Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Eerste tv’s met DTS:X verschijnen vanaf eind 2019

Geschreven door
Geplaatst op21 januari 2019, 10:38 CategorieLcd en led tv's

Dolby Atmos is tegenwoordig al op veel televisies te vinden maar concurrent ontbreekt DTS:X opvallend genoeg nog. Daar moet vanaf eind dit jaar verandering in komen aangezien de eerste MediaTek SoC’s (System-on-Chip) met DTS:X-ondersteuning voor tv’s in de tweede helft van 2019 op de markt verschijnen.

DTS en MediaTek hebben deze week de eerste hardware aangekondigd waarmee DTS:X naar televisies gebracht kan worden. Het 3D-audioformaat is de grootste concurrent van Dolby Atmos, dat wel al op het merendeel van de (premium) televisies te vinden is.

Daarbij wordt DTS:X-ondersteuning vanaf 2020 verplicht op televisies die het IMAX Enhanced certificaat dragen. Deze televisies moeten IMAX-content in de hoogst mogelijke kwaliteit kunnen weergeven en ook de speciale DTS:X-soundtrack voor IMAX Enhanced kunnen ‘begrijpen’. Er zijn momenteel reeds receivers van onder andere Denon en Marantz die deze audiotracks kunnen lezen en decoderen. Op het gebied van tv biedt Sony ondersteuning voor IMAX Enhanced maar de Japanse fabrikant ondersteunt vooralsnog alleen het Dolby Atmos audioformaat.

Wat kunnen tv’s dan wanneer ze ondersteuning voor DTS:X bieden? Simpel gezegd gaat het dezelfde kant op als met Dolby Atmos, want DTS:X zal ook door streamingdiensten gebruikt gaan worden, al is het dan dus een gecomprimeerde versie van het audioformaat. Zo kun je in de toekomst bijvoorbeeld een film met DTS:X-soundtrack via Netflix bekijken. De audiotrack kan dan via HDMI eARC naar een gekoppelde receiver gestuurd worden.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.