Overzicht: Alle streamingopties op AV-receivers op een rij

13 januari 2019 + 10 minuten 11 Reacties
yamaha_musiccast_rx-v683_av_receiver_-_black2

Reviews van AV-receivers zijn langer dan ooit. En dat heeft vaak te maken met de zeer uitgebreide streamingmogelijkheden die op deze toestellen aanwezig zijn. Hoog tijd dus om deze platforms eens los van concrete apparaten tegen het licht te houden en te onderzoeken waar elk sterk in is. Handige informatie, aangezien de streamingopties per merk bij alle modellen, van goedkoop tot duur, meestal gelijk zijn.

Een AV-receiver is zonder twijfel het complexste audiotoestel dat je kunt kopen. Naast zijn rol als switch voor videobronnen (met bijhorende videoverwerking) en audiotoestellen, is het de laatste jaren uitgegroeid tot een echt manusje-van-alles. Ook qua streaming bezit nagenoeg elke AV-receiver een enorm aanbod aan mogelijkheden. Zoveel zelfs, dat het in onze uitgebreide reviews moeilijk wordt om alles te overschouwen en vermelden. Daarom dat we in dit artikel vanop een afstand de streamingopties willen overlopen en waar mogelijk vergelijken.

Functies vs platforms

Zaken als Bluetooth en AirPlay vind je op receivers van meerdere merken. Wat niet wil zeggen dat ze overal precies hetzelfde doen. Maar je zou kunnen stellen dat Bluetooth, Chromecast en AirPlay min of meer standaard streamingopties zijn omdat een receiverfabrikant een bepaalde chip heeft ingebouwd. Daarnaast zijn er merken die het ambitieuzer aanpakken en een heel streamingplatform hebben ontwikkeld. HEOS van Denon/Marantz en MusicCast van Yamaha zijn daar dé typevoorbeelden van. Het is voor een goed begrip belangrijk om onderscheid te maken tussen een streamingfunctie en een streamingplatform, want zo’n platform biedt veel meer mogelijkheden. Denk dan bijvoorbeeld aan het doorsturen van de twee achterste surroundkanalen naar draadloze speakers (zoals bij MusicCast Surround van Yamaha). Over een streamingfunctie kun je algemener spreken, terwijl een platform bijna altijd vasthangt aan een merk. HEOS is van Denon/Marantz, MusicCast is van Yamaha. Enkel Play-Fi van DTS is bij concurrerende merken ingebouwd.

Een belangrijk verschil is ook hoe je het gebruikt: een functie als Bluetooth of Chromecast bedien je via de instellingen van je mobiel toestel of een app van een muziekdienst zelf. Bij een platform werk je met een app van de receiverfabrikant, met daarin een varia aan streamingmogelijkheden.

Een andere belangrijke term in deze discussie is ‘multiroom’, of de mogelijkheid om meerdere muziektoestellen (waaronder je AV-receiver) samen te bedienen vanuit één app. Wanneer je wenst kun je multiroom-toestellen koppelen in één zone (zodat je overal hetzelfde liedje hoort) of zelfs een aangesloten audiobron (zoals een cd-speler) doorsturen naar een speaker elders in huis.

Bluetooth

Als je de universeelste streamingtechnologie op deze planeet zoekt, dan heb je deze bij het gevonden. Bluetooth is vrijwel op elke receiver aanwezig, met uitzondering van merken die eerder mikken op de professionelere kant van de markt, zoals bijvoorbeeld Arcam of Anthem. Op de allergoedkoopste modellen van de mainstream-merken is Bluetooth vaak zelfs de enige streamingoptie.

We bedoelen met Bluetooth vooral ‘Bluetooth-streams ontvangen’. Dat je bijvoorbeeld vanaf een smartphone muziek streamt naar een receiver. Maar het kan ook anders: een receiver kan via Bluetooth audio uitsturen. Yamaha en Sony zijn momenteel de enigen die eveneens een Bluetooth-zender inbouwen, zodat je de audio van de AV-receiver naar een draadloze hoofdtelefoon of Bluetooth-speaker kunt streamen. Het is misschien niet de belangrijkste mogelijkheid, maar wel handig als je bijvoorbeeld ’s avonds een gamesessie wil houden.

