Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: LG 55UK6950PLB (UK6950-serie) Ultra HD lcd-tv

Geschreven door
Geplaatst op5 juli 2018, 10:55 CategorieLcd led tv reviews

LG pakt graag uit met zijn OLED-toestellen, maar die blijven tot nader order enkel beschikbaar voor wie een iets groter budget opzij legt. Deze LG 55UK6950PLB kost je een heel pak minder, en je gaat nog steeds met een 55 inch toestel naar huis, zelfs eentje met local dimming. Tijd om ons af te vragen welke compromissen daarvoor gesloten zijn.

LG 55UK6950PLB – specificaties

 • Wat: Ultra HD Edge Led lcd-tv met local dimming
 • Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
 • Aansluitingen: 4x HDMI (1x ARC 4x v2.0a), 1x component/composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 2x antenne, Bluetooth
 • Extra’s: HDR10, HLG, WiFi (802.11ac) ingebouwd, WebOS 3.5 + ThinQ AI, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot
 • Afmetingen: 1.237 x 775 x 259 mm (incl. voet)
 • Gewicht: 17,3 kg (incl. voet)
 • Verbruik: 89 / 0,3 watt (Energielabel A+)
 • Adviesprijs: 999 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die LG in 2018 op de markt bracht, vind je in de 2018 LG lcd led tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

LG 55UK6950PLB – design

Dat zelfs budget televisies met een redelijk slank profiel en smal kader kunnen uitpakken heeft alvast een belangrijk voordeel. Omdat er zo weinig is om het toestel een echt eigen identiteit te geven, heb je zelfs met een bescheiden design inspanning al een mooi ogend resultaat. De afwerking is uiteraard volledig in kunststof maar is wel fraai. Het scherm is voorzien van een licht geprofileerd metaalkleurig kader, en de rug is afgewerkt in donkergrijs zonder een patroon, maar ziet er zacht uit, en zo voelt hij ook aan.

De boogvormige voet uit metaalkleurige kunststof is voldoende groot voor een stevige plaatsing, maar de nek van het toestel is niet erg stevig zodat je hem toch wat kunt schommelen. Kortom, een leuke afwerking, maar daar is wel degelijk wat op bespaard.

Aansluitingen

De meeste aansluitingen op deze LG staan aan de achterzijde en zijn bovendien naar de achterwand gericht. Daar moet je zeker op letten bij wandmontage. Er zijn vier HDMI-aansluitingen beschikbaar en twee USB-aansluitingen.

Verder krijg je een component video-aansluiting, een digitaal optische uitgang, bedraad en draadloos netwerk en Bluetooth. Twee van de vier HDMI-aansluitingen en één USB-aansluiting staan opzij. Er is geen hoofdtelefoonaansluiting.

LG 55UK6950PLB – gebruiksgemak

Dit toestel is nog steeds voorzien van LG’s eigen WebOS én ThinQ AI. Dat betekent dat je op vlak van installatie en gebruiksgemak niet moet inleveren.

Hoewel… Het home scherm en WebOS zelf blijken nog erg responsief, maar de menu’s met instellingen lijken ons veel trager dan wat we gewend zijn. Vermoedelijk zijn deze modellen dan toch uitgerust met een iets minder krachtig platform. Je bereikt de menu’s nog steeds in twee stappen. Een druk op de knop voor instellingen brengt je naar het Quick Menu waar je onder andere snel de beeld- en geluidsmode kunt aanpassen. Vandaar ga je naar de algemene instellingen, waar je alle instellingen vindt. Ten opzichte van vorig jaar zijn er enkel een paar kleine, organisatorische veranderingen.

Afstandsbediening

Op dit model is de Magic Remote nog steeds inbegrepen. Je richt hem gewoon op het scherm, en beweegt de cursor door de remote te bewegen. Je wijst als het ware zaken aan op het scherm. We vinden dat nog steeds zeer gebruiksvriendelijk. Dit is overigens dezelfde remote als die op de OLED modellen. Hij ligt goed in de hand, en hij is voorzien van voldoende toetsen om ook zonder de aanwijsfunctie perfect te functioneren.

Er zijn twee specifieke toetsen voor Netflix en Amazon Video. Via de ingebouwde microfoon kan je niet alleen zoekopdrachten inspreken voor YouTube of het hele web, maar kan je ook allerlei tv-functies activeren.

LG hoopt overigens later een softwarerelease beschikbaar te maken waardoor je de remote ook zou kunnen gebruiken om je settopbox voor digitale tv te bedienen.

