Review: Panasonic TX-49FXW784 (FXW784-serie) lcd led tv

19 juli 2018 + 10 minuten 8 Reacties
Panasonic-Tx-FXW784-lifestyle

In deze review kijken we naar de Panasonic TX-49FXW784 (FXW784-serie), een 49-inh ld led voorzien van de 4K-resolutie, HDR-ondersteuning en verbeterde smart-funties.

De FXW784-reeks is het hoogste lcd-model in de line-up van Panasonic. Voor de echte topmodellen schakelen ze immers naar OLED over. De TX-49FXW784 is een edge led-model met local dimming, en rijke uitrusting. Hoe zijn de beeldprestaties?

Panasonic TX-49FXW784 – specificaties

  • Wat: Ultra HD lcd-tv, Edge Led met local dimming (8×1 segmenten)
  • Schermformaat: 49 inch (125 cm), vlak
  • Aansluitingen: 4x HDMI (1xARC 2x v2.0a), 1x component video, 1x composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 3x USB (1x 3.0), 1x hoofdtelefoon, 3x antenne, Bluetooth
  • Extra’s: HDR10, HDR10+, HLG, WiFi (802.11ac) ingebouwd, My Home Screen 3.0, USB/DLNA-mediaspeler, In House streaming, triple DVB-T2/C/S2, dubbel CI+-slot, stemcontrole, HCX processor
  • Afmetingen: 1.098 x 699 x 254 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 27,0 kg (incl. voet)
  • Verbruik: 84 / 0,5 watt (Energielabel A)
  • Adviesprijs: 1.199 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die Panasonic in 2018 op de markt bracht, vind je in de 2018 Panasonic tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

Panasonic TX-49FXW784 – design

Met een scherm dat qua dikte (8 mm) nauwelijks moet onderdoen voor OLED-schermen is deze Panasonic een mooi design hoogstandje. Het lcd-paneel zelf zit tegen een glasplaat aan die net voorbij de schermrand komt. Een dunne metalen streep onderlijnt het toestel.

De voet is een indrukwekkende metalen plaat, met flink wat gewicht (5kg). Dat is nodig, want het toestel zelf is bepaald geen lichtgewicht, 22 kg en dat voor een 49 inch, dat is erg zwaar. De afwerking is uitstekend, en het geheel staat als een huis. Het ‘Art & Interior Glas’ design is zeker geslaagd.

Aansluitingen

De Panasonic is ruim voorzien van aansluitingen. Vier maal HDMI (allemaal klaar voor Ultra HD en HDR), en drie USB-aansluitingen worden vergezeld van een component video aansluiting, een digitaal optische audio-uitgang en een hoofdtelefoonuitgang. Ook Bluetooth is aanwezig.

Twee van de vier HDMI-aansluitingen, één USB, de digitaal optische audio-uitgang, de hoofdtelefoonaansluiting en de drie antenne-aansluitingen staan aan de zijkant. Zolang je enkel die gebruikt kan je de andere aansluitingen verbergen met twee afdekpanelen. In veel gevallen zal je die echter weglaten, vermits de bedrade netwerkaansluiting en twee HDMI-aansluitingen achteraan staan. Alle aansluitingen achteraan wijzen naar de wand, wat strakke wandmontage bemoeilijkt.

Panasonic heeft kabelmanagement voorzien, zodat alle kabels netjes langs de voet weggeleid kunnen worden.

Panasonic TX-49FXW784 – gebruiksgemak

Installatie is een fluitje van een cent, je doorloopt de gebruikelijke keuzes voor land, taal, internetaansluiting en instelling van de zenders.

Afstandsbediening

De grote robuuste Panasonic afstandsbediening is grotendeels onveranderd. De layout is goed, de toetsen zijn groot genoeg en duidelijk gelabeld. Hij ligt prettig in de hand, niet te zwaar en niet te licht. Het metaal geborsteld uiterlijk geeft hem een beetje een premium look.

De enige wijziging is de toets rechts naast de on/off toets bovenaan. Vorig jaar paste die de beeldverhouding aan, dit jaar is dat een toets waarmee je snel van beeldmode veranderd. Links onderaan blijft er een ‘my app’ toets die je kunt toewijzen aan een bepaalde app (YouTube, Deezer… jouw keuze) die je dan snel kan lanceren via deze toets.

