Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

88-inch Z9 is de eerste 8K oled tv van LG

Geschreven door
Geplaatst op4 januari 2019, 20:09 CategorieOled tv's

De afgelopen tijd heeft LG tijdens beurzen en presentaties diverse malen prototypen 8K-televisies laten zien, maar binnenkort kun je ook echt voor een 8K oled tv van LG naar de winkel. De Koreaanse fabrikant introduceert tijdens CES 2019 de 88-inch Z9.

LG’s Z9 8K oled tv

Hoewel de Z9 oled tv nog niet officieel gelanceerd is – dat gebeurt komende maandag pas – weten we de belangrijkste details eigenlijk al. Het formaat bijvoorbeeld, is een indrukwekkende 88-inch. Een formaat dat in de meeste Nederlandse huiskamers niet past, maar waarschijnlijk zal het prijskaartje eenzelfde conclusie met zich meedragen.

De 88-inch Z9 oled tv komt dus met de 8K Ultra HD-resolutie, wat betekent dat er 7.680 bij 4.320 pixels op het scherm te vinden zijn. Dat is viermaal zoveel pixels als op een 4K-scherm. Al die pixels worden aangestuurd door de tweede generatie Alpha A9-processor, die onder meer middels artificial intelligence bestaande full hd- of 4K-bronnen kan opschalen naar de 8K-resolutie.

Verder beschikt de Z9 oled tv over HDMI 2.1-poorten. HDMI 2.1 is de nieuwste HDMI-versie en ondersteunt dus de 8K Ultra HD-resolutie via HDMI-kabels. Daarnaast biedt HDMI 2.1 ondersteuning voor hogere bandbreedten, enhanced Audio Return Channel (eARC) en variabele refresh rates (VRR). De 8K-televisie ondersteunt vier HDR-formaten; Dolby Vision, HDR10, Technicolor HDR en HLG.

Qua uiterlijk heeft de Z9 weinig bijzondere eigenschappen. LG houdt de tv strak en simpel, iets dat veel consumenten ook zoeken. Wel krijgt de tv door zijn grote formaat een vaste rechthoekige voet. Ook is er een audiosysteem ingebouwd. De tv ondersteunt Dolby Atmos en kan (multikanaals en hi-res) audio zelfs draadloos versturen dankzij ondersteuning voor de WiSA standaard.

Zodra we meer afbeeldingen en details van de Z9 oled tv hebben werken we dit artikel bij. Hopelijk weten we tegen die tijd ook wat de tv kost.

Ook een 8K lcd led tv

Overigens introduceert LG tijdens CES 2019 ook een 75-inch 8K lcd led tv (model SM99). Deze televisie beschikt net als het oled-model over de Gen 2 Alpha 9-processor en HDMI 2.1-poorten.

Update: Inmiddels heeft LG de complete 2019 oled tv line-up aangekondigd.

  • Delen: