Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Philips 55OLED803/12 (OLED803-serie) Ultra HD OLED tv

Geschreven door
Geplaatst op6 augustus 2018, 10:13 CategorieOled tv reviews

Met de 55OLED803/12 wil Philips top beeldkwaliteit leveren voor een toegankelijke prijs. Voorzien van Ambilight, de nieuwste Philips P5 beeldprocessor, verbeterd geluid en Android TV is deze set de opvolger van de POS9002-reeks. Het model is verkrijgbaar in een 55 en 65 inch schermformaat.

Philips 55OLED803/12 – specificaties

 • Wat: Ultra HD oled-tv
 • Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
 • Aansluitingen: 4x HDMI (4xARC 2x HDCP2.2), 1x component video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 2x USB (1x 3.0), 1x hoofdtelefoon, 3x antenne, Bluetooth
 • Extra’s: HDR10, HDR10+, HLG, WiFi (802.11ac 2×2) ingebouwd, Android TV (7.0 Nougat), USB/DLNA-mediaspeler, Multiroom (Client/server), DVB-T2/C/S2, CI+-slot, P5 processor, driezijdige Ambilight
 • Afmetingen: 1.228 x 713 x 230 mm (incl. voet)
 • Gewicht: 21,1 kg (incl. voet)
 • Verbruik: 144 / 0,3 watt (Energielabel B)
 • Adviesprijs: 2.199 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die Philips in 2018 op de markt bracht, vind je in de 2018 Philips  tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

Philips 55OLED803/12 – design

Het design van de 55OLED803 is bijna sober te noemen. Het enkele millimeter dunne OLED-paneel heeft dezelfde metalen rug en metalen randje dat we al bij heel wat andere modellen zagen. Het metaal heeft een licht rozige/champagne kleur. De elektronica en Ambilight leds zitten in een zwart plastiek behuizing aan de achterzijde die ongeveer de helft van het oppervlak afdekt.

Het toestel staat op twee erg kleine, maar erg stabiele voeten. Het zijn niet meer dan chroomkleurig afgewerkte staafjes, waarvan een met een discreet Philips logo.

Aan de achterzijde vind je een nieuwe basmodule. Die is groter en anders opgebouwd dan die van de POS9002, en maakt in plaats van een bassreflex systeem gebruik van twee passieve radiatoren die minder vervorming moeten veroorzaken.

Aansluitingen

Het toestel is uitgerust met vier HDMI-aansluitingen, allemaal klaar voor Ultra HD en HDR. Je gebruikt best HDMI 1 en 2 voor HDR-bronnen, aangezien die de volledige HDMI 2.0 bandbreedte leveren en dus de beste beeldkwaliteit garanderen voor je HDR-bronnen. Er zijn twee usb-aansluitingen voorzien, draadloos en bedraad netwerk, en Bluetooth die helaas enkel bruikbaar is voor draadloze keyboards (en de remote) maar niet voor audio. Er is wel een hoofdtelefoonuitgang.

Twee van de vier HDMI-aansluitingen, de USB-aansluitingen en de hoofdtelefoonuitgang staan opzij. Alle aansluitingen achteraan wijzen naar onder zodat wandmontage geen probleem is.

Philips 55OLED803/12 – gebruiksgemak

De 2018 Philips-modellen zijn uitgerust met Android TV, versie 7 (Nougat). Je kan nu ook met meerdere Google-accounts inloggen. Maar tijdens de installatie merken we een feature die kennelijk verdwenen is. Wanneer je een Google-account instelt moet je een gebruikersnaam en paswoord intypen. Op eerdere versies kon je eenvoudig via je smartphone vragen om je televisie te configureren. Dat blijkt nu niet meer mogelijk. Vermits je dit maar een keer doet is het geen groot nadeel, maar het is wel een stap achteruit.

Afstandsbediening

Philips levert twee afstandsbedieningen mee met 55OLED803. Die zijn identiek aan de versies die bij de 973 zaten. De klassieke remote met toetsenbord aan de achterzijde is iets breder dan we gewoon zijn, waardoor hij ook voelbaar groter is, en ligt iets minder goed in de hand. De toetsen hebben ook een vrij harde aanslag. Een iets zachtere aanslag zou het comfort verbeteren. Deze remote werkt uitsluitend met infrarood, ook voor het toetsenbord aan de achterzijde, dus goed richten blijft noodzakelijk. Door IR-zenders in de lange zijde te stoppen is het toetsenbord relatief makkelijk bruikbaar, maar het blijft minder handig dan Bluetooth.

