Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Panasonic TX-100FP1E Ultra Short Throw projector

Geschreven door
Geplaatst op1 februari 2019, 12:47 CategorieProjector reviews

Een aantal jaar geleden maakte Panasonic bijzonder knappe Home Theater projectoren. Met deze short throw projector zien we voor het eerst in lange tijd terug een model in deze categorie. De TX-100FP1E pakt uit met flink wat helderheid en een ongebruikelijke vorm.

Panasonic TX-100FP1E – specificaties

 • Wat: Full HD short throw DLP-projector
 • Opstelling: 1.920 x 1.080, lichtopbrengst 2.700 ANSI lumen, dynamisch contrast 2.000:1, projectieverhouding 0,14 (100 inch diagonaal op 0,37m), geluidsniveau 34/27 dB (standaard, ecomode)
 • Aansluitingen: 2x HDMI, 1x USB, 1x optisch digitaal uit, 1x stereo minijack uit, 1x stereo minijack uit, WiFi, Bluetooth
 • Levensduur lamp: 3.000 / 5.000 / 10.000 uur
 • Extra’s: 4x 4 Watt squawkers, 2x 8 Watt woofers, DLNA, screenmirroring, BT speaker
 • Afmetingen: 327 x 313 x 231 mm
 • Gewicht: 11,0 kg
 • Adviesprijs: 1.800 euro

Panasonic TX-100FP1E – design

Projectoren zien er vaak uit als platte schoendozen, niet zo deze Panasonic. In de breedte en diepte valt hij binnen de grenzen van een typische compacte DLP-projector, het toestel is vooral flink wat hoger dan we gewend zijn.

De afwerking en behuizing zijn erg mooi, een combinatie van luidsprekerstof en zwart plastiek met een ribmotief. De poten onderaan zijn verstelbaar. Het meest opvallende deel is het projectordeksel dat je met zachte hand moet openen als je wilt projecteren. Kortom, een opvallende maar best een mooie verschijning.

Aansluitingen

De aansluitingen staan vooraan het toestel (de zijde die naar de wand wijst met andere woorden). Zo kan je de kabels zonder al te veel gedoe naar de wand leiden. De projector is voorzien van twee HDMI-aansluitingen, een USB-aansluiting (voor de mediaspeler), een digitaal optische audio-uitgang en een stereo-cinch uitgang.

De projector is bovendien ook uitgerust met WiFi, maar geen bedrade netwerkaansluiting. Ook Bluetooth is voorzien, de projector’s ingebouwde speaker kan dienst doen als Bluetooth-speaker.

We vinden achteraan ook een hard on/off schakelaar, voor wie het toestel echt volledig van de stroomvoorziening wil afhalen.

Panasonic TX-100FP1E – Plaatsing

Een Ultra Short throw projector hoef je niet aan het andere eind van de kamer te plaatsen zoals een traditionele projector, wel integendeel. UST-projectoren kan je vaak vlak voor het projectiescherm zetten en zo toch al een vrij groot beeld realiseren. Voor de Panasonic ligt de projectieverhouding ongeveer op 0,16 wat betekent dat je 100 inch beeld krijgt als de voorzijde van de projector ongeveer 37 cm van de wand staat.

De projector beschikt enkel over een digitale zoom (waarmee je het beeld dus digitaal verkleint). De focus-knop vind je aan de rechterzijde van het toestel, het is een kleine schuifknop. Die werkt nogal stroef, zodat de juiste focus instellen wat werk vraagt. De lensoffset is 114%, de onderzijde van het beeld verschijnt 14% van de beeldhoogte boven de lens. Bj een 80 inch beeld bijvoorbeeld (beeldhoogte, 1m) verschijnt de onderzijde van het beeld 14 cm boven de projector.

Die lensoffset is zeker niet ongewoon voor een DLP-projector, maar gecombineerd met de flinke hoogte van het toestel zelf, moet je wel even nadenken over de plaatsing. Wie de projector op een klassiek tv-meubel plaatst, zal merken dat het beeld relatief hoog verschijnt. Niet problematisch hoog, maar in sommige gevallen overweeg je misschien beter om het toestel op de grond of een lager meubel te plaatsen. Het hangt wat af van je zit- en kijksituatie.

