Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Works with Sonos voor av-receivers: hoe werkt het en wat heb je nodig?

Geschreven door
Geplaatst op17 juli 2018, 19:54 CategorieTips en adviezen

Receivers van Onkyo en Pioneer werken nu samen met Sonos. Een AV-receiver kan daardoor deel zijn van een groter Sonos-systeem bij je thuis. Maar hoe werkt het juist en wat heb je nodig? We gingen aan de slag met één van de eerste Pioneer-versterkers met ‘Works with Sonos’.

Works with Sonos voor av-receivers

Toen Onkyo/Pioneer aankondigde dat hun receivers zouden samenwerken met Sonos, leek dat een overwinning voor zowel de Amerikaanse multiroom-roerganger als de Japanse holding die Onkyo en Pioneer bezit. Hoewel Sonos de onbetwiste marktleider blijft qua multiroom, moest het wel met lede ogen toekijken hoe rivalen als Denon en Yamaha hun multiroomplatform over veel meer types audiotoestellen konden verspreiden. Bij beiden kun je actieve speakers maar ook versterkers en receivers met hun HEOS- respectievelijk MusicCast-software ingebouwd. Ook Bluesound ondernam gelijkaardige stappen, door zijn platform uit te breiden met partners NAD en Dali. Kortom, wie in zijn woning in sommige kamers voldoende had aan een draadloze speakers maar in andere ruimtes toch voor echte hifi of homecinema wou gaan vond bij Bluesound, Denon en Yamaha toch meer opties.

Maar werkt Sonos die ‘achterstand’ weg door in zee te gaan met Onkyo/Pioneer? Het antwoord is deels ‘ja’, maar toch ook ‘nee’. Dat ontdekten we toen we de functie uitprobeerden in kader van een volledige test van de Pioneer VSX-933. De review van deze 599-euro kostende receiver lees je binnenkort hier. De software die op de VSX-933 draait is zo goed als identiek als op andere Pioneer-receivers van dit jaar en zeer gelijkend op de software van nieuwe Onkyo-apparaten. Bij andere AV-receivers zullen de menu’s mogelijk iets anders in elkaar steken, maar we verwachten geen significante verschillen.

Hardware voor Works with Sonos

Eén groot verschil tussen ‘Works with Sonos’ en de multiroom-implementaties bij Bluesound, Denon en Yamaha: waar bij die laatste de software ingebakken werd in de receiver, moet je bij Onkyo/Pioneer nog investeren in een Sonos Connect (349 euro). Voor wie het niet kent: de Sonos Connect is een pure streamer, een kastje dat als afspeeltoestel verschijnt in de Sonos-app en dat beschikt over uitgangen die je kunt verbinden met een versterker. Je hebt daarbij de keuze uit een analoge cinch-aansluiting, een optische uitgang of een coax-output. Je kunt voor ‘Works with Sonos’ vrij kiezen welke je gebruikt om aan te sluiten op je receiver. Wij zouden aanraden dat je opteert voor een digitale aansluiting (optisch of coaxiaal).

Het grootste nadeel aan de Connect is dat het een relatief groot ding is (7,4 x 13,6 x 14 cm), veel forser dan pakweg een Chromecast Audio. De Sonos Connect is ook bijna tien jaar oud, waardoor het enkel ondersteuning heeft voor WiFi via 2,4 GHz. In onze ervaring werkt het heel stabiel, maar toch wordt 5-GHz ondersteuning stilaan een must in rijwoningen en flats waar veel concurrerende WiFi-netwerken op 2,4 GHz zijn.

Hoe werkt het?

De VSX-933 die we ter test ontvingen beschikte over de nieuwe 1010-3000-0030-0010-firmware met de ‘Works with Sonos’-functie. Je vindt deze nieuwe optie door in de systeeminstellingen te duiken en dan te kiezen voor ‘Hardware’. Selecteer de optie ‘Works with Sonos’, en je krijgt de nodige instellingen te zien. Eerst geef je aan welke ingang op je receiver met de Sonos Connect verbonden is. Dat kan eender welke audio-ingang zijn, zowel analoog als digitaal. Vergeet niet dat je via de hoofdoptie ‘In-/uitgangstoewijzing’ in het systeeminstellingen een ingang kunt toewijzen aan een bronnaam (zoals ‘cd’ of ‘strm box’). Helaas is het niet mogelijk om een ingang een eigen naam te geven (zoals ‘Sonos’), of toch niet bij de VSX-933.