LG 55UK6950PLB – features

Smart tv-platform

WebOS, het smart tv-systeem van LG is ondertussen aan versie 3.5 toe. De speelse maar erg handige interface blijft een van onze favorieten. In dagelijks gebruik vind je alles op het Home -scherm terug, dat de vorm neemt van een lint onderaan het scherm met iconen voor alle bronnen op het toestel, van live tv, tot externe ingangen en internet toepassingen.

De belangrijkste verschillen in de interface zijn kosmetisch, zo staat de Search functie nu ook op het Home scherm en kreeg de content store een nieuwe layout.

Smart functies

De belangrijkste nieuwe functie is de toevoeging van ThinQ AI. Dat is een gevorderde manier van stemcontrole die een hele reeks slimme spraakcommando’s herkent. Bovendien kan je Google Home of Amazon Echo koppelen aan de LG tv zodat je zelfs spraakcommando’s kan ingeven zonder de remote. Die koppeling is momenteel nog niet beschikbaar in België en Nederland.

Een belangrijker probleem is dat ThinQ AI nog geen Nederlands spreekt. Wanneer Nederlands er aan komt, kon LG ons niet vertellen. Wie dat wenst kan zich behelpen met Engels, Frans, Duits of Spaans. Daarvoor moet je niet alleen de stemherkenning in de gewenste taal instellen, maar ook de de menu’s naar dezelfde taal schakelen. Commando’s om de tv te bedienen kan je altijd gebruiken (zoals volume en channel of switch to game mode). Maar om de echte slimme dingen te gebruiken die ook beroep doen op de programmagids (zoals ‘watch Friends’, zie ons artikel voor een uitgebreid overzicht) moet je uiteraard kijken via de ingebouwde tuners, en met behulp van een CI+ kaart. Bovendien dien je je locatie te veranderen naar bijvoorbeeld UK, en dien je een postcode in te geven. Zelfs dan werkt het nog niet volledig, vermoedelijk omdat de ingestelde kanalen niet overeenkomen met wat de tv verwacht. Voor volledige functionaliteit zit er dan ook weinig anders op dan te wachten tot Nederlands ondersteund is.

De mediaspeler speelt alle bekende muziekformaten, inclusief ALAC en FLAC. Ook voor video is hij bijzonder veelzijdig, daar speelt hij al onze testformaten, zowel in SDR als HDR en met alle ondertitels.

LG 55UK6950PLB – Beeldkwaliteit

De 55UK6950PLB is uitgerust met een edge led die gebruik maakt van local dimming (enkel op de schermmaten van 55 inch en groter, niet op de 50 en 43 inch modellen). Het IPS-paneel heeft een RGBW subpixelstructuur. Die extra witte subpixel zorgt voor meer helderheid, en zorgt voor nogal wat discussie: is dit een ‘echt’ 4K-paneel of niet. Een aantal certificatiebureaus zegt in elk geval van wel. We nemen zeker een kijkje of je effectief detail verliest.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

Algemeen Geavanceerde bediening Beeld Opties
Beeldmodus: Bioscoop
Instellind beeldverhouding: Origineel
Energiebesparing: Uit
Achtergrondverlichting: 100
Helderheid: 50
Contrast: 80
Scherpte: 10
Kleur: 50
Tint: 0
Dynamisch Contrast: Uit/laag*
Superresolutie: Laag
Kleurbereik: Auto
Kleurenfilter: Uit
Gamma: 2.2 / BT.1886
Witbalans: Warm2
Ruisonderdrukking: Laag*
MPEG ruisonderdrukking: Laag*
Zwartniveau: Automatisch
Echte Bioscoop: Aan
Motion Eye Care: Uit
LED lokaal Dimmen: Gemiddeld
TruMotion: Helder (of aangepast)

Uitleg belangrijkste instellingen;

 • De Bioscoop instelling levert de beste start. De ISF-presets zijn een alternatief voor wie dag en nacht-versies wenst.
 • Het effect van Superresolution is erg beperkt. Je kunt het veilig geactiveerd laten.
 • Dynamisch contrast: gebruik dit om het beperkte contrast van het paneel bij te sturen. Ga niet hoger dan Laag/Midden om overmatig verlies van zwartdetail tegen te gaan.
 • Ruisonderdrukking en MPEG ruisonderdrukking activeer je best als je start van een slechte bron (oude dvd’s of lage kwaliteit YouTube).
 • TruMotion: Er is enkel dejudder voorzien. Je kunt Helder kiezen als je alle beeldartefacten wil vermijden.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