Instellen vergt overigens geduld, zoals dat met alle UST-projectoren het geval is. De extreme lens veroorzaakt bij de minste verschuiving al flink wat trapeziumvervorming. Zet de projector zo vlak mogelijk (met de instelbare voeten) en corrigeer resterende vervorming met de keystone correctie. Probeer keystone-correctie te vermijden, je verliest er altijd detail door (de neutrale stand van die instelling is vreemd genoeg ‘32’). Vervolgens fine-tune je de focus, een testpatroon moet je zelf voorzien. De focus correct krijgen over het volledige scherm is overigens onmogelijk (ook een eigenschap van alle UST projectoren), maar het eindresultaat is degelijk. Tot slot, hou er rekening mee dat zelfs een kleine oneffenheid in je projectie oppervlak voor beeldvervorming kan zorgen.

Het ventilatorlawaai valt erg goed mee. Met de lamp in standaard mode is het hoorbaar, maar vermits je normaal gezien vrij ver van de projector zit valt dat mee. In de ECO modes is de projector zelfs redelijk stil te noemen.

Panasonic TX-100FP1E – Gebruiksgemak

Menu’s

De menu’s verschijnen aan rechterzijde van het beeld. Ze zijn redelijk overzichtelijk, maar dat is vooral omdat ze ook erg beperkt zijn.

Ook in de beeldmenu’s beschik je over het absolute minimum om het beeld bij te werken. Er is een optie om het beeld aan te passen als je niet op een witte muur projecteert. Daarnaast beschik je over kleurtemperatuur en gamma, een aanpasbare witschaal en CMS.

Navigeren ging vrij vlot, al verraadt het onderliggende Android zich hier en daar door een occasionele slome reactie.

Afstandsbediening

De remote is een typisch Panasonic model. Het ligt goed in de hand en de toetsen zijn makkelijk te bedienen. De opschriften zijn duidelijk, maar de remote is niet verlicht. In een donkere kamer kan dat behoorlijk lastig zijn. Er zijn toetsen voorzien om snel van beeld- of geluidsmode te wisselen, en aparte toetsen voor elke bron.

De remote is helaas niet verlicht, gezien het doelpubliek niet noodzakelijk een zwaar probleem. Maar hou er rekening mee dat hij in het donker echt lastig is.

Panasonic TX-100FP1E – features

Dit is een Full HD DLP-projector, die op papier 2700 lumen en een contrast van 2.000:1 levert. De lamp gaat 3.000 uur mee (in standaard mode) en zelfs 5.000 uur in ECO1, en 10.000 in ECO2. Dat zijn goede cijfers.

De ingebouwde luidsprekers (4x 4 Watt squawkers en 2x 8 Watt woofers) leveren een matige prestatie. De grootte van de projector, en het feit dat je hem als Bluetooth speaker kunt gebruiken hadden onze verwachtingen toch iets hoger gelegd. Vooral in de laagweergave ontbreekt het de Panasonic, goede techno ga je er niet uit halen. Maar ook het algemene klankbeeld is wat schel, en soms rommelig. Aan de pluskant presteert hij prima met stemmen en rustigere soundtracks, de speaker lijkt ons meer getuned te zijn voor film/tv dan voor muziek.

De projector is uitgerust met WiFi, maar wie hoopte een ingebouwde YouTube of Netflix app te vinden moeten we teleurstellen. Een DLNA-speler en de mogelijkheid om je smartphone of laptop te mirroren zijn de enige opties. De USB/DLNA-speler ondersteunt geen HEVC, geen DTS soundtracks en geen mkv-bestanden, zodat het nut mogelijk beperkt is, afhankelijk van je bibliotheek. De ingebouwde USB-lezer kan niet om met NTFS geformatteerde schijven, ook dat is een vrij lastige beperking.

Panasonic TX-100FP1E – Beeldkwaliteit

We weten uit ervaring dat beeldverwerking op projectoren zelden op het niveau van televisies ligt. De Panasonic bevestigt dat nogmaals. Deinterlacing en detectie van film- en videoframerates scoort vrij goed, maar een goede Blu-ray-speler (zoals die van Panasonic zelf) doet het vaak beter. De ruisonderdrukking gaat vrij agressief te werk, de laagste stand leek ons aangewezen om detailverlies te vermijden. We merken ook dat de scherpte in alle beeldpresets te hoog staat, waardoor de beelden vaak vals detail tonen, door deze instelling naar ‘25’ te laten zakken los je dat probleem op. Motion interpolation ontbreekt, en helaas toont de projector wat judder.

