Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

IFA 2018 round-up: wat hebben we gezien op het gebied van home cinema?

Geschreven door
Geplaatst op3 september 2018, 10:24 CategorieNieuws

IFA 2018 zit er weer op. Bijna een week lang heeft het team van Homecinema Magazine doorgebracht op de beursvloer in Berlijn, en we hebben weer heel wat interessante homecinema-producten voorbij zien komen. Dit jaar stond vooral in het teken van de slimme speakers, innovaties op het gebied van televisie, soundbars en spraakbediening. In dit artikel vind je de belangrijkste aankondigingen, de meest opvallende nieuwe producten en de meest interessante ontwikkelingen.

Algemene trend IFA 2018

Een ruime week geleden hebben we uitgebreid gesproken over onze verwachtingen voor IFA 2018, en we gaven al aan dat het lastig zou worden precies in te schatten wat er gepresenteerd zou worden. Toch is het merendeel van de verwachtingen uitgekomen en hebben we eigenlijk geen grote verrassingen gezien. Veel van de nieuwe producten die getoond werden waren eerder in het jaar al gepresenteerd, met uitzondering van onder andere de nieuwe oled-tv’s van Philips en de 8K-televisies van Samsung. Er zijn geen grote aantallen nieuwe tv’s aangekondigd. De focus lag dit jaar vooral op het tonen van de innovaties op het gebied van beeldkwaliteit (processoren en resoluties) en nieuwe beeldtechnieken die we in de toekomst gaan zien, waaronder micro-led. Daarnaast brachten veel fabrikanten slimme audiosystemen en speakers met zich mee, natuurlijk voorzien van spraakbediening.

Opvallende tv’s

IFA 2018 werd door diverse fabrikanten aangegrepen om te laten zien wat ze kunnen, met name op het gebied van tv. 8K was één van de toverwoorden die we vaak tegenkwamen, en opvallend genoeg zijn er diverse 8K Ultra HD tv’s aangekondigd die op korte termijn al op de markt moeten verschijnen. Sharp heeft zijn tweede generatie 8K-televisies gelanceerd en Samsung brengt binnenkort zijn eerste modellen op de markt. Ook LG had een 8K-televisie bij; een oled-model met een formaat van 88-inch. Maar of en wanneer deze tv op de markt verschijnt is nog niet bekend.

Ook nieuwe displaytechnieken waren aanwezig op IFA 2018. Samsung toonde tijdens de beurs wederom de The Wall, een televisie die gebruikmaakt van de microled-techniek. Dit display bestaat uit minuscule leds die tegelijkertijd de pixels zijn. Microled wordt gezien als de opvolger van oled, maar de techniek lijkt nog niet klaar voor massaproductie. LG liet deze week ook zijn eerste microled-televisie zien, met een nog iets groter formaat dan het model van Samsung. Ook voor dit model geldt echter dat het om een prototype gaat en dat een officiële introductie nog ver weg is.

Verder lag de focus natuurlijk op de reeds gelanceerde televisies. Oled was bij nagenoeg elke fabrikant van de partij, en Philips lanceerde zelfs twee nieuwe modellen. Sony maakte de prijzen van de eerder gelanceerde AF9 oled tv-serie bekend. LG maakte indruk met een torenhoge opstelling waarbij gebogen oled-schermen de ‘OLED Canyon’ vormden.

Overigens is er op het gebied van audio ook aardig wat innovatie te zien. Zo is Philips een samenwerking met Bowers & Wilkins aangegaan, wat geresulteerd heeft in de OLED903-serie met Bowers & Wilkins soundbar. Sony focust zich op Acoustic Surface+, een verbeterde versie van de techniek waarmee het scherm als luidspreker ingezet wordt.

Op het gebied van HDR (High Dynamic Range) werd er vooral veel gedemonstreerd. Elke grote fabrikant van tv’s liet de mogelijkheden van HDR op hun schermen zien. Daarnaast lieten Panasonic en Samsung weten dat diverse eerder gelanceerde televisies voorzien worden van ondersteuning voor HDR10+.