De tweede remote is dezelfde als werd geleverd bij de OLED973. Een kleine smalle staaf, die ook met IR werkt maar als belangrijkste functie een ingebouwde microfoon heeft (die via Bluetooth werkt). Momenteel kan je eenvoudige zoekopdrachten inspreken, maar in de loop van dit jaar komt de Google Assistant (in eerste instantie met ondersteuning voor Engels, Duits, Frans en Italiaans, maar later dit jaar ook in het Nederlands) naar Android TV, en dan zullen er meer mogelijkheden komen voor de microfoon. Zo kan je rechtstreeks zoeken in andere toepassingen, en bijvoorbeeld je Hue lampen aansturen via stemcommando’s.

We blijven wel erg sceptisch over deze remote. De enige toetsen zijn volume +/-, Home, Back, een aanraakgevoelig deel dat als d-pad functioneert (het zilveren stuk boven de Back-toets), de microfoon toets, en een aan/uit toets. Lang drukken op de Home toets brengt je naar het tv-menu, en lang drukken op de OK-toets (de touchpad) brengt een opties menu op. Toch vereisen veel acties intensief gebruik van de d-pad. En dat allemaal met een aanraakgevoelige toets die regelmatig dienst weigert, en waar je soms per ongeluk een klik in plaats van een veeg-actie doet, waardoor je een ongewenste actie selecteert. We zijn nooit fan geweest van dit soort touchpads net omdat ze op een remote zelden echt betrouwbaar werken. Deze is helaas geen uitzondering. Kortom, laat de klassieke remote zeker ook op tafel liggen.

Een alternatief is de Philips TV remote app voor je smartphone. Die geeft je toegang tot bijna alle tv-functies, je start er apps rechtstreeks mee op en hij beschikt over een microfoon functie en toetsenbord.

Philips 55OLED803/12 – features

Smart tv-platform

Ook deze televisie neemt plaats in de lange rij toestellen uitgerust met de Mediatek MT5891. De quad-core ARM Cortex-A53 beschikt over 2GB RAM, een Mali-T860 GPU en 16GB interne opslag. Het is de standaard chipset voor Android televisies. Ze volstaat voor een vrij vlotte ervaring, maar de televisie blijft uitzonderlijk wel eens haperen, en dat zagen we uiteraard liever niet.

Via Amazon en YouTube kan je nog steeds geen HDR-video tonen, daarvoor blijft het wachten op een software update. Bij Netflix konden we wel HDR-content bekijken.

Smart functies

De interface van Android TV (Nougat) is nog steeds onveranderd. Het Home scherm neemt heel het scherm over, al zie je op de achtergrond wel waar je naar keek. Aanbevelingen staan prominent bovenaan, en daaronder verschillende rijen met apps en tv-functies. Onderaan een rij met instellingen.

De Android Home toets staat rechts onder de D-pad. Philips gebruikt ook nog steeds een alternatief menu dat je activeert met de toets boven de d-pad. Dat is de snelste weg om een andere ingang te kiezen, de mediaspeler te starten, of andere functies voor live-tv zoals de zendergids, of opnames te bekijken.

De 55OLED803 is uitgerust met een enkele tuner en CI+-slot. Opnemen kan naar een USB harde schijf, maar opnemen en tegelijk een andere zender bekijken is onmogelijk.

De mediaspeler is bijzonder volledig en speelde al onze videotestbestanden, inclusief HDR-video. De muziekspeler laat het enkel afweten met ALAC, Apple’s lossless formaat. Alle andere populaire formaten, inclusief tags worden correct afgespeeld.

Ambilight

Geen Philips tv is volledig zonder Ambilight, zo ook de 55OLED803. De driezijdige versie schijnt kleuren op de wand achter de televisie die overeenkomen met het beeld op het scherm. Zo lijkt het beeld nog groter. Hou er wel rekening mee dat je dus wat vrije ruimte moet laten rond het scherm om er maximaal van te genieten. Philips biedt verschillende modes, van zeer energetisch (game) tot eerder rustig (relaxed). Om je dansfeestjes wat pit te geven kan Ambilight ook audio volgen in plaats van video, of je kunt hem instellen als lounge-licht. Koppelen met je Hue-lampen hoort ook tot de mogelijkheden.

Philips 55OLED803/12 – Beeldkwaliteit

De OLED803 reeks gebruikt het 2018 LG OLED-paneel. Laat je niet afleiden door het lagere modelnummer (vs de eerder op de markt gekomen 973 en 873). De 803 is wel degelijk het nieuwste model.

