OLED-scherm te hebben. Met native content (waarbij de 8K-tv dus 8K content toont) was het verschil kleiner, maar nog steeds duidelijk in het voordeel van 4K OLED. Kortom, erg veel enthousiasme over 8K vonden we niet bij LG.

OLED

Dat LG de marktleider is voor OLED zal niemand verbazen. In Duitsland heeft de Koreaanse fabrikant een marktaandeel van 52,5% van alle OLED tv’s verkocht in 2018. LG Display is bovendien de enige fabrikant van OLED panelen voor televisie. En hun leiderschapspositie willen ze duidelijk behouden. De productie van panelen word met 40 procent verhoogd (van 2,8 naar 4,0 miljoen panelen). Van het totale R&D budget gaat 80% naar verdere OLED ontwikkeling en er wordt geïnvesteerd in productiecapaciteit a rato van 6,3 miljard euro in 2019 en 3,1 miljard in 2020.

Over de OLED panelen die we zullen aantreffen in de 2019 modellen kregen we bijzonder weinig info. Volgens LG zijn er geen verschillen met de 2018 panelen op basis van specificatie. In de praktijk konden we alvast zien dat de panelen wel een licht gewijzigde subpixelstructuur hebben. Bovendien ondersteunen enkel de nieuwe panelen VRR (Variabel Refresh Rate), de W9 (die nog een 2018 paneel gebruikt, ondersteunt dit niet). Maar grote verbeteringen op vlak van helderheid verwachten we dus niet.

De oprolbare OLED tv (R9), daarover kregen we geen verder nieuws, behalve dan dat hij gepland staat voor de tweede helft van het jaar, met een nog te bepalen prijs.

Beeldkwaliteit

De verbeteringen op vlak van beeldkwaliteit komen allemaal van de nieuwe Alpha 9 Gen2-processor. De belangrijkste nieuwe troef van deze processor is de toevoeging van ‘Deep Learning’ algoritmes. Het concept is gelijkaardig aan dat van Samsung (en dat van Sony). Een zeer grote bibliotheek aan videocontent wordt gecreëerd in verschillende kwaliteitsniveaus en vervolgens worden paren geanalyseerd. Het resulterende algoritme probeert eerst de kwaliteit van de bron te herkennen en past op basis daarvan een geoptimaliseerd proces toe om beeldkwaliteit te verbeteren. De impact zou volgens LG vooral zichtbaar moeten zijn bij beelden met erg lage kwaliteit. De demo gebruikte een hoge kwaliteit bron, en daar was de verbetering nauwelijks zichtbaar.

Een mooie verbetering zagen we wel met ‘AI Brightness’. Deze instelling verbetert de weergave van donkere HDR-beelden op basis van de lichtsensor. Als de sensor merkt dat er veel omgevingslicht is, dan past hij het tonemapping algoritme aan zodat donkere delen van het scherm wat lichter gemaakt worden. De donkerste details worden anders immers overspoeld door omgevingslicht en verdwijnen. Met ‘AI brightness’ blijven de schaduwdetails beter zichtbaar ongeacht het omgevingslicht. Dit werkt echter enkel met HDR-beelden.

Tot slot is de ‘Dynamic Tone Mapping’ aangepast. Waar die op een 2018 model nog rekening hield met de helderste pixel op het scherm, houdt die meer rekening met het volledige signaal. Dat betekent dat een extreem heldere pixel minder impact heeft. Stel dat het meeste witdetail zich tussen 900 en 1.100 nits bevindt, maar dat er één 4.000 nits pixel in beeld is. In dat geval zal de 2018 tonemapping zich aanpassen aan die ene pixel met als gevolg dat het grootste deel van het beeld donkerder wordt, terwijl zich daar net het meeste detail bevindt. De 2019 versie zal rekening houden met het feit dat het grootste deel van het beeld zich in de regio 900-1.100 nits bevindt en zijn tonemapping op basis daarvan aanpassen. Het beeld wordt daardoor veel helderder. De demo waarbij LG een C8 en een C9 naast elkaar opgesteld had, liet dit duidelijk zien.

Tot slot kreeg de instelling voor vloeiende kleurgradaties een eigen plaats in het menu. In de 2018 modellen moet je daarvoor ‘MPEG Noisereduction’ activeren. In de 2019 modellen kan je nu ‘Smooth Gradation’ apart instellen.

