Dossier middenklasse tv’s: wat is de beste betaalbare 55-inch tv?

23 september 2018 + 10 minuten 5 Reacties
Philips_55PUS8303_life_preview

In dit dossier vergelijken we vier betaalbare lcd led-televisies in het middenklasse segment, allen voorzien van een formaat van 55-inch. Wat is de beste tv?

Topmodellen televisies leveren uiteraard geweldig beeld, maar de prijzen kunnen soms afschrikken. In het middenveld van het tv-aanbod vind je echter ook erg knappe prestaties voor een erg sterke prijs. Daarom vergelijken we vier televisies in het middenklasse segment.

Wat zoeken we?

We stellen een budget van ongeveer 1.350 euro voorop, met een marge van 10 percent. Voor die prijs hopen we een toestel in huis te halen dat voorzien is van alle modern comfort. Een goed smart tv-systeem, klaar voor alle vormen van digitale televisie, en uiteraard met de best mogelijke beeld- en geluidskwaliteit. Dit moet een degelijke allround tv zijn die zowel voor film als voor sport en gaming goed presteert. Met dat in het achterhoofd stellen we als schermmaat 55 inch voorop, toch wel de maat waarop je in de meeste woonkamers mag mikken als je voor net dat ietsje meer wilt gaan.

Beeldverwerking

Onze content komt van veel verschillende bronnen, en dat vereist een verschillende beeldverwerking om tot optimaal resultaat te komen. Fabrikanten ontwikkelen hiervoor specifieke beeldprocessoren, en in deze categorie vind je vaak nog dezelfde processoren als in de topmodellen. Op dat vlak mag je vooruit kijken naar goede resultaten.

Beeldtechnologie

OLED-schermen zal je in deze prijsklasse nog niet treffen. In onze selectie zitten enkel lcd-schermen. Toch kan je nog een belangrijk onderscheid maken. Lcd-panelen in televisie vallen in twee grote klassen: VA of IPS. VA-panelen hebben een uitstekend contrast, maar een vrij beperkte kijkhoek. Dit soort televisies zijn een zeer goede keuze als je af en toe een film bij wat verduistering wenst te bekijken, zolang je niet te ver uit het centrum zit. IPS-schermen hebben dan weer een betere kijkhoek, maar een zwakker contrast. Ze zijn een prima keuze als je regelmatig met heel de familie kijkt, en zolang je toch bij wat omgevingslicht kijkt is het matige contrast geen ernstig bezwaar.

Sommige modellen zijn daarnaast uitgerust met een gesegmenteerde achtergrondverlichting die dankzij local dimming een beter contrast mogelijk maakt. Geen honderden segmenten zoals op de topmodellen, maar eerder een beperkt aantal kolommen. Die aanpak resulteert in minder spectaculaire contrastverschillen, maar desalniettemin een zichtbare verbetering.

High Dynamic Range (HDR)

Op een moderne televisie mag HDR-ondersteuning niet ontbreken. HDR10 en HLG zijn de standaarden die je op elk model vindt. Maar op deze middenklassers zal je tevergeefs Dolby Vision ondersteuning zoeken. Terwijl net op deze modellen (met beperkte helderheid en kleurbereik) de voordelen van dynamische metadata van groter belang kunnen zijn. HDR10+, de nieuwe HDR10 variant die ook gebruik maakt van dynamische metadata, is wel op sommige modellen beschikbaar (Samsung en Panasonic). Maar waar er voor Dolby Vision heel wat content beschikbaar is, blijft het voorlopig nog afwachten hoe populair HDR10+ zal worden.

Helderheden van 1.000 nits of meer, of een kleurbereik dat bijna het volledige DCI-P3 palet afdekt, dat zijn eigenschappen voor topmodellen. Maar toch, je mag op deze toestellen nog redelijk goede HDR-prestaties verwachten. Als richtlijn stellen we een helderheid van 500 nits voorop en ongeveer 90% DCI-P3.

De reviews

In dit dossier bekijken we vier televisies; de Philips 55PUS8303, de Panasonic TX-49FXW784, de Samsung UE55NU8000 en de Sony KD-55XF8505. Van alle vier de modellen hebben we de reviews reeds gepubliceerd, waarnaar we hieronder verwijzen.

Philips 55PUS8303

De Philips 55PUS8303 kan absoluut niet pochen over zijn geluidskwaliteit. Combineer hem met een goede geluidsoplossing voor de beste resultaten. En Android biedt wel mogelijkheden, maar is ondertussen echt wel toe aan een moderne en wat meer samenhangende interface.

Maar daarmee zijn de zwakke punten van de 55PUS8303 opgesomd. Ja, het contrast is beperkt, dat is inherent aan het IPS-paneel. Maar deze televisie mikt dan ook niet op hardcore filmliefhebbers, maar veeleer op het grote gezin en hun gevarieerde kijkgewoontes. Hij levert helder en zeer kleurrijk beeld, ideaal voor de woonkamer. De bewegingsscherpte is uitstekend en maakt hem een goede keuze voor sport. De HDR-prestaties zitten net in het bereik van waar je echt het verschil begint te zien.  De prijs vinden we bijzonder goed voor deze 55-incher, waarmee je ongetwijfeld veel kijkplezier in huis haalt.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Beeldverwerking
  • Bewegingsscherpte
  • Kleurweergave
  • HDR prestaties
  • Ambilight

Minpunten
  • Geluidskwaliteit

  • Contrast

Panasonic TX-49FXW784 (TX-49FX780)

De Panasonic FXW784-serie zet goede prestaties neer als een veelzijdige familietelevisie. Het contrast van het IPS-paneel is beperkt, maar de de local dimming techniek van Panasonic trekt dit op naar een meer dan behoorlijk niveau, en dat zonder echte nadelen. De HDR-weergave is goed, maar met een helderheid en kleurbereik die maar nipt volstaan. Zijn echt zwak punt is geluidskwaliteit, die is ok voor gewoon televisiekijken, maar laat punten liggen voor film en muziek.