Bluetooth-streaming is altijd lossy, met een minderwaardig audiosignaal. Maar er qua het gehalte van lossy-heid is er verschil, naargelang welke codec de receiver én de zender aankunnen. De audiostream kan met meer of minder verlies gecodeerd worden. Helaas ondersteunen de meeste AV-receivers enkel de oude SBC-codec, waardoor Bluetooth-streams vaak merkbaar slechter klinken dan andere streamingopties. Een uitzondering zijn onder meer de NAD-receivers met BluOS; die werken met de uitstekende aptX HD-codec. Sony ondersteunt ook LDAC, een concurrent van aptX die aanvankelijk in zo goed als geen mobiele toestellen stak maar inmiddels in de nieuwste Android-versie ingebouwd werd.

Pluspunten: werkt altijd
Nadelen: lossy kwaliteit, beperkt bereik

AirPlay en AirPlay 2

Ook AirPlay is op de meeste receivers aanwezig. Het is een streamingtechnologie die voor Apple-gebruikers relevant is of voor mensen die a) iTunes op een Windows-machine gebruiken of b) lui die via een hack AirPlay hebben toegevoegd aan hun mobiel toestel of pc. Met AirPlay stream je audio van een toestel naar de receiver.

Tot voor kort was bijna niemand nog echt geïnteresseerd in AirPlay, hoewel de technologie op zich wel goed werkt. Het gebruikt bijvoorbeeld lossless streams in cd-kwaliteit, beter dan Bluetooth. De matige interesse is nu weer aangewakkerd met de introductie van AirPlay 2. Qua kwaliteit is alles bij het oude gebleven, maar toestellen met AirPlay 2 krijgen wel multiroommogelijkheden. Een receiver met AirPlay 2 kan een stream afspelen die ook in de keuken via een Sonos ONE te horen is bijvoorbeeld. Je kunt echter geen fysieke bronnen die op je receiver hangen ‘herstreamen’ naar elders. Dankzij AirPlay 2 wordt ook spraakbesturing via Siri mogelijk. Maar als het over receivers gaat zijn er toch beperkingen; je kunt enkel Siri aanspreken om muziek te streamen naar je receiver, niet om hem op andere vlakken te bedienen. “Siri, schakel naar HDMI3” is dus geen optie.

AirPlay is bij nagenoeg alle receivers van alle merken aanwezig. AirPlay 2 vind je echter enkel bij de nieuwste AV-receivers van Denon en Yamaha. Onkyo heeft wel aangekondigd in het voorjaar de nodige ondersteuning te voorzien op bestaande en toekomstige receivers. Tegen de zomer verwachten we dat nog meer merken met AirPlay2 uitpakken.

Pluspunten: zeer stabiel, goede kwaliteit, multiroom (AirPlay 2)
Nadelen: vooral een Apple-verhaal

Chromecast

Chromecast is een technologie van Google die aan een steile opmars bezig is. Het is aanwezig op heel wat soundbars, speakers en ook steeds meer AV-receivers. De audiokwaliteit is uitstekend: lossless, en zelfs hi-resstreaming is mogelijk. Technisch is het best ongewoon. Als je streamt van een app naar je receiver loopt de muziekstroom direct van de server van de muziekdienst naar de AV-receiver. Het blijft dus spelen als je met je smartphone even de kamer verlaat. In tegenstelling tot AirPlay en Bluetooth wordt de batterij van je mobiele telefoon heel wat minder belast. Daarom dat er vaak gesproken wordt over ‘casten’ in plaats van ‘streamen’ als het over Chromecast gaat. Bij receivers wordt enkel audio gecast, het streamen van video vanuit bijvoorbeeld de Netflix-app gaat uitsluitend naar een aparte Chromecast-stick of een Android TV-product.

Chromecast laat multiroom-gebruik mogelijk, al is dit aspect minder gebruiksvriendelijker dan pakweg bij HEOS of MusicCast. Wil je muziek zowel naar je receiver als speakers elders in huis sturen, dan moet je in de Google Home-app een groep creëren waar de gewenste audioapparaten deel van uitmaken. Daarna kun je vanuit de app van een muziekdienst die groep selecteren. Het werkt wel, maar bij HEOS of MusicCast gaat dat groeperen veel vlotter.

Net zoals Bluetooth en AirPlay is Chromecast een technologie die naar de receiver toe werkt, maar niet bronnen die aan de AV-receiver hangen naar elders kan streamen. Je draaitafel op andere Chromecast-speakers laten horen kan dus niet.

Chromecast vind je bij Onkyo/Pioneer en Sony, en komt dit jaar naar nog een receivermerk die we nog niet mogen bekendmaken. Chromecast kun je trouwens goedkoop toevoegen aan een receiver door een Chromecast-dongle te verbinden met een optische ingang op je receiver (enkel audio) of een HDMI-ingang (als je ook video wil casten en muziekinformatie op het tv-scherm wil zien).

