Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Pioneer VSX-933 – receiver met werkelijk ALLE streamingopties

Geschreven door
Geplaatst op11 augustus 2018, 8:54 CategorieReceiver reviews

Door de overname van Pioneer door Onkyo en de bijhorende verschuivingen was het weer lang geleden dat we een AV-receiver van het Japanse merk onder de loep namen. De VSX-933 is een boeiend toestel om opnieuw kennis te maken met het merk: hij is met een prijs van 599 euro betaalbaar, heeft interessante opties en is gebouwd op hetzelfde platform als de nieuwe Onkyo’s.

Introductie Pioneer VSX-933

De VSX-933 is een nieuwe 7.2 AV-receiver van Pioneer, uitgerust met een nieuwe interface en veel streamingopties. Zoveel zelfs, dat je durft vermoeden dat ze bij Pioneer gewoonweg lijden aan keuzestress en dat ze daarom maar besloten alles te ondersteunen. Ja, alles. Het lijstje streamingtechnologieën dat deze receiver aan boord heeft is spectaculair lang – en die opmerking geldt eigenlijk voor alle Pioneer-receivers die vanaf dit jaar verschijnen. Ook over Onkyo-apparaten kun je hetzelfde stellen, want zoals bekend is Onkyo en Pioneer nu deel van dezelfde holding. Dat komt onder meer tot uiting in de interface en het streamingplatform, die bij beide merken quasi identiek is. Ook de onderliggende hardware wordt gedeeld, al hebben we daar nog niet zoveel concrete informatie over. Sommige mensen zullen dit misschien zien als een slechte zaak, maar dat hoeft niet: Denon en Marantz delen al jaren onderdelen, en toch hebben hun AV-receivers een eigen identiteit. Pas als we binnenkort een nieuwe Onkyo-receiver ter test ontvangen, zullen we kunnen oordelen of dat bij Pioneer en Onkyo ook het geval is.

Over streaming gesproken: een groot uithangbord van de Pioneer VSX-933 is ‘Works with Sonos’. Het is één van de eerste AV-receivers met deze functie aan boord. Dankzij ‘Works with Sonos’ integreert de VSX-933 (tot op een zekere hoogte) in een Sonos-multiroomsysteem. Omdat deze functie ook bij de andere Pioneer- en Onkyo-modellen aanwezig is, hebben we het apart besproken in dit artikel. In deze test zullen we ons vooral toespitsen op de andere kwaliteiten van deze 7.2-receiver van Pioneer.

Klaar voor Atmos en DTS:X

De VSX-933 is een 7.2-receiver die je kunt inzetten voor een 5.2.2-opstelling. Als je vluchtig naar de achterkant loert, kan je wel misleid worden. Er zijn namelijk negen paar luidsprekerterminals: vijf voor een klassieke surroundopstelling, twee paar voor surroundback of een paar hoogtespeakers, en nog twee paar voor een tweede zone. Dat is een handigheid, want bijvoorbeeld bij de Denon AVR-X2500H moet je kiezen tussen hoogtekanalen of een tweede zone. Bij de Pioneer kun je opteren voor een 5.2.2-opstelling in de woonkamer en daarnaast nog een paar speakers in de eetkamer aansturen. Er is trouwens ook een pre-out voor de tweede zone, mocht je toch verkiezen met een aparte versterker te werken.

Via de tv-interface geef je aan welke speakeropstelling je gaat plaatsen. Positief is dat Pioneer je veel mogelijkheden geeft qua de type en positie van hoogtekanalen. Kies je voor zogenaamde Dolby-speakers (reflecterende luidsprekers die boven op je gewone speakers staan), dan kun je de hoogte tot aan het plafond ingeven. Dat is een belangrijke instelling, maar soms ontbreekt het. Pioneer voegt hier ook de Reflex Optimizer aan toe, een functie die probeert faseproblemen (waarbij geluid van de speakers op oorhoogte eerder arriveert dan de geluidsgolven van de reflecterende luidsprekers) op te lossen. Zeker proberen, het levert subtiel een verbetering op, zeker in een grotere ruimte.

