Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

ADV: Imaging Science Solutions biedt high-end JVC-projectoren met kalibratie op locatie

Geschreven door
Geplaatst op8 februari 2019, 17:49 CategorieGesponsord

Waarschijnlijk heb je één van onze artikelen over het professional kalibreren van een televisie wel eens gelezen. Hiervoor hebben we samengewerkt met Dimitri Valkenburg van Imaging Science Solutions, een ISF gecertificeerd kalibrateur voor meer dan 12 jaar. Dimitri is naast zijn werk als kalibrateur sinds kort ook dealer van JVC-projectoren geworden, en dat onderdeel wil hij graag onder de aandacht brengen.

Dimitri Valkenburg: ISF gecertificeerd kalibrateur

Dimitri heeft al honderden displays voor klanten mogen kalibreren. Zijn interesse hierin is op vroege leeftijd is begonnen, aangezien hij altijd al een echte filmfreak geweest is, en nog steeds is. Op Homecinema Magazine heeft hij al twee keer meegewerkt aan een artikel. Eentje over het ISF kalibreren in het algemeen en een over het kalibreren van UHD. Verder kun je hem in het blad Media Totaal zijn tegengekomen, ook over het ISF kalibreren. Zijn werkzaamheden als kalibrateur bestaan zowel uit kalibraties voor particulieren als bedrijven in de postproductie/grading en televisiebranche.

Dealer van JVC projectoren

Naast zijn kalibratiewerkzaamheden is Dimitri onlangs ook officieel dealer geworden van JVC projectoren. Zijn eerste ervaring met JVC beamers was in 2009, toen hij uitgenodigd werd bij het hoofdkantoor van JVC in Leiden om de nieuwe generatie JVC’s te bezichtigen; de JVC D-ILA HD550, HD750 en HD950. Dit waren destijds de eerste “full HD” JVC’s met een contrastwaarde die voor die tijd ongekend was. Zelf noemt hij dit een “liefde op het eerste gezicht”-moment. Niet lang daarna kocht hij zijn eerste JVC beamer, een tweedehands JVC HD750.

Het is precies de liefde voor de JVC projectoren waardoor hij een dealerschap heeft aangevraagd, zodat hij deze prachtige filmervaring ook bij andere mensen thuis kan realiseren. Het is volgens Dimitri dan ook de beste filmervaring die je thuis kunt ervaren. Het is precies het gevoel dat de JVC’s geven dat hij een film keer op keer kan bekijken, al is het alleen maar om steeds dat “wow”-effect te hebben.

Dimitri heeft in zijn werk als ISF kalibrateur veel verschillende projectoren gekalibreerd, en is na al die jaren ervaring tot de conclusie gekomen dat je met de aanschaf van een JVC-projector het meest filmische, contrastrijke plaatje in het huis haalt.

Wat kun je verwachten van JVC-projectoren?

“Contrast, contrast en oja, contrast. Serieus, dit is verreweg het belangrijkste aspect van een weergegeven beeld, minstens even belangrijk dan bijvoorbeeld de resolutie en kleur”, aldus Dimitri. En met contrast bedoelt Dimitri dan het kunnen weergeven van diepe zwartwaarden en daartegenover een neutraal helder wit, wat het dynamisch bereik van het beeld wordt genoemd. De JVC’s beschikken over een zeer hoog “native contrast”. Wat wil zeggen dat dit contrast wordt bereikt zonder hulp van een dynamische irisfunctie.

Het grote voordeel hiervan is dat er een hoog contrast wordt geprojecteerd zonder dat het beeld onrustig wordt.

Contrastwaarden van de nieuwe modellen(2018/2019):

DLA-N5 40.000:1 (native) 400.000:1 (dynamisch)
DLA-N7 80.000:1 (native) 800.000:1 (dynamisch)
DLA-NX9 100.000:1(native) 1.000.000:1 (dynamisch)

Enkele kenmerken van de nieuwe generatie JVC’s

High Dynamic range(HDR10)

Een uitgebreider helderheidsbereik, 4K resolutie en een breder kleurbereik. Dit zijn de kenmerken van HDR. HDR-weergave is aanwezig in alle nieuwe modellen. Wanneer een HDR10-signaal wordt detetecteerd, zal de projector automatisch overschakelen naar de geoptimaliseerde HDR-stand.

4K resolutie

De DLA-N5, DLA-N7 en DLA-NX-9 hebben allemaal een resolutie van 4096 bij 2160 pixels(4K). Als wereldprimeur op het gebied van projectie heeft de DLA-NX9 een E-shift systeem dat van het native 4K-signaal een 8K-signaal kan simuleren.