Pluspunten: hoge streamingkwaliteit, veelzijdig, goed app-ondersteuning
Nadelen: mobiel-centrisch, soms omslachtig

Spotify Connect

Spotify Connect wordt stilaan even universeel als Bluetooth, zo lijkt het wel. Als enige streamingdienst heeft Spotify een eigen platform ontwikkeld dat fabrikanten in hun receivers mogen inbouwen. Je ziet het soms in de eigen apps van merken verschijnen, broederlijk naast andere streamingdiensten. Maar zodra je op de Spotify-optie klikt, ga je naar de Spotify-app. Daar kies je muziek en regel je het volume.

Spotify Connect was tot voor kort voorbehouden aan betalende abonnees, maar kan inmiddels ook met gratis accounts. Je streamt aan de kwaliteit die je abonnement mogelijk maakt. Premium-gebruikers krijgen dus 320 kbps streams. Het is onduidelijk of dit in het MP3 of OGG-formaat is.

Pluspunten: werkt prima, je blijft in de Spotify-omgeving
Nadelen: soms controleverlies, soms matige kwaliteit

DLNA / UPnP

DLNA of UPnP is een bijna-oertechnologie die op quasi alle apparaten aanwezig is. Door zijn leeftijd is het echter niet zo gelikt en de gebruikservaring is heel wisselvallig. Soms werkt het prima, soms helemaal niet. In de basis is DLNA gemaakt om over je eigen netwerk muziekbestanden te streamen vanaf een server waarop DLNA-serversoftware draait. Dat is meestal een NAS. Het hangt echter van de specifieke serversoftware af of er bepaalde functies aanwezig zijn. Denk aan een zoekfunctie, wat bij een grote muziekcollectie onmisbaar is. Ook kan het zijn dat bepaalde bestandsformaten niet (of fout) door de server geïndexeerd worden, waardoor de receiver ze niet afspeelt – hoewel het toestel het eigenlijk wel aankan.

Met de juiste DLNA-serversoftware en DLNA-app op je mobiel toestel kan deze technologie echter prima werken. Zo heeft Arcam bijvoorbeeld een eigen, goede app gebouwd boven op UPnP. Andere slimme apps weten de DLNA-technologie te misbruiken om nieuwe dingen mogelijk te maken, zoals het streamen vanaf muziekdiensten of cloudopslag. Het beste voorbeeld daarvan is BubbleUPnP, een app voor Android die je met de meeste receivers kunt gebruiken en dat streaming vanaf Google Play Music, Qobuz en Tidal mogelijk maakt.

Pluspunten: overal aanwezig, veel softwarekeuze
Nadelen: oubollige en wisselvallige gebruikservaring

Works with Sonos

Onkyo en zusterbedrijf Pioneer pakken vanaf dit jaar uit met het label ‘Works with Sonos’. Wie hoopte op een echte integratie van een Onkyo-receiver met hun Sonos-systeem komt bedrogen uit.

Eigenlijk komt het er op neer dat je de receiver verbindt met een Sonos Connect en dat je dan via de Sonos-software de juiste ingang op de receiver kunt activeren en volume regelen. Het streamen van tv-geluid of andere bronnen naar andere Sonos-speakers is echter niet mogelijk. Lees meer in onze eerste test van Works with Sonos.

Pluspunten: integratie met Sonos
Nadelen: de integratie is maar gedeeltelijk

DTS Play-Fi

DTS kennen we natuurlijk van de surroundcodecs en algoritmes. Met Play-Fi heeft het ook een streamingplatform dat fabrikanten kunnen inbouwen. De bediening verloopt via een eigen Play-Fi-app. Het is niet de mooiste app ter wereld, maar het biedt toegang tot streamingdiensten, internetradio en eigen bestanden.

Bij de streamingdiensten zitten de belangrijkste services voor de Benelux: Spotify, Deezer, Qobuz en Tidal. Play-Fi biedt wel multiroom-mogelijkheden, maar omdat het een platform is die bovenop de hardware van de receiver zweeft kun je geen fysieke bronnen naar andere zones streamen. Play-Fi vind je op de AV-receivers van Pioneer/Onkyo, Integra en bij Anthem.