De Panasonic ondersteunt stemcommando’s, bijvoorbeeld om het volume aan te passen, apps te lanceren of zoekopdrachten in te spreken. Helaas, de remote is niet voorzien van een microfoon, dus wie dit wil uitproberen moet zijn smartphone er bij halen en Panasonic TV Remote 2 app installeren.

Panasonic TX-49FXW784 – features

Smart tv-platform

My Home Screen 3 bevat op het eerste zicht enkel wat kleine wijzigingen, maar die zijn wel prima gekozen. Een ding is alvast gebleven, het hele systeem, zowel wanneer je instelling wenst te wijzigen of een app wilt opstarten, is nog steeds snel en responsief. Het Panasonic menu met instellingen verschijnt links op het scherm. Omdat het zo veel modelijkheden bevat zou een betere onderverdeling heel wat handiger zijn. Tenzij je een doorwinterde tv-hobbyist bent, zijn de menu’s nogal intimiderend.

Smart functies

In de vorige versie nam het Home scherm het volledige beeld over. De drie gekleurde cirkels voor live tv, apps en apparaten zijn gebleven, maar verschijnen nu onderaan het beeld. Dat is meer in lijn met wat Samsung en LG doen, en geeft een modernere, minder opdringerige indruk. Je kunt gewoon verder kijken terwijl je in de balk onderaan dingen doet.

De mogelijkheid om aparte zenders, ingangen, of apps vast te ‘pinnen’ aan de startbalk is gebleven. Uiteraard is de plaats beperkt er passen slechts 7 iconen op het scherm, daarna moet je scrollen.

Erg handig is dat je op de plaats van de startbalk nu ook een zoekfunctie, live tv-zenderlijst, YouTube en tv-opnames kan tonen. In de instellingen voor het Home Screen kan je bepalen welke balk verschijnt als je op ‘Home’ klikt, de volgorde aanpassen en je kunt ongewenste balken uit de lijst halen.

Panasonic biedt een volledige set tuners (DVB-T2/C/S2) en dankzij de twin tuner én dubbele CI+-slot kan je met behulp van een USB harde schijf een programma opnemen en tegelijk een andere bekijken. Dat maakt een goed alternatief voor wie zonder settopbox voor digitale televisie wil werken. Dankzij ‘In House TV streaming’ kan je de tv-zenders ook op een andere tv-toestel in huis bekijken, of in de Panasonic TV Remote 2 app.

De ingebouwde mediaspeler is erg goed, maar net niet perfect. Hij weigerde enkele van onze Ultra HD videobestanden en hij speelt geen DTS-soundtracks af. Ook ondertitels (srt en sub formaat) zijn geen probleem. De audiospeler is erg universeel en speelt zelfs FLAC en ALAC, maar leest enkel tag-informatie uit mp3-bestanden.

Panasonic TX-49FXW784 – Beeldkwaliteit

De FXW784 maakt gebruik van een Edge led achtergrondverlichting en ‘local dimming pro’. Dat is een combinatie van local dimming en aansturing van het lcd-paneel. We telden, met veel moeite acht kolommen, wat betekent dat Panasonic alvast niet erg agressief zal dimmen. Dat heeft voor-en nadelen. Het scherm is van het IPS-type.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

De beste keuze start vanuit de Bioscoop Pro-mode.

Beeld Beeld Geavanceerde Instellingen
Beeldmodus: True Cinema

Achtergrondverlichting: 20-80*
Kontrast: 90
Helderheid: 0
Kleur: 50
Tint: 0
Scherpte: 30
Warmte Kleur: Warm2
Levendige Kleuren: Uit
Kleur remasteren: Uit
Adaptieve Backlight controle: Med

Omgevings Sensor: Uit (Aan)*
Ruis Reductie: Uit*
MPEG remasteren: Uit*
Resolutie Remasteren: Midden
Dynamisch Bereik remasteren: Uit
Intelligent Frame Creation: *
Scherpe bewegingen: Uit
Contrastregeling: Uit/Auto*
Gamma: 2,4

Uitleg belangrijkste instellingen;

