Review: Panasonic TX-55FZ950 (FZ950-serie) oled tv

22 augustus 2018 + 10 minuten 0 Reacties
Panasonic-TX-55FZ950-Lifestyle

In deze review bekijken we de Panasonic TX-55FZ950 (FZ950-serie) oled tv, voorzien van HDR, 4K Ultra HD en een Technics soundbar.

Het nieuwe OLED topmodel van Panasonic moet net als zijn voorganger een waardige studiomonitor zijn. Dat betekent dat je top beeldkwaliteit mag verwachten, en dankzij de Technics soundbar staat er ook indrukwekkende audio op het programma. In deze review bekijken we de 55 inch TX-55FZ950. Wie een maatje groter wenst, kan een 65 inch versie krijgen.

Let op; deze review is van het Belgische model. In Nederland heet dit model de TX-55FZW954.

Panasonic TX-55FZ950 – specificaties

  • Wat: Ultra HD oled-tv
  • Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
  • Aansluitingen: 4x HDMI (1xARC 4x v2.0a), 1x component/composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 3x USB (1x 3.0), 1x hoofdtelefoon, 3x antenne, Bluetooth
  • Extra’s: HDR10+, HDR10, HLG, WiFi (802.11ac) ingebouwd, My Home Screen 3.0, USB/DLNA-mediaspeler, In House streaming, dubbele DVB-T2/C/S2, dubbel CI+-slot, stemcontrole, HCX processor, Technics soundbar
  • Afmetingen: 1.228 x 785 x 330 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 29,0 kg (incl. voet)
  • Verbruik: 119 / 0,5 watt (Energielabel B)
  • Adviesprijs: 2.999 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die Panasonic in 2018 op de Belgische markt bracht, vind je in de 2018 Panasonic tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

Panasonic TX-55FZ950 – design

Deze Panasonic FZ950-serie combineert de ondertussen traditionele uitvoering van een OLED-scherm met een duidelijk zichtbaar gemaakte soundbar. Het superslanke OLED-scherm zelf heeft geen kader, maar laat een zwarte rand van een kleine centimeter rond het beeld. De metalen rug en metalen rand rond de zijkant van het scherm gaan naadloos in elkaar over.

Zwart is de hoofdkleur van de uitvoering, zowel voor de rug als de behuizing van de elektronica en aansluitingen die de onderste helft van het scherm in beslag neemt. Die behuizing kreeg ook een lichte textuur mee, die wat doet denken aan die van een cameragrip.

De Technics soundbar maakt integraal deel uit van het ontwerp, je kunt er immers niet naast kijken. Het ‘blade’ ontwerp ontwerp van vorig jaar werd lichtjes bijgestuurd, maar blijft verder grotendeels identiek. Houd er rekening mee dat de hele televisie flink wat weegt. Je kunt de opstelling ook aanpassen voor wandmontage, alle nodige onderdelen voor die conversie zitten in de doos, je moet enkel nog de wandbeugel voorzien.

Aansluitingen

De aansluitingen zitten links achteraan het toestel. Aan de zijkant vinden we tweemaal HDMI, eenmaal USB, een SD-kaart-lezer, de drie antenne-aansluitingen, de hoofdtelefoonjack, en de netwerkaansluiting. Achteraan vinden we nog twee maal HDMI, twee maal USB, de optisch digitale uitgang, en de component/composiet video-ingang.

Alle aansluitingen achteraan staan naar de wand gericht, wat wat extra aandacht zal vereisen bij wandmontage. Er is Bluetooth voor toetsenbord/muis en voor draadloze hoofdtelefoon. Gebruik voor je Ultra HD HDR bronnen best HDMI 1-2, enkel die leveren de vereiste volledige bandbreedte voor de beste kwaliteit. Een afneembaar paneel verbergt alle aansluitingen en er is kabelbeheer voorzien om de kabels netjes langs de achterzijde van de voet weg te leiden.

Panasonic TX-55FZ950 – gebruiksgemak

De tv installeren is een kwestie van enkele minuten. Taal en land kiezen, een netwerkverbinding leveren, de zenders intunen en klaar.

Afstandsbediening

De FZ950-serie wordt geleverd met twee remotes. De eerste is de premium versie van de klassieke Panasonic afstandsbediening. Ze is helemaal uitgevoerd in licht metaal, ook de toetsen. Die hebben een erg laag profiel, maar laten zich gemakkelijk indrukken.

