Beste games van dit moment – deel 7b (najaar 2018)

16 september 2018 + 10 minuten 0 Reacties
dead-cells-new

In dit overzicht bespreken we de beste games die je dit najaar kunt spelen op je Xbox One (X), PlayStation 4 (Pro) en Nintendo Switch. In dit artikel kijken we onder meer naar Dead Cells, Yakuza Kiwami 2 en Captain Toad.

Dead Cells

De laatste tijd verschijnen er een hoop 2d-platformspellen met een uiterlijk dat niets minder dan pure pixel art is. Voor de leek lijken al deze games op elkaar, maar voor de gamer met een scherper oog is er genoeg onderscheid waardoor bijna al deze games wel het spelen waard zijn. Wat ons betreft is Dead Cells vanuit deze pixel-opleving het beste van het beste, door spelers vrijwel nergens in te beperken. Nee, je krijgt niet meteen alle mogelijkheden die er bestaan naar je hoofd gesmeten — er is gelukkig wel een prettige opbouw zichtbaar.

Dead Cells is uniek vanwege zijn snelle gameplay, uitgebreide wereld en prachtige vormgeving. Daarnaast combineert het de ideeën van een roguelike videogame (waarin doodgaan ook daadwerkelijk een betekenis heeft en je het niet zomaar opnieuw kunt proberen tot je levens op zijn) en metroidvania-achtige gameplay (waarbij teruggaan in het level kan leiden tot nieuwe openingen en mogelijkheden). Al die elementen zorgen ervoor dat je constant op het puntje van je stoel zit. Gaat het mis, dan is dat vrijwel altijd je eigen schuld.

En vooral dat laatste is belangrijk in een roguelike en metroidvania videogame: een spel kan een hoge moeilijkheidsgraad hebben, maar wanneer zo’n titel je het idee geeft dat het gewoon niet uitmaakt wat je aan het doen bent, dan zakt die al snel door de mand. Dead Cells lost dit op door je niet tegen te houden: de krachten die je krijgt kun je optimaal gebruiken, waar en wanneer je maar wil. Er zijn geen grote countdown timers aanwezig, waardoor wachten op die toffe krachten – die je eigenlijk steeds wil gebruiken – vrijwel niet voorkomt.

Yakuza Kiwami 2

In ons vorige overzicht hebben we de Yakuza-serie ook al even genoemd, onder het kopje van Shenmue. De Yakuza-serie, waar eerder dit jaar het officiële zesde deel van verscheen, heeft een hoop aan die games te danken, maar heeft de formule gepakt en hem volledig eigen gemaakt. Dat liet de ontwikkelaar al zien met het eerste deel in deze langlopende serie, en nu zien we dat wederom met de heruitgave van het tweede deel. Yakuza Kiwami 2 is een remake van het tweede deel, dat helaas, door een gelimiteerde oplage, niet breed beschikbaar is.

Hoewel zo’n game dan ineens interessant is voor verzamelaars, hebben de meeste gamers er niets aan tientallen euro’s neer te leggen voor een videogame met gedateerde graphics (sommige mensen zien liever mooie beelden). Daarom is het goed dat na Yakuza Kiwami, een remake van het eerste deel, nu ook deel twee wederom beschikbaar is in de vorm van Yakuza Kiwami 2. Mocht je Kiwami 1 hebben gespeeld, dan ben je meteen op de hoogte van alle gebeurtenissen. Dit verhaal pakt de draad op na het einde van het eerste deel.

Het is nog steeds de actie-avonturengame met een mooie open wereld waar gigantisch veel te doen is. Naast het al uitgebreide verhaal biedt Yakuza Kiwami 2 ook nieuwe elementen aan: elementen die zijn geïntroduceerd in latere delen van de serie, evenals nieuwe verhaalelementen. Liefhebbers van de serie die deel twee dus al hebben gespeeld kunnen ook nieuwe dingen ontdekken, waardoor er dus voor oude en nieuwe spelers wat te halen valt. Een aanrader voor iedereen die deel zes ook al heel tof vindt.

Captain Toad: Treasure Tracker

De Wii U mag dan misschien wel een gefaalde spelcomputer zijn, maar het lag niet aan de games. En dat bewijst Nintendo door veel first-party titels één voor één uit te brengen op de Nintendo Switch. Eerder kregen we al games als Donkey Kong Country Tropical Freeze en Pokkén Tournament met extra functies voorgeschoteld en nu is het de beurt aan de puzzelgame Captain Toad: Treasure Tracker. Hoewel dit ook een port is van een bestaande game, is er wel veel meer nieuwe content toegevoegd dan aan de andere ports.