Hou er rekening mee dat OLED-panelen gevoelig kunnen zijn voor inbranden. Bij normaal gebruik zou dat volgens Philips geen probleem zijn. Schakel nooit de stroom volledig uit, maar laat de televisie in standby staan zodat hij achter de schermen het nodige werk kan doen om eventuele zichtbare effecten tegen te gaan.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

Beeld Beeld Geavanceerd Beeld Geavanceerd
Beeldmodus: Films

Kleur: 50
Contrast: 30-70
Scherpte: 1-2*
Helderheid: 50

Computer: Uit
Kleur/Kleurverbetering: Uit
Kleur/Kleurengamma: Normaal
Kleur/Kleurtemperatuur: Warm
Contrast/Constrastmodus: Geoptimaliseerd voor beelden
Contrast/Perfect Natural Reality: Uit/Minimum*
Contrast: HDR Perfect: Uit-Medium*
Contrast: Dynamisch Contrast: Uit
Contrast/Videocontrast: 100
Contrast/lichtsensor: Uit
Contrast/Gamma: 0 – 2
Scherpte/Ultra Resolution: Uit/Aan*
Scherp Beeld/Ruisreductie: Minimum
Scherp Beeld /MPEG Artefactreductie: Minimum
Motion/ Motionstijl: Films/Standaard

Uitleg belangrijkste instellingen;

 • De Films instelling levert de beste start. De ISF-presets zijn een alternatief voor wie dag en nacht-versies wenst.
 • Contrast is de instelling die de intensiteit van de OLED lichtbron bestuurt. Standaard op 70 levert dat erg helder beeld, dus activeer dan eventueel de lichtsensor. Kijk je steevast bij licht verduistering mag je ze gerust naar 30 laten zakken.
 • Wil je het effect van Ultra Resolution zien, dan moet je scherpte minstens op 1 zetten, maar 2 vonden we ook nog erg goed.
 • HDR Perfect Natural Reality: geeft een zeer goed HDR-effect. We lieten het veelal geactiveerd in de minimum stand, maar experimenteer met wat je zelf prefereert.
 • HDR Perfect: Dit beïnvloedt de tone-mapping van HDR-beelden. Op Maximum krijgt het beeld iets meer impact, maar is er risico dat je wat highlights weg clipt. (alles boven 1000 nits) Persoonlijke smaak mag je hier leiden, maar laat minstens Minimum geactiveerd.
 • Ultra Resolution: geeft een lichte boost aan detail zonder valse contouren. Activeer het gerust, maar vergeet niet scherpte minimaal op 1 te zetten. Activeer in dit geval ook ruisreductie.
 • Ruis Reductie en MPEG artefactreductie activeer je best als je start van een slechte bron (oude dvd’s of lage kwaliteit YouTube). We lieten het op minimum staan om een zachter beeld te bekomen.
 • Motionstijl: Uit voor puristen, maar de ‘films’-stand blijft geadviseerd voor extra detail, en het wegwerken van judder. Vanaf ‘standaard’ zie je ook vloeiende pan-beelden.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

Deze versie van de Philips P5 beeldprocessor is voorzien van nieuwe functionaliteit, dus hij verschilt wel degelijk licht van vorige versies, maar de goede prestaties zijn gebleven. Zo zien we nog steeds uitstekende deinterlacing en detectie van film- en videoframerates, waardoor gekartelde lijnen of moiré-effect een zeldzaam verschijnsel is.

Willekeurige ruis wordt uitstekend verborgen. De blokvorming die je ziet in sterk gecomprimeerde video’s kan de P5 ook verwijderen, al is hij op dat vlak niet perfect. We laten de twee types ruisonderdrukking in de Minimum stand staan, vooral omdat dat noodzakelijk is als je ook wat extra scherpte in je beeld wenst. Zonder ruisonderdrukking zal de televisie immers ook alle ruis als detail accentueren en dat resulteert natuurlijk in erg lelijk beeld. Wie de extra scherpte en detail wilt, zet daarvoor scherpte op 1 of 2 en activeert Ultra Resolution voor wat extra detail.

OLED-tv’s scoren uitstekend bij bewegingsscherpte, maar laten nog steeds dat laatste beetje detail liggen dat de beste lcd’s wel kunnen tonen. Laat daarom minstens ‘Helder’ geactiveerd als Motionstijl, en voor filmweergave kies je ‘Films’ om judder te vermijden. Het motion compensation algoritme van Philips is uitstekend, dus raden we zelfs aan om motionstijl op ‘Standaard’ te zetten. De ‘Vloeiend’ instelling creëert net iets te veel zichtbare artefacten.

De Philips 55OLED803 heeft een goede kalibratie in de Films preset. De grijsschaal is mooi neutraal, en levert een correcte kleurtemperatuur. Er is heel wat zwartdetail zichtbaar. De gammawaarde is wat te laag, waardoor middentonen iets te helder zijn. Kijk je bij veel licht is dat geen probleem, maar voor een iets betere algemene prestatie zet je de gamma-waarde best op ‘+1’. Kijk je overwegend in een licht verduisterde ruimte (ideaal voor die echte filmervaring), zet de gamma-waarde in het menu dan op ‘+2’ of zelfs ‘+3’. De kleurweergave is prima met uitstekende huidstinten.