  • De True Cinema instelling levert de beste start, maar is vrij donker. Geen probleem als je bij volledige verduistering kijkt, maar voor de meeste mensen zal het geen kwaad kunnen om de Achtergrondverlichting minimaal naar 40 en in een typische woonkamer zelfs naar 60 te brengen.
  • De lichtsensor kan je eventueel activeren, zet dan de achtergrondverlichting zeker op 80.
  • Ruis Reductie en MPEG remasteren activeer je best als je start van een slechte bron (oude dvd’s of lage kwaliteit YouTube).
  • Intelligent Frame Creation: Uit voor puristen, maar de Midden stand gaf heel wat extra detail, en vloeiende beelden zonder overduidelijke artefacten.
  • Geavanceerd, Contrastregeling kan je op Auto zetten voor een lichte boost in contrast.
  • Zoek in Beeld, Beeldinstellingen, 16:9 beeldscan en zet dit ‘uit’. Daarmee vermijd je dat het toestel toch een deel van de beeldrand verbergt.
  • Voor een iets meer bewerkt beeld, maar nog steeds erg natuurgetrouw, selecteer je de Cinema instelling. Zet wel ‘Warmte Kleur’ op Warm2, en hou rekening met bovenstaande aanbevelingen.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

Waar het gelijkaardig model vorig jaar nog uitgerust was met de HCX2 beeldprocessor moet het 2018 model het stellen met de HCX-processor. Maar het verschil is nauwelijks merkbaar, en de beeldverwerking toont dezelfde sterke en zwakke punten. Zo detecteert hij vlot de meest gebruikelijke film- en videoframerates, en zorgt voor uitstekende deinterlacing. De ruisonderdrukking voor willekeurige en compressieruis is prima., al heeft hij het met die laatste wat moeilijker. Upscalen doet hij met veel detail en finesse. Door ‘resolutie remasteren’ te activeren krijgt je een heel klein beetje extra detail, maar dat had wat ons betreft gerust iets sterker gemogen.

Deze TX-49FXW784 heeft een goed bewegingsscherpte. Hij verlies slechts een minimum aan detail, er is een zeer kleine wazige dubbele rand zichtbaar rond snel bewegende voorwerpen. Waar ‘Scherpe bewegingen’ vorig jaar nog voor ongewenste effecten zorgde, is dat dit jaar veel minder het geval. Wie dit activeert, verliest een heel klein beetje helderheid, makkelijk te compenseren door de ‘achtergrondverlichting’ iets hoger te zetten. Of je detail wint, hangt af van beeld tot beeld. In sommige gevallen was er iets meer detail zichtbaar, in andere minder. Wie op veilig wil spelen laat het uit staan, maar je kunt het zeker uitproberen. ‘Intelligent Frame Creation’ zorgt voor erg mooie, vloeiende beelden, en de ‘midden’ stand leek ons een goed compromis, al is de maximale stand verrassend goed.

Het IPS-paneel heeft een erg zwak contrast en met ‘Adaptieve Backlight controle’ uit halen we nauwelijks 637:1 contrast. Je laat dat dus best geactiveerd, in dat geval stijgt het contrast naar ongeveer 1.000:1 en met de maximale instelling zelfs naar 1.700:1. Dat zijn nog steeds geen topwaardes, maar ze voldoen wel. Net zoals bij het 2017-model is de local dimming erg beperkt, we konden de 8 kolommen zelfs nauwelijks zien. Dat betekent dat je vrijwel nooit ongewenste neveneffecten hebt, zoals zichtbare kolomgrenzen of overduidelijk pompen van de helderheid. In sommige overgangen naar donkere scènes kon je het beeld heel flauw donkerder zien worden. Maar omdat we deze televisie niet aanraden voor kijken bij verduistering is de kans dat je dit ooit ziet erg beperkt.

De True Cinema mode is erg goed gekalibreerd. Topscores in kleurbereik en kleurweergave met uitstekende huidskleuren zorgen voor een bijzonder aangename kijkervaring. De grijsschaal is over het algemeen licht te koel (neigt een beetje naar blauw), maar de dat is nauwelijks zichtbaar. De gammawaarde is vrij hoog (2,35) waardoor de middentonen wat donker zijn. Vermits we eerder aanraden om bij omgevingslicht te kijken kan je kiezen om de gamma op 2,2 te zetten.

