Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Vifa Copenhagen 2.0 en Stockholm 2.0 – stijlvolle draadloze luidsprekers

Geschreven door
Geplaatst op2 december 2018, 8:54 CategorieLuidspreker reviews

We bekijken regelmatig draadloze speakers, voorzien van bluetooth, toegang tot streamingdiensten en een strak design. Maar, we kunnen nog een stapje hoger gaan want er is ook een premium segment in deze productcategorie. In dit segment vinden we Vifa terug, een Deens audiomerk dat onlangs diverse draadloze speaker op de markt gebracht heeft.

Wie is Vifa?

Vifa is een Deens audiomerk dat onlangs vijf nieuwe audiosystemen lanceerde. Aan de buitenzijde beschikken de systemen over het ruige textiel van stoffenfabrikant Kvadrat – iets dat we steeds vaker terugzien – in combinatie met een naadloos aluminium frame. Aan de binnenzijde zien we de luidsprekertechniek van het merk terug. De systemen krijgen de namen van Scandinavische hoofdsteden: Reykjavik, Helsinki, Oslo, Copenhagen 2.0 en Stockholm 2.0. Vifa zet vooral in op lifestyle; een combinatie van strak en high-end design, gebruiksgemak en een hoogwaardige audioweergave.

De Vifa Copenhagen 2.0 en Vifa Stockholm 2.0

De portable systemen komen met bluetooth-technologie, Airplay, WiFi en toegang tot streamingdiensten. Sommigen modellen voorzien van oplaadbare lithium-ionbatterijen en allemaal kunnen ze op het lichtnet worden aangesloten. In deze review kijken we naar twee modellen uit de nieuwe serie; de Copenhagen 2.0 (draadloos en lichtnet) en de Stockholm 2.0 (alleen lichtnet), beiden uitgerust met het zogenaamde Vifa Home-system, in te stellen met de Home-app op je mobiele telefoon. Dit stelt je in staat om je muziek te beluisteren via meerdere luidsprekers, in verschillende ruimtes en middels diverse geluidsbronnen. Ook hebben de Copenhagen 2.0 en de Stockholm 2.0  een speciaal knopje dat Vifa Link activeert. Hiermee kunnen alle units onderling gekoppeld en automatisch met het Home-system verbonden worden. Op deze manier creëer je je eigen muziekzones in huis. Deze functie werkt ook alleen op deze twee modellen uit de serie.

De Copenhagen 2.0 komt met twee tweeters, twee midrange drivers en vier woofers, ondersteund door vier passieve radiatoren. Met het Home-system is de speaker te bedienen en op meerdere bronnen aan te sluiten. Vifa Link koppelt elke unit onderling. De afmetingen (hxbxd) zijn 268x362x90 mm, het gewicht bedraagt 4,65 kilogram en de adviesprijs is 699 euro.

Waar andere leveranciers een separate woofer adviseren, is deze bij de Stockholm 2.0 overbodig, aldus Vifa. Vier 100 mm units moeten namelijk zorgen voor een diepe bas. Het frequentiebereik van dit systeem is 42 Hz – 20 kHz +/- 3db. Voor wie de Stockholm 2.0 een permanente plaats wil geven: hij wordt geleverd met een onzichtbare wandbeugel. De Stockholm 2.0 is voorzien van het Home-system en Vifa Link waarmee alle units onderling gekoppeld kunnen worden. Hij wordt geleverd met een bijpassende, in zink gegoten, zwarte afstandsbediening. De afmetingen zijn (hxbxd) 215x1010x100 mm en het gewicht is 9,8 kilogram. De adviesprijs bedraagt 1.299 euro.

Design

Qua design scoren beiden audiosystemen van Vifa meteen een flink aantal punten. Je moet er natuurlijk van houden en het moet in je interieur passen, maar de afwerking is van hoge kwaliteit, de stof is strak an naadloos rondom de strakke aluminium behuizing geplaatst, de materialen zijn van premium kwaliteit en de systemen hebben voldoende gewicht, wat ook dat beetje extra kwaliteitsgevoel biedt. De kvadrat-stof zien we op steeds meer premium audioproducten terug en is dus één van de trends van het moment. Het geeft de speakers een chique maar tegelijkertijd zacht uiterlijk mee.

