Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Samsung lanceert Q900R-serie 8K QLED televisie met ai

Geschreven door
Geplaatst op30 augustus 2018, 4:00 CategorieLcd en led tv's

Na in januari al een eerste 8K QLED tv getoond te hebben introduceert Samsung deze week tijdens IFA 2018 het uiteindelijke eerste 8K-model dat in de winkels komt te staan; de Q900R-serie. Naast de 8K-resolutie komt de tv met verschillende 8K-verbeterende features, waaronder Real 8K Resolution, Q HDR 8K en Quantum Processor 8K. De nieuwe Samsung QLED 8K tv is vanaf begin oktober verkrijgbaar, voor minimaal 4.999 euro. Er komt een 65-, 75-, en 85-inch variant op de markt.

Samsung Q900R-serie 8K QLED tv

De Q900R QLED tv komt met een eigen algoritme (8K AI Upscaling-technologie) dat de schermresolutie aanpast aan de hand van de beeldkwaliteit van elke scene. Dankzij de artificiële intelligentie wordt er gekeken naar een database met miljoenen afbeeldingen om lage resolutie content om te zetten naar hoge resolutie content. Als een bron lage resolutie-materiaal bevat wordt de beeldverwerking dankzij de Quantum Processor 8K 64 maal versterkt om hoge resolutie beelden zonder verlies aan kwaliteit weer te geven. De tv is dus continu bezig om de meest optimale beeldkwaliteit te verwezenlijken en kan van elke bron een 8K Ultra HD-beeld weergeven. En dat is een feature die wel gewenst is want er is op dit moment nog nauwelijks tot geen echte 8K-content beschikbaar, niet via streaming en niet via discs. De verwachting is dat deze hoge resolutie content ook nog wel even op zich laat wachten.

Tijdens een voorstelling achter de schermen konden we alvast de scaling even in actie bekijken. In eerste instantie vergeleken we een 85 inch 8K model met een 85 inch 4K model. Daar kon het scaling algoritme al onmiddellijk tonen dat het bijvoorbeeld met Full HD content echt wel wat extra detail tevoorschijn haalt. Samsung had zelfs een (beperkte) demo van SD-materiaal dat naar 8K moest gescaled worden. Voor de duidelijkheid, bij SD-beelden moet elke pixel omgezet worden naar 80 (!) pixels (voor 8K) en 20 pixels (voor 4K). Ook in die opdracht slaagde het 8K-scherm en het nieuwe scaling algoritme er in om betere resultaten voor te leggen dan zijn 4K-broer. Er bleven onvermijdelijk bepaalde beeldartefacten zichtbaar, maar het resultaat was scherper, werkte bepaalde compressie-artefacten beter weg, en gaf over het algemeen een prima resultaat. In een tweede test werd de Samsung vergeleken met het 8K toestel van Sharp, en ook daar bleek de Samsung de scaling opdracht tot een beter einde te brengen. In enkele gevallen vonden we dat het upscaling algoritme iets te veel detail had ingevuld, maar binnen de testen was dat toch eerder uitzonderlijk. Kortom, de nieuwe Quantum Processor levert wel degelijke een stevige meerwaarde, erg belangrijk aangezien 8K content nog geruime tijd erg schaars zal zijn.

De native resolutie van het scherm bedraagt 7.680 bij 4.320 pixels; door Samsung Real 8K Resolution genaamd. Daarbij beschikt de tv over een fald-backlight (full array led) met naar verwachting zo’n 10.000 verschillende zones die onafhankelijk van elkaar kunnen worden gedimd. Het paneel biedt een maximale helderheid van 4000cd/m². Q HDR 8K is ook aanwezig, wat eigenlijk wil zeggen dat de hoge helderheid samen met de ondersteuning voor HDR10+ voor een optimale HDR-ervaring moet zorgen.

Daar stopt de artificiële intelligentie echter niet. Ook aan de audio wordt gedacht. Het algoritme analyseert de audio per scene en de audioweergave van de tv wordt hier continu op aangepast. Zo wordt het gejuich tijdens een voetbalwedstrijd bijvoorbeeld versterkt om de sfeer te vergroten.

Verder herkent de Samsung Q900R QLED-televisie welke apparaten er (digitaal) aangesloten zijn. Deze kun je vervolgens selecteren via de One Remote, waarbij de beeldbron en audio-uitgang van de TV automatisch worden geoptimaliseerd voor een optimale kijkervaring. Lifestyle-functies als Ambient Mode zijn verbeterd om de tv in de woonkamer naadloos te laten versmelten met zijn omgeving door afbeeldingen, weer, nieuws en meer op het scherm te laten zien. Ook komt de tv met de bekende en vijf meter lange One Invisible Connection. Deze dunne kabel bevat de optische kabel en stroom in één snoer. De koppeling met je smarthome-producten vindt plaats middels het SmartThings-platform van Samsung, en spraakbediening is mogelijk dankzij de integratie van Bixby.

Prijs en beschikbaarheid

De verkoopadviesprijs van de nieuwe Samsung QLED 8K-televisies bedraagt 4.999 euro voor de 65-inch versie, 6.999 euro voor de 75-inch versie en 14.999 euro voor de 85-inch variant. • Delen:

Reacties

 1. frans
  30 augustus, 2018 om 10:31

  Hoeveel kost dit en veel te groot in huis.
  Waarom weer allemaal verschilende systeemen maak is een eenheid in het afspelen SAMSUNG LG PANASONIC PHILIPS SONY ENZ.
  Jullie leren het nooit.
  Het heet luisteren naar de consument en niet doen wat jullie denken en de film industrie.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.