Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Eerste IMAX Enhanced Ultra HD Blu-ray discs met HDR10+ aangekondigd

Geschreven door
Geplaatst op16 oktober 2018, 10:11 CategorieBlu-ray

Deze week zijn na lang wachten de eerste Ultra HD Blu-ray discs met HDR10+ aangekondigd. Maar, dat is niet alles want het zijn ook de eerste schijfjes die IMAX Enhanced zijn. Het gaat om A Beautiful Planet en Journey to the South Pacific, twee natuurdocumentaires.

Een ruime maand geleden werd IMAX Enhanced door IMAX en DTS in het leven geroepen. Deze stempel moet een optimale audio- en videoweergave voor de thuisbioscoop waarborgen, gebaseerd op de indrukwekkende IMAX-ervaring. De Ultra HD Blu-ray discs die deze stempel nu gekregen hebben moeten volgens IMAX dan ook indrukwekkend zijn op een televisie die de stempel ook draagt. Vooralsnog heeft alleen Sony laten weten dat zijn nieuwste oled- en lcd-televisies het label krijgen.

A Beautiful Planet en Journey to the South Pacific zijn ook de eerste Ultra HD Blu-ray discs die met het HDR10+ formaat geleverd worden. Dit is een verbeterde versie van HDR10, voorzien van dynamische metadata waardoor de HDR-weergave per scene geoptimaliseerd kan worden. Het aparte is wel dat dit HDR-formaat weer niet door de televisies van Sony ondersteund wordt. Op dit moment ondersteunen de nieuwste tv’s van Panasonic, Philips en Samsung het HDR10+ formaat.

Het is vooralsnog niet helemaal duidelijk wat IMAX Enhanced nu precies inhoudt. Het is in ieder geval een certificaat wat je als maker van content of maker van hardware op je product kunt plakken, mits je voldoet aan diverse eisen. Een van de eisen voor hardware is een speciale IMAX-modus, terwijl 4K HDR-films en -series geoptimaliseerd moeten zijn wat audio en beeld betreft.

  • Delen:

Reacties

  1. Olivier
    08 januari, 2019 om 12:59

    Zullen deze ook in België verkrijgbaar zijn ?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.