De layout is lichtjes anders dan die op de FX780-serie maar ze bevat wel dezelfde toetsen. Deze remote is gemakkelijk in gebruik, en komt met gedeeltelijk verlichtte toetsen, erg handig als je in het donker kijkt. De afspeeltoetsen onderaan, de Netflix toets en de kleurtoetsen bovenaan zijn helaas niet verlicht.

De tweede remote is een touchpad remote. We vinden een touchpad echter geen handige manier om een televisie te bedienen, vanwege de onbetrouwbaarheid van de detectie van je veegbewegingen. Panasonic heeft dat opgevangen door onder de touchpad een gewone d-pad te voorzien voor de pijltjestoetsen. Deze remote beschikt over een ingebouwde microfoon voor stemcommando’s. De kleine remote is aantrekkelijk, maar we blijven het gedoe met de touchpad maar niks vinden, ondanks de toevoeging van de d-pad.

Panasonic TX-55FZ950 – features

Smart tv-platform

My Home Screen 3 bevat op het eerste zicht enkel wat kleine wijzigingen, maar die zijn wel prima gekozen. Een ding is alvast gebleven; het hele systeem, zowel wanneer je instelling wenst te wijzigen of een app wilt opstarten, is nog steeds snel en responsief. Het Panasonic menu met instellingen verschijnt links op het scherm. Omdat het zo veel mogelijkheden bevat zou een betere onderverdeling heel wat handiger zijn. Tenzij je een doorgewinterde tv-hobbyist bent, zijn de menu’s nogal intimiderend.

Smart functies

In de vorige versie nam het Home scherm het volledige beeld over. De drie gekleurde cirkels voor live tv, apps en apparaten zijn gebleven, maar verschijnen nu onderaan het beeld. Dat is meer in lijn met wat Samsung en LG doen, en geeft een modernere, minder opdringerige indruk. Je kunt gewoon verder kijken terwijl je in de balk onderaan dingen doet.

De mogelijkheid om aparte zenders, ingangen, of apps vast te ‘pinnen’ aan de startbalk is gebleven. Uiteraard is de plaats beperkt er passen slechts 7 iconen op het scherm, daarna moet je scrollen.

Erg handig is dat je op de plaats van de startbalk nu ook een zoekfunctie, live tv-zenderlijst, YouTube en tv-opnames kan tonen. In de instellingen voor het Home Screen kan je bepalen welke balk verschijnt als je op ‘Home’ klikt, de volgorde aanpassen en je kunt ongewenste balken uit de lijst halen.

Panasonic biedt een volledige set tuners (DVB-T2/C/S2) en dankzij de twin tuner én dubbele CI+-slot kan je met behulp van een USB harde schijf een programma opnemen en tegelijk een andere bekijken. Dat maakt een goed alternatief voor wie zonder settopbox voor digitale televisie wil werken. Dankzij ‘In House TV streaming’ kan je de tv-zenders ook op een andere tv-toestel in huis bekijken, of in de Panasonic TV Remote 2-app.

De ingebouwde mediaspeler is erg goed, maar net niet perfect. Hij weigerde enkele van onze Ultra HD videobestanden en hij speelt geen DTS-soundtracks af. Ook ondertitels (srt en sub formaat) zijn geen probleem. De audiospeler is erg universeel en speelt zelfs FLAC en ALAC, maar leest enkel tag-informatie uit mp3-bestanden.

Panasonic TX-55FZ950 – Beeldkwaliteit

Net zoals vorig jaar kleeft Panasonic de term ‘Master HDR OLED’ op dit scherm. Tuning door Hollywood beeldspecialisten, en precieze kleurbehandeling moeten het OLED-paneel voorsprong geven op de concurrenten. De panelen zijn in elk geval van 2018 zoals duidelijk herkenbaar op de macrofoto van de pixels.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

De beste keuze start vanuit de Bioscoop Pro-mode.