Perfect Natural Reality

Maar wat is er nieuw? Philips heeft het vroegere ‘HDR upscaling’ vervangen door ‘Perfect Natural Reality’ en dat is meer dan een naamsverandering. Het nieuwe algoritme geeft SDR content een HDR-uitzicht, en het doet dat op spectaculaire wijze. Vooral bij witdetail zijn de resultaten indrukwekkend. Zelfs op beelden waarop het witdetail nauwelijks te zien is kan de P5 dat perfect zichtbaar maken. Beelden krijgen ook meer contrast, met hier daar een echt sprankelend lichtaccent. Foto’s illustreren de resultaten best. Hou er wel rekening mee dat foto’s nooit perfect het beeld weergeven, maar omdat we twee identieke toestellen naast elkaar konden fotograferen waarvan een met Perfect Natural Reality geactiveerd tonen de beelden wel goed wat mogelijk is. Het toestel met PNR staat telkens rechts in beeld.

Een voorbeeld van verbeterd witdetail.

PNR slaagt er ook in om typische HDR-voordelen te tonen. In dit beeld zie je duidelijk wat er zich buiten het raam bevindt.

Door het contrast te verbeteren krijg je meer detail in het haar, en hardere schaduwweergave, dat is iets consistenter met wat je op een zonnige dag ziet.

PNR geeft wolken een knappe boost en verbetert het contrast en lichtaccenten (zichtbaar vooraan op de jetski)

We realiseren ons dat PNR niet voor iedereen is. Wie zweert bij ongewijzigd beeld, de zogenaamde ‘director’s intent’, zal dit uiteraard niet één maar een paar bruggen te ver vinden. Anderzijds biedt PNR een manier om HDR-stijl beelden te bekijken met al je huidige content. Je kunt de sterkte instellen in drie standen, persoonlijk kozen we voor medium.

PNR doet het erg goed met heldere beelden. Maar met donker beeldmateriaal vonden we de resultaten wat minder. Daar krijgt het contrast vaak een iets te sterke boost en worden de heldere accenten of partijen iets te veel aangedikt waardoor het beeld wat te hard en soms te helder wordt. Je ziet wel iets meer zwartdetail. In onderstaande foto zie je goed resultaat op het hemd en het rooster links in beeld, maar het gezicht is veel te hard geworden en is ook licht van tint veranderd.

HDR

Philips zit in het HDR10+ kamp en dat betekent dat je vruchteloos naar Dolby Vision zal zoeken. Uiteraard zijn HDR10 en HLG ook ondersteund.

Het nieuwe OLED-paneel is een tikje helderder dan de voorgangers. In onze standaard test haalden we 705 nits, en op een 2% venster piekte de Philips naar 841 nits. Die helderheden kan hij beperkte tijd vasthouden (geschat rond de 30 seconden), waarna het scherm gradueel dimt over een zeer lange periode tot ongeveer 140 nits. Op een volledig wit veld haalden we een piek van 168 nits. Het kleurbereik haalt 97% DCI-P3, en 72% Rec.2020, nog steeds bij de beste prestaties van alle televisies, en ruim voldoende om een mooi en rijk HDR-beeld te tonen.  De HDR-prestaties van deze Philips zijn in lijn met wat we op andere OLED-tv’s zien.

Bij de kalibratie is de HDR Films beeldmode de beste keuze. HDR-Perfect staat standaard op minimum, en we raden ook aan om dat zo te laten. Zet je HDR Perfect af, dan respecteert de Philips de vereiste helderheidscurve tot ongeveer 250 nits. Tussen 250 en  4.000 nits zijn de beelden dan sterk te donker. Met HDR Perfect op minimum blijft de tv goed op de vereiste curve tot 350 nits, en rolt hij bovendien veel zachter af naar 4.000 nits. Daardoor blijven de heldere accenten helderder. IN medium worden de beelden in zijn totaliteit iets helderder (ongeveer 20%) en verlies je minimaal witdetail, in maximum stand zijn de beelden 25% te helder en verlies je alle witdetail boven 1000 nits.

Maximum kan dus een mogelijke keuze zijn bij veel omgevingslicht. Veel films worden ook op 1000 nits gemastered, dus verlies je weinig. Voor algemeen gebruik en het beste resultaat adviseren we om HDR perfect op Minimum te laten. Je kunt ook de auto stand van HDR Perfect gebruiken, de Philips maakt dan zelf de nodige berekening om een vorm van dynamische metadata te imiteren, zoals we dat al eerder bij LG zagen.

Reflecties en kijkhoeken

Oled levert een erg ruime kijkhoek, een voordeel dat in heel wat huiskamers een echte troef kan blijken. Het scherm gaat erg goed om met reflecties.

Gaming

In de film-mode meten we een lag van 56,0 ms, wat al vrij behoorlijk is, en voor een casual gamer nog perfect ok is. In de game-mode zakt de lag naar 38,8 ms wat een prima resultaat is. Het scherm is een degelijke keuze voor gamers.

Philips 55OLED803/12 – Audiokwaliteit

De nieuwe geluidsoplossing van de Philips 55OLED803 is een enorme verbetering tegenover de POS9002 (toegegeven, die had vrij zwakke prestaties). Naast de zichtbare veranderingen van de basmodule aan de achterzijde, zijn ook de midden en hoge tonen verbeterd door de toevoeging van een aparte tweeter. Het resultaat is erg goed en zorgt voor een bijzonder aangename en rijke klank, die voor een heel scala aan film en muziek uitstekend presteert. Probeer zeker de film en muziek geluidsmodes uit. Vooral de lekkere basweergave is een mooie troef al moet je het volume wel binnen de perken houden als je geen vervorming wenst. Maar zelf als we daar rekening mee houden speelt de Philips ruim luid genoeg. Het toestel ondersteunt ook Dolby Atmos, maar enkel van een externe bron, en als de drager Dolby Digital Plus is. Via streaming (Netflix bvb) zagen we geen Atmos soundtracks. Het resultaat is ook eerder beperkt, verwacht dus zeker geen sprankelende surround van een Atmo-track.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.

Philips 55OLED803/12 – Conclusie

OLED televisies zijn in steeds meer varianten beschikbaar. Met zijn prijs is dit nog steeds een premium toestel maar binnen het OLED segment is hij betaalbaar en biedt hij erg veel waarde voor zijn geld. Over de zwakke punten zijn we snel uitgepraat. De kleine staafremote vinden we erg onhandig, wat vooral jammer is omdat je op de andere remote geen microfoon vindt. Wanneer Google assistant beschikbaar komt, moet je die kleinere remote dus toch bij de hand houden. Ook onze steeds weerkerende opmerking over de ietwat zwakke Android chipset blijft, vooral gezien de prijs van het toestel.

Met zijn P5 chip haalt Philips prachtige beelden uit de 55OLED803. Vooral de toevoeging van Perfect Natural Reality, waarmee je al je bestaande content een werkelijk uitzonderlijk mooie HDR-tint geeft, is een uitstekende troef. Reken er prima bewegingsscherpte en alle voordelen van OLED bij, en je hebt verbluffende beeldkwaliteit. Philips heeft ook de klank flink verbeterd zodat je met deze televisie een fantastische allrounder in huis haalt.

Minpunten

 • Android chipset iets te zwak voor topmodel
 • Tweede, kleinere remote is onhandig

Pluspunten

 • P5 Beeldverwerking
 • Perfect Natural Reality
 • Kleurweergave
 • Contrast, zwartwaarde
 • Geluidskwaliteit & Ambilight
Homecinema Magazine
Beoordeling
9.510Eric Beeckmansproduct


€ 3.199,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 3.199,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 3.199,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl€ 1.999,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 1.999,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 1.999,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl


 • Delen:

Reacties

 1. Piet59
  06 augustus, 2018 om 17:31

  Mooie review. In de review zegt u dat de tv niet helemaal uit mag. U zegt daarbij het volgende :
  Hou er rekening mee dat OLED-panelen gevoelig kunnen zijn voor inbranden. Bij normaal gebruik zou dat volgens Philips geen probleem zijn. Schakel nooit de stroom volledig uit, maar laat de televisie in standby staan zodat hij achter de schermen het nodige werk kan doen om eventuele zichtbare effecten tegen te gaan.

  Mijn vraag is nu:hoe doet hij dat? Zichtbare effecten tegen gaan. Lost de tv inbrand problemen op?

 2. Arthur
  07 augustus, 2018 om 9:39

  Bij de 55pos9002 en 65oled873 geeft het ambilight een verschrikkelijke lichtbalk op het plafond. Is dat euvel opgelost?

 3. petro
  07 augustus, 2018 om 13:02

  mooi review ,van dat ambilight op het plafond die lichtbalk ook verschrikkelijk ,zou ook wel weten of dat iets aan gedaan is daarom had ik de 65 oled 873 terug gebracht ,verder een zeer goede tv..gr

  • Arthur
   08 augustus, 2018 om 10:07

   Balen hè, snap er niets van dat geen enkele review dit aangeeft. Als het bij de 803 nog steeds is stap ik na jaren van Philips af. Benieuwd naar de reactie van Eric.

