Review: Philips 55OLED803/12 (OLED803-serie) Ultra HD OLED tv

06 augustus 2018 + 10 minuten 85 Reacties
Philips_55OLED803_lifestyle

Met de 55OLED803/12 wil Philips top beeldkwaliteit leveren voor een toegankelijke prijs. Voorzien van Ambilight, de nieuwste Philips P5 beeldprocessor, verbeterd geluid en Android TV is deze set de opvolger van de POS9002-reeks. Het model is verkrijgbaar in een 55 en 65 inch schermformaat.

Philips 55OLED803/12 – specificaties

  • Wat: Ultra HD oled-tv
  • Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
  • Aansluitingen: 4x HDMI (4xARC 2x HDCP2.2), 1x component video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 2x USB (1x 3.0), 1x hoofdtelefoon, 3x antenne, Bluetooth
  • Extra’s: HDR10, HDR10+, HLG, WiFi (802.11ac 2×2) ingebouwd, Android TV (7.0 Nougat), USB/DLNA-mediaspeler, Multiroom (Client/server), DVB-T2/C/S2, CI+-slot, P5 processor, driezijdige Ambilight
  • Afmetingen: 1.228 x 713 x 230 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 21,1 kg (incl. voet)
  • Verbruik: 144 / 0,3 watt (Energielabel B)
  • Adviesprijs: 2.199 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die Philips in 2018 op de markt bracht, vind je in de 2018 Philips  tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

Philips 55OLED803/12 – design

Het design van de 55OLED803 is bijna sober te noemen. Het enkele millimeter dunne OLED-paneel heeft dezelfde metalen rug en metalen randje dat we al bij heel wat andere modellen zagen. Het metaal heeft een licht rozige/champagne kleur. De elektronica en Ambilight leds zitten in een zwart plastiek behuizing aan de achterzijde die ongeveer de helft van het oppervlak afdekt.

Het toestel staat op twee erg kleine, maar erg stabiele voeten. Het zijn niet meer dan chroomkleurig afgewerkte staafjes, waarvan een met een discreet Philips logo.

Aan de achterzijde vind je een nieuwe basmodule. Die is groter en anders opgebouwd dan die van de POS9002, en maakt in plaats van een bassreflex systeem gebruik van twee passieve radiatoren die minder vervorming moeten veroorzaken.

Aansluitingen

Het toestel is uitgerust met vier HDMI-aansluitingen, allemaal klaar voor Ultra HD en HDR. Je gebruikt best HDMI 1 en 2 voor HDR-bronnen, aangezien die de volledige HDMI 2.0 bandbreedte leveren en dus de beste beeldkwaliteit garanderen voor je HDR-bronnen. Er zijn twee usb-aansluitingen voorzien, draadloos en bedraad netwerk, en Bluetooth die helaas enkel bruikbaar is voor draadloze keyboards (en de remote) maar niet voor audio. Er is wel een hoofdtelefoonuitgang.

Twee van de vier HDMI-aansluitingen, de USB-aansluitingen en de hoofdtelefoonuitgang staan opzij. Alle aansluitingen achteraan wijzen naar onder zodat wandmontage geen probleem is.

Philips 55OLED803/12 – gebruiksgemak

De 2018 Philips-modellen zijn uitgerust met Android TV, versie 7 (Nougat). Je kan nu ook met meerdere Google-accounts inloggen. Maar tijdens de installatie merken we een feature die kennelijk verdwenen is. Wanneer je een Google-account instelt moet je een gebruikersnaam en paswoord intypen. Op eerdere versies kon je eenvoudig via je smartphone vragen om je televisie te configureren. Dat blijkt nu niet meer mogelijk. Vermits je dit maar een keer doet is het geen groot nadeel, maar het is wel een stap achteruit.

Afstandsbediening

Philips levert twee afstandsbedieningen mee met 55OLED803. Die zijn identiek aan de versies die bij de 973 zaten. De klassieke remote met toetsenbord aan de achterzijde is iets breder dan we gewoon zijn, waardoor hij ook voelbaar groter is, en ligt iets minder goed in de hand. De toetsen hebben ook een vrij harde aanslag. Een iets zachtere aanslag zou het comfort verbeteren. Deze remote werkt uitsluitend met infrarood, ook voor het toetsenbord aan de achterzijde, dus goed richten blijft noodzakelijk. Door IR-zenders in de lange zijde te stoppen is het toetsenbord relatief makkelijk bruikbaar, maar het blijft minder handig dan Bluetooth.

