De 18 van ‘18: de 18 beste films van 2018 in vogelvlucht

02 januari 2019 8 Minuten 3 Reacties
BohemianRhapsody

Door middel van 18 titels zetten we het filmjaar 2018 nog eens voor je op een rij. Alle films staan op volgorde van release in Nederland, dus we beginnen met Call me by Your Name en eindigen met Mary Poppins Returns.

Call Me by Your Name

Intiem en emotioneel portret over een eerste liefde, met prachtige plaatjes van het Italiaanse platteland op de achtergrond. De 17-jarige Elio (Timothée Chalamet) valt voor de 24-jarige student Oliver (Armie Hammer), die een zomer lang bij zijn gezin in huis komt wonen. De film lanceerde de carrière van Chalamet, die nu met regisseur Denis Villeneuve een nieuwe verfilming van Dune zal maken.

Three Billboards Outside Ebbing, Missourri

Omdat de moord op haar dochter nog altijd onopgelost is, bedenkt Mildred Hayes (Frances McDormand) een unieke manier om de lokale politie te provoceren. Het resultaat is in gelijke mate grappig en gewelddadig, gedreven door een stoutmoedig script van Martin McDonagh (In Bruges), een Oscarwinnende hoofdrol van McDormand, en een Oscarwinnende bijrol van Sam Rockwell als racistische agent.

The Florida Project

Regisseur Sean Baker (bekend van het op een iPhone geschoten Tangerine) liet met dit low budget meesterwerk opnieuw onervaren acteurs ver boven zichzelf uitstijgen: de zo goed als dakloze Halley (Bria Vinaite) hangt samen met haar zesjarige dochter (Brooklynn Prince) rond in een motel, waar de eigenaar (Willem Dafoe, die gecast kon worden door het succes van Tangerine) ze een helpende hand biedt.

Black Panther

Wat begon als ‘de volgende Marvel-film’ eindigde dit jaar als een ware culturele aardbeving die een veel grotere impact achterliet dan de stripgigant ooit had durven dromen. Regisseur Ryan Coogler (Fruitvale Station) wist zowaar zijn persoonlijke stempel te drukken op deze genrefilm, waarin Chadwick Boseman zich definitief vestigde als Black Panther, en waarmee Michael B. Jordan zich revancheerde voor het geflopte Fantastic Four.

The Shape of Water

Oscarwinnende ode aan de klassieke monster movies van Universal uit de jaren veertig en vijftig, gemaakt door de Mexicaanse maestro Guillermo del Toro, over de (liefdes)relatie tussen een amfibisch wezen (een onherkenbare Doug Jones) en een stomme schoonmaakster (Sally Hawkins). Op papier klinkt die opzet misschien bizar en ongemakkelijk, maar op het witte doek bleek de uitwerking niet minder dan magisch.

Ready Player One

Steven Spielberg combineerde op wonderlijke wijze de nostalgie naar dingen uit je kindertijd met een verhaal waarin je daadwerkelijk wordt meegezogen. Een achtbaanrit door een fraai ogende virtuele wereld, die je na afloop zo snel mogelijk thuis op Blu-ray terug wilt kijken, zodat je alle actiescènes frame voor frame af kunt spelen, op zoek naar verstopte personages en ‘easter eggs’ die je hebt gemist. 

A Quiet Place

Acteur John Krasinski, vooral bekend als Jim Halpert in The Office, nam dit jaar plaats achter de camera voor A Quiet Place en werd door het onverwachte succes plots gebombardeerd tot één van de meest gewilde regisseurs in Hollywood. De horrorfilm, waarin Krasinski als acteur te zien is met zijn eigen vrouw Emily Blunt, speelt zich af in een dystopische wereld waarin stilte essentieel is.

Avengers: Infinity War

De ongeïnitieerde kijker zal binnen een paar minuten al geen touw meer vast kunnen knopen aan de gebeurtenissen in Infinity War. Fans van de voorgaande achttien Marvel-films worden echter dubbel en dwars uitbetaald voor tien jaar trouwe dienst. De kosmische strijd waarin werkelijk alle striphelden (inclusief The Guardians of the Galaxy) van Marvel samen moeten komen om superschurk Thanos te verslaan bracht meer dan twee miljard dollar op.