Pluspunten: veel streamingdiensten, hi-resondersteuning
Nadelen: niet de beste app

Flareconnect

AV-receivers van Pioneer en Onkyo hebben eveneens het Flareconnect-platform aan boord. Het is een buitenbeentje omdat het werkt als een toegangspoort tot bijvoorbeeld Chromecast en Play-Fi. Op andere punten is het heel vergelijkbaar met HEOS en MusicCast, en kun je muziek afspelen en meerdere toestellen bedienen. Er is ingebakken ondersteuning voor Deezer, Tidal en TuneIn-internetradio. Je kunt eigen muziekbestanden afspelen (in welke kwaliteit hangt af van het toestel) en fysieke bronnen naar andere zones sturen. Je moet wel per apparaat checken welke ingangen doorgestuurd kunnen worden. Dat kan hier.

Pluspunten: mooie app, stabiele gebruikservaring
Nadelen: multiroom-gedeelte is wat complex

BluOS

BluOS is de platformnaam van Bluesound, een merk met betere draadloze multiroomspeakers en soundbars. Het BluOS-platform is eveneens te vinden bij andere merken, hoofdzakelijk bedrijven die via de Lenbrook-holding gelinkt zijn aan Bluesound. Een daarvan is NAD, die zowel op zijn Classic-lijn als op de high-end Master-reeks BluOS inbouwt. Dat mag je letterlijk nemen: op de bestaande NAD-receivers gebeurt dat via MDC-insteekkaarten. De BluOS-module verzorgt meteen alle streamingopties op de NAD-receivers. Aangezien dit een multiroom-platform is, werk je gewoon via de Bluesound-app. Deze fraaie app gebruik je om muziek af te spelen vanaf streamingdiensten of eigen bestanden over het netwerk te selecteren. Ongewoon is dat DLNA-servers niet herkend worden; BluOS kan wel met SMB/AFP-shares om. Het is niet echt een probleem, maar werkt gewoon net iets anders. Je kunt een NAD-receiver combineren met Bluesound-speakers, maar deze kun je niet inzetten als surroundkanalen. Het is mogelijk om Bluetooth-streams naar een NAD-receiver door te sturen naar andere Bluesound-toestellen

BluOS ondersteunt het afspelen van eigen bestanden in lossy formaten (MP3, AAC, WMA en OGG), lossless PCM-formaten tot 192 kHz / 24-bit (FLAC, ALAC, WAV, AIFF) en WMA-L tot 96 kHz / 24-bit. Er is ook ondersteuning voor het MQA-formaat. Als het gaat om het aantal ondersteunde muziekdiensten is BluOS wellicht de kampioen. Spotify, Deezer, Qobuz en Tidal zitten er bij, maar ook nog veel anderen.

Dankzij BluOS zijn de NAD-receivers de enigen met ingebouwde ondersteuning voor de audiofiele Roon-software. Hierdoor kun je de NAD’s ook inschakelen in een multiroom-opstelling bestaande uit Roon-compatibele apparaten van vele andere merken.

Pluspunten: ondersteunt veel diensten, prima app, audiofiele opties
Nadelen: geen DSD-ondersteuning, geen DLNA

HEOS

In tegenstelling tot al het voorgaande is HEOS een echt streamingplatform van een merk. Het zit ingebakken in de receivers van Denon en Marantz (beiden deel van dezelfde holding). Er zijn ook HEOS-producten, zoals draadloze speakers en CI-producten, die allemaal naadloos samenwerken met een receiver met HEOS. In de HEOS-app zie je een AV-receiver verschijnen samen met andere HEOS-speakers of –toestellen. Sleep bijvoorbeeld een HEOS 1 op je Denon AVR-X4500H en de bron die actief is bij de receiver zal je ook horen op de kleine speaker. De HEOS-app is helder georganiseerd via drie tabs: kamers, muziekbronnen en huidig nummer (in de geselecteerde zone).

Als je Denon- of Marantz)receiver over meerdere (bekabelde) zones beschikt, dan verschijnen ze in de HEOS-app onder de hoofdzone van de receiver. Je kunt die zone 1, 2 en 3 wel in of uitschakelen, maar niet elk een eigen muziekstream laten afspelen.

HEOS maakt het heel eenvoudig om audio van een externe bron (zoals een cd-speler of videobron) door te sturen naar een andere zone. Voorwaarde is wel dat de audio 2-kanaals PCM is. Als je Blu-rayspeler bitstream Dolby Atmos doorstuurt, dan lukt het niet. Je kunt ook USB-opslag aansluiten op je receiver, waarna de muziekbestanden op deze stick of schijf voor elk ander HEOS-toestel beschikbaar is. HEOS kan ook bediend worden met Alexa-stemcommando’s, incluis bepaalde receiverfuncties (zoals ingangen selecteren).