Beeld Beeld Geavanceerde Instellingen
Beeldmodus: THX Cinema

Verlichtingssterkte: 30-60*
Kontrast: 90
Helderheid: 0 (tot +2)
Kleur: 50
Tint: 0
Scherpte: 30
Warmte Kleur: Warm2
Levendige Kleuren: Uit
Kleur remasteren: Uit

Omgevings Sensor: Uit (Aan)*
Ruis Reductie: Uit*
MPEG remasteren: Uit*
Resolutie Remasteren: Auto
Dynamisch Bereik remasteren: Uit
Intelligent Frame Creation: *
Optie / Zwart kader invoegen: Uit *
Contrastregeling: Uit
Gamma: 2,4

Uitleg belangrijkste instellingen;

  • De THX-Cinema en THX-Bright room zijn de keuze bij uitstek voor wie absoluut geen beeldverbetering wenst.
  • De Professioneel 1 is quasi identiek aan de THX Cinema preset. Het gebruikt een gamma waarde van 2,2 voor een goed compromis tussen kijken bij verduistering en wat omgevingslicht.
  • Met de verlichtingssterkte op 30 moet je best wat verduisteren, kies 60 voor een betere ervaring bij omgevingslicht. Of activeer de lichtsensor en zet dan de verlichtingssterkte op 70.
  • Ruis Reductie en MPEG remasteren activeer je best als je start van een slechte bron (oude dvd’s of lage kwaliteit YouTube).
  • Intelligent Frame Creation: Uit voor puristen, maar de Midden stand gaf heel wat extra detail, en vloeiende beelden zonder overduidelijke artefacten. We raden toch aan om zeker de minimum stand geactiveerd te laten.
  • Heb je een hekel aan motion interpolation, maar wil je iets meer bewegingsdetail, activeer dan optie/zwart kader invoegen. Het beeld heeft dan wel een lichte flikker.
  • Zoek in Beeld, Beeldinstellingen, 16:9 beeldscan en zet dit ‘uit’. Daarmee vermijd je dat het toestel toch een deel van de beeldrand verbergt.
  • Voor een iets meer bewerkt beeld, maar nog steeds erg natuurgetrouw, selecteer je de Cinema instelling. Zet wel ‘Warmte Kleur’ op Warm2, en hou rekening met bovenstaande aanbevelingen.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

De HCX beeldprocessor van Panasonic levert puike prestaties, met dezelfde sterke punten (en minder sterke punten) als vorig jaar. Deinterlacing en detectie van video- en filmframerates gebeurt snel en correct voor de belangrijkste mogelijkheden. Gekartelde randen of moiré-effecten zijn dan ook zeldzaam. De ruisonderdrukking werkt prima voor willekeurige ruis, maar compressieruis (zichtbaar als blokvorming) werkt hij minder volledig weg, zeker in lagere resoluties. Upscaling is uitstekend, al is het effect van de ‘resolutie remasteren’ instelling bijzonder subtiel, ja zelfs bijna onzichtbaar, zelfs in de hoogste stand.

Het OLED-scherm levert een uitstekende bewegingsscherpte, tenminste als Intelligent Frame Creation minstens op minimum zet. Heb je een hekel aan motion interpolation, activeer dan optie ‘zwart kader invoegen’. Dit activeert een Black Frame Insertion techniek die iets meer bewegingsscherpte levert, maar het beeld vertoont dan wat lichte flikkering. Het effect is minder uitgesproken dan bij andere modellen, dus het is een optie. Intelligent Frame Creation op maximum creëerde een kleine hoeveelheid beeldartefacten, dus kozen we voor de middelste stand. Zo hou je ook vloeiende beelden in snelle camerabewegingen.

Het Master HDR OLED scherm levert absoluut uitmuntende kleurweergave. Panasonic’s claim dat de televisie als studio-monitor gebruikt kan worden verbaast ons niet. De gemiddelde kleurfout ligt op 0,51 een uitzonderlijk laag cijfer. Huidskleuren en de kleurchecker laten dezelfde resultaten zien, een perfecte weergave. De THX Cinema preset is de keuze voor de perfectionist, met een gamma van 2,4 mikt ze vooral op kijken bij verduistering. Wie een compromis zoekt, activeert Professioneel 1 die gebruikt een gamma van 2,2 en is iets lichter, wat beter is bij wat omgevingslicht.