Lady Bird

Samen met A Star is Born het meest verrassende regiedebuut van het jaar. Wie had gedacht dat Greta Gerwig met haar eerste poging direct zo’n zelfverzekerde ‘coming of age’ film af zou leveren? Een hartverwarmend portret, vrij van cynisme, over een eigenzinnige tiener (Saoirse Ronan) die op het punt staat volwassen te worden en de moeder (Laurie Metcalf) die afscheid van haar moet nemen.

Hereditary

Het engste aan Hereditary zijn niet de verontrustende voorvallen in het huis van de familie Graham, maar het feit dat ze wellicht rationeel te verklaren zijn en het gezin zelf misschien gewoon knettergek aan het worden is. De film met Toni Collette (The Sixth Sense) in de hoofdrol werd eigenlijk direct na de release al in één adem genoemd met horrorklassiekers als The Exorcist en Rosemary’s Baby.

Incredibles 2

Na een geslaagd (Mission: Impossible – Ghost Protocol) en een minder geslaagd (Project T) uitstapje naar de wereld van live-action films, keerde Brad Bird weer terug naar Pixar voor de sequel op het door hem geregisseerde The Incredibles. In het tweede deel komt de elastische Helen in de publieke spotlights te staan, en moet de supersterke Bob met frisse tegenzin thuis voor de kinderen zorgen.

Mission: Impossible – Fallout

De Mission Impossible-reeks is nu zes films diep en Tom Cruise is nu 56 jaar oud, maar ze lijken beiden nog niet van plan om vaart te gaan minderen. Cruise brak dit keer zijn enkel bij een sprong van een gebouw (het shot zit nog wel in de film) en nam helikopterlessen om een stunt hoog in de lucht zelf uit te kunnen voeren. 

BlacKkKlansman

Een waargebeurd verhaal dat zo bizar is, dat ook Spike Lee het niet zonder enige vorm van ironie kon vertellen, hoewel de ernstige boodschap daarbij gelukkig nooit verloren gaat. In BlacKkKlansman gaat de Afro-Amerikaanse agent Ron Stallworth (John David Washington, die zijn vader Denzel hier misschien wel opvolgt als nieuwe muze van Lee) met hulp van zijn witte collega (Adam Driver) undercover bij de Ku Klux Klan.

A Star Is Born

Eigenlijk is het gewoon niet eerlijk: we wisten al dat Bradley Cooper een begenadigd acteur was met ook nog eens een knappe kop, maar dit jaar bleek de beste man eveneens te kunnen zingen en regisseren. En wat te denken van Lady Gaga, als actrice eigenlijk enkel bekend van American Horror Story, die in dit tragische liefdesverhaal plots schittert als de jonge zangeres aan zijn zijde.

Bohemian Rhapsody

Met alle schermutselingen achter de schermen (regisseur Bryan Singer verdween spoorloos en moest worden vervangen) is het een klein wonder dat Bohemian Rhapsody nog zo goed uit de verf kwam, hoewel de film over Queen wel veilig binnen de lijntjes kleurt. Gelukkig weet Rami Malek (de hacker uit Mr. Robot) wanneer hij eenmaal ‘in character’ het podium betreedt te overtuigen als Freddie Mercury.

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald

In de eerste film rende Newt (Eddie Redmayne) van hot naar her door New York, maar in het vervolg op de Harry Potter-prequel gaan we weer terug naar Hogwarts, waar we onder meer kennismaken met een jonge Dumbledore (Jude Law). Hij heeft de hulp van Newt nodig om de duistere tovenaar Grindelwald (Johnny Depp) tegen te houden.

Bumblebee

Na vijf financieel succesvolle, maar matig ontvangen Transformers-films moest Michael Bay dit jaar plaatsmaken voor een nieuwe regisseur. De spin-off over Bumblebee werd namelijk geregisseerd door Travis Knight, bekend van de animatiefilm Kubo and the Two Strings. En hij gebruikte de originele designs, waardoor het voor het eerst lijkt alsof de Decepticons en Autobots zoals we die kennen uit de klassieke tekenfilm tot leven komen.

Mary Poppins Returns

Emily Blunt (dit jaar ook te zien in A Quiet Place, elders op deze lijst) durft het aan om Julie Andrews op te volgen als Mary Poppins, in een sequel die 54 (!) jaar na de release van het origineel in de bioscoop verschijnt. Het verhaal pakt de draad 25 jaar later weer op: dit keer bezoekt de kinderjufvrouw de inmiddels volwassen geworden Michael (Ben Whishaw).

Reacties (3)