Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Elac toont Navis en Vela op Audio Show iEar’

Geschreven door
Geplaatst op17 november 2018, 15:03 CategorieNieuws

Elac, dat in Tilburg onder meer vertegenwoordigd is met de Miracord draaitafels en de prijswinnende Adante luidsprekers, heeft ook enkele primeurs voor de beurs voorzien: de Vela en Navis luidsprekerlijnen.

Elac Vela

De nieuwe Vela-lijn, waarvan we eerder in het jaar in München de prototypes al zagen, wordt gepresenteerd als de vervanger van de 400-serie. Ten opzichte van die oudere 400-modellen is onder meer de baffle anders vormgegeven en zijn de verhoudingen van de kast net even anders om de akoestiek positief te beïnvloeden. Ook de drivers hebben een make-over ondergaan. 

De JET 5 tweeter is misschien wel het meest bekende luidsprekerchassis van Elac. Het membraan van deze tweeter wordt nog altijd handgevouwen in de fabriek in Kiel. De JET 5 in de Vela is voorzien van een nieuwe waveguide die ongewenste reflecties via het front van de behuizing minimaliseert. De Jet 5 in de Vela modellen is voorzien van een Waveguide die ongewenste reflecties via het front van de behuizing minimaliseert.

Vela is er als BS 403 monitor (995 euro per stuk), de FS 407 vloerstaander (1.995 euro per stuk) en hun grote broer FS 409 (3.195 per stuk). Zoals gebruikelijk bij het merk staan die afkortingen voor bookshelf (BS) en floorstanding (FS). Ook is er een center speaker: de CC 401 van 1.895 euro. In alle gevallen gaat het om wit en zwart hoogglans, er geldt een kleine meerprijs voor de afwerking in noten hoogglans.

Elac Navis

De Navis-serie is de nieuwe, actieve serie draadloze luidsprekers van Elac. Niet de eerste keer dat de Duitsers met actieve speakers komen, want een paar jaar terug hadden we immers de Air-X modellen voorzien van een hoogwaardige en zware 225W analoge Klasse A/B-versterker, de Air-X Amp.

ELAC Navis

Nu is er dus Elac Navis, met voorlopig twee modellen: de kleine Navis ARB-51 van 999 euro per stuk, en de grote Navis ARF-51 van 1.999 euro per stuk. Daarnaast zijn er de Air-X2 Wireless Transmitter (159 euro) en de Discovery Connect DS-C101 (449 euro).

De actieve luidsprekers van de Navis-productlijn bieden een nieuwe kijk op actieve speakers. Zo gebruikt het merk in tegenstelling tot veel anderen geen digitale filtering in de signaalweg, maar een puur actief analoog wisselfilter. Dat filter is gescheiden van de rest van de elektronische componenten en horizontaal in de gegoten aluminium sokkel van de luidspreker ondergebracht.

Elke luidspreker heeft zijn eigen versterker met in totaal 300 Watt aan vermogen. Het laag wordt aangestuurd met een 160 Watt BASH-versterker, het midden met 100 Watt BASH en het hoog met een 40 Watt klasse AB-versterker. BASH is de afkorting van Bridged Amplifier Switching Hybrid, meer uitleg vind je op pagina 3 van onze recensie over de Elac EA101EQ. Het ontwerp zorgt samen met hoogwaardige componenten, zoals Burr Brown OpAmps, voor een hoge signaal/ruis-verhouding en een extreem lage ruisdrempel van minder dan 100 microvolt.

Het Dual-Concentric chassis, een middentoner met verzonken tweeter voor de hoge tonen, werkt als een soort hoorn die het brekingseffect van een luidsprekerfront voorkomt. Dat hoorneffect wordt verder versterkt door het gebogen front met afgeronde hoeken. Deze afstraalkarakteristiek zorgt voor een grote ‘sweet spot’: een grote luisterzone waarin meerdere personen optimaal kunnen genieten van het prachtige klankbeeld.

Elac NAVIS

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.