De TX-49FXW784 kan met zijn prima beeldkwaliteit gerust dienen voor de occasionele film, en dankzij een goede bewegingsscherpte is hij ook een prima keuze voor sport en games. De ruime kijkhoek is een voordeel als je met veel tegelijk kijkt. My Home Screen 3 is een wat modernere en mooi verbetering van de smart tv omgeving. Het design is bijzonder mooi en goed afgewerkt. De prijs zet hem in de categorie van de Samsung NU8000- en Sony XF85-reeksen, en die scoren nipt iets beter, zeker voor HDR-weergave. Afhankelijk van eventuele kortingen is de Panasonic echter een goed alternatief.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Beeldverwerking
  • Kleurweergave
  • Goede, zij het beperkte local dimming
  • Bewegingsscherpte
  • My Home Screen 3

Minpunten
  • Geluidskwaliteit

  • Helderheid en kleurbereik nipt ok voor HDR

Samsung UE55NU8000

De Samsung UE55NU8000 toont dat edge led achtergrondverlichting die gebruik maakt van local dimming belangrijke compromissen moet maken. Dim je te agressief, dan zijn de zones overduidelijk zichtbaar. Dim je subtieler (zoals deze Samsung) dan is de verbetering van het contrast beperkt. Samen met de relatief kleine kijkhoek zijn dat de belangrijkste minpunten van dit toestel.

Aan de pluszijde vinden we een televisie met prima beeldverwerking, goede bewegingsscherpte, en ruim voldoende helderheid voor gebruik in een goed verlichtte woonkamer. Ook de audiokwaliteit is degelijk, zeker als we het smalle design bekijken. Dankzij een sterk contrast zal hij voor veel filmliefhebbers ook bij een beetje verduistering nog erg aantrekkelijke beelden op het scherm zetten. En voor een heel redelijke prijs krijg je er nog prima HDR-prestaties bij, al kunnen die uiteraard niet tippen aan de beelden van zijn grote QLED-broers.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Kleurweergave
  • Goede bewegingsscherpte
  • Uitstekend contrast en zwartwaarde
  • Goed HDR-resultaat

Minpunten
  • Kijkhoek is vrij beperkt

  • Meerwaarde van local dimming is beperkt
  • Smartthings app moet nog wat verbeteren (installatie)

Sony KD-55XF8505

De Sony KD-55XF8505 (XF85-serie) is een mooie illustratie van de compromissen die je maakt voor een subtopper. Het IPS-paneel maakt het toestel minder geschikt voor thuisbioscoop omgevingen waar je verduistert. In eerste instantie omdat de zwartwaarde eerder matig is, maar ook door de IPS-gloed die in donkere beelden soms lastig kan zijn.

Maar daar tegenover staan heel wat goede eigenschappen. Het scherm levert flink wat helderheid, en combineert dat met goede globale dimming-techniek om toch een degelijk contrast te halen. Die helderheid, de prima bewegingsscherpte en de uitstekende kleurweergave maken van deze Sony een zeer goede keuze voor sport, en een goede allrounder voor het hele gezin. Zelfs voor HDR-weergave heeft hij flink wat helderheid en een voldoende groot kleurbereik in huis.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Beeldverwerking
  • Kleurweergave
  • Degelijk contrast dankzij goede global dimming
  • Goede bewegingsscherpte

Minpunten
  • IPS-gloed

  • ‘Discovery’ menu enkel nog toegankelijk vanuit tv-tuners
  • Geen HDR via YouTube

Conclusie – wat is de beste betaalbare 55-inch tv?

Al onze prijzen zijn nagekeken rond eind augustus. Houd er rekening mee dat de geteste Panasonic een 49 inch model is, het 55 inch model kost 1.499 euro. In de gestelde prijsvork vind je erg interessante 55 inch modellen, zoveel is wel duidelijk. De beeldkwaliteit is over het algemeen uitstekend, met top beeldverwerking en goede bewegingsscherpte voor alle geteste modellen. Zelfs voor HDR-weergave zijn de prestaties in sommige gevallen verrassend goed. Sommige modellen pakken daarenboven uit met prima klank of leuke extra’s. Het toestel dat de ‘Best Getest’ kroon mag claimen is de Samsung UE55NU8000. Alhoewel zijn local dimming geen prestaties op het niveau van de Q9FN aflevert, is het resultaat erg goed. Hij combineert sterk contrast met uitstekende helderheid, en goede kleurweergave. Zelfs in HDR zijn de resultaten indrukwekkend. Doe er nog een rijke featureset bij, goede klank en een leuk en handig smart tv systeem en je hebt een toestel dat op alle fronten scoort.

Wie levert de beste prijs-kwaliteit verhouding? De keuze is dan heel wat moeilijker, aangezien kleine prijsverschuivingen en persoonlijke voorkeur voor een bepaald extra het verschil kunnen maken. Toch vinden we dat de Philips 55PUS8303 net het verschil maakt. Zijn beeldverwerking is erg sterk, hij heeft het grootste HDR-kleurbereik, en koppelt dat aan een erg sterke prijs. Hij krijgt het ‘Beste Koop’-etiket.

Reacties (5)