De tweede remote is dezelfde als werd geleverd bij de OLED973. Een kleine smalle staaf, die ook met IR werkt maar als belangrijkste functie een ingebouwde microfoon heeft (die via Bluetooth werkt). Momenteel kan je eenvoudige zoekopdrachten inspreken, maar in de loop van dit jaar komt de Google Assistant (in eerste instantie met ondersteuning voor Engels, Duits, Frans en Italiaans, maar later dit jaar ook in het Nederlands) naar Android TV, en dan zullen er meer mogelijkheden komen voor de microfoon. Zo kan je rechtstreeks zoeken in andere toepassingen, en bijvoorbeeld je Hue lampen aansturen via stemcommando’s.

We blijven wel erg sceptisch over deze remote. De enige toetsen zijn volume +/-, Home, Back, een aanraakgevoelig deel dat als d-pad functioneert (het zilveren stuk boven de Back-toets), de microfoon toets, en een aan/uit toets. Lang drukken op de Home toets brengt je naar het tv-menu, en lang drukken op de OK-toets (de touchpad) brengt een opties menu op. Toch vereisen veel acties intensief gebruik van de d-pad. En dat allemaal met een aanraakgevoelige toets die regelmatig dienst weigert, en waar je soms per ongeluk een klik in plaats van een veeg-actie doet, waardoor je een ongewenste actie selecteert. We zijn nooit fan geweest van dit soort touchpads net omdat ze op een remote zelden echt betrouwbaar werken. Deze is helaas geen uitzondering. Kortom, laat de klassieke remote zeker ook op tafel liggen.

Een alternatief is de Philips TV remote app voor je smartphone. Die geeft je toegang tot bijna alle tv-functies, je start er apps rechtstreeks mee op en hij beschikt over een microfoon functie en toetsenbord.

Philips 55OLED803/12 – features

Smart tv-platform

Ook deze televisie neemt plaats in de lange rij toestellen uitgerust met de Mediatek MT5891. De quad-core ARM Cortex-A53 beschikt over 2GB RAM, een Mali-T860 GPU en 16GB interne opslag. Het is de standaard chipset voor Android televisies. Ze volstaat voor een vrij vlotte ervaring, maar de televisie blijft uitzonderlijk wel eens haperen, en dat zagen we uiteraard liever niet.

Via Amazon en YouTube kan je nog steeds geen HDR-video tonen, daarvoor blijft het wachten op een software update. Bij Netflix konden we wel HDR-content bekijken.

Smart functies

De interface van Android TV (Nougat) is nog steeds onveranderd. Het Home scherm neemt heel het scherm over, al zie je op de achtergrond wel waar je naar keek. Aanbevelingen staan prominent bovenaan, en daaronder verschillende rijen met apps en tv-functies. Onderaan een rij met instellingen.

De Android Home toets staat rechts onder de D-pad. Philips gebruikt ook nog steeds een alternatief menu dat je activeert met de toets boven de d-pad. Dat is de snelste weg om een andere ingang te kiezen, de mediaspeler te starten, of andere functies voor live-tv zoals de zendergids, of opnames te bekijken.

De 55OLED803 is uitgerust met een enkele tuner en CI+-slot. Opnemen kan naar een USB harde schijf, maar opnemen en tegelijk een andere zender bekijken is onmogelijk.

De mediaspeler is bijzonder volledig en speelde al onze videotestbestanden, inclusief HDR-video. De muziekspeler laat het enkel afweten met ALAC, Apple’s lossless formaat. Alle andere populaire formaten, inclusief tags worden correct afgespeeld.

Ambilight

Geen Philips tv is volledig zonder Ambilight, zo ook de 55OLED803. De driezijdige versie schijnt kleuren op de wand achter de televisie die overeenkomen met het beeld op het scherm. Zo lijkt het beeld nog groter. Hou er wel rekening mee dat je dus wat vrije ruimte moet laten rond het scherm om er maximaal van te genieten. Philips biedt verschillende modes, van zeer energetisch (game) tot eerder rustig (relaxed). Om je dansfeestjes wat pit te geven kan Ambilight ook audio volgen in plaats van video, of je kunt hem instellen als lounge-licht. Koppelen met je Hue-lampen hoort ook tot de mogelijkheden.

Philips 55OLED803/12 – Beeldkwaliteit

De OLED803 reeks gebruikt het 2018 LG OLED-paneel. Laat je niet afleiden door het lagere modelnummer (vs de eerder op de markt gekomen 973 en 873). De 803 is wel degelijk het nieuwste model.

