Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Optoma UHD370X Ultra HD projector

Geschreven door
Geplaatst op6 februari 2019, 14:32 CategorieProjector reviews

Optoma heeft een bijzonder uitgebreid gamma projectoren. We kozen deze UHD370X omdat hij een uitstekende combinatie belooft. Een Ultra HD projector met voldoende lichtopbrengst om te kijken bij omgevingslicht, HDR ondersteuning, en een bijzonder aantrekkelijk prijskaartje. Kan hij die combinatie waarmaken?

Optoma UHD370X – specificaties

 • Wat: Ultra HD DLP-projector
 • Opstelling: 3.840 x 2.160 (native 1.920 x 1.080 met pixelshifting), lichtopbrengst 3.500 ANSI lumen, dynamisch contrast 500.000:1, projectieverhouding 1,21 – 1,59 (100 inch diagonaal op 2,7 – 3,5 m), geluidsniveau nb/25 dB (standaard, ecomode)
 • Aansluitingen: 2x HDMI (2.0), 1x VGA, 3x USB (medialezer, wireless dongle, Alexa), 1x optisch digitaal uit, 1x stereo minijack uit, 1x stereo minijack in, 1x ethernet, 1x RS-232, 1x 12V trigger
 • Levensduur lamp: 4.000 / 10.000 / 15.000 uur
 • Extra’s: HDR10, 2x 5 Watt speakers, en via optionele draadloze dongle: DLNA, screenmirroring
 • Afmetingen: 392 x 281 x 118 mm
 • Gewicht: 5,22 kg
 • Adviesprijs: 1.499 euro

Optoma UHD370X – design

De Optoma is geen opvallende verschijning, hij heeft de typische platte schoendoosvorm van de meeste projectoren. Het ontwerp heeft veel gemeen met de UHD65. Dat betekent dat hij wat meer plaats nodig heeft dan de typische compacte DLP-projectoren. Met dit gewicht en afmetingen kan je hem nog meenemen op verplaatsing, maar dat lijkt ons niet de bedoeling.

Net als de UHD65 zit hij in een behuizing van glanzend zwart plastiek. De bovenzijde kreeg een accent met donkergrijs streepmotief. Rondom rond is de behuizing geribbeld, met vooraan een verluchtingstrooster.

Aansluitingen

Alle aansluitingen staan achteraan, dus moet je de nodige ruimte voorzien als je de projector op een schap zet. Je krijgt twee HDMI-aansluitingen, die zijn allebei v2.0 en volledig klaar voor Ultra HD HDR. Via het menu kan je ze ook naar v1.4 schakelen (handig als er compatibiliteitsproblemen met oudere apparaten zijn, maar dan verlies je op die ingang uiteraard de 4K mogelijkheden). Voor beeld is er daarnaast ook een VGA-aansluiting.

Voor audio is er een stereo ingang en stereo uitgang en een optisch digitale uitgang. Voor automatisatie is er een 12V trigger, rs-232 en een netwerkaansluiting. Vreemd genoeg dient die laatste niet voor andere netwerkfuncties (DLNA, mirrroring) die de projector biedt. Daarvoor moet je een optionele wireless dongle voorzien.

Opvallend is dat hij daarnaast over niet minder dan vier USB-aansluitingen beschikt. Een is voor service doeleinden, en biedt voor de eindgebruiker geen functie, twee dienen enkel voor dongles (WiFi en Alexa). De laatste, een USB 3.0 aansluiting kan je gebruiken om media (video, foto, muziek) aan te bieden.

Optoma UHD370X – Plaatsing

De UHD370X is voorzien van een lens met wat beperkte zoom (1,3x) en een vrij typische projectieverhouding. Je haalt een 100 inch beeld als de projector ongeveer 2,7 tot 3,5 m van het scherm staat. De lensoffset is 105%, het beeld verschijnt lichtjes boven de lens. Met de verticale lensshift, bediend met een draaiknop boven de lens, kan je daar nog 10% bij doen (enkel verder omhoog, niet omlaag).

Focus en zoom zijn uiteraard allebei manueel, maar zijn gemakkelijk te bedienen. Een scherp beeld is een kwestie van een minuutje werk met het ingebouwde testpatroon. Met de verstelbare voeten plaats je de projector mooi horizontaal, dat is belangrijk, keystone correctie is niet voorzien. De projector dient dus ook centraal voor het beeld te staan.