   • petro
    29 augustus, 2018 om 20:35

    snap ook niet waarom ze dat gedaan hebben ,met dat ambilight,het was altijd zeer goed

  • T.
   10 augustus, 2018 om 10:43

   Ben hier inderdaad ook erg benieuwd naar. @Eric wat zijn je ervaringen hiermee…?

   • Eric Beeckmans
    10 augustus, 2018 om 10:51

    Er is nog steeds wat licht op het plafond zichtbaar. Maar…

    Mij stoort het absoluut niet, sterker nog, ik vind het een non-issue, maar dat hangt uiteraard af van je opstelling en persoonlijke voorkeur.
    Denk er aan dat je de helderheid van Ambilight kan regelen via de menu’s of je kunt het natuurlijk ook gewoon uitschakelen.

 4. Arthur
  11 augustus, 2018 om 7:57

  Eric, dank voor je reactie. Om het even scherp te stellen. De balk op het plafond is bij de 803 niet hetzelfde als de 9002 & 873?

 5. Lex
  11 augustus, 2018 om 10:49

  Vanaf wanneer is deze te koop?

  • petro
   29 augustus, 2018 om 18:34
 6. dinand
  22 augustus, 2018 om 11:18

  Goede revieuw, echter paar kleine vragen?
  Je schrijft dat er twee HDMI ingangen de complete 2.0 range en HDCP 2.2. doorgeven voor de HDR functies.
  Lees echter bij Toengel, https://toengel.net/philipsblog/ wel bekend mag ik aannemen, dat alle 4 HDMI ingangen hiervoor geschikt zijn. Misschien is het toestel nog bij jullie en kun je dit alnog even testen?
  Verder zou de tv een hogere piek waarde tot 1000 kunnen weergeven, denk zelf dat dit meer een media aandachts punt is, hoe is jullie ervaring, in jullie test komt hij vergelijkbaar uit de met 65OLED873? Of hoe zien jullie de meerwaarde?
  Betreffende de spreiding van het Ambilight bij mijn 873 vind ik het strooilich dat het plafond mee verlichting al niet meer storend.

  De HDR10+ update is denk ik nog niet uitgerold, maar ondersteunt (AMAZON) PRIME VIDEO inmiddels al wel HDR?

  Waar ik verder naar benieuwd ben of op de 803 eind van de maand als PRIME VIDEO gaat starten met de uitrol van de Dolby Atmos ondersteuning (Jack Ryan zal de primeur hebben de 29e augustus) dit ook op de TV beschikbaar komt?
  Er is wel een vorm van ARC-E beschikbaar op de 803 serie aldus de specs?

  • Eric Beeckmans
   23 augustus, 2018 om 14:23

   De specificaties (https://www.philips.be/c-p/65OLED803_12/oled-8-series-superslanke-4k-uhd-oled-android-tv-met-driezijdig-ambilight/specificaties) vermelden duidelijk:

   Video-ingangen op HDMI1/2 tot 4K UHD 3840 x 2160 bij 60Hz
   Video-ingangen op HDMI3/4 tot 4K UHD 3840 x 2160 bij 30Hz

   Dus enkel HDMI1-2 leveren de volle bandbreedte. Ze ondersteunen we alle vier HDCP2.2 maar het een en het ander hoeven niet samen te gaan.

   Ik ben er vrij zeker van dat geen enkele OLED-tv (ook deze niet) een piek van 1.000 nits kan halen, althans niet bij D65 witpunt. Als je koelere witpunten neemt, dan mogelijk wel, maar dat is voor een cinefiel uit den boze.

   De 803 levert met Perfect Natural Reality, en beter geluid, echt wel iets meer ten opzichte van vorige modellen. Over Atmos en E-arc, dat heb ik even bij Philips neergelegd.

   • Eric Beeckmans
    27 augustus, 2018 om 10:09

    Antwoord van Philips:
    * 803/903 ondersteunen Atmos
    * Geen ondersteuning voor E-ARC (ook niet gepland).

 7. Erwin
  26 augustus, 2018 om 19:16

  Dank voor deze uitgebreide review. Is het verschil qua beeldkwaliteit tussen de 803 tov van de POS9002 groot?

  • Eric Beeckmans
   27 augustus, 2018 om 10:12

   Dat hangt er van af hoeveel belang je aan Perfect Natural Reality hecht. Als je dat af laat staan, dan is het verschil eerder klein. Maar als je het activeert, kan het verschil best indrukwekkend zijn.
   Ik weet dat sommige mensen een absolute hekel hebben aan dit soort processing, dus dat moet je zelf beslissen.