Hou er rekening mee dat OLED-panelen gevoelig kunnen zijn voor inbranden. Bij normaal gebruik zou dat volgens Philips geen probleem zijn. Schakel nooit de stroom volledig uit, maar laat de televisie in standby staan zodat hij achter de schermen het nodige werk kan doen om eventuele zichtbare effecten tegen te gaan.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

Beeld Beeld Geavanceerd Beeld Geavanceerd
Beeldmodus: Films

Kleur: 50
Contrast: 30-70
Scherpte: 1-2*
Helderheid: 50

Computer: Uit
Kleur/Kleurverbetering: Uit
Kleur/Kleurengamma: Normaal
Kleur/Kleurtemperatuur: Warm
Contrast/Constrastmodus: Geoptimaliseerd voor beelden
Contrast/Perfect Natural Reality: Uit/Minimum*
Contrast: HDR Perfect: Uit-Medium*
Contrast: Dynamisch Contrast: Uit
Contrast/Videocontrast: 100
Contrast/lichtsensor: Uit
Contrast/Gamma: 0 – 2
Scherpte/Ultra Resolution: Uit/Aan*
Scherp Beeld/Ruisreductie: Minimum
Scherp Beeld /MPEG Artefactreductie: Minimum
Motion/ Motionstijl: Films/Standaard

Uitleg belangrijkste instellingen;

  • De Films instelling levert de beste start. De ISF-presets zijn een alternatief voor wie dag en nacht-versies wenst.
  • Contrast is de instelling die de intensiteit van de OLED lichtbron bestuurt. Standaard op 70 levert dat erg helder beeld, dus activeer dan eventueel de lichtsensor. Kijk je steevast bij licht verduistering mag je ze gerust naar 30 laten zakken.
  • Wil je het effect van Ultra Resolution zien, dan moet je scherpte minstens op 1 zetten, maar 2 vonden we ook nog erg goed.
  • HDR Perfect Natural Reality: geeft een zeer goed HDR-effect. We lieten het veelal geactiveerd in de minimum stand, maar experimenteer met wat je zelf prefereert.
  • HDR Perfect: Dit beïnvloedt de tone-mapping van HDR-beelden. Op Maximum krijgt het beeld iets meer impact, maar is er risico dat je wat highlights weg clipt. (alles boven 1000 nits) Persoonlijke smaak mag je hier leiden, maar laat minstens Minimum geactiveerd.
  • Ultra Resolution: geeft een lichte boost aan detail zonder valse contouren. Activeer het gerust, maar vergeet niet scherpte minimaal op 1 te zetten. Activeer in dit geval ook ruisreductie.
  • Ruis Reductie en MPEG artefactreductie activeer je best als je start van een slechte bron (oude dvd’s of lage kwaliteit YouTube). We lieten het op minimum staan om een zachter beeld te bekomen.
  • Motionstijl: Uit voor puristen, maar de ‘films’-stand blijft geadviseerd voor extra detail, en het wegwerken van judder. Vanaf ‘standaard’ zie je ook vloeiende pan-beelden.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

Deze versie van de Philips P5 beeldprocessor is voorzien van nieuwe functionaliteit, dus hij verschilt wel degelijk licht van vorige versies, maar de goede prestaties zijn gebleven. Zo zien we nog steeds uitstekende deinterlacing en detectie van film- en videoframerates, waardoor gekartelde lijnen of moiré-effect een zeldzaam verschijnsel is.

Willekeurige ruis wordt uitstekend verborgen. De blokvorming die je ziet in sterk gecomprimeerde video’s kan de P5 ook verwijderen, al is hij op dat vlak niet perfect. We laten de twee types ruisonderdrukking in de Minimum stand staan, vooral omdat dat noodzakelijk is als je ook wat extra scherpte in je beeld wenst. Zonder ruisonderdrukking zal de televisie immers ook alle ruis als detail accentueren en dat resulteert natuurlijk in erg lelijk beeld. Wie de extra scherpte en detail wilt, zet daarvoor scherpte op 1 of 2 en activeert Ultra Resolution voor wat extra detail.

OLED-tv’s scoren uitstekend bij bewegingsscherpte, maar laten nog steeds dat laatste beetje detail liggen dat de beste lcd’s wel kunnen tonen. Laat daarom minstens ‘Helder’ geactiveerd als Motionstijl, en voor filmweergave kies je ‘Films’ om judder te vermijden. Het motion compensation algoritme van Philips is uitstekend, dus raden we zelfs aan om motionstijl op ‘Standaard’ te zetten. De ‘Vloeiend’ instelling creëert net iets te veel zichtbare artefacten.