We zijn aangenaam verrast door het ventilatorlawaai. In eco-mode is dat absoluut niet storend, en kan je zelfs dicht bij de projector zitten. Maar ook op volle kracht valt het lawaai mee, en komt enkel in stille fragmenten en dialogen boven de soundtrack uit. Ook in de dynamische lampmode (die je kiest door Dynamic Black te activeren) valt het lawaai grotendeels terug naar het niveau van de eco-mode.

Optoma UHD370X – Gebruiksgemak

Menu’s

Deze Optoma gebruikt een andere menustructuur dan voorheen. De beeldinstellingen zijn iets minder overzichtelijk, maar ze bieden nog wel alle nodige instellingen om het beeld aan te passen en/of te kalibreren.

Zo is er een volledig CMS aan boord, en kan je niet minder dan zes verschillende presets voor de grijsschaal kiezen, en zeven gammacurves.

Navigeren door de menu’s liep heel af en toe wat vertraging op, en dat kan lastig zijn als je een paar keer te veel klikt om een instelling aan te passen.

Afstandsbediening

De remote is bijzonder klein, en biedt erg weinig toetsen. Die keuze betreuren we enigszins, het gebruiksgemak lijdt er licht onder, omdat voor elke operatie vaak erg veel kliks nodig zijn.

De remote is verlicht. De projector mikt weliswaar expliciet op kijken terwijl de lichten aan zijn, maar zelfs met de lichten uit is de remote gebruiken dus geen probleem.

Optoma UHD370X – features

Zoals alle Ultra HD DLP-projectoren gebruikt deze een DLP-chip van Texas Instruments. De chip in de UHD370X biedt ongeveer twee miljoen pixels (een kwart van Ultra HD) en gebruikt 4X pixelshift techniek om Ultra HD beelden te tonen. Wie nog even wil weten hoe dat in zijn werk gaat kijkt in ons achtergrondartikel over projectoren.

De ingebouwde speakers zijn van beperkte meerwaarde. Voor een occasionele sportwedstrijd of wat gamen zijn ze ok, maar een degelijke filmsoundtrack ga je er niet uit halen. Een soundbar of ander geluidsoplossing is aangewezen.

De projector is uitgerust met een netwerkaansluiting, maar tot onze verrassing kan je die niet gebruiken voor de multimediafeatures, enkel voor aansturing via bvb. Crestron. Wie screenmirroring en DLNA wenst moet een dongle gebruiken om de projector uit te rusten met WiFi. Dat vinden we een vreemde misser. Screenmirroring maakt gebruik van EZCast software en werkt prima. Andere apps zoals Netflix of YouTube zijn er niet.

De ingebouwde mediaspeler kan overweg met de MP3, WMA en AAC audio. Voor video is de ondersteuning zelfs erg goed. Xvid, H264, zelfs HEVC en HDR bestanden in 4K, en de meest courante ondertitelformaten vormen allemaal geen probleem. Helaas speelt de projector geen AC3 (Dolby Digital) of DTS audio af, en dat is teleurstellend. Ja, je haalt uiteraard geen surround uit deze projector, en de klank is matig op zijn best, maar een ingebouwde mediaspeler die deze formaten niet ondersteunt, is in een klap een pak minder nuttig.

De speler is ook nog niet helemaal vrij van bugs. Zo weigerde hij op een bepaald moment de audio van onze video’s te spelen, en leek het afspelen licht versneld. Enkel herstarten loste het probleem op. De DLNA-speler lijst alle servers in je netwerk, maar je kunt enkel de eerste in de lijst bereiken. Hoewel je perfect een andere server kunt selecteren in de lijst, zodra je op OK drukt komt je terecht in de menu’s van de eerste server.

Kortom, handige screen mirroring en een degelijke mediaspeler, maar kleine foutjes of bugs maken toch dat een externe speler noodzakelijk blijft, zeker als je andere streaming diensten wenst te gebruiken.

