Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

How-to: zo stel je de tv optimaal in voor het WK voetbal en andere sporten

Geschreven door
Geplaatst op10 juni 2018, 8:54 CategorieTips en adviezen

Met het WK voetbal in het vooruitzicht staat er heel wat sport op het programma. Je hebt er misschien nog niet over nagedacht, maar de instellingen voor film zijn in veel gevallen niet ideaal voor sport. Waar moet je op letten?

Waarom je tv anders instellen?

Veel mensen stellen hun televisie op, en veranderen dan niks meer aan de instellingen. Eens het beeld op zijn best is, kan je het toch niet meer beter maken? Dat lijkt een logische redenering, maar ze is helaas niet helemaal juist. Een televisiescherm is geen perfecte weergave van de realiteit, en dus maak je bij het