De Philips 55OLED803 heeft een goede kalibratie in de Films preset. De grijsschaal is mooi neutraal, en levert een correcte kleurtemperatuur. Er is heel wat zwartdetail zichtbaar. De gammawaarde is wat te laag, waardoor middentonen iets te helder zijn. Kijk je bij veel licht is dat geen probleem, maar voor een iets betere algemene prestatie zet je de gamma-waarde best op ‘+1’. Kijk je overwegend in een licht verduisterde ruimte (ideaal voor die echte filmervaring), zet de gamma-waarde in het menu dan op ‘+2’ of zelfs ‘+3’. De kleurweergave is prima met uitstekende huidstinten.

Perfect Natural Reality

Maar wat is er nieuw? Philips heeft het vroegere ‘HDR upscaling’ vervangen door ‘Perfect Natural Reality’ en dat is meer dan een naamsverandering. Het nieuwe algoritme geeft SDR content een HDR-uitzicht, en het doet dat op spectaculaire wijze. Vooral bij witdetail zijn de resultaten indrukwekkend. Zelfs op beelden waarop het witdetail nauwelijks te zien is kan de P5 dat perfect zichtbaar maken. Beelden krijgen ook meer contrast, met hier daar een echt sprankelend lichtaccent. Foto’s illustreren de resultaten best. Hou er wel rekening mee dat foto’s nooit perfect het beeld weergeven, maar omdat we twee identieke toestellen naast elkaar konden fotograferen waarvan een met Perfect Natural Reality geactiveerd tonen de beelden wel goed wat mogelijk is. Het toestel met PNR staat telkens rechts in beeld.

Een voorbeeld van verbeterd witdetail.

PNR slaagt er ook in om typische HDR-voordelen te tonen. In dit beeld zie je duidelijk wat er zich buiten het raam bevindt.

Door het contrast te verbeteren krijg je meer detail in het haar, en hardere schaduwweergave, dat is iets consistenter met wat je op een zonnige dag ziet.

PNR geeft wolken een knappe boost en verbetert het contrast en lichtaccenten (zichtbaar vooraan op de jetski)

We realiseren ons dat PNR niet voor iedereen is. Wie zweert bij ongewijzigd beeld, de zogenaamde ‘director’s intent’, zal dit uiteraard niet één maar een paar bruggen te ver vinden. Anderzijds biedt PNR een manier om HDR-stijl beelden te bekijken met al je huidige content. Je kunt de sterkte instellen in drie standen, persoonlijk kozen we voor medium.

PNR doet het erg goed met heldere beelden. Maar met donker beeldmateriaal vonden we de resultaten wat minder. Daar krijgt het contrast vaak een iets te sterke boost en worden de heldere accenten of partijen iets te veel aangedikt waardoor het beeld wat te hard en soms te helder wordt. Je ziet wel iets meer zwartdetail. In onderstaande foto zie je goed resultaat op het hemd en het rooster links in beeld, maar het gezicht is veel te hard geworden en is ook licht van tint veranderd.

HDR

Philips zit in het HDR10+ kamp en dat betekent dat je vruchteloos naar Dolby Vision zal zoeken. Uiteraard zijn HDR10 en HLG ook ondersteund.

Het nieuwe OLED-paneel is een tikje helderder dan de voorgangers. In onze standaard test haalden we 705 nits, en op een 2% venster piekte de Philips naar 841 nits. Die helderheden kan hij beperkte tijd vasthouden (geschat rond de 30 seconden), waarna het scherm gradueel dimt over een zeer lange periode tot ongeveer 140 nits. Op een volledig wit veld haalden we een piek van 168 nits. Het kleurbereik haalt 97% DCI-P3, en 72% Rec.2020, nog steeds bij de beste prestaties van alle televisies, en ruim voldoende om een mooi en rijk HDR-beeld te tonen.  De HDR-prestaties van deze Philips zijn in lijn met wat we op andere OLED-tv’s zien.