LG pakt ook graag uit met zijn ‘AutoCal’ feature voor volledig automatische kalibratie. In de 2019 modellen zit nu een ingebouwde patroongenerator, zodat je enkel nog een meter en de specifieke versie van Spectracal Calman nodig hebt om zelf je televisie te kalibreren. In de 2019 modellen kan je bovendien drie verschillende tonemapping curves aanmaken. Het selectiecriterium is de MaxCLL metadata van de content. Zo kan je nu zelf drie curves definiëren op basis  van de maximale helderheid van jouw scherm, en met een roll-off point dat je zelf instelt.

HDMI 2.1

De 2019 OLED-modellen en de SM98 en SM90 Nanocell lcd’s zijn uitgerust met HDMI 2.1. Al die modellen kunnen dan ook 4K HFR content tonen, maar die functionaliteit komt via een firmware update. Ze zijn ook allemaal uitgerust met ALLM (Auto Low Latency mode), eARC (enhanced ARC), en VRR (Variable Refresh Rate). Opvallende uitzondering is de W9 die geen VRR ondersteunt. De SM85/86 heeft HDMI 2.0 maar levert wel ALLM.

Gamers mogen dus uitkijken naar VRR (40-120 Hz) voor beelden zonder tearing en judder. Dankzij ALLM schakelt de tv automatisch naar de game mode voor de laagste lag (die met 12,9 ms overigens zeer laag is). Interessant is dat indien de tv via ALLM naar game mode geschakeld is, je daarna ook manueel naar een andere mode kunt schakelen en de laagste lag bewaard blijft. Bovendien onthoudt de tv ook de beeldmode die je prefereert.

Smart TV WebOS 4.5

WebOS krijgt een nieuwe versie: 4.5. De belangrijkste wijziging is een kleinere launcher bar onderaan, en de toevoeging van een preview bar. Zodra je bijvoorbeeld Netflix selecteert in het Home scherm verschijnt er een tweede balk met Netflix aanbevelingen.

Met Intelligent Edit wordt het makkelijker om je Home scherm aan te passen. Zo kan je vragen om de apps op te lijsten op basis van hoe frequent je ze gebruikt. De meest gebruikte apps staan zo altijd binnen handbereik.

LG heeft met ThinQ AI een goede stemassistent, met als sterk punt dat de Google Assistant en Amazon Alexa ingebouwd zijn. Dit is dus geen ‘works with’ aanbod, waarbij je zelf nog een Google Home of Amazon Echo moet aansluiten. Helaas, er is nog steeds geen harde datum voor Nederlands ondersteuning in ThinQ AI. Er wordt gemikt op de tweede helft van dit jaar, maar zeker is dat dus niet. Voorlopig blijft het nut van de LG stemassistent dus erg beperkt.

In WebOS 4.5 zal ThinQ AI nu net zoals de Google Assistant context begrijpen. (voorbeeld: “Toon actiefilms”, “Enkel die met Tom Cruise”, “Speel de eerste”). De AI zal ook aanbevelingen kunnen geven over bepaalde instellingen, zoals het gebruik van Quick Access of het activeren van ‘Deep Learning AI’ beeld en geluid modes.

WebOS4.5 zal ook Apple Airplay 2 ondersteunen. Er was geen nieuws over een eventuele iTunes app, maar dat onderwerp is onder discussie. Met de komst van de nieuwe Apple TV+ streamingdienst kan het voor Apple belangrijk zijn om een app op elk smart tv-platform beschikbaar te maken. Nog even afwachten dus.

Meer informatie

Meer informatie over de nieuwe tv’s van LG vind je in de 2019 LG oled tv line-up en de 2019 lcd led tv line-up.

 • Delen:

Reacties

 1. Frans
  27 maart, 2019 om 16:10

  Ik heb al 1.5 jaar een OLED wil nooit meer wat anders, zeker geen LED tv meer kopen.
  Zwart is zwart. Wit is wit. En LG is top met beeld en ook geluid.
  Ik receiver 7.1.2 atmos dts X.

 2. Peter V
  27 maart, 2019 om 21:54

  Goede avond. Volgens mij mis ik nog iets belangrijks wat LG als eerste op hun toplijnen voegen. Dat is WISA. Mvg Peter.

 3. Mike
  01 april, 2019 om 20:00

  Ja oled is ook erg geschikt voor presentaties. Kleuren spatten van je scherm waardoor de klant toch al snel kiest voor mooiere designs!
  Na de update van C8 twee weken geleden ook nagenoeg geen grijze/zwarte ruis.

 4. Jasper
  09 juli, 2019 om 12:35

  Ik begrijp wel waarom men liever op een led 4k keek en dat is omdat de 8K oled onnatuurlijker voor het oog is.
  Dat is ook de reden dat er nog veel liefhebbers voor plasma tv’s zijn.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.