De UK6950-serie is niet voorzien van een van de nieuwe Alpha processoren, maar het gros van de resultaten blijft wel prima. De deinterlacing werkt goed, dus moiré of kartelranden zijn erg uitzonderlijk. De ruisonderdrukking levert prima werk, tenminste voor willekeurige ruis. Voor compressieruis (blokvorming) is het resultaat beduidend minder dan op de OLED-modellen met de Alpha9 processor. Deze versie lijkt ons ook niet in te werken op eventuele kleurbanden. Activeer de beide ruisonderdrukkingen wanneer je oudere content bekijkt (dvd bijvoorbeeld), de laagste stand is vaak voldoende, maar je kunt veilig hoger gaan.

De scherpte instelling laat je beter niet boven de 10 tot max 15 gaan om eventueel vals detail te vermijden. En nu we het toch over scherpte hebben, hoe zit het met eventueel detailverlies op dit RGBW-paneel? Verticaal (dus wanneer je horizontale lijnen telt) zien we geen verlies. Horizontaal (verticale lijnen tellen) zien we toch een licht verminderd detail.

Dat wordt nog duidelijker als we een schaakbordpatroon van 1×1 pixel tonen. Daar kijk je duidelijk tegen detailverlies aan. In de praktijk is dat iets minder opvallend, zeker vanop een gewone kijkafstand. Maar ja, het beeld kan inderdaad wat zachter zijn, en ja, een RGBW-scherm levert wel degelijk een klein beetje detail in.

Bewegingsscherpte scoort zelden goed in deze categorie. De LG laat heel wat detail liggen bij snel bewegende beelden. Via het gebruik van Truemotion kan je wel het gestotter van snelle camerabewegingen wegwerken, maar echt meer detail zichtbaar maken is niet mogelijk. We adviseren de ‘Helder’ stand als je een hekel hebt aan motion interpolation. De ‘Vloeiend’ stand zorgt voor vlotte beelden, zonder stotter, maar laat hier en daar wel een beeldartefact zien.

Het zwakke punt van de UK6950-serie is zijn contrast. Het eigen contrast van het paneel is slecht, we meten nauwelijks 560:1, dat is erg laag, zelfs voor een IPS paneel. Wanneer we local dimming activeren klimt het contrast naar ongeveer 2.000:1. Dat is een mooie verbetering, maar de local dimming brengt andere problemen. Ze werkt in zes kolommen en die zijn in donkere scènes zichtbaar, vooral ook omdat het paneel net een zwak contrast heeft. Toch moet je de dimming geactiveerd laten omdat beelden anders alle impact verliezen. Omdat het scherm ook nog heel wat zwartdetail verbergt, tonen donkere scènes heel pijnlijk de beperkingen van deze televisie.

De kalibratie van de LG is wel degelijk. In de Bioscoop mode heb je een goede grijsschaal, die enkel in de lichtste tinten een fijne gele tint krijgt. De gamma-waarde is goed, maar de curve verbergt zoals gezegd wat zwartdetail. Uitstekende resultaten zien we bij de kleurweergave waar de LG wel mooi voor de dag kan komen zeker in heldere beelden. Het scherm levert in deze mode ongeveer 200 nits helderheid, dat is voldoende om bij normaal omgevingslicht te kijken.

HDR

Je krijgt geen Dolby Vision ondersteuning meer op dit toestel, wel nog steeds HDR10 en HLG. Maar met het povere contrast van het paneel zijn HDR-beelden uiteraard niet gediend. Het scherm levert bovendien maar 377 nits piekhelderheid, en op een volledig wit scherm maar 236 nits. Dat zijn voor een goed HDR-effect geen voldoende waardes. We merken overigens dat LG de EOTF een lichte S-vorm heeft gegeven, vermoedelijk om contrast nog wat te benadrukken. Onder de 35 nits is alles veel te donker, daarboven en tot ongeveer 250 nits is alles te helder, en daarna rolt de EOTF af naar 1000 nits. Witdetail hoger dan 1000 nits wordt verborgen.

De LG UK6950-serie  is uitgerust met ‘Dynamic Tone Mapping’, waarbij hij zelf het beeld analyseert en de weergave probeert aan te passen. Wie dit activeert maakt een afweging wat hij prefereert: helder beeld met redelijk zwartdetail, maar minder witdetail (uit) of iets donkderder beeld met beter witdetail maar nauwelijks nog zwartdetail (aan).