 8. Steven
  28 augustus, 2018 om 23:50

  Vandaag de 55OLED803 bij de dealer gaan bekijken… Het lijkt me dat de ambilight niet zozeer omhoog schijnt als bij de 873. Als je over de TV gaat kijken moet je merkelijk verder gaan kijken om de leds te zien dan bij de 873.

  Wat ik ook vermeldenswaardig vind is dat deze TV beschikt over een Twin Tuner, dat is niet op alle (verkoop)sites duidelijk, staat nergens geen vermelding van deze specicatie.

  • petro
   29 augustus, 2018 om 18:48

   hallo,,heb je daar ook de 65oled803 gezien

  • dinand
   29 augustus, 2018 om 20:31

   @ Steven: de dubbele of wel twin tuner is een leuke geste, echter voor het opnemen van een tweede gecodeerde zender heeft dit volgens mijn geen meerwaarde, daar je dan voor de tweede zender naast de 1e (eventueel ook gecodeerde zender} een tweede CI+ benodigd bent) Nu blijft je beperkt tot slechts ongecodeerde zenders, voor gebruik van de dubbele tuner, hetgeen een aflopende zaak is.
   Er gaat steeds meer achter het codeer slot. Ik ben ook wel benieuwd naar de 65OLED803, daar deze wel de HDR10+ gaat krijgen, en dit voor de 2017 series waaronder mijn eigen 65OLED973 steeds twijfelachtiger wordt volgens sommige internet fora.

 9. petro
  29 augustus, 2018 om 18:43

  hallo Eric
  bedankt voor de goede reviews altijd
  maar heb toch nog een vraag over het ambilight is de licht balk boven anders bij de 803 dan bij de 873 ,of vindt je het niet anders
  het is altijd voor iedereen anders ,ik zelf vindt die balk niet erg mooi
  weet ook de keuze niet van Philips ,waarom dat nu is en eerst was het altijd tegen de muur gericht
  graag een reachtie

  • Arthur
   02 september, 2018 om 11:06

   Ik heb nog steeds exact dezelfde vraag. Sta inmiddels op het punt het te laten en de LG 65OLED7C te kopen en afscheid te nemen van philps.

   • Eddy Vos
    02 september, 2018 om 20:25

    Ik heb de nieuwe 803 OLED gezien en de scherpe balk op het plafond
    van de ambilight is niet meer aanwezig..Het verschil tussen de 9002 en de 803 was heel goed zichtbaar in de winkel .Ik heb daarom besloten om de 65oled803 te kopen welke over 2 weken geleverd wordt.

 10. petro
  06 september, 2018 om 20:10

  hallo eddy
  bedankt voor de info..dat geeft weer hoop dat de balk weg is,vondt dat maar niets

 11. dinand
  06 september, 2018 om 20:19

  @ Eddy, heb je misschien een 1e prijsindicatie? Mag ook per PM.
  Thanks

 12. Eddy
  06 september, 2018 om 21:10

  Er wordt 3199 gevraagd.maar ik kreeg bij platte tv een erg goede inruil voor mijn 10 jaar oude Philips .
  Bij platte tv is de tv te zien en daar is ook het effect van de ambilight goed waar te nemen.Ik zou zeggen neem contact op met platte tv en daar kunnen ze je meer zeggen over de prijs met een eventuele inruil.

 13. Twan
  13 september, 2018 om 11:46

  Beste Eric,

  Bedankt voor de heldere review van de Philips Oled803. In eerdere reviews van begin dit jaar wordt de 803 neergezet als de entry level Oled (onder de 873). Voor zover ik nu begrijp zijn er verschillen die in het voordeel van de 803 spreken (nieuwere P5 chip, 2018 panel, verbeterd geluid). Welke televisie is van deze sets de beste koop?

  De reden dat ik dit vraag is de volgende: Momenteel ben ik in het bezit van een Philips 65Oled873. Deze heeft echter last van wat uniformiteitsissues (gele waas aan de zijkanten van het beeld). Dit is de tweede set die ik heb, daar de eerste dit ook had en ik deze heb laten ruilen. Deze set heeft het ook, welliswaar in mindere mate.

  Bij de winkel (PlatteTV) heb ik mijn beklag gedaan, zij hebben dit ook geconstateerd en getest op alle 2017 OLED TV’s in de winkel (dus ook van alle andere merken) en constateerde dat dit bij alle sets een rol speelt. Zij hebben ook de 2018 LG getest (C8) waarbij het minder zichtbaar is.

  Op mijn verzoek hebben ze bij Philips gevraagd om de 873 (2017 panel) kosteloos te ruilen tegen een 803 (2018 panel). Philips gaat niet akkoord en stelt dat ik hem kan ruilen tegen een nieuwe 873. PlatteTV geeft aan dat ze het vervelend vinden en bieden mij een ruil naar de 803 aan tegen een bijbetaling van €150. Is dit wat jou betreft een goede deal of kan ik beter de 873 behouden?