HDR

Het scherm haalt een piekluminantie van ongeveer 427 nits (op een 10% window) in de True Cinema HDR mode. Dat is wat minder dan de 500 nits die we graag als minimumwaarde vooropstellen voor zichtbare HDR-effecten. Maar bij een volledig wit scherm stijgt de meter nog naar 474 nits. Dat is ongetwijfeld ten gevolge van de local dimming aanpak van de Panasonic. De waardes liggen in lijn met de prestaties van het model uit 2017. Dat is wel anders voor het kleurbereik, dat aanzienlijk kleiner is dan vorig jaar. Met 63% Rec.2020 en 85% DCI-P3 zit hij wel nog op dezelfde hoogte als de concurrenten.

De kalibratie van de TX-49FXW784 is goed, maar toont rond de 15% helderheid een kleine dip in de EOTF die mogelijk een licht kleurbandeffect kan veroorzaken. We konden echter geen zichtbare fouten detecteren, noch in grijs- of kleurverloop, dus de kans op zichtbare problemen is erg klein. De helderheidscurve volgt netjes het gewenste verloop tot ongeveer 150 nits, waarna ze afrolt en alle witdetail tot ongeveer 1500 nits toont.

Die heldere accenten zijn duidelijk donkerder dan vereist, maar het beeld blijft voldoende sprankelend. Bij de instellingen kan je aan de ‘HDR helderheid’ sleutelen als je het beeld graag wat intenser wilt.

Reflecties en kijkhoeken

Het scherm van de FXW784-serie weert reflecties maar matig, maar de kijkhoek is vrij goed.

Gaming

In de gewone beeldmodes (dynamic, standaard, natuurlijk, film) meten we een lag van 103 ms, wat te veel is voor degelijke gaming. In de game-mode (te vinden in het beeldmenu, opties) zakt de lag naar 17,6 ms wat een uitstekend resultaat is.

Panasonic TX-49FXW784 – Audiokwaliteit

Van dit TX-49FXW784 topmodel hadden we toch wel een goede klankprestatie verwacht, maar helaas is het resultaat wat teleurstellend. Dialogen zijn uitstekend, maar voor alles wat muzikaal en/of indrukwekkend moet klinken, is de kwaliteit eerder zwak. Het zware design verbergt geen sterke luidsprekers, en al helemaal geen degelijke bas. Zodra je het volume open draait, hoor je de bas gewoon wegknippen, of in sommige gevallen zelfs wat te laat komen, wat een heel rommelige klank tot gevolg heeft. De ‘muziek’ preset verergert dat effect. Verwacht dus zeker geen muzikale prestaties of indrukwekkende soundtracks op deze tv.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.

Panasonic TX-49FXW784 – Conclusie

De Panasonic FXW784-serie zet goede prestaties neer als een veelzijdige familietelevisie. Het contrast van het IPS-paneel is beperkt, maar de de local dimming techniek van Panasonic trekt dit op naar een meer dan behoorlijk niveau, en dat zonder echte nadelen. De HDR-weergave is goed, maar met een helderheid en kleurbereik die maar nipt volstaan. Zijn echt zwak punt is geluidskwaliteit, die is ok voor gewoon televisiekijken, maar laat punten liggen voor film en muziek.

De TX-49FXW784 kan met zijn prima beeldkwaliteit gerust dienen voor de occasionele film, en dankzij een goede bewegingsscherpte is hij ook een prima keuze voor sport en games. De ruime kijkhoek is een voordeel als je met veel tegelijk kijkt. My Home Screen 3 is een wat modernere en mooi verbetering van de smart tv omgeving. Het design is bijzonder mooi en goed afgewerkt. De prijs zet hem in de categorie van de Samsung NU8000- en Sony XF85-reeksen, en die scoren nipt iets beter, zeker voor HDR-weergave. Afhankelijk van eventuele kortingen is de Panasonic echter een goed alternatief.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Beeldverwerking
  • Kleurweergave
  • Goede, zij het beperkte local dimming
  • Bewegingsscherpte
  • My Home Screen 3

Minpunten
  • Geluidskwaliteit

  • Helderheid en kleurbereik nipt ok voor HDR

Reacties (8)