100% dekking van DCI-P3 kleurruimte

Door een nieuw cinemafilter te gebruiken kan de volledige BT709 gedekt worden, maar ook de nieuwe DCI-P3 kleurruimte kan volledig worden weergegeven. Het bredere DCI-P3 kleurengamma zorgt voor een volledige verzadiging van kleuren die bij HDR weergave essentieel zijn.

Hoogwaardig volledig glazen lenssysteem

Het lichtpad van een JVC-projector bestaat uit meerdere volledig glazen lenzen. Deze zijn achter elkaar geplaatst in groepen. bestaande uit 17 elementen in 15 groepen(N5 en N7). De hoofdlens heeft een diameter van 65 mm, en in de DLA-NX9 zit een 100mm diameter hoogwaardige lens met 18 elementen in 16 groepen.

Auto tonemapping

Zowel de DLA-N5, DLA-N7 en de DLA-NX9 hebben deze functie aan boord. Door middel van auto tonemapping wordt het HDR-signaal geanalyseerd en wordt informatie over helderheid en kleur aan de projector doorgegeven, waardoor een optimale weergave van HDR10 wordt bereikt.

Hoge helderheid

JVC gebruikt voor haar lampprojectoren een Ultra high pressure (UHP) mercury lamp. Lichtsterkten zijn voor de DLA-N5, DLA-N7 en DLA-NX9 respectievelijk 1800, 1900 en 2200 lumen.

Low latency mode

Deze modus onderdrukt weergave vertraging voor een snellere response bij het ontvangen van signalen afkomstig van een PC of gameconsole. Dit is voor een optimale game-ervaring.

3D-weergave

3D-weergave is aanwezig op alle modellen. zowel frame packing, side by side en top/bottom. De 3D-bril bril is apart verkrijgbaar.

ISF

De JVC’s hebben alles aan boord om een perfecte kleur en grijsweergave te realiseren. Dit om een zo hoog mogelijke beeldkwaliteit te waarborgen. Dimitri kan deze dienst ook aanbieden bij de aanschaf van een nieuwe JVC projector.

Wat betekent JVC’s D-ILA?

JVC’s D-ILA (direct drive image light amplifier) werd geïntroduceerd in 1998 en is door jarenlange verfijning en innovatie de standaard geworden voor het projecteren van beelden van hoge kwaliteit. D-ILA is een variant van de LCOS (Liquid Crystal On Silicon) technologie. Omdat D-ILA een reflectieve technologie is, is het heel efficiënt en levert het een uitstekende helderheid.

De nieuwe generatie projectoren zijn allen voorzien van drie verbeterde 0.69” 4K D-ILA elementen (rood, groen en blauw). Deze komen oorspronkelijk uit de JVC DLA-Z1 laser projector en zijn verder verbeterd om een hoger contrast en helderheid te verkrijgen. Deze worden aangestuurd door een nieuw ontworpen digital driver, LSI. Die op een hoge snelheid van 120 fps. een nauwkeurige en vloeiende weergave geeft.

JVC-projectoren met professionele kalibratie

Naast de verkoop van projectoren, wil Dimitri een bredere service bieden door ook een professionele kalibratie aan te bieden. Hiervoor heeft hij in 2007 zijn ISF-diploma behaald en kalibreert hij tot op de dag van vandaag zowel televisies, projectoren en monitoren. Door middel van een professionele kalibratie zal de JVC exact volgens de industriestandaard het aangeboden signaal weergeven, aangepast op de omgeving bij de kijker thuis. Kalibraties worden ook bij voorkeur in de ruimte gedaan waarin de projector daadwerkelijk zal worden gebruikt.

Hiervoor zal high-end kalibratie-apparatuur worden gebruikt. Dimitri heeft de beschikking over de KLEIN K-10 colorimeter, X-rite I1pro, Murideo signaalgenerator en Calman ultimate software.

Naast de aanschaf van een projector en de eventuele kalibratie hiervan, kan Dimitri ook de aanschaf van de bekabeling en het projectiescherm verzorgen.

Voor wie zijn de projectoren interessant?

“Voor een ieder die gepassioneerd is over film”, aldus Dimitri. De JVC’s zetten een plaatje naar dat rijk is aan contrast en natuurlijke natuurgetrouwe kleuren. Je haalt dus de bioscoop in huis. Beter gezegd, je haalt een beeld in huis dat beter zal zijn dan 90% van de bioscopen in Nederland.

Adviesprijzen JVC-projectoren:

DLA-NX9 4K black 17.999,- euro
DLA-N7 4K black 7.999,- euro
DLA-N5 4K white/black 5.999,- euro
DLA-Z1 4K black/laser 34.999,- euro

Meer informatie

Wil je meer weten of informatie ontvangen over de aanschaf van een JVC-projector? Je kunt dan met Dimitri contact opnemen via dimitri@isfkalibratie.nl, www.isfkalibratie.nl of zijn telefoonnummer: 0630735764.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.