Het kleurbereik is wat groter dan verwacht, met ongeveer 82% DCI-P3 en 59% Rec.2020. Dat is breed genoeg om een zichtbaar verschil te maken met SDR, maar niet breed genoeg om echt een duidelijke impact te creëreen. HDR-beelden die niet te veel contrast vereisen zijn ok, maar zodra dat wel nodig is, verwatert het beeld.

Reflecties en kijkhoeken

Het belangrijkste probleem op de UK6950-serie scherm zijn niet de reflecties, maar de kijkhoek. Ondanks het gebruik van een IPS-paneel wordt het contrast heel snel slecht als je wat uit het centrum zit. Dat wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door ‘IPS-glow’. Het effect is zichtbaar in de foto hieronder (sterk overbelicht, maar helaas ook in de praktijk makkelijk zichtbaar.)

Gaming

In de bioscoop-mode meten we een lag van 118 ms, vrij hoog, zelfs voor een casual gamer. In de game-mode zakt de lag naar 12,1 ms wat een uitstekend resultaat is.

LG 55UK6950PLB – Audiokwaliteit

De 55UK6950PLB kan ons niet verrassen op audiovlak. De weergave is goed voor dagelijks gebruik, maar voor muziek en film hoor je snel de beperkingen als je de volumeknop opendraait. Wie dat wenst kan de klank wat verbeteren op basis van de kamerakoestiek, met behulp van Magic Sound Tuning. Ben je te vinden voor een pseudo-surround effect, activeer dan DTS Virtual:X. Daarmee creëert de televisie ook een indruk van klank die uit de hoogte komt, en het resultaat was hoorbaar, al zal je het nooit verwarren met echte surround.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.

LG 55UK6950PLB – Conclusie

De 55UK6950PLB is absoluut niet geschikt als je enige vorm van filmplezier zoekt. Daarvoor is het contrast en de gebrekkige local dimming veel te beperkt. Bovendien moet je rekening houden met een vrij beperkte kijkhoek. Ook voor HDR hoef je het toestel niet in huis te halen, al is dat in deze categorie geen uitzondering. Het RGBW-paneel verbergt een minimum aan detail.

Deze LG doet het wel goed met de meeste SDR-beelden. De kalibratie is prima, met een goede kleurweergave. De beeldverwerking is goed en zolang je weg blijft van donkere content is het beeld uitstekend. WebOS zorgt voor een leuke en handige gebruikservaring, en wanneer ThinQ AI ook in het Nederlands beschikbaar zal zijn, heb je een televisie met een erg slimme steminterface in huis.

Minpunten

 • Zeer zwak contrast
 • Zeer matige HDR-prestaties
 • Kijkhoek en IPS-glow

Pluspunten

 • Beeldverwerking
 • Kleurweergave
 • WebOS en ThinQ AI
Homecinema Magazine
Beoordeling
6.510Eric Beeckmansproduct

 • Delen:

Reacties

 1. Rob
  05 juli, 2018 om 11:03

  Wat testen jullie de tv’s toch grondig. Daar hebben we wat aan.
  Deze tv wordt het dus niet bij mij.

 2. R BELTERMAN
  05 juli, 2018 om 12:20

  Hallo ,mag ik vragen wat jullie van de panasonic tx 55 fzw 804 oled uhdtv model 2018 vinden of gaan jullie deze ook nog testen .mvg Richard

  • Martijn Chel
   05 juli, 2018 om 12:33

   We gaan dit model inderdaad testen, maar op welke termijn is nog niet helemaal duidelijk. Zo snel mogelijk.

 3. René
  05 juli, 2018 om 12:33

  Komt er ook nog een review van de LG SK8500? Hen deze tv pas zelf aangeschaft en hoop op wat instelling tips van Homecinema magazine.

 4. Sjon
  14 oktober, 2018 om 17:23

  Hallo . mijn vraag is mijn Lg Tv geeft aan na een bepaalde periode
  u heeft nog 1 minuut en de tv word afgesloten . nu heb ik ge qoogelt en bem er achter gekomen dat het aan de Eco instelling MOET LIGGEN MAAR HOE KRIJG IK HET WEG MET WELKE KNOP MET DE AFSTANDSBEDIENING !!! KRIJG HEM ER NIET VAN AF HET ROFE RONDJE

  bvb Dank voor de moeite Groet . Sjon

 5. Geen Manual
  02 februari, 2019 om 12:02

  Niet kopen deze tv. Zit niet eens een handleiding bij.
  Is zo niet te doen.

 6. Erik
  03 september, 2019 om 21:19

  Kan ik bovenstaande settings ook gebruiken voor de 43 inch TV (43uk6950)?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.