De ‘Presentation’ beeldmode levert de hoogste lichtopbrengst, goed voor ongeveer 1700 lumen, toch een flink eind onder de specificaties. Het beeld is dan overwegend groen. ‘Dark Room’  haalt ongeveer 815 lumen met een contrast van 1120:1. Dat zijn cijfers waarmee je nog makkelijk 100 inch verlicht met wat omgevingslicht. In ECO1 en ECO2 haal je respectievelijk 413 (52%) en 550 (67%) lumen. De ECO1 mode maakt het beeld iets koeler, ECO2 kost je wat te veel licht. ECO1 is nog steeds goed voor 70 tot 80 inch bij omgevingslicht.

‘Bright Room’ mode is fout gekalibreerd, deze mode tilt de zwartwaarde veel te hoog. Het valt overigens op dat de Panasonic vaak zwakker ingesteld staat dan hij eigenlijk kan. In de user mode (instellingen lees je wat verder) konden we een veel beter resultaat halen. Na vijf minuten instellen haalden we 1120 lumen met een contrast van 1500:1 en een prima kleurweergave. Doe jezelf een plezier en haal wat kalibratiebeelden in huis om de instellingen aan te passen.

Hou er rekening mee dat je niet op aardedonkere zwartwaardes mag rekenen. Deze sterk overbelichte foto toont het verschil tussen de zwarte balken boven en onder het beeld en het onbelichte scherm.

Het beste beeld, zonder te sleutelen, haal je uit de ‘Dark Room’ beeldmode. De grijsschaal is redelijk neutraal, en de gamma-waarde van ongeveer 2,3 is een goede keuze voor verduistering. De kleurweergave is wat aan de donkere kant, typisch voor een DLP-projector.

Omdat er nog veel ruimte is om het contrast te verbeteren, kan je nog betere resultaten halen door te starten van de user mode, met Brightness 36, Contrast 70, Sharpness 25, Color temperature standaard en gamma 2P2. (2P4 kan zeker als je bij verduistering kijkt). Met deze instellingen haal je een contrast van 1.500:1 en zet je 1120 lumen op het scherm, ruim voldoende voor kijken bij wat omgevingslicht.

Gaming

De TX-100FP1E heeft een lag van 118 ms en dat is erg veel voor een goede game-ervaring.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.

Panasonic TX-100FP1E – Conclusie

Panasonic laat ons achter met gemengde gevoelens. De WiFi-functionaliteit biedt door de afwezigheid van wat meer apps betrekkelijk weinig meerwaarde, en de mediaspeler mag iets meer formaten ondersteunen.  De ingebouwde speakers leveren degelijke resultaten voor doorsnee film- of sportgenot, maar schieten voor muziekprestaties of epische soundtracks toch wat te kort. De beeldinstellingen trekken de prestaties wat naar beneden, maar dat is gelukkig makkelijk aan te passen. De prijs is niet echt te hoog, maar je betaalt helaas wat meer voor de features die wat minder meerwaarde bieden.

Anderzijds haal je uit het knappe design voldoende licht om een 80-110 inch scherm te vullen, zelfs in een wat verlichte woonkamer. Dim je de lichten dan kan je dankzij het redelijk contrast nog een vrij goede cinema-ervaring hebben, al is dat duidelijk niet de eerste doelgroep van deze projector. Kleuren zijn iets te donker, maar het beeld heeft nog voldoende punch. De projector is bovendien redelijk stil, en wie wat achtergrondmuziek wenst kan hem gebruiken als Bluetooth speaker. Ben je op zoek naar leuke projector in de woonkamer en is Ultra Short Throw een must, dan mag de Panasonic op je lijstje staan.

Minpunten

 • Muziekprestaties eerder matig
 • WiFi biedt weinig meerwaarde
 • Prijs

Pluspunten

 • Lichtopbrengst
 • Kleurweergave
 • Ingebouwde mediaspeler (afhankelijk van je bibliotheek)
 • Mooi design
Homecinema Magazine
Beoordeling
7.010Eric Beeckmansproduct
 • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.