De beste av-receivers van 2018 / 2019

01 januari 2019 + 10 minuten 7 Reacties
NAD T 758 v3

In dit artikel zetten we de beste av-receivers voor 2018 en 2019 onder elkaar. Met onder meer modellen van Yamaha, Rotel en Denon.

We hebben dit jaar meer dan 90 producten uitgebreid getest en sinds lange tijd hebben we ook het aantal av-receivers dat in onze luisterruimte arriveert opgeschroefd. De av-receiver is inmiddels een belangrijk onderdeel van het home cinema-systeem en daarom testen we ze niet alleen, we zetten ook de beste modellen van dit moment voor je onder elkaar. In dit artikel bespreken we de beste av-receivers van 2018 / 2019, kijkend naar verschillende prijsklassen.

Wat is een av-receiver?

Voordat we de tips en adviezen voor het kopen van een av-receiver onder elkaar zetten is het belangrijk om een receiver te definiëren. We hebben al een keer uitgebreid beschreven wat een av-receiver is maar kort gezegd komt het erop neer dat een av-receiver het middelpunt van je home cinema-systeem is. Hierop worden alle componenten (apparaten) aangesloten en hieraan worden de speakers gekoppeld. De receiver bevat versterkers waarmee de speakers aangestuurd kunnen worden. Daarbij kunnen moderne receivers draadloze signalen ontvangen, bijvoorbeeld voor het streamen van muziek. Receivers zijn complexe apparaten, met tal van instellingsmogelijkheden en features.

Ben je op zoek naar een av-receiver of wil je er meer over weten? Neem dan onze speciale av-receiver tips-pagina door waarop je alle tips, adviezen en achtergronden kunt vinden.

De beste av-receivers van 2018 / 2019

We hebben dit jaar heel wat av-receivers voorbij zien komen, en een groot aantal hiervan uitgebreid getest. Onderstaand overzicht met de beste av-receivers van het moment is samengesteld door te kijken naar onze eigen ervaringen met de betreffende modellen, de ervaringen van bezoekers en andere experts, ontwikkelingen in de markt en natuurlijk de prijsontwikkelingen. Daarbij hebben we gekeken naar de ondersteuning voor de nieuwste standaarden, waaronder de nieuwste hdmi-versies, 4K Ultra HD, HDR, DTS:X en Dolby Atmos.

Marantz SR8012

Deze SR8012 is de eerste 11.2-receiver van het Japanse merk, met ondersteuning voor Dolby Atmos, DTS:X en Auro 3D. En zoals je zou verwachten van een vlaggenschip beschikt het over veel ingangen, heel veel opties, HEOS-streaming, integratiemogelijkheden en vooral bakken vermogen. Momenteel kun je dit model kopen voor zo’n 3.000 euro.

De Marantz SR8012 is een zeer krachtige en goed klinkende AV-receiver die zelfs de meest veeleisende surroundliefhebber tevreden zal stellen. De combinatie van 11.2 kanalen en een flexibele interface betekent dat je het toestel voor bijzonder veel scenario’s kunt inzetten. Dat de SR8012 bovendien ook alle muzikale troeven heeft die je zou verwachten van een high-end Marantz, dan is dan weer de echte grote meerwaarde. De HEOS-functie, een uitstekende interface en heel veel vermogen nemen we er natuurlijk ook heel graag bij.

Lees verder in onze Marantz SR8012 review.

NAD T758 V3

De NAD T 758 v3 is een AV-receiver die op papier misschien oninteressant overkomt, maar in realiteit je van je sokken kan blazen. Hij mag dan sober ogen, deze NAD heeft wel veel vermogen, BluOS en het fantastische Dirac-systeem aan boord. En dat alles voor een prijs van 1.499 euro.

Met de v3-versie moderniseert NAD zijn T 758-receiver op een spectaculaire wijze. Door toevoeging van het Dirac-systeem is dit apparaat in staat om op superieure wijze je surroundopstelling te optimaliseren. Je moet er wel wat tijd in steken en bereid zijn te experimenteren om een optimaal resultaat te bekomen, dat klopt. Maar dat is het waard.

Tegelijkertijd is Dirac echt wel in staat om je surroundopstelling strakker en realistischer te doen klinken dan je ooit had verwacht. Zelfs als je speakers niet perfect volgens het boekje van Dolby en co staan opgesteld of het goedkopere modellen betreft. We kunnen echt niet benadrukken hoe waardevol dit is. De T 758 v3 komt bovendien met BluOS-ondersteuning, waardoor het ook zeer goede streaming- en multiroommogelijkheden bezit.

Lees verder in onze NAD T 758 v3 review.

Denon AVC-X8500H

De AVC-X8500H is Denons eerste receiver die echt over dertien versterkte kanalen beschikt. Volgens Denon is dit de eerste 13.2-receiver met de nieuwste generatie codecs die surround met hoogtekanalen ondersteunen. Iemand zin in een 7.2.6-opstelling? De receiver kan momenteel gekocht worden voor ongeveer 4.000 euro.

