Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Netflix en Amazon moeten meer Europese content maken

Geschreven door
Geplaatst op4 september 2018, 10:27 CategorieStreamingdiensten

Streamingdiensten die actief zijn in Europa moeten verplicht meer Europese content gaan aanbieden, volgens een aankomende Europese wet. Tenminste dertig procent van het aanbod moet Europees zijn. Netflix is inmiddels al op de goede weg.

Meer Europese content op Netflix en Amazon

Streamingdiensten zoals Netflix en Amazon Prime Video moeten er binnenkort voor zorgen dat tenminste dertig procent van het aanbod bestaat uit lokale content in de Europese Unie. Er bestaat momenteel al een preliminaire overeenkomst wat die nieuwe regels betreft, maar Roberto Viola, die aan het hoofd staat van de Europese Commissie-afdeling aangaande netwerken, content en technologie, heeft gezegd dat die nieuwe regels in december in een wet worden opgenomen. Het stemmen hierover zal slechts nog een formaliteit zijn.

De streamingdiensten mogen zelf content gaan produceren, maar kunnen ook die ook kopen. Daarnaast kan er worden geïnvesteerd in nationale filmfondsen. Verder moeten de diensten ervoor zorgen dat die content een prominente plek krijgt in het groeiende aanbod. Zodra de nieuwe wet geldt, krijgen EU-landen twintig maanden de tijd om die in te voeren (en ervoor kiezen dat minimale quota van dertig procent te verhogen naar veertig procent). Ook mogen de landen straks eisen dat de productie in hun land gedaan wordt.

Netflix is momenteel al goed op weg met het aantal Europese series en films in zijn aanbod, maar de dertig procent wordt momenteel nog niet gehaald. Volgende maand zal de EU presenteren hoeveel procent van het aanbod van de beschikbare streamingdiensten uit Europese content bestaat.

 • Delen:

Reacties

 1. Kotter
  04 september, 2018 om 12:57

  Wat een onzin… dit gaat straks alleen maar ten koste van het huidige aanbod.

 2. JO
  28 september, 2018 om 15:54

  Heel slecht. Protectionistisch begrijpbaar, maar gaat ten koste Amerikaanse of Aziatische content die dan mogelijk verminderd wordt. Juist de content die legaal lastig of niet te krijgen is in Europa wordt getroffen. Hierdoor wordt illegaal downloaden weer eens bevordert.
  Misschien ben ik geeneens geïnteresseerd in Europese content, maar alleen in Aziatische!
  Hiermee wordt het ook direct onmogelijk gemaakt voor streamingdiensten die enkel een bepaald type content aanbieden zoals bijvoorbeeld Anime of Koreaanse drama.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.