Optoma UHD370X – Beeldkwaliteit

Ook bij de beeldverwerking zien we veel gelijkenissen met de UHD65, en dat betekent zeer matige resultaten. Deinterlacing en detectie van film- en videoframerates is af en toe gebrekkig. Moiré, of een occasioneel trapjeseffect langs bijna horizontale lijnen is zeker niet uit te sluiten. Je zorgt best voor bronnen die geen 1080i afleveren, kies in dat geval liever voor 720p of natuurlijk 1080p.

Het allerfijnste detail van een Ultra HD beeld gaat vaak licht verloren, dat is helaas een beperking van deze DLP-chip met pixelshifting. Toch leveren Ultra HD beelden nog steeds een tikje meer detail dan Full HD, en gezien de meerprijs van een Ultra HD projector met een native 4K paneel is dat best een knappe prestatie. Er is geen ruisonderdrukking, maar de projector is wel voorzien van frame interpolation (PureMotion). Die leverde echter erg wisselvallige resultaten. In sommige scénes werd het beeld netjes vloeiend zoals verwacht, in andere verschenen er zo veel grove beeldartefacten dat we het onmiddellijk uit zetten.

In de ‘Bright’ mode leverde de projector een ruime 2.800 lumen, toch een eindje onder de specificatie, maar wel enorm veel. In de Reference beeldmode daalt het hard naar ongeveer 700 lumen. Dat is te wijten aan het kleurwiel dat niet enkel RGB segmenten gebruikt, maar ook andere (vermoedelijk witte) segmenten die de lichtoutput boosten. Wit is daardoor feller dan de kleuren, een typisch verschijnsel bij DLP. In de menu’s vind je ‘Brilliant Color’ terug, met die instelling kan je aansturen hoe veel het wit extra geboost wordt. In de Cinema mode haal je 1.700 lumen, met een contrast van 820:1, een degelijk resultaat. Maar het toont wel dat contrast niet het sterke punt van deze projector is. Lichtopbrengst daarentegen wel. Het beste resultaat kregen we in de User mode met een gamma 2.2 instelling en DynamicBlack geactiveerd. Zo konden we nog steeds 1700 lumen halen (ruim voldoende voor 120 inch zelfs bij flink wat licht), met een contrast van om en bij de 1200:1 en een degelijke kalibratie. Door de lamp in eco-mode te schakelen lever je 35% helderheid in, maar zelfs dat is nog voldoende voor een 100 inch beeld.

Het zwakke contrast wordt vooral veroorzaakt door een zeer matige zwartwaarde. Een bijkomend probleem, eigen aan deze specifieke DLP-chip is dat je bij alle 16:9 beelden nog een bijzonder brede, ‘heldere’ rand rond het beeld ziet (zie foto hierboven). Die twee problemen zijn uiteraard vooral belanrgrijk als je bij verduistering kijkt. In een flinke portie omgevingslicht deert die rand absoluut niet.

Omdat de User-preset de beste resultaten gaf, gebruiken we die voor onze metingen. We lieten ook Briljant Color geactiveerd, dat representeert het beoogde gebruik van deze projector (kijken bij omgevingslicht). Het resultaat is uitstekend, de grijsschaal is neutraal, de gammacurve prima en enkel de kleuren zijn, zoals verwacht iets te donker. Cyaan en Magenta neigen iets te veel naar blauw maar dat zal je in de praktijk zelden merken.

HDR

De UHD370X ondersteunt HDR10, en levert een leuk HDR-beeld, al zal dat nooit zo spetterend zijn als een televisie. Het moet gezegd dat het kleurbereik (63% DCI-P3) te klein is om echt van HDR te kunnen spreken.

Je kunt kiezen uit vier EOTF curves, in oplopende volgorde waarin ze het beeld helderder maken: Detail, Film, Standaard, Bright. Bij verduistering zouden we opteren voor Film, bij veel licht kies je voor Standaard of zelfs Bright. Je maakt in elk geval een compromis. Hou er rekening mee dat de projector in HDR toch wel 5% schaduwdetail verbergt. Witnuances blijven bewaard tot 1.000 nits, zelfs tot 2.000 afhankelijk van de metadata, maar daarboven wordt alle geclipped.

Voor de beste HDR-resultaten moet je wel bij verduistering krijgen. Bij omgevingslicht gaat het effect, vrij logisch, grotendeels verloren.

Gaming

De UHD370X heeft een lag van 75 ms en dat is iets te hoog voor een goede game-ervaring.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.