De VSX-933 is goed voorzien van HDMI-ingangen. Je hebt er zes, waarvan vier kunnen toegewezen worden aan vaste labels (zoals Game of BD/DVD). Eigen etiketten ingeven kan niet. Er is één HDMI-uitgang. Alles is HDCP 2.2-compatibel en kan 4K HDR-content doorgeven (HDR10, HLG en Dolby Vision). Twee digitale ingangen (eenmaal optisch, eenmaal coaxiaal) en vijf analoge ingangen (waarvan één phono) zijn voorzien voor audiobronnen zoals cd-spelers en draaitafels. Video-aansluitingen uit het verre tv-verleden en een USB-ingang voor een opslag met muziekbestanden maken het plaatje compleet. Vooraan komt daar nog een USB-ingang en een aux-aansluiting voor een muziekspeler bij. Het zijn veel aansluitingen, volgens de norm in het segment.

Qua uiterlijk is de nieuwe receiver nog altijd een echte Pioneer, heel klassiek van opbouw met een groot display aan beide kanten geflankeerd door een grote draaiknop. De VSX-933 is zowel in het zwart als het grijs beschikbaar.

Eenvoudige interface

Vergeleken met de Yamaha RX-V685 die we enkele weken geleden bekeken presenteert de Pioneer VSX-933 een veel eenvoudigere tv-interface. Het hoofdmenu biedt je maar drie opties: systeeminstellingen, een menu voor het Multi-Channel Acoustic Calibration System en een menu voor Bluetooth/netwerkinstellingen. De interface is nog in 720p, maar waardeert door zijn fijn lijn- en lettergebruik relatief mooi op naar 4K. Ja, ja, we gaan opnieuw zeggen, net zoals bij de recente reviews van rivaliserende receivers: tijd om die gloednieuwe 4K-compatibele receivers ook effectief een Ultra HD-interface mee te geven. Zeker op een 4K-projector is dat broodnodig.

Ook als je dieper duikt in deze drie menu’s kom je voor een AV-receiver relatief weinig opties tegen. Het belangrijkste is er wel, maar de overdaad aan fine-tuningmogelijkheden die we van Yamaha gewoon zijn ontbreekt hier. De interface van de VSX-933 is wel beschikbaar in het Nederlands, een pluspunt, maar de uitleg die je bij elke optie krijgt is eerder summier te noemen. Verwacht als beginner bij deze receiver niet de uitgebreide hulp die Denon of Yamaha je geeft, bijvoorbeeld met illustraties van hoe je de kabels aansluit op je luidsprekers en receiver. Er is ook geen app met meer setup-informatie. Dit is natuurlijk allemaal niet zo erg als je al goed weet waar je mee bezig bent.

De interface is door zijn eenvoud simpel in gebruik, maar we missen toch wat zaken. Zoals een snelmenu voor geluidsmodi. Zo moet je alle geluidsmodi doorlopen om bij het gewenste te komen, in plaats van uit een lijst te kunnen kiezen. Er zijn behoorlijk veel van die dingen, dus als je net één keer te veel op de knop hebt gedrukt moet je heel de rij opnieuw aflopen.

De remote die Pioneer meelevert oogt eenvoudig en is niet luxe afgewerkt, maar is een van de handigste die we in lange tijd gebruikten. Er staan niet veel knopjes op, maar alles is present en ruim geplaatst. We zouden graag bij elke receiver een volledige afstandsbediening én een compactere remote ontvangen, net zoals bij sommige tv’s. Dit is een soort tussenoplossing. De opmerking die we hadden over de tv-interface geldt hier ook: soms moet je wel heel veel op een knopje drukken om bij een gewenste optie te eindigen.

Luid om te meten

Het instellen van de VSX-933 kun je handmatig doen of door een stappenplan te volgen. Kies je voor het laatste, dan wordt je aangemoedigd om via het MCACC-systeem de surroundopstelling af te stemmen op je woonkamer.

In een eerste stap stuurt het Multi-Channel Acoustic Calibration System behoorlijk luide tonen door de ruimte om te controleren welke speakers zijn aangesloten. De test is echter niet gesofistikeerd. Zo detecteerde het niet dat we de twee hoogtespeakers links-rechts hadden omgewisseld. Pas in de volgende fase wordt effectief gemeten. Let wel: het MCACC-systeem stuurt in deze tweede stap nog luidere testtonen uit, krachtiger dan de meeste systemen en te luid om zomaar te ondergaan. Je moet slechts vanuit één positie meten, wat handiger is dan de meerpuntsmeting bij Dirac en Audyssey. Maar de meting zelf duurt relatief lang. Ons advies is: gebruik de countdown van tien seconden die net voor de meting verschijnt om de kamer te ontvluchten en een lekker kopje koffie te gaan zetten.