Bij de kalibratie is de HDR Films beeldmode de beste keuze. HDR-Perfect staat standaard op minimum, en we raden ook aan om dat zo te laten. Zet je HDR Perfect af, dan respecteert de Philips de vereiste helderheidscurve tot ongeveer 250 nits. Tussen 250 en  4.000 nits zijn de beelden dan sterk te donker. Met HDR Perfect op minimum blijft de tv goed op de vereiste curve tot 350 nits, en rolt hij bovendien veel zachter af naar 4.000 nits. Daardoor blijven de heldere accenten helderder. IN medium worden de beelden in zijn totaliteit iets helderder (ongeveer 20%) en verlies je minimaal witdetail, in maximum stand zijn de beelden 25% te helder en verlies je alle witdetail boven 1000 nits.

Maximum kan dus een mogelijke keuze zijn bij veel omgevingslicht. Veel films worden ook op 1000 nits gemastered, dus verlies je weinig. Voor algemeen gebruik en het beste resultaat adviseren we om HDR perfect op Minimum te laten. Je kunt ook de auto stand van HDR Perfect gebruiken, de Philips maakt dan zelf de nodige berekening om een vorm van dynamische metadata te imiteren, zoals we dat al eerder bij LG zagen.

Reflecties en kijkhoeken

Oled levert een erg ruime kijkhoek, een voordeel dat in heel wat huiskamers een echte troef kan blijken. Het scherm gaat erg goed om met reflecties.

Gaming

In de film-mode meten we een lag van 56,0 ms, wat al vrij behoorlijk is, en voor een casual gamer nog perfect ok is. In de game-mode zakt de lag naar 38,8 ms wat een prima resultaat is. Het scherm is een degelijke keuze voor gamers.

Philips 55OLED803/12 – Audiokwaliteit

De nieuwe geluidsoplossing van de Philips 55OLED803 is een enorme verbetering tegenover de POS9002 (toegegeven, die had vrij zwakke prestaties). Naast de zichtbare veranderingen van de basmodule aan de achterzijde, zijn ook de midden en hoge tonen verbeterd door de toevoeging van een aparte tweeter. Het resultaat is erg goed en zorgt voor een bijzonder aangename en rijke klank, die voor een heel scala aan film en muziek uitstekend presteert. Probeer zeker de film en muziek geluidsmodes uit. Vooral de lekkere basweergave is een mooie troef al moet je het volume wel binnen de perken houden als je geen vervorming wenst. Maar zelf als we daar rekening mee houden speelt de Philips ruim luid genoeg. Het toestel ondersteunt ook Dolby Atmos, maar enkel van een externe bron, en als de drager Dolby Digital Plus is. Via streaming (Netflix bvb) zagen we geen Atmos soundtracks. Het resultaat is ook eerder beperkt, verwacht dus zeker geen sprankelende surround van een Atmo-track.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.

Philips 55OLED803/12 – Conclusie

OLED televisies zijn in steeds meer varianten beschikbaar. Met zijn prijs is dit nog steeds een premium toestel maar binnen het OLED segment is hij betaalbaar en biedt hij erg veel waarde voor zijn geld. Over de zwakke punten zijn we snel uitgepraat. De kleine staafremote vinden we erg onhandig, wat vooral jammer is omdat je op de andere remote geen microfoon vindt. Wanneer Google assistant beschikbaar komt, moet je die kleinere remote dus toch bij de hand houden. Ook onze steeds weerkerende opmerking over de ietwat zwakke Android chipset blijft, vooral gezien de prijs van het toestel.

Met zijn P5 chip haalt Philips prachtige beelden uit de 55OLED803. Vooral de toevoeging van Perfect Natural Reality, waarmee je al je bestaande content een werkelijk uitzonderlijk mooie HDR-tint geeft, is een uitstekende troef. Reken er prima bewegingsscherpte en alle voordelen van OLED bij, en je hebt verbluffende beeldkwaliteit. Philips heeft ook de klank flink verbeterd zodat je met deze televisie een fantastische allrounder in huis haalt.

9.5

Beoordeling

Pluspunten
  • P5 Beeldverwerking
  • Perfect Natural Reality
  • Kleurweergave
  • Contrast, zwartwaarde
  • Geluidskwaliteit & Ambilight

Minpunten
  • Android chipset iets te zwak voor topmodel

  • Tweede, kleinere remote is onhandig

Dit artikel is beschikbaar op de website van onze channelpartner www.PlatteTV.nl. Bij PlatteTV weten ze alles over home cinema producten en de nieuwste ontwikkelingen hierin. Elke dag installeren hun eigen monteurs TV schermen van elk type en formaat. Hun specialisten geven je graag deskundig advies om de beste oplossing te vinden voor jouw wensen. Je kunt zelfs je oude televisie inruilen voor inruilkorting.

Reacties (85)