Het prijspunt maakt het wellicht al duidelijk: dit is geen AV-receiver voor een doorsnee woonkamer. Wel is het een zeer krachtig en bijzonder veelzijdig toestel dat de basis kan vormen van een mooie thuisbioscoop in de overtreffende trap. Eventueel heb je zelfs nog kanalen over om elders in huis een tweede of derde kamer van muziek te voorzien. Multiroom is sowieso mogelijk via de ingebouwde HEOS-functie, die heel netjes samenwerkt met de draadloze HEOS-luidsprekers. In dit segment wil je misschien ook integratiemogelijkheden en die zijn ook ruim aanwezig. Niet onbelangrijk, want de AVC-X8500H zit op de grens tussen wat een consument zou kopen en wat een installateur zou plaatsen. Omdat je de receiver volledig als processor kunt gebruiken, biedt hij voor die laatste doelgroep wel interessante mogelijkheden.

Lees verder in onze Denon AVC-X8500H review.

Yamaha RX-V685

Met 7.2-kanalen en een prijspunt van 699 euro zit deze veelzijdige AV-receiver met spraakondersteuning en MusicCast in de sweet point van de markt. Het is een stevige uitdager voor de rest, dankzij de optionele draadloze rear-speakers en subwoofer. Op dit moment kun je de RX-V685 kopen voor zo’n 600 euro.

De RX-V685 is een receiver van Yamaha die dankzij enkele kleine verbeteringen (zoals de extra HDMI-uitgang en opgeruimde interface) én MusicCast Surround een serieuze uitdager wordt voor rivalen aan dezelfde prijs. Vooral de apart te kopen draadloze speakers achteraan en de draadloze subwoofer zijn sterke argumenten om voor deze receiver te gaan. Daarnaast blijft MusicCast echt wel het beste streamingplatform bij receivers.

Minstens even belangrijk is dat Yamaha bijzonder veel aandacht heeft besteed aan veel kleine details, waardoor de RX-V685 een heel verzorgde indruk geeft. Je kunt deze receiver helemaal naar eigen smaak instellen, ook snel en spontaan tijdens het kijken. In een segment waar elke rivaal wel goed uitgerust is, maken net die kleine zaken een groot verschil.

Lees verder in onze Yamaha RX-V685 review.

Marantz NR1509

Wil je iets minder uitgeven, ben je op zoek naar een slank en fraai apparaat, en vind je het niet erg om wat aan luidsprekerkanalen en features in te leveren, dan is de NR1509 een interessant alternatief. Deze receiver ligt momenteel in de winkels voor zo’n 450 euro.

Alles bij elkaar genomen kunnen we rustig concluderen dat qua audiokwaliteit de NR1509 eigenlijk niet veel onder doet voor de NR1609. De NR1609 biedt alleen meer mogelijkheden, zoals een opstelling met Dolby Atmos, wat absoluut zijn meerwaarde heeft maar wat je wel kwijt moet kunnen. Als je verder het grotere aantal HDMI-ingangen niet nodig hebt, genoegen neemt met een simpelere (lage resolutie) interface en ook geen extra zones wilt gebruiken dan is de NR1509 absoluut een goed alternatief. Net als zijn duurdere broer is dit een receiver voor een specifieke doelgroep; een doelgroep die de kleine ruimte graag goed benut, een beperkt budget heeft, gebruiksgemak zoekt en een goed luidsprekersysteem strak wil aansturen met een serieuze receiver. Beiden zijn geen receivers voor de echt grote ruimten of voor de maximale volumes, maar wel receivers die datgene wat ze moeten doen gewoon erg goed doen. Je hebt onbeperkte streamingmogelijkheden en multiroommogelijkheden dankzij HEOS, kunt de receiver met een app bedienen, hebt diverse instellings- en kalibratiemogelijkheden en kunt genieten van een bovengemiddeld goede stereo- en surroundweergave. Dat allemaal in een compact maar premium ogend jasje.

Lees verder in onze Marantz NR1509 review.

Rotel RAP-1580

Heb je een budget van rond de 4.000 euro dan is de Rotel RAP-1580 één van de beste av-receivers die je kunt kopen. Dit model is echt gericht op maximale prestaties qua muziek en film, dus qua features moet je met wat minder genoegen nemen.

Waar dit model in uitblinkt is datgene waar hij uiteindelijk voor bedoeld is; de audioweergave. Op dit vlak presteert de versterker zeer goed, zowel op het gebied van surround als op het gebied van stereo. Ten opzichte van de volledig uitgeruste receivers die we eerder testten biedt de RAP-1580 een breder geluidsveld, met meer subtiele details, duidelijkere controle over de weergave en een groter bereik. Kijken we puur naar de audiokwaliteit dan is de RAP-1580 het geld dus absoluut waard.

Lees verder in onze Rotel RAP-1580 review.

Meer informatie

Voor meer informatie over het inrichten van je home cinema systeem en aankoop adviezen kun je terecht in onze homecinema informatiegids. Ook kun je direct meer lezen via onze pagina over av-receivers, vol met tips en adviezen.

Reacties (7)