Het is altijd een goed idee om het ingebouwde kalibratiesysteem toe te passen en het is een even goed idee om achteraf de resultaten na te kijken. Desgewenst moet je ook durven fine-tunen. Bij het controleren van MCACC merkten we dit geval zelfs dat de metingen een paar keer foutieve resultaten opleverden. Zo werd de centerspeaker twee keer niet gedetecteerd (terwijl het wel tijdens het afspelen van testtonen gevonden werd) en werd de afstand van de voorste speakers een keer extreem fout ingeschat (3 cm in plaats van 2,60 meter!). Navraag bij Pioneer leert dat MCACC wat problemen heeft met bipolaire speakers, zoals de Definitive Technology BP9000-set die we op hetzelfde moment op bezoek kregen. Wat niet wil zeggen dat je deze type speakers niet kunt gebruiken, maar het is wel beter dat je de receiver dan manueel instelt. Een latere meting met onze vaste Rubicon-opstelling gaf geen problemen.

Streaming in overvloed

Receivers van de mainstream-merken staan bol van streamingopties. Het lijkt wel alsof iedereen hoopt een prijs te winnen voor de meeste functionaliteit. Op zich is die trend geen slechte zaak. Een receiver die meerdere streamingopties biedt, is ook een toestel dat met je kan mee evolueren. Als je die iPhone inwisselt voor een Android-telefoon en dus Airplay niet meer kan gebruiken bijvoorbeeld, dan kun je met de meeste AV-receivers nog wel verder via Chromecast, Bluetooth of een andere technologie. Ieder merk pakt het wel wat anders aan. Denon en Yamaha hebben elk een eigen streamingplatform met multiroom-mogelijkheden ontwikkeld, en binnen dat kader vind je een aantal opties (zoals Tidal, internetradio en het afspelen van eigen muziekbestanden). Sony zet grotendeels in op Chromecast. Ook Pioneer heeft zijn eigen platform, die het deelt met merkgenoot Onkyo: Flareconnect (het vroegere Fireconnect). Je bedient het via de Pioneer Remote-app, waarlangs je zowel Pioneer- als Onkyo-producten kunt besturen. Omgekeerd kun je trouwens met de Onkyo Remote-app ook deze VSX-933 bedienen.

De Pioneer Remote-app doet ons spontaan denken aan de app van Yamaha’s MusicCast. Er zijn nogal wat elementen die vertrouwd overkomen, zoals hoe de verschillende apparaten/kamers met grote foto’s gepresenteerd worden en de manier waarop de verschillende ingangen van de receiver gegroepeerd worden. Het zal wel toeval zijn.

Los daarvan is de Pioneer Remote-app goed ingericht, waardoor je snel vindt wat je zoekt. We vinden het altijd fijn als je vanuit één helder opgebouwd scherm snel kunt schakelen tussen fysieke bronnen (zoals een aangesloten Blu-ray-speler) en streamingdiensten (Deezer, Tidal en TuneIn zijn ingebouwd), en dat is hier het geval. Praktisch is dat je vanuit het scherm met de huidige track met één keer tikken bij heel wat geluidsinstellingen kunt komen. Moeiteloos verander je hoe het geluid wordt verwerkt, maar ook zaken als individuele volumeniveaus van speakers en treble/bas. Voor het fijn afregelen van de klank is dat wel handig.

In een verdere verleden hebben we veel Pioneer-receivers getest. Vanuit dat perspectief missen we de uitstekende AVControl-apps die het merk vroeger aanbood. Het waren lichtjes chaotische, speelse apps (zo kon je in één scherm audiosettings veranderen door knikkers te verplaatsen en kon je in een ander scherm de bas tweaken tot je scherm virtueel barstte), maar die wel een ongeziene controle over de oudere Pioneer-receivers toelieten. Helaas mist de Pioneer Remote-app echt die diepere instelmogelijkheden, waardoor je voor configuratiesettings zoals de speakerinstellingen of alles wat met invoer te maken heeft naar de tv-interface moet grijpen. Er is ook geen aparte app waarmee je totale controle kunt krijgen, in tegenstelling tot bij Denon/Marantz en Yamaha. Wel bezit de VSX-933 een bescheiden webinterface en ondersteuning voor Control4. Dat laatste is zeldzaam op dit prijspunt.