Soundbars

Soundbars zijn op zich niets nieuws, maar op IFA 2018 werd duidelijk dat fabrikanten veel tijd steken in het alsmaar verbeteren van de audio-ervaring van een soundbar. Dat is zeker niet eenvoudig aangezien het geluid uit één langwerpige speaker moet komen maar er worden grote stappen gezet. Sommige fabrikanten kiezen ervoor draadloze speakers voor de surround-ervaring in te zetten, iets dat bijvoorbeeld Teufel doet. Philips kiest ervoor de expertise van Bowers & Wilkins in te zetten, Samsung brengt de kennis en ervaring van Harman naar zijn nieuwe Dolby Atmos soundbars en Sennheiser heeft zelf een uniek en innovatief systeem ontwikkeld waarmee een indrukwekkende surround-weergave middels een ‘simpele’ soundbar gecreëerd kan worden. Harman Kardon introduceert overigens ook zelf nieuwe soundbars met diverse innovatieve technieken. Sharp houdt het simpel en introduceert een groot aantal betaalbare soundbars.

Slimme speakers

Zoals verwacht waren de slimme speakers met spraakbediening dit jaar niet weg te denken van de beursvloer. Je hoorde er als merk niet bij als je geen speaker met spraakassistent had staan. Velen kenden we al, waaronder de modellen van Panasonic en Sony, maar er werd ook een flink aantal nieuwe slimme speakers gepresenteerd. Weinig modellen ondersteunen alle spraakassistenten; meestal is het of Amazon Alexa of de Google Assistant, met soms de toevoeging van Apple AirPlay 2.

Onder meer JBL, Harman Kardon, Libratone, Bose en Bang & Olufsen hebben reeds bestaande speakers een slimme upgrade gegeven of nieuwe modellen uitgebracht. Lenovo en JBL hebben daarnaast ook nog slimme speakers met een display aangekondigd, ideaal voor bijvoorbeeld tijdens het koken.

Overig

Tijdens IFA 2018 zijn er natuurlijk nog veel meer producten aangekondigd op het gebied van home cinema. Zo waren er ook diverse nieuwe bluetooth-speaker te bewonderen, waaronder die van JBL en Ultimate Ears. Teufel liet ook van zich horen met nieuwe bluetooth-speakers en daarnaast vernieuwde het bedrijf de Ultima-serie hifi-luidsprekers. Sonos presenteerde tijdens IFA 2018 de nieuwe Sonos Amp, volgestopt met nieuwe features en functies, terwijl Yamaha het assortiment MusicCast-producten nog verder uitbreidde. Tot slot liet Epson van zich horen met een nieuwe serie projectoren voor de thuisbioscoop.

Sonos Amp

Verslag IFA 2018

Wil je al het nieuws vanaf de beursvloer van IFA 2018 nog eens doorlezen, dan kun je terecht in ons IFA 2018 archief. Overigens houden we ons ook bezig met productlanceringen op het gebied van mobile, smart home en wearables. Hiervoor kun je terecht op TabletsMagazine.nl, SmarthomeMagazine.nl, en WearablesMagazine.nl.

 • Delen:

Reacties

 1. Frans
  04 september, 2018 om 15:08

  hallo Martijn,
  geen nieuws over de yamaha cx-a5200 ?
  mvg,
  frans callebaut

 2. Ramon
  04 september, 2018 om 18:17

  Leuk artikel maar waarom niks over de soudbar van Sennheiser? Dat moet net als de Yamaha een “high end” “soundbar” worden.

  • Martijn
   04 september, 2018 om 18:25

   Uhmm.. die staat er letterlijk in.

   • Ramon
    04 september, 2018 om 18:45

    Excuses, overheen gelezen..

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.