HEOS ondersteunt lossy bestanden (MP3, AAC, WMA), hi-res lossless PCM-formaten tot 192 kHz / 24 bit (FLAC, ALAC, WAV) en DSD tot 5,6 MHz. De relevante ondersteunde streamingdiensten zijn Spotify, Deezer, TuneIn, SoundCloud en Tidal.

Pluspunten: stabiel en gebruiksvriendelijk, hi-resondersteuning, streaming van fysieke bronnen, goede app
Nadelen: AV-receiverzones niet apart te bedienen; HEOS is vooral een muziekoplossing, niet voor surround

Yamaha MusicCast

MusicCast is het platform van Yamaha. In termen van mogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid is het wellicht het meest geavanceerd. Dat komt waarschijnlijk omdat MusicCast echt ingebakken zit in de Yamaha-producten. Het is niet software van derden die achteraf werd toegevoegd. Door de hoge mate van integratie kunnen dingen die elders onmogelijk zijn. Zo kun je audio via Bluetooth naar een MusicCast-receiver streamen en dan weer doorsturen naar een MusicCast-speaker. Ook het streamen van fysiek aangesloten bronnen naar andere zones gaat bijzonder vlot. Bij een receiver met meerdere luidsprekerzones kun je elke zone afzonderlijk bedienen via MusicCast, een pluspunt. Helemaal uniek is MusicCast Surround, een functie die aanwezig is op de meeste Yamaha AV-receivers vanaf 2018. Met deze functie kun je één of twee MusicCast-speakers gebruiken als draadloze rear-kanelen in een 5.1-opstelling. Het is ook mogelijk om een MusicCast-subwoofer draadloos aan te sluiten. Kortom, het is enorm flexibel.

MusicCast bedien je via de MusicCast-app, die op een tablet veel handiger is dan op een smartphone. Bij een kleiner scherm zijn de opties wat overweldigend gepresenteerd. Maar dat is eigenlijk de enige kritiek op de app. Want het staat wel bol van leuke details en instellingen. Zo kun je elke zone een eigen foto geven en verlopen volumeveranderingen geleidelijk, zodat een onbedoelde swipe niet leidt tot een geluidsexplosie.

MusicCast ondersteunt lossy muziek (MP3, AAC, WMA), hi-res lossless PCM-formaten tot 192 kHz / 24 bit (FLAC, WAV, AIFF) en Apple Lossles (ALAC) tot 96 kHz / 24-bit. De MusicCast-compatibele AV-receivers spelen ook DSD tot 11,2 MHz af. Ondersteunde diensten zijn Spotify, Deezer, Qobuz en Tidal.

MusicCast werkt samen met Alexa. Er zijn twee skills, waarmee je ook receiverfuncties kunt bedienen.

Pluspunten: uitstekende app, MusicCast Surround, elke receiverzone apart bedienbaar, hi-resondersteuning
Nadelen: iets minder handig op smartphoneschermen, zones koppelen wat minder vlot

Overzicht per merk

Anthem

  • Spotify Connect
  • DTS Play-Fi

Arcam

  • Spotify Connect
  • DLNA / UPnP

Denon/Marantz

  • Bluetooth (SBC)
  • Spotify Connect
  • AirPlay 2
  • HEOS (Spotify, Deezer, TuneIn, SoundCloud en Tidal, bestanden op mobiel apparaat, USB)
  • DLNA / UPnP

Emotiva

  • Bluetooth (aptX)

Harman Kardon

  • Bluetooth
  • AirPlay
  • Spotify Connect
  • DLNA / UPnP

NAD

  • Bluetooth (aptX HD)
  • Spotify Connect
  • AirPlay
  • BluOS (Deezer, Spotify, Qobuz, Tidal, TuneIn, bestanden op mobiel apparaat, USB, eigen bestanden via SMB/AFP-shares)
  • Roon

Onkyo/Pioneer/Integra

  • Bluetooth (SBC)
  • AirPlay (AirPlay 2 vanaf lente 2019)
  • Chromecast
  • DTS Play-Fi
  • DLNA / UPnP
  • Works with Sonos (vereist externe Sonos Connect)
  • Flareconnect (Deezer, Spotify, Tidal, TuneIn)

Rotel

  • Bluetooth (aptX)

Sony

  • Bluetooth (LDAC)
  • Bluetooth-zender
  • Spotify Connect
  • AirPlay
  • Chromecast
  • DLNA / UPnP

Yamaha

  • Bluetooth (SBC)
  • Bluetooth-zender
  • AirPlay
  • Spotify Connect
  • MusicCast
  • DLNA / UPnP

Reacties (11)