Maar dat is niet alles. De VSX-933 ondersteunt eveneens Play-Fi, een multiroom/streamingplatform van DTS. Play-Fi wordt tevens door andere merken gebruikt, zoals Polk en Rotel. Play-Fi lijkt bij ons niet zo populair, in de V.S. noteert het wel veel gebruikers. Misschien wel omdat dit platform aanvankelijk amper streamingdiensten ondersteunde die relevant zijn voor Europeanen. Inmiddels is dat wel verbeterd en kun je rekenen op Deezer en Qobuz. Daarnaast is Amazon Music, TuneIn-internetradio, Tidal en Spotify. Het bedienen doe je via een aparte app van Pioneer. Het presenteert dezelfde interface als de standaard Play-Fi-app, wat nogal een sobere bedoening is. Maar het werkt wel prima, veel beter dan toen we met een heel vroege versie van Play-Fi aan de slag gingen op een Rotel-versterker. De VSX-933 ondersteunt helaas niet de critical listening-mode van Play-Fi, spijtig.

Het lijstje is daarmee nog niet afgerond. Zoals je zou verwachten is er ook ondersteuning voor Bluetooth, Spotify Connect en Airplay, want dat is vrij standaard bij AV-receivers van mainstream-merken. Ongewoner – en een echt pluspunt – is Chromecast-ondersteuning. Hierdoor kun je rechtstreeks vanuit apps zoals die van Qobuz of Deezer muziek casten naar de receiver. Bovendien zijn Chromecast-toestellen via Google Assistant met spraak te bedienen. Dat is heel interessant, gegeven dat Google inmiddels ondersteuning voor het Nederlands heeft geïntroduceerd. Voor één of ander reden wou de Chromecast-functie op de Pioneer-receiver in onze testomgeving niet functioneren. We gaan er echter van uit dat dit een probleem was met ons testtoestel.

Voldoende vermogen

Als je een uitstekend voorbeeld zoekt van hoe een film over muziek nog boeiender kan zijn dan enkel naar muziek te luisteren, dan moet je eens de finale scène van ‘Wiplash’ (op Blu-ray, DTS-HD Master) bekijken. In dit geval helpt het enorm als je houdt van percussie, want (half)biografische film draait het volledig rond de stormachtige verstandhouding tussen een jonge drumstudent (Miles Teller) en de vrij akelige maar zo herkenbaar menselijke muziekleerkracht (JK Simmons), wat eindigt in een optreden waarbij Teller met een imposante drumsolo de zaal plat speelt en tegelijkertijd zijn leraar uitdaagt. Draai het volume maar helemaal open, want het klinkt gewoonweg geweldig in surround. Het is een scène met ongelooflijk veel dynamiek en ritmeveranderingen, evenals subtiele percussie-effecten. Een hele uitdaging voor een receiver dus, want het moet veel vermogen leveren en dat heel snel. In deze prijsklasse kan dat wel eens een probleem zijn, omdat de voedingen bij instapreceivers niet heel zwaar zijn. We moeten toegeven: we waren wat verrast dat de VSX-933 wel het nodige leverde. We hebben deze lange scène twee keer bekeken: eenmaal op die Definitive Technology BP9000-speakers, en dan nog eens op onze vaste Dali Rubicon LCR/Vokal-opstelling met een Monitor Audio Silver W12-subwoofer. Die laatste opstelling stelde de Pioneer-receiver duidelijk meer op proef, omdat de Dali-speakers heel wat ongevoeliger zijn dan de Definitive Technology-toestellen. Het gevolg is dat we tijdens Wiplash maar ook daarna bij ‘Mission Impossible: Rogue Nation’ (via Netflix, Dolby Digital 5.1) de volumeknop gevoelig ver moesten opdraaien. Voor woonkamergebruik geen probleem, maar hier zit de beperking van een receiver op dit prijspunt. Je hebt wel voldoende vermogen voor gewone woonkamersituaties, maar bij ongevoelige luidsprekers komt hij in in ademnood.

