Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Samsung komt dit jaar nog met eerste 8K Ultra HD televisies

Geschreven door
Geplaatst op2 juli 2018, 10:55 CategorieLcd en led tv's

Samsung komt dit jaar nog met zijn eerste 8K Ultra HD tv’s, zo laat het bedrijf tijdens een evenement in Los Angeles weten. Het gaat in ieder geval over twee series, met formaten van 65-inch tot 92-inch.

Samsung en Insight Media hielden afgelopen week een evenement in Los Angeles, waar ook het Amerikaanse Forbes bij was. De Koreaanse fabrikant zou tijdens dit evenement zijn eerste 8K Ultra HD televisies hebben aangekondigd, en de eerste modellen zouden dit jaar al op de markt moeten verschijnen. Let wel; Samsung heeft na publicatie aangegeven dat onderstaande specificaties en details niet met zekerheid ook gelden voor de uiteindelijke modellen.

De debuutserie moet dit jaar nog op de markt komen en zou in formaten van 65-inch, 75-inch en 82-inch gelanceerd worden. Een variant met een 98-inch formaat zou voor 2019 op de planning staan. Alle displays hebben een resolutie van 7.680 bij 4.320 pixels en een verversingssnelheid van 120Hz. Ook is de nieuwe HDMI 2.1-standaard aanwezig.

De tweede serie, die in 2019 uitkomt, bestaat uit een 65-inch en een 75-inch versie. Beide toestellen komen met een 60Hz verversingssnelheid en lijken dus goedkopere versies te worden. Tijdens het evenement werd ook stilgestaan bij (het gebrek aan) 8K-content. Er is nu nog nauwelijks iets interessants in deze resolutie te vinden en dus zal de aandacht in eerste instantie uitgaan naar de upscalingmogelijkheden van de televisies.

Ook interessant is de ontwikkeling op het gebied van kleurruimte en HDR. Zo moeten de nieuwe toestellen 100 procent van het BT.2020 kleurbereik kunnen gaan weergeven, wat zelfs meer is dan het menselijk ook kan zien. De helderheid wordt daarnaast opgeschroefd, naar maximaal 4000 nits. De helderheidsgradaties gaat van 10-bits en 1.024 niveaus naar 12-bits en 4.096 niveaus.

Kortom, dat klinkt allemaal zeer interessant en beloofd veel goeds voor de (verre) toekomst. Mogelijk krijgen we in september tijdens IFA 2018 het eerste voorproefje van Samsung.

 • Delen:

Reacties

 1. Peter v
  02 juli, 2018 om 12:13

  8K op een 65inch zie je toch geen verschil met 4K?

  • Martijn Chel
   02 juli, 2018 om 12:26

   Klopt, tenzij je er bijna op zit.

 2. Jo boreas
  02 juli, 2018 om 17:22

  Alles mooi en wel maar ik vraag mij af waar houd het eindelijk op straks wordt het beeld zo goed dat het menselijk oog kan waarnemen.

 3. Do
  02 juli, 2018 om 17:34

  Allemaal leuk en aardig maar zit hier nog steeds 1080i te kijken wat nog geeneens full HD is.. Netflix zend dan sommige dingen wel uit in 4k hdr maar er zit nog een flinke compressie overheen. Dus het nut van 8k snap ik niet helemaal

 4. hein
  02 juli, 2018 om 17:59

  Laten we eerst een beginnen aan fatsoenlijk 4k te gaan uitzenden. Zoals hierboven al gemeld zit we nog steeds op 1080i.. Laten we eerst normale 1080p uitzending gaan doen, daarna 4k uitzending (2019).
  En dan op alle zenders, zijn we zomaar weer een jaar of 4 verder

  • Berthold
   23 augustus, 2018 om 12:09

   Je hebt volkomen gelijk hoor. Alleen de fabrikanten kunnen daar niet op wachten. Eer dat omroepen uitzenden in 4K zijn we een heel eind verder. En dus presenteren ze 8K. Hoe zinloos dat ook is. Het upscaling verhaal is het enige aspect dat eventueel meerwaarde zou kunnen geven. Verder is het slechts een manier om geld te verdienen of 8K nou functioneel is of niet.

 5. Frans
  03 juli, 2018 om 17:31

  Net een oled uhd gekocht wat heeft 8 k nu voor zin beter is om hier mee te stoppen mensen zijn niet echt in techniek geintreseert de meeste kijk nog steeds sd analoge kabel. En het word veel te duur allemaal kijk maar bij blueray uhd 4 K disk het is een Grote troep je word gewoon belazerd met de kwaliteit.
  De mensen worden het zat al die codec tv systeem hdr enz het intreseert ze niet echt.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.