Beide modellen komen in verschillende kleuren op de markt; Anthracite Grey, Pebble Grey, Sand Yellow, Ocean Blue, Pine Green en Mountain Blue. Voor de review hebben wij de beschikking over de antracietgrijze varianten. De Stockholm 2.0 wordt met een muurbeugel geleverd zodat het systeem bijna onzichtbaar tegen een muur geplaatst kan worden. Je kunt de speaker echter ook gewoon op een kast zetten.

Ook komt dit systeem met een opvallende afstandsbediening. Qua gebruik niet opvallend, maar qua gewicht en afwerking wel. De remote is in zink gegoten en weegt dus voor een afstandsbediening heel wat, maar ook dat draagt weer bij aan de premium uitstraling.

De Copenhagen 2.0 wordt overigens geleverd in zogenaamde travelbags, waardoor je het systeem beschermd ook met je mee kunt nemen. Daarbij komt dit model met een handvat, dat onderdeel is van de behuizing.

Beide audiosystemen zijn voorzien van aansluitingen en knoppen aan de achterzijde. Zo komen ze met een USB-poort, een 3,5mm-poort (voor analoog 3.5mm of optisch 3.5mm), de verbindingsknop voor WiFi of bluetooth, de power-knop en de Vifa link-knop. Op de voorzijde zien we op het stof geborduurd heel lichtjes de knoppen voor volume omhoog en omlaag, en een Vifa Play-knop waarmee vooraf ingestelde favorieten ingeschakeld kunnen worden. Daar boven bevindt zich achter het stof een status-led.

Overigens kan het zijn dat je de Stockholm 2.0 als soundbar inschat, gezien zijn formaat. Dat is het echter niet. Je kunt de speaker wel als soundbar gebruiken, maar dan zul je het systeem voldoende ruimte aan de muur onder je tv moeten geven. Bovendien heb je dan alleen een optische 3.5mm-poort tot je beschikking. Het voor de tv plaatsen is geen optie aangezien de speaker daar veel te hoog voor is. Ondanks het design van een soundbar is het dus eigenlijk een ‘gewone’ stereospeaker die je hoogstwaarschijnlijk elders plaatst.

Installatie en gebruik

Waar we bij dit soort systemen vooral ook naar op zoek zijn is gebruiksgemak. Een kind kan de was doen is het motto, en gelukkig is dat bij de Vifa-systemen het geval. Het installeren en instellen van de systemen is een kwestie van de Vifa Home-app downloaden, de speakers aanzetten, ze via je WiFi-netwerken zoeken, ze als AirPlay-speaker instellen en vervolgens staan ze automatisch in de app. Verder hoeft er weinig aangepast of ingesteld te worden om direct aan de slag te gaan.

Vifa Home

Zoals gezegd kun je direct aan de slag, zonder veel aanpassingen. Wat je via de home-app nog wel kunt regelen is de naamgeving van de speaker, wat wel zo eenvoudig is als je er meerdere hebt staan. Ook kun je elke speaker middels Vifa Play (zie hieronder) favorieten toewijzen die direct opgestart kunnen worden. Een equalizer of andere tools om de audioweergave aan te passen zijn helaas niet aanwezig; je moet het dus doen met de weergave vanuit de doos.

De Home-app is de app waarin alles zich bevindt. Zo kun je per speaker inzien wat de status is van de WiFi-verbinding en of de firmware up-to-date is. Daarnaast kun je hier toegang krijgen tot de streamingdiensten, de fysieke inputs, muziek op je device en muziek binnen je netwerk. Het is dus eigenlijk een portal waarmee je toegang tot alle opties krijgt. Ook geeft de app een overzicht van wat er momenteel speelt en kun je hier een afspeellijst maken. Tot slot kun je in de apparaatlijst de status per speaker bekijken, ze koppelen (Vifa Link) en ze ook als linker, rechter of stereospeaker instellen.

