Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Samsung komt dit jaar nog met eerste 8K Ultra HD televisies

Geschreven door
Geplaatst op2 juli 2018, 10:55 CategorieLcd en led tv's

Samsung komt dit jaar nog met zijn eerste 8K Ultra HD tv’s, zo laat het bedrijf tijdens een evenement in Los Angeles weten. Het gaat in ieder geval over twee series, met formaten van 65-inch tot 92-inch.

Samsung en Insight Media hielden afgelopen week een evenement in Los Angeles, waar ook het Amerikaanse Forbes bij was. De Koreaanse fabrikant zou tijdens dit evenement zijn eerste 8K Ultra HD televisies hebben aangekondigd, en de eerste modellen zouden dit jaar al op de markt moeten verschijnen. Let wel; Samsung heeft na publicatie aangegeven dat onderstaande specificaties en details niet met zekerheid ook gelden voor de uiteindelijke modellen.

De debuutserie moet dit jaar nog op de markt komen en zou in formaten van 65-inch, 75-inch en 82-inch gelanceerd worden. Een variant met een 98-inch formaat zou voor 2019 op de planning staan. Alle displays hebben een resolutie van 7.680 bij 4.320 pixels en een verversingssnelheid van 120Hz. Ook is de nieuwe HDMI 2.1-standaard aanwezig.

De tweede serie, die in 2019 uitkomt, bestaat uit een 65-inch en een 75-inch versie. Beide toestellen komen met een 60Hz verversingssnelheid en lijken dus goedkopere versies te worden. Tijdens het evenement werd ook stilgestaan bij (het gebrek aan) 8K-content. Er is nu nog nauwelijks iets interessants in deze resolutie te vinden en dus zal de aandacht in eerste instantie uitgaan naar de upscalingmogelijkheden van de televisies.

Ook interessant is de ontwikkeling op het gebied van kleurruimte en HDR. Zo moeten de nieuwe toestellen 100 procent van het BT.2020 kleurbereik kunnen gaan weergeven, wat zelfs meer is dan het menselijk ook kan zien. De helderheid wordt daarnaast opgeschroefd, naar maximaal 4000 nits. De helderheidsgradaties gaat van 10-bits en 1.024 niveaus naar 12-bits en 4.096 niveaus.

Kortom, dat klinkt allemaal zeer interessant en beloofd veel goeds voor de (verre) toekomst. Mogelijk krijgen we in september tijdens IFA 2018 het eerste voorproefje van Samsung.

  • Delen: