Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Sonos Amp vernieuwd en krijgt smart home-functies

Geschreven door
Geplaatst op29 augustus 2018, 18:43 CategorieReceivers

De bejaarde Sonos Amp wordt vervangen door een nieuw model met meer vermogen en een totaal ander design. Dat maakte Sonos bekend op een event in Berlijn, tijdens IFA. Met zijn strakker design oogt de Sonos-versterker alvast heel wat moderner dan voorheen. De Sonos Amp komt voor het eerst met een HDMI-ingang, zodat het kan dienen als oplossing voor beter tv-geluid. Je moet wel nog je eigen stereospeakers aansluiten. “Dit is de flexibelste versterker die we ooit bouwden”, vindt Sonos zelf.

De Sonos Amp is een versterker met Sonos-functies ingebouwd, bedoeld voor mensen die liever luisteren naar hun eigen (passieve) luidsprekers. Het lonkt meer dan ooit naar de installatiemarkt. Dat blijkt uit de compactere vorm, die in een rack past, en een nieuwe samenwerking Sonance om bijhorende inbouwspeakers op de markt te brengen. Er komen speakers voor inbouw in het plafond of de muur, en voor buiten. Sonos zegt ook Trueplay via de Sonos Amp enkel te ondersteunen bij deze luidsprekers. Kies je voor je eigen vloerstaanders, dan is Trueplay niet mogelijk.

De Sonos Amp zal bovendien eerst voor installateurs beschikbaar zijn en pas in februari 2019 te koop zijn voor de consument. De kostprijs bedraagt 699 euro.

Grote stap vooruit

Technisch is de Sonos Amp er enorm op verbeterd. Zoals je zou verwachten van een compacte versterker van 21 x 21 x 6 cm groot, bevat het energiezuinige klasse D-versterking van het DDFA-type. Volgens Sonos levert het apparaat nu 125 Watt per kanaal, aan 8-ohm speakers, maar ook in staat om 4 en 2 Ohm speakers aan te sturen.

De Sonos Amp kan op verschillende manieren ingezet worden voor 4.1-opstellingen. Dat kan door vier bekabelde speakers aan te sluiten (vooraan 2, achteraan 2), maar je kunt ook twee Sonos-speakers als draadloze rears te gebruiken. Bij een demo in Berlijn werd daarvoor twee Play:1’s gebruikt. Een laatste optie is een Beam of Playbar bij de tv te plaatsen en een Sonos Amp enkel voor de achterste kanalen in te zetten.

Wie dat wil kan via een sub-uitgang (met instelbare crossover) een set speakers aanvullen met een actieve subwoofer. Dat kan interessant zijn als je kleine boekenplankspeakers gebruikt die niet krachtig in het laag presteren. Een alternatieve optie is dan weer werken met een draadloze Sonos Sub.

Een belangrijke nieuwigheid is de HDMI-ingang. Via deze HDMI-poort met ARC-ondersteuning kun je een televisie aansluiten en het volume regelen met de remote van de tv. Er is ook een ingang (die zowel analoog als digitaal kan functioneren) voor een audiotoestel, zoals een draaitafel met een versterkte uitgang. Sonos heeft echter geen bijkomende HDMI-ingangen voorzien, zodat de Sonos Amp nog wegblijft van een echte AV-receiver.

Volledig compatibel met Sonos-platform en de app

Uiteraard is de Sonos Amp volledig compatibel met het Sonos-platform en -app. Je kunt dus tientallen streamingdiensten of eigen muziekbestanden beluisteren, en meerdere Sonos-apparaten in meerdere kamers bedienen. Daarnaast is het ook klaar voor Airplay 2, zodat je de Amp in een multiroom-opstelling met andere Airplay 2-toestellen kunt plaatsen.

Ondanks de focus op de installatiemarkt mag de Sonos Amp nog altijd ook in een gewone woonkamersetting plaatsnemen. Daarvoor is het nieuwe toestel voldoende strak afgewerkt, met een matzwart design en een touchbediening bovenaan. We hebben de nieuwe Sonos Amp op het event kunnen bekijken en beluisteren, en qua uitstraling en bouwkwaliteit zit het volledig op het niveau van de nieuwe Play:5 en Beam.

Op het event ging de aandacht natuurlijk heel sterk naar de Sonos Amp, maar even interessant was de aankondiging dat Sonos zijn platform toegankelijk wil maken. Het doet dat door een reeks API’s vrij te geven, waardoor smart home systemen direct Sonos kunnen aansturen. Met meer controle dan voorheen, bijvoorbeeld om notificaties te laten horen. Zo zou een slimme deurbel over Sonos-speakers kunnen klinken. Een stap verder is het openen van een ontwikkelaarsplatform zodat iedereen met kennis software kan schrijven dat ingrijpt op Sonos. Dat kan al in de komende weken.

 • Delen:

Reacties

 1. frans
  30 augustus, 2018 om 10:27

  controle controle van af buiten in je huis wat je allemaal doet en wat zij jouw willen laten horen

 2. Peter v
  30 augustus, 2018 om 11:07

  Waneer hij hdmi ingangen zou hebben gehad zou ik er zeker voor in de markt zijn geweest. Mooi ding.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.