De grijsschaal is perfect neutraal en levert de juiste kleurtemperatuur. We merken wel dat het scherm wat zwartdetail wegdrukt. Dat was ook vorig jaar zo, en Panasonic blijft er kennelijk voor kiezen om de donkerste details wat weg te drukken. Je kunt de Helderheid optrekken naar 1 of 2 om dat op te lossen. Panasonic heeft in de kalibratie-opties nu ook extra stappen voorzien voor de donkerste tinten, zodat je het schaduwdetail beter kunt kalibreren.

De FZ950-serie kan ook automatisch gekalibreerd worden met behulp van Portrait Displays Calman.

HDR

De Panasonic TX-55FZ950 ondersteunt HDR10 en HLG. Voor dynamische metadata zit Panasonic in het HDR10+ kamp, dus Dolby Vision wordt niet ondersteund. Met de toenemende hoeveelheid media die beschikbaar is in Dolby Vision wordt het duidelijk een hele inhaalrace voor HDR10+.

De piekluminantie van het scherm klokt af op een mooie 785 nits in een 10% venster, wat de Panasonic voldoende lang vasthoudt, om vervolgens af te dalen over geruime tijd naar 100 nits. Op een volledig wit scherm haalt hij een uitstekende 182 nits, en kan hij zelfs 171 nits heel lang vast houden. Die cijfers liggen netjes in lijn met de andere fabrikanten, tenzij dan het volledig wit scherm waar de Panasonic lichtjes beter scoort.

De tonemapping is uitstekend, ook hier van referentieniveau. De helderheidscurve volgt netjes het gewenste verloop tot ongeveer 230 nits waarna de tonemapping de helderheid zeer geleidelijk afrolt om tegen 75% (nominaal 1000 nits) zijn maximum te bereiken. Het scherm houdt ook netjes rekening met de HDR metadata zodat je nooit witdetail verliest.

De kleurweergave is net als in SDR fantastisch, en mag als referentieniveau beschouwd worden. De THX Cinema preset levert echte studiobeelden.

Reflecties en kijkhoeken

De kijkhoek is uitstekend, met dank aan het oled-scherm, en ook reflecties worden goed onder controle gehouden.

Gaming

In de gewone beeldmodes (dynamic, standaard, natuurlijk, film) meten we een lag van 108 ms, wat te veel is voor degelijke gaming. In de game-mode zakt de lag naar 21,8 ms wat een uitstekend resultaat is.

Panasonic TX-55FZ950 – Audiokwaliteit

Mooi geluid is een belangrijke factor in je filmbeleving, en de Technics soundbar op de TX-55FZ950 stelt niet teleur. De klank is bijzonder rijk, met een flinke basweergave en glasheldere hoge tonen. Dialogen zijn moeiteloos te verstaan. En ook voor muziek is de soundbar uitstekend geschikt, ongeacht of je vocaal werk, heavy metal, klassiek of hiphop beluistert. De muziekpreset en de standaard preset leken ons het beste, afhankelijk van je voorkeur, of je kunt ook zelf uitgebreid sleutelen aan het klankprofiel. Kortom, een goede televisie hoeft niet verstoken te blijven van fantastische klank, en dat bewijst deze Panasonic maar al te graag.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.

Panasonic TX-55FZ950 – Conclusie

De TX-55FZ950 oled tv is een prachtig topmodel, dat de belangrijkste minpunten van het model van vorig jaar wegwerkt. De helderheid is alweer wat verbeterd, en er zijn geen echte uniformiteitsproblemen meer. Het toestel verbergt enkel wat zwartdetail, iets wat je gemakkelijk kunt corrigeren. Helaas ondersteunt het geen Dolby Vision, dat zou de kers op de taart zijn. De prijs is, zoals het topmodel betaamt, niet min.

Wie fantastische beeldkwaliteit zoekt, houdt deze Panasonic scherp in de gaten. De kleurweergave is van studio-referentie niveau en gecombineerd met het intense OLED-contrast en de verbeterde helderheid zijn de beelden echt om van te smullen. De licht verbeterde Technics soundbar vult je bioscoopervaring aan met indrukwekkend geluid. En de het nieuwe My Home Screen 3 levert een fijne smart tv-beleving.

9.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Opvallend design
  • Knappe geluidsoplossing
  • Uitmuntende kleurweergave
  • Beeldverwerking
  • Zwartwaarde, contrast

Minpunten
  • Prijs

  • Geen Dolby Vision
  • Verbergt wat schaduwdetail

Reacties (0)