Het menu van de Vifa Home-app is duidelijk en overzichtelijk. Hier vind je dus alle mogelijkheden om muziek te laten streamen, zowel fysieke aansluitingen als de diverse diensten die ondersteund worden. En op zich is elke pagina, waaronder de afspeellijst en de apparaatlijst gestructureerd, fraai en duidelijk vormgegeven. Het is echter het schakelen tussen al deze pagina’s en het aanbod achterliggende pagina’s wat de app een onoverzichtelijk gevoel geeft. Er is geen duidelijk overzichtsmenu met al die pagina’s en bovenin worden de pagina’s ook niet elke keer hetzelfde genoemd. Als we op de afspeelpagina zitten wordt het menu ‘Vifa’ genoemd en de apparaatlijst draagt de naam van één van de speakers. Op andere pagina’s wordt het menu puur met het ‘<‘ symbool getoond. Daarbij kun je vanuit de afspeelpagina middels het ‘∨’ symbool weer op een andere pagina, die weer afhankelijk is van wat je eerder een keer gekozen hebt in het menu. Eerder kwamen we hier de ‘Hudige-pagina tegen waar we een knop zagen die ons naar de Vifa Play-favorieten leidde van die speaker. Die waren we echter kwijt toen we eens de zoekfunctie gebruikt hadden. Door weer naar Spotify te gaan en terug te gaan verscheen de pagina weer. We kunnen er nog een langer verhaal van maken, maar het is soms een hele puzzel om precies te weten wat zich waar bevindt, zeker als je ook met meerdere bronnen en diensten werkt. Qua uiterlijk, snelheid en functies zit het met de home-app wel goed, maar de indeling en navigatie kan echt stukken beter.

De vraag is echter hoe vaak je de Home-app gebruikt. Je kunt muziek van Spotify en andere diensten vanuit de betreffende app van de dienst bedienen en ook de speakers kiezen. De Home-app wordt in die gevallen met name gebruikt voor het (los)koppelen van speakers en het selecteren van een andere input.

Connectiviteit

De Vifa Stockholm 2.0 en Copenhagen 2.0 zijn rijkelijk uitgerust met mogelijkheden en features. Zo kun je muziek streamen middels bluetooth of Apple’s AirPlay (helaas geen AirPlay 2), kun je muziek uit je eigen netwerk weergeven middels DLNA en kun je streamen middels diensten als Spotify (Connect), Tidal, TuneIN, Napster en Qobuz. Als dat nog niet naar wens is dan kun je bronnen fysiek aansluiten via de 3.5mm-poort (analoog en optisch) of de usb-poort. Eigenlijk moeten we zeggen dat iedereen zijn favoriete muziek wel via deze systemen kan afspelen door de brede ondersteuning.

Batterijduur Copenhagen 2.0

De Copenhagen 2.0 is niet alleen een speaker voor binnenshuis die je aan het stopcontact moet hangen. De speaker beschikt namelijk ook over een interne accu die tijdens het gebruik op het lichtnet opgeladen worden. Aan de achterkant van de speaker zit een ledje waarmee aangegeven wordt of de accu opgeladen is. Volledig opgeladen (wat wel een paar uur duurt) kan de accu je zo’n 6 tot 7 uur van echt draadloze muziekweergave voorzien.

Vifa Play

Vifa Play is één van de functies die door het bedrijf zelf ontwikkeld is. Zowel in de app als fysiek op de speakers zit een Play-knop waarmee je uit drie vooraf ingestelde favorieten kunt kiezen. Wat die favorieten precies mogen zijn was ons bij het eerste gebruik niet bekend, maar na even zoeken werd het duidelijk. Zo kun je een specifiek radiostation aan één van de posities toewijzen, en verder een dienst met bijbehorende afspeellijst aan de posities koppelen. Dus, bijvoorbeeld Spotify afspeellijst Martijn, Tidal afspeellijst Martijn en Radio 1. Netwerkmuziek of muziek via USB kan hier niet aan toegevoegd worden. Helaas is het vaak te lang zoeken naar waar je de favorieten in de app ook alweer kunt wijzigen. Eenmaal ingesteld is het leuke en handige functie om snel je favoriete muziek in te stellen, wat overigens ook via de afstandsbediening van de Stockholm 2.0 mogelijk is.

Vifa Link

Vifa Link is de multiroom-functie van het Deense bedrijf. Deze kun je fysiek gebruiken, door de Link-knop aan de achterzijde van één van de speakers in te drukken en hem zo te koppelen aan andere speakers in huis. Dit werkt vrij snel; na een korte toon is de ene (niet-actieve) speaker met de andere actieve speaker gekoppeld.  Vanuit de app kan het echter ook, op de Apparaatlijst-pagina. Hier houdt je één van de speakers ingedrukt en schuif je hem over de andere. Vervolgens worden ze binnen enkele seconden gekoppeld. Je kunt de speakers nog los van elkaar bereiken en bedienen. Ze zijn alleen gekoppeld voor de input.