  • Dinand
   13 september, 2018 om 23:14

   @ Twan, iik zou als je dit voor 150 € geregeld kunt krijgen zeker doen, als ik zo de verschillende reacties over de 803 hier en daar zie is het zeker de moeite waard. Met name de verbeterde P5 chip en de homogenere nieuwere OLED panel wat je zelf al aangeeft, en naar alle waarschijnlijkheid wel de HDR10+ ondersteuning, welke misschien op de 873 en 973 toch uitblijft?
   Mijn eigen 873 beeld is wel goed, geen kleurwaas aan de zijkanten waargenomen. Uit welke maand stamt je huidige panel?
   De mijne komt uit februari 2018 volgens de info op de achterzijde.

   Vraagje heb je toevallig een schotel ontvangst mogelijkheid? Ik ben benieuwd hiernaar want ik heb ook een Oled 873, en problemen met de weergave van 3 vrije DEMO UHD (SES UHD + ASTRA UHD op 23,5 Oost Canal Digital 693, 694 en SES UHD DEMO op 28,2 CD nr 697) zenders op deze 873. De ontvangstkwaliteit van de drie betreffende UHD zenders is 100 %, geluid komt ook storingsvrij binnen, maar de tv kan de beelden niet decoderen, blijft een (OLED) zwart beeld. (Dezelfde 3 zenders geven op de 65PUS7601 wel perfect beeld, via dezelfde schotel aansluiting)
   Kom er met Philips zelf niet uit, ook niet met hun eigen technische dienst!
   vandaar mijn vraag aan je. Of kan iemand anders dit eens testen die over een schotel beschikt?

   • Twan
    15 september, 2018 om 0:02

    @Dinand: Bedankt voor je reactie. Ik heb besloten de TV te ruilen, de 803 wordt woensdag geleverd. Voor diegene die nog geinteresseerd zijn in de ambilight balk op het plafond, dat kan ik dus woensdag melden.

    Mijn huidige TV komt uit maart 2018, deze heeft al aanzienlijk minder problemen dan mijn vorige 873. Eerlijk gezegd weet ik niet uit welke maand die kwam.

    Verder kan ik je met de problematiek omtrent sattelietsignaal niet helpen. Sterkte daarmee.

 14. Dennis
  14 september, 2018 om 19:55

  Na lang wachten en veel wikken en wegen, heb ik dit toestel met een fikse korting kunnen verkrijgen. ik twijfelde tussen dit toestel (ambilight/ beeld) de LG C8 (ontwerp beeld smartplatform) en de Panasonic oled (meest accurate beelden). Ik kom van de vt50 plasma en ik ben ZWAAR onder de indruk van de oled beeldkwaliteit!!! waanzinnig gewoon! qua beeld zal het in lijn zijn met de LG C8 en panasonic maar met Ambilight worden deze merken simpelweg weggeblazen want dat levert een spectaculaire schouwspel op als de kamer verduisterd is. mocht iemand anders wel twijfelen over deze Philips? niet doen. bovendien vind ik die kleine afstandbediening juist prettig werken. Deze ervaring wou ik even melden.

 15. Bart
  15 september, 2018 om 9:37

  Ik heb voor een mooi prijsje de 9002 gehaald bij de MM. Fantastisch beeld!
  Maar…. Dat ambilight!! Dat is gewoon een mega productiefout. Schandalig slecht dit en het irriteerd mij dan ook mateloos. Ik twijfel of ik hem terugbreng. Heb zo’n latje achterop geplakt en dat helpt wel maar er schijnt toch nog veel licht langsaf. Hoe kun je je hieraan in godsnaam niet irriteren?!
  Ik zou hem kunnen ruilen voor de 8000 serie led tv maar ben nu al gewend aan het oled beeld. Ik weet niet of dat een heel erg merkbare achteruitgang is. De oled 803 is me te duur en misschien heeft die wel hetzelfde probleem. In dit geval is mijn wens om een oled ambilight tv te hebben dus geen optie meer. Wel echt balen dit.
  Verder is het beeld echt geweldig. Hiervoor had ik de pus 7600 uhd led tv. De pos9002 is echt wel een vooruitgang qua beeld maar niet qua ambilight

 16. Dinand
  15 september, 2018 om 12:45

  @Twan, proficiat met je nieuwe geslaagde keuze, laat je in de loop van de week je bevindingen ten opzichte van de verbeteringen graag even weten. Mocht ik er met Philips niet uitkomen, verder werkt de TV perfect, ook geen problemen met de Ambilight licht verdeling naar boven, beland mijn huidige 873 bij Tweakers…

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.