Meer puristische muziekliefhebbers luisteren meestal gewoon in stereo. Tweekanaals muziek opwaarderen naar surround vind niet iedereen prettig, ongeacht of dat nu gebeurt via een extended stereo-modus of een codec als DTS Neural X. Maar toch, probeert Front Stage Surround eens. Het probeert niet zoals de meeste muzikale surroundmodi alle instrumenten over de kamer te verdelen, maar schakelt de centerspeaker in om een brede soundstage te creëren. Naar de achterste kanalen vertrekt betrekkelijk weinig audiodata. Het is iets om mee te experimenteren. Kamasi Washingtons nieuwe ‘The Choice’-album bijvoorbeeld, kreeg door deze modus een aangename, groots livegevoel.

Conclusie

De VSX-933 laat het gezicht van een ‘nieuwe’ Pioneer zien. Als het puur om het aantal streamingopties gaat, dan is deze receiver een absolute koploper. Een voordeel, want je moet niet vooraf nadenken hoe je naar muziek wil luisteren. Bij de VSX-933 kun je achteraf nog zien, want alles zit er op. Het streamingluik voelt wel als een allegaartje van opties en diensten aan, minder in één platform geïntegreerd dan bij Denon en Yamaha. Maar dat hoeft niet echt een probleem zijn. Nog pluspunten zijn de extra tweede zone-speakeraansluitingen en de betrekkelijke eenvoudig te gebruiken remote en Remote-app. Als receiver is de Pioneer VSX-933 een goede keuze als je een betaalbare instapreceiver zoekt met veel mogelijkheden en je niet de ambitie hebt om echt een grootse thuisbioscoop-ervaring neer te zetten. Wil je dat, dan moet je hoger mikken in het assortiment.

Minpunten

 • Interface zou ook een expertmodus kunnen gebruiken
 • MCACC-meting vraagt wat aandacht
 • Niet enorm krachtig

Pluspunten

 • Uitstekende hi-resondersteuning
 • Klinkt muzikaal voor een receiver
 • Extra tweede zone
 • Alle mogelijke streamingopties
 • Degelijke allrounder
Homecinema Magazine
Beoordeling
8.010Jamie Biesemansproduct • Delen:

Reacties

 1. Arie Beets
  12 augustus, 2018 om 11:18

  Geachte L.S.,ik heb een pioneer VSX 1131 ter vervanging van een 40 jaar oude SX 727, met Klipsch RP 280F speakers. Deze combinatie doet het bij mij prima. Geen poespas, gewoon stereo die luid genoeg kan om lekker mee te drummen met Van Halen’ Jump. Groeten van een pioneer-fan.

  • Frank
   15 augustus, 2018 om 9:13

   Ook niet heel gek met Klipsch speakers. Die speakers hebben zo’n gigantische gevoeligheid dat je die zelfs met een broodrooster nog aan kunt sturen.

 2. Hans Bomgaars
  12 augustus, 2018 om 13:25

  Configurerer via de tv is hopeloos ouderwets.
  Dit zou via meerdere platformen via tablet of telefoon draadloos moeten kunnen.
  Ook het gebruik van een afstandsbediening zou met een app moeten worden ondersteund.
  Tevens vraag ik me af, waarom deze apparaten nog steeds geeb eigen touchscreen hebben.

 3. Sibran
  16 augustus, 2018 om 16:47

  Ik ben op zoek naar nieuwe receiver die 4K kan ondersteunen. Denk je dat de pioneer een goede match is met deze set: front Thiel cs 2.2 aangestuurd door Lyngdorf SDA 2175 (kan dat nog op deze pioneer via pre-out?), surround en sub zijn van Klipsch. Of kan ik dan beter Denon AVR-X3500H

 4. Dekeyser Rudi
  03 januari, 2020 om 23:42

  Prachtige samenvatting van het kunnen van deze versterker.
  Dit artikel heeft me geboeid en helemaal overhaalt om deze aan te kopen.
  Moet nog afwachten wat dit geeft.
  Bedankt om dit artikel te publiceren.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.