Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Ook Tom Cruise wil dat jij de beeldinterpolatie van je televisie uitzet

Geschreven door
Geplaatst op6 december 2018, 11:53 CategorieSoftware

Het is een onderwerp dat regelmatig aan bod komt; de bewegingsscherpte van televisies. De een heeft niks met alle motion-opties op televisies en de ander zweert erbij. Na diverse regisseurs uit Hollywood heeft nu ook Tom Cruise van zich laten horen en roept jou als tv-kijker op om de beeldinterpolatie van je televisie uit te zetten.

Veel fabrikanten doen het vanuit de doos al; het vloeiender weergeven van beelden door er frames bij te verzinnen. En daarnaast zijn er vaak nog opties in de instellingen te vinden waarmee het beeld nog vloeiender (ogend) weergeven kan worden. Wij zijn er geen groot fan van en zetten deze opties vaak (grotendeels) uit voor een natuurgetrouwe weergave, maar er zijn ook veel mensen die er wel fan van zijn. Het grote nadeel van het vloeiender laten lopen van beelden is het zogenaamde ‘soap opera-effect’. Het beeld loopt dan zo soepel dat je het gevoel hebt dat je naar een soap kijkt; het doet afbreuk aan het natuurlijke en realistische filmgevoel.

Christopher McQuarrie, de regisseur van Mission: Impossible – Fallout, heeft samen met Tom Cruise een video op Twitter gezet waarin ze eigenaren van een televisie oproepen om de motion-opties op hun toestel uit te zetten. De heren geven daarbij tips over hoe je die opties kunt uitzetten. Cruise en McQuarrie komen met deze boodschap omdat ze graag willen dat mensen in hun thuissituatie op dezelfde manier van een film kunnen genieten als in de bioscoop en dus de film ervaren zoals de filmmakers die hebben bedoeld. De filmmakers gaan namelijk voor een filmllook met 24 frame per seconde.

Deze mensen willen dat films zo weergegeven worden zoals de regisseur het bedoeld heeft. Dit is vaak niet meer het geval, en dat begint al bij de aanpassingen die fabrikanten doen voordat de tv in de huiskamer staat. Hoe fabrikanten precies beelden vloeiender laten lopen lees je in onze achtergrond over de bewegingsscherpte van televisies.

Ben jij fan van ‘motion smoothing’ en gebruik jij de motion-opties op je tv? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

 • Delen:

Reacties

 1. Dewulf harry
  06 december, 2018 om 20:34

  Samsung qled: uit

  Die motion toestanden creeeren volgens mij nogal wat artefacten

  Soap opera effect komt meer door de tv bv op “natural” beeldinstelling te zetten ipv “film”

 2. Tom
  07 december, 2018 om 7:46

  Nog beter is geen film meer te kijken linkse Hollywood ben ik meer dan zat

 3. Rudy
  07 december, 2018 om 9:38

  Hoe ziet het er uit op Sony met de Netflix callibration mode? Is deze instelling ook geschikt voor blueray, Apple tv en prime video of moet je dan switchen tussen instellingen?

 4. frans
  07 december, 2018 om 10:35

  Ik bepaal het zelf wel wat mooi is niet hun.
  Ze mogen blij zijn als je deze film koopt en mond verder houden graag.
  De films zijn nog steeds veel te duur in de winkels.
  Ik koop nu alleen nog maar 4 k uhd de rest mogen ze van mij verbranden op disk film dan.
  DVD is afgelopen waardeloos blueray is ook op zijn eind als je alleen nog 4 k tv kunt kopen.
  Meer 4 K graag in de winkel de rest kunnen ze houden van mij.

  • Schrijver
   07 december, 2018 om 19:23

   Allemachtg ik dacht dacht dat ik grov was hier. Ben ik een mietje tegen

 5. Frans Callebaut
  07 december, 2018 om 15:17

  wanneer je de de motion opties uitschakelt, dan krijg je bij de meeste televisies schokkende beelden en ook de aftiteling wordt schokkend weergegeven. zeer storend volgens mij.

 6. Dom Cruise
  08 december, 2018 om 22:41

  Nou mijn TruMotion blijft mooi aan jij Scientology engerd. En je films uit!

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.