Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Onkyo en Pioneer brengen eARC en MQA naar verschillende producten

Geschreven door
Geplaatst op11 oktober 2018, 17:53 CategorieReceivers

Onkyo en Pioneer, tegenwoordig onderdeel van hetzelfde bedrijf, laten vandaag weten diverse updates uit te rollen. Beide bedrijven voorzien diverse componenten van ondersteuning voor MQA-bestanden en HDMI eARC.

MQA en eARC

Via een firmware-update die op 11 oktober uitgerold wordt – vandaag dus – voorzien beide merken een aantal av-receivers van HDMI eARC (Enhanced Audio Return Channel). Met deze nieuwe standaard, die onderdeel is van HDMI 2.1, is het mogelijk om hoge resolutie audioformaten als DTS:X en Dolby Atmos via HDMI vanuit de tv terug te sturen naar de receiver. Mocht je bijvoorbeeld via Netflix een serie met Dolby Atmos streamen dan kun je het Atmos-audiosignaal vanuit de tv, via de HDMI kabel richting de receiver sturen. Hetzelfde geldt voor content die vanaf een dongle op tv wordt afgespeeld of een middels HDMI aangesloten Blu-ray speler of gameconsole. In eerste instantie wordt deze update uitgerold naar de Onkyo TX-RZ830 en Integra DRX-receivers. Bij Pioneer zal de update beschikbaar zijn voor de SC-LX502 en VSX-LX503 av-receivers.

Daarnaast wordt er later deze maand een update uitgerold waarmee de weergave van MQA-bestanden ondersteund wordt. MQA werd ontwikkeld door het Engelse audiomerk Meridian om met een beperkte bandbreedte hoge resolutie audiobestanden te kunnen distribueren en streamen. Dit maakt het mogelijk ‘Studio Master’-kwaliteit bestanden te streamen zonder kwaliteitsverlies, zelfs over mobiele internetverbindingen. MQA is erop uit om muziekinformatie die bij een cd-opname verdwijnt maar wel in een studio geregistreerd wordt, te behouden. In eerste instantie wordt de update beschikbaar gesteld voor de N-70E- en N-50E-series van Pioneer. Over een update voor producten van Onkyo is nog niets bekend.

  • Delen:

Reacties

  1. Frans
    13 oktober, 2018 om 12:35

    Op welke tv’s gaat dit werken? Want er is geen een tv die nu dolby atmos naar buiten kan streamen, en is er ergens te vinden welke receivers deze update ook gaan krijgen?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.