En dat is maar goed ook, omdat Captain Toad: Treasure Tracker veel functies van de Wii U GamePad gebruikt voor het oplossen van de omgevingspuzzels. Niet dat deze functies niet allemaal aanwezig zijn op de Nintendo Switch, maar de GamePad gebruik je toch ietwat anders dan de Switch en zijn controllers. Dat resulteert in oplossingen die niet allemaal even handig zijn: zo moet je soms middels een draaiwiel iets voor elkaar krijgen. Dat wiel bedien je door over het touchscreen te vegen, waardoor je met je hand voor je eigen beeld zit.

Dat is één van de weinige dingen die deze game in handheldmodus onderuit kunnen halen; gelukkig komt dat tandwiel dan ook niet zo vaak voor. Voor de rest staat deze game – die begon als klein onderdeel van Super Mario 3D World op de Wii U – nog steeds overeind. Puzzelgames zijn vaak tijdloos en Captain Toad: Treasure Tracker laat goed zien waarom: door bepaalde beperkingen op te stellen, moet je zowel als speler, maar ook als ontwikkelaar, creatief zijn voor de oplossing. En dat is precies wat dit spel nou zo tof maakt.

Divinity: Original Sin 2 – Definitive Edition

Divinity: Original Sin 2 heeft een definitive edition gekregen en dat is niet voor niets. Dit is een role playing game (rpg) van formaat; veel spelers zijn van mening dat het één van de beste – zo niet de beste – in zijn soort is. De Divinity-serie staat erom bekend dat het spelers veel mogelijkheden geeft om dingen op te lossen. In een presentatie van de eerste Original Sin zei regisseur Swen Vincke daarover dat er een hoop oplossingen beschikbaar zijn voor een probleem, plus een oplossing die ervoor moet zorgen dat de speler niet vastloopt.

Zo kun je een speelsessie hebben waarin je iedereen en alles omlegt, maar dat betekent dat je niet meer kunt communiceren met de non-playable characters in de game. Gelukkig kun je dan nog kijken of ze niet een speciaal voorwerp op zak hebben (ja, dat haal je dan van iemands lijk af…), die je nodig hebt om verder te komen. Maar je kunt vaak ook gewoon praten of andere dingen doen of ervoor te zorgen dat je verder komt. Dat maakt de ontwikkeling van deze game zo intensief, en als speler merk je dat je vaak een hoop kanten uit kunt.

De interactiviteit neemt toe doordat je ook met andere speelbare personages kunt spelen. Sommige personages hebben een ander effect op de omgeving of de mensen in het spel, waardoor je wellicht op een andere manier dingen voor elkaar krijgt. Daarnaast kun je ook met je vrienden spelen, terwijl iedereen een andere kant op loopt en dus andere dingen doet. Ook kun je het tegen je vrienden opnemen, mocht je dat toffer vinden, in offline en online multiplayer modes. Zoek je een uitgebreide rpg voor jezelf of je vrienden? Check dan Original Sin 2.

Shining Resonance Refrain

De naam Shining herken je misschien nog wel van die tactische rpg’s die je gespeeld zou kunnen hebben op de oudere spelcomputers van Sega. Sega gebruikt deze naam en serie al jaren voor verschillende soorten games: de serie begon als een dungeon crawler en is nu inmiddels ook een actie-rpg met cell shaded graphics. De game Shining Resonance werd aanvankelijk alleen uitgebracht in Japan, op de PlayStation 3. Nu is de titel ook beschikbaar, inclusief de aanvulling Refrain, voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.

Shining Resonance Refrain is dus een actie-rpg die meer de kant van de Tales-serie (van Bandai Namco) opgaat. De gevechten zijn snel en hard en gebeuren in real-time: je speelt dus niet om beurten. Daarnaast is het mogelijk gesprekken aan te gaan met je teamleden en zelfs op date te gaan wanneer de interacties goed verlopen. In Refrain speel je met Yuma Ilburn, een personage dat beschikt over de geest van de Shining Dragon, een oude draak die ooit is gestorven in een oorlog van een flinke tijd geleden. Deze geest geeft jou je krachten.

Hoewel dit misschien niet de beste game uit de serie is, of één van de beste rpg’s van dit moment, is het toch een fijne en voornamelijk solide rpg-ervaring. Het spel zoekt weinig grenzen op, maar biedt wel een ijzersterk avontuur aan vol met de bekende stappen. Gelukkig is het verhaal interessant, zijn de personages tof en ziet de game er goed uit, wat natuurlijk al een hoop goed maakt. Door zijn solide basis is dit een meer dan prima rpg voor nieuwe spelers, terwijl doorgewinterde liefhebbers dit kunnen zien als prima voer voor tussendoor.