Koppel je de Sonos Connect via een analoge ingang op de Pioneer-receiver, dan krijg je een bijkomende keuzemogelijkheid om aan te geven om de muziek via Sonos afspeelt in je hoofdzone, zone 2 of beiden. Bij digitaal is deze optie er niet en kun je enkel in de hoofdzone afspelen.

Ten slotte ga je via ‘Verbonden apparaat’ op zoek naar de Sonos Connect over het netwerk. Je AV-receiver moet hiervoor uiteraard al verbinding hebben met het netwerk, via WiFi of via ethernetkabel. Je krijgt een lijst te zien van alle Sonos-apparaten, andere audiotoestellen zoals DNLA-servers en netwerkspelers tonen niet. Selecteer je Connect en je bent klaar. Qua installatie is ‘Works with Sonos’ dus niet bijzonder ingewikkeld.

In de praktijk

Voorheen kun je natuurlijk ook een Sonos Connect verbinden met een Onkyo- of Pioneer-receiver – of eender welk audiotoestel met geschikte ingangen. Wat is nu anders na de ‘Works with Sonos’-update? In essentie slechts één ding: als je in de Sonos-app via de Connect muziek afspeelt, dan verspringt de receiver automatisch naar de juiste ingang. Dat moest je voorheen handmatig doen via de remote van je receiver. Ook positief is dat de receiver zich inschakelt als je in de Sonos-app op ‘play’ drukt terwijl de Pioneer in standby staat.

En de volumeregeling dan? Teleurstellend genoeg kun je in de Sonos-app niet het volume van de receiver rechtstreeks regelen. Dat moet je doen via de afstandsbediening van de Pioneer of via de bijhorende app. Het enige wat wel mogelijk is, is dat je in de Sonos-app duikt in de instellingen en bij de Connect het uitgangsniveau op ‘Variabel’ plaatst (in plaats van ‘Vast’). Dan werkt de volumeregelaar in de Sonos-app wel, maar enkel om het volumeniveau stiller te zetten dan de huidige volumestand van je receiver. Dat is niet perfect. Zet je bijvoorbeeld de receiver op ‘-20.0’ (wat zeer luid is) en dan via de Sonos-app het volume op 50 procent regelt, dan hoor je de muziek vrij stil. Schakel je dan over naar een andere bron, zoals een console, dan krijg je wel geluid aan het volle niveau opgediend. Dat kan schrikken zijn.

Conclusie

De ‘Works with Sonos’-functie is een handige extra voor Pioneer- en Onkyo-receivers die terechtkomen in een Sonos-huishouden. Tegelijkertijd blijft het ver achter op hoe BluOS, HEOS en MusicCast geïntegreerd is in respectievelijk NAD-, Denon- en Yamaha-toestellen. Bij die drie is het multiroomplatform gewoonweg deel van de totale ervaring, hier zit je duidelijk met een verstandshuwelijk waarbij beide partners nog hun eigen ding doen. In de ideale wereld zou de Sonos-software helemaal in de Pioneer- en Onkyo-receiver zitten, en zou je meer functionaliteit van de AV-receiver via de Sonos-app kunnen bedienen. Hopelijk zien we dat volgend jaar gebeuren of via een software-update.

We moeten eerlijk zijn en ook opmerken dat het Onkyo/Pioneer-streamingplatform in hun nieuwe receivers bijzonder uitgebreid is. Je vindt op een VSX-933 en receivers van dezelfde generatie veel meer streamingopties dan bij de meeste concurrenten. De VSX-933 met ‘Works with Sonos’ bezit waanzinnig veel andere mogelijkheden, waaronder Chromecast, Airplay, Play-Fi (een streamingplatform dat vooral in de V.S. populair is), het eigen FlareConnect-platform (waarmee ook multiroom mogelijk is), Spotify Connect, DLNA-streaming en een aantal ingebakken diensten (Deezer, Tidal en TuneIn). ‘Works with Sonos’ is gewoon nog een extraatje daar bovenop.

 • Delen:

Reacties

 1. Sidney
  22 oktober, 2018 om 19:57

  De works with sonos…. als je daar muziek op/via afspeelt, speelt die dan ook diezelfde muziek af op bedrade boxen die aangesloten zijn op de versterker of enkel via de sonos boxen?

 2. JB
  24 januari, 2020 om 15:48

  Werkt de Pass-Through optie niet in de SONOS settings om het volume te regelen op zo’n Works with Sonos receiver?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.