Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

IFA 2018 preview: wat kunnen we verwachten op het gebied van home cinema?

Geschreven door
Geplaatst op25 augustus 2018, 8:55 CategorieNieuws

Over een week zitten we weer in Berlijn, waar op 29 augustus IFA 2018 van start gaat. Tijdens deze grootste elektronicabeurs van Europa presenteren nagenoeg alle grote fabrikanten hun nieuwste producten en ontwikkelingen. Homecinema Magazine is hierbij aanwezig en houdt je op de hoogte van alle nieuwtjes. Maar, wat kunnen we dit jaar precies verwachten op het gebied van home cinema?

IFA is de grootste Europese beurs op het gebied van consumentenelektronica en dus zijn alle grote fabrikanten aanwezig. Onder meer Panasonic, LG, Samsung en Sony houden perspresentaties en tonen de nieuwste producten aan het publiek. Dit jaar verwachten we nieuws op het gebied van oled, microled, 8K Ultra HD en slimme speakers. Wil je meer weten over mobiele apparatuur, waaronder tablets, smart home en wearables, dan kun je terecht op TabletsMagazine.nl, SmarthomeMagazine.nl en WearablesMagazine.nl. Homecinema Magazine is van 29 augustus tot 3 september aanwezig en zal direct verslag doen vanaf de beursvloer.

De trends van IFA 2018

Ook dit jaar is het weer rustig als we kijken naar geruchten over nieuwe producten die we tijdens IFA 2018 te zien gaan krijgen. We kunnen ze dit jaar op twee handen tellen en dat maakt het iets lastiger om in te schatten wat we precies gaan zien en horen. Maar, we hebben natuurlijk trends waar we ons op kunnen baseren. Zo is de kans groot dat we veel over microled, een nieuwe displaytechniek, gaan horen. Ook zal 8K Ultra HD bij veel fabrikanten een rol van betekenis spelen. Daarnaast is de integratie van spraakbediening een belangrijke trend, met name als we naar slimme speakers kijken. Wat er dit jaar reeds gepresenteerd is vind je in ons 2018 home cinema overzicht, wat we aanvullen zodra er nieuwe modellen aangekondigd zijn.

Oled tv’s

Oled tv’s zijn ook op deze editie van IFA niet weg te denken. Panasonic, Philips, LG en Sony zijn allemaal grote fabrikanten die de displaytechniek omarmd hebben en dus hun nieuwste ontwikkelingen en producten laten zien. Of we ook echt veel nieuwe modellen gaan zien is nog maar de vraag. LG lijkt het, net als elk ander jaar, vooral bij prototypen te houden, terwijl Sony onlangs al een nieuwe premium oled tv gelanceerd heeft. Panasonic komt mogelijk met één nieuw model en van Philips kunnen we een reeks nieuwe modellen verwachten. Eén van de nieuwe modellen van Philips is de OLED803, die we reeds uitgebreid getest hebben. Daarnaast komt Philips met een unieke samenwerking. Het bedrijf lanceert namelijk een oled tv met soundbar van Bowers & Wilkins.

8K Ultra HD

Alle nieuwe tv’s die de grotere fabrikanten lanceren beschikken over de 4K Ultra HD-resolutie. Lager hoeven we niet meer te verwachten vandaag de dag. Maar, hoger zou wel kunnen. Steeds meer bedrijven laten namelijk prototypen tv’s zien die beschikken over de 8K Ultra HD-resolutie. Nog meer pixels, nog meer scherpte, maar is het ook geschikt voor de huiskamer? Dat bespreken we in ons achtergrondartikel over 8K Ultra HD. De verwachting is dat onder meer Samsung en LG tijdens IFA 2018 televisies laten zien die voorzien zijn van de 8K-resolutie en beschikken over een flink schermformaat. Sharp heeft zelfs al een model officieel uitgebracht, en dat model hebben wij reeds aan de tand gevoeld.

Microled

Een nieuwe displaytechniek waar we mogelijk veel van gaan zien is microled. Onder meer Samsung, LG en Sony hebben al laten zien of weten te werken aan deze displaytechniek. Net als oled is microled een ‘self-emitting display technology’ waarbij de pixels (zeer kleine leds dus) zelf licht geven. De techniek staat nog in de kinderschoenen want het is zeer lastig om leds (pixels) zo klein te maken dat ze in hoge resolutie in een televisie voor de woonkamer passen. Samsung heeft reeds een 146-inch versie van The Wall microled-televisie getoond en zou tijdens IFA 2018 een consumentenversie kunnen tonen. LG lijkt een model met een formaat van maar liefst 175-inch te tonen tijdens IFA. Lees meer over wat microled precies is.

HDR

Natuurlijk is de kans groot dat alle premium televisies die tijdens IFA 2018 aangekondigd worden over ondersteuning voor high dynamic range (HDR) beschikken, maar we verwachten ook vele demonstraties op het gebied van HDR. De techniek staat ook nu nog in de kinderschoenen en alle HDR-standaarden zijn aan verandering onderhevig. Zo krijgen we waarschijnlijk diverse demonstraties van Dolby Vision te zien, een standaard die ook op meer televisies zal verschijnen. Daarnaast heeft Samsung onlangs HDR10+ aangekondigd, een verbeterde versie van HDR10. Deze standaard wordt inmiddels ook door Panasonic en Philips ondersteund en dus is de kans groot dat we hier meer van te zien krijgen.

En natuurlijk mogen we HLG (Hybrid Log Gamma) niet vergeten. Deze standaard is ontwikkeld voor tv-uitzendingen in HDR en zal op nagenoeg alle nieuwe televisies te vinden zijn. Daarbij is de verwachting dat alle (nieuwe en oude) standaarden door de nieuwste receivers en home cinema-oplossingen ondersteund gaan worden.

Spraakbediening (slimme speakers)

Spraakbediening is helemaal hot en dus gaan we tijdens IFA 2018 tal van homecinema-producten zien die uitgerust zijn met een spraakassistent. Denk hierbij aan Amazon Alexa, de Google Assistant en Microsofts Cortana. De kans is groot dat we tientallen speakers van A-merken voorbij zien komen, voorzien van spraakbediening middels één of meerdere assistenten. Ook Samsung zal hoogstwaarschijnlijk zijn nieuwe Galaxy Home-speaker met Bixby assistent laten zien. Daarnaast verwachten we speakers met ingebouwd display voor nog meer mogelijkheden, en verwachten we dat spraakassistenten nog verder en beter geïntegreerd worden in producten als televisies, receivers en soundbars.

AirPlay 2

Multiroom zal ook dit jaar weer een belangrijke rol van betekenis spelen, maar de focus zal voor veel fabrikanten op de integratie van AirPlay 2 liggen. Receivers, luidsprekers en andere audioproducten die in september uitgebracht worden zullen hoogstwaarschijnlijk over de nieuwe streamingstandaard van Apple beschikken. Lees meer over wat AirPlay 2 is en welke producten reeds ondersteuning bieden.

IFA 2018 verslag

IFA 2018 gaat (voor de media) op 29 augustus van start in Berlijn. Homecinema Magazine is hierbij aanwezig en zal verslag doen van alle belangrijke productlanceringen en ontwikkelingen. Houd dus begin september de website in de gaten voor het laatste nieuws en de eerste hands-on ervaringen.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.