Go Vacation

Op de Nintendo Wii heb je een game genaamd Go Vacation. In dit spel kun je helemaal losgaan op een groot eiland waar verschillende activiteiten te doen zijn. Het zijn allerlei sporten, races en andere vrijtijdsinvullingen waar je uren plezier mee kunt hebben. De game maakte gebruik van allerlei functies van de Wii Remote, waardoor het spelen een stuk actiever werd dan sportgames die hiervoor zijn uitgebracht. Het is geen moeilijke titel of iets dergelijks, maar bedoeld om samen met je jongere broertje of zusje te spelen.

Nintendo en Bandai Namco proberen het in 2018 nog eens met dezelfde game, maar dan met betere graphics en natuurlijk een ietwat andere besturing. Hardcore gamers zullen echt hun gram niet gaan halen uit deze videogame, omdat Go Vacation nou eenmaal is bedoeld voor jongere spelers. En daar moet ook gewoon ruimte voor zijn — beoordeel je de game als een volwassen titel, dan is het niet tof nee. Maar om samen het eiland te verkennen en de verschillende opdrachten te doen met je neefje, kleinkind of zusje is gewoon heel leuk.

In totaal kun je vier grote omgevingen (resorts) gaan verkennen, waarin je op zoek gaat naar minigames, verschillende schatten en grappige momenten. Er zijn ook meer vijftig minigames aanwezig, dus er is genoeg te doen. Go Vacation communiceert echter niet heel goed wat er allemaal mogelijk is op het eiland, maar als je blijft spelen dan vogel je het misschien zelf wel uit. Maar laat dat het plezier niet in de weg staan, want dat is duidelijk de angel hier. Leuk voor jong en oud en vooral leuk wanneer jong en oud samen kunnen spelen.

F1 2018

Acht jaar na de introductie van de games met de officiële F1-licentie, blijft ontwikkelaar Codemasters nieuwe manieren ontdekken om de ervaringen voor spelers op de baan en daar buiten te verrijken. Al jaren zijn de F1-games objectief gezien zeer goede racetitels: soepele, snelle, verfijnde spellen die een virtuele weergave zijn van ’s werelds snelste sport. Functies zoals klassieke auto’s leveren de juiste fanservice en er zijn consistente verbeteringen aangebracht aan alles, van het uiterlijk, het rijgevoel en de AI van de tegenstander.

Voor elke F1-fan zijn de nieuwe coureurs, de bijgewerkte liveries en reclame op de auto’s en de nieuwe tracks die echt zorgen voor een leuke nieuwe game. De nieuwe track van dit jaar is het Franse circuit Paul Ricard, evenals Hockenheim, die afwezig was in F1 2017. Voor dit seizoen is de natuurlijk ook de Halo ingevoerd. Het ziet er niet uit, maar het beschermt de coureur tegen brokstukken die kunnen opvliegen. In helmet view kan de balk aardig in de weg zitten, maar gelukkig is er een optie om een stuk te verwijderen toegevoegd.

Multiplayer is elk jaar weer een favoriet onder de F1 gamers, dus heeft Codemasters daar ook eens goed naar de gekeken en wat veranderingen doorgevoerd. Zo kijkt de game tijdens je eerste vijf races online naar je rij gedrag en geeft je daarna een skill rating en een veiligheidscijfer. Zo probeert de studio de brokkenpiloten en de gamers die je expres van de baan duwen van de eerlijke racers te onderscheiden. Wat ons betreft een onderdeel dat we graag terugzien in andere racegames waar races vaak intens zijn.

Daarnaast zijn de interviews na de race terug van weggeweest. Na elke race kun je een paar vragen beantwoorden over je ervaringen tijdens het rijden. Je antwoorden hebben invloed hoe de verschillende departementen en het team zelf over je denken. Maar als de antwoorden je niet aanstaan kun je natuurlijk ook er voor kiezen om niet te antwoorden. Het is een leuke toevoeging, maar anders dan dat upgrades van onderdelen goedkoper kunnen worden voegt het niet heel veel toe. Desondanks zorgt F1 2018 ook dit jaar voor de ultieme F1-ervaring.

Meer informatie

Voor meer informatie, tips en adviezen voor de zoektocht naar een nieuwe tv kun je terecht in de homecinema informatiegids of je kunt direct verder lezen via onderstaande links.

De beste tv’s van 2017 voor het spelen van games: hier moet je op letten
Input lag op televisies: Wat is het en waarom is het belangrijk?
Wat heb je nodig voor Dolby Vision HDR? Een compatibele tv en speler
Gamen op en games streamen naar je tv: dit zijn de mogelijkheden

Lees ook onze recensies van gameconsoles

Sony PlayStation 4 Pro
Nvidia Shield met Android TV
Nintendo Switch
Microsoft Xbox One X

Reacties (0)