Optoma UHD370X – Conclusie

De Optoma UHD370X is een projector met een duidelijk doel voor ogen. Thuis in de woonkamer, zelfs bij omgevingslicht, genieten van groots beeld. Daar slaagt hij ook goed in, al moet je er wel wat toegevingen voor doen. Contrast is niet zijn sterkste kant, en zijn HDR beeld is leuk, maar verbleekt wat bij de prestaties van een degelijke televisie. In een omgeving met veel licht is dat allebei niet ongewoon voor een projector. Motion Interpolation is voorzien, maar tijdens meerdere testen moesten we die deactiveren wegens te veel beeldproblemen. Als laatste beperking mag je ook geen perfect Ultra HD detail verwachten.

Aan de positieve kant vinden we een Ultra HD projector met een enorme lichtopbrengst en levendig, leuk beeld, ook in een gewone woonkamer. Ondanks zijn beperkingen is het beeld ook bij verduistering erg aangenaam, maar daar weegt het matige contrast wat vaker door. De ingebouwde mediaspeler rekenen we nog nipt als een pluspunt vanwege zijn goede video-ondersteuning, ook al ontbreken Dolby Digital en DTS op de ondersteunde lijst formaten. Tot slot is hij vrij stil, en niet onbelangrijk, heel redelijk geprijsd.

Minpunten

 • Geen perfect Ultra HD detail
 • Te beperkt kleurbereik (HDR)
 • Wispelturige Motion Interpolation

Pluspunten

 • Lichtopbrengst
 • Kleurweergave (SDR)
 • Ingebouwde mediaspeler
 • Stil
 • Redelijke HDR prestaties
Homecinema Magazine
Beoordeling
8.010Eric Beeckmansproduct • Delen:

Reacties

 1. Frans
  06 februari, 2019 om 16:40

  Voor die prijs toch maar een OLED van LG.

  • John Snow
   07 februari, 2019 om 8:17

   @Frans: heb je voor mij een link waar ik een 100 inch LG Oled kan kopen voor €1399?!

   Ontopic: best een leuke projector voor het geld, maar ik verwacht dat de komende tijd er meer alternatieven komen. En hopelijk met betere beeldkwaliteit 🙂

 2. Olaf
  09 februari, 2019 om 11:15

  Het valt me steeds vaker op dat bepaalde merken kritischer worden bekeken dan andere. Recent ook de review van het Panasonic model. Krijg steeds meer het gevoel dat de merken die adverteren voorrang krijgen. Afgelopen jaar voor de 1e keer de ISE bezocht op uitnodiging van een kennis van me. Ik keek uiteraard mijn ogen uit, maar het viel me ook op dat er in jullie samenvatting veel dingen ontbraken. Alleen de namen met waarschijnlijk meer marketing budget. Ik zal het zeker en vast mis hebben, maar moest het even kwijt.

  • Martijn Chel
   09 februari, 2019 om 14:48

   Hoi Olaf, dat is zeker niet zo. Onze commerciële afdeling en redactionele afdeling (ik dus) werken nauw samen maar er wordt zeker niet gekeken naar wie er budget heeft voor marketing bij ons. Wat betreft beurzen; helaas kunnen we niet alles zien en dus meenemen. We zijn vaak met één persoon op een beurs en dan vaak ook nog eens één dag. Dan is het een combinatie van informatie vooraf, route en bekendheid van merken waardoor we keuzes maken. Maar, nogmaals, laat ik je verzekeren dat er redactioneel absoluut geen commerciële invloeden meespelen. Daar steek ik mijn hand voor in het vuur, als hoofdredacteur. Als je vragen hebt over het hoe en waarom, dan wil Eric die vast en zeker beantwoorden.

   Ter aanvulling; het is natuurlijk wel zo dat partijen waar we (commercieel) mee samenwerken ook redactioneel sneller zaken delen. Informatie vooraf of review samples bijvoorbeeld. Dan heeft het op die manier wel invloed op de redactie, maar besef ook dat andere partijen totaal geen moeite doen om ons iets onder ogen te brengen of een sample te sturen. Daar hebben wij geen invloed op, en we zien/kennen zeker niet alles, hoewel we daar zeker ons best voor doen.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.