Audiokwaliteit

Een alles-in-één speaker die eenvoudig in het gebruik is, is natuurlijk belangrijk maar uiteindelijk wil je ook een bijpassende audioweergave. De twee speakers van Vifa die we getest hebben zijn beiden stereomodellen, voorzien van zowel woofers en midrange drivers als tweeters. Ze zijn beiden ingericht voor een premium audioweergave, maar past het geluid ook bij de prijs?

De Copenhagen 2.0 is de kleinste van de twee, al zou je dat qua geluid niet direct zeggen. Zet deze speakers ergens in de hoek van een middelgrote kamer neer en je zou een veel groter model verwachten. De luidspreker weet de ruimte vrij eenvoudig met geluid te vullen, en zelfs op een wat hoger volume blijft dit model de controle behouden, zonder vervorming en zonder overduidelijke beperkingen. De Copenhagen 2.0 verzorgt een helder, vol en levendig geluidsbeeld. Het geluidsbeeld is niet heel breed maar wel dynamisch, zelfs met wat diepte. Met name de vocalen komen er indrukwekkend goed uit; sprankelend en met emotie. En zelfs de lage tonen worden niet ondergesneeuwd door focus op het midden en hoog. Nee, heel diep gaat het niet en op hoger volume mis je de impact, maar de lage tonen zijn strak en gecontroleerd. Over het algemeen is de Copenhagen 2.0 een zeer nette en goed klinkende speaker voor de kleine tot middelgrote kamer, en dankzij zijn draagbaarheid kun je hem ook overal kwijt. De luidspreker biedt een audioweergave met een goede balans, veel details en een warme kleuring.

De Stockholm 2.0 is niet alleen qua formaat en prijs een stapje hoger; ook qua audioweergave merk je een duidelijk verschil. Dit model is overduidelijk gericht op de wat grotere ruimten waar je ook op een wat hoger volume een gecontroleerde en levendige weergave voorgeschoteld krijgt. Met name de spreiding en plaatsing vallen hierbij op, in vergelijking met de Copenhagen 2.0. De Stockholm 2.0 weet een duidelijk breder geluidsveld meer te zetten, met iets meer diepte en ook een betere plaatsing van de vocalen en instrumenten in de ruimte. Het geluidsbeeld komt simpelweg nog meer tot leven. Daarbij biedt de grotere behuizing ook meer ruimte voor de woofers waardoor het laag vele malen dieper is en er een betere balans tussen hoog, midden en laag gevonden wordt. De lage tonen hebben beduidend meer impact, er is meer controle op hoog volume en details blijven strak hoorbaar. Net als de Copenhagen 2.0 biedt de Stockholm 2.0 een heldere en volle audioweergave, met een warme nuance die vooral in de vocalen goed naar voren komt.

Conclusie

Als we alles bij elkaar optellen dan moeten we zeggen dat Vifa met zijn nieuwe serie Scandinavische speakers heel veel goed doet. Het merk speelt in op de trends van design en interieur, biedt een hoogwaardige audioweergave, maakt multiroom-weergave mogelijk en biedt brede ondersteuning voor diensten en bronnen. Het zijn echte premium speakers die in een modern huis niet misstaan, en ze klinken daarbij gewoon zeer goed. De Stockholm 2.0 is een model dat met name geschikt is voor de grotere woonkamer (al moet je rekening houden met het forse formaat), terwijl de Copenhagen 2.0 een ideale speaker voor de slaapkamer, het kantoor of zelfs het terras is. Toch zijn er wat verbeterpunten te vinden. De app is fraai en biedt alle opties die je nodig hebt, maar de navigatie is te verwarrend op veel punten. Daarbij is er geen equalizer aanwezig om de audioweergave aan te passen. Tot slot zijn de prijzen van deze modellen niet mis, maar als ze qua uiterlijk en functionaliteit in de smaak vallen dan durven wij te zeggen dat ze je qua audiokwaliteit niet teleur zullen stellen.

Minpunten

  • App is verwarrend
  • Prijzig
  • Stockholm 2.0 is nogal fors
  • Geen equalizer

Pluspunten

  • Zeer goede audioweergave
  • Toegang tot alle belangrijke streamingdiensten
  • Stijlvol, premium en uniek design
Homecinema Magazine
Beoordeling
8.510Martijn Chelproduct


€ 528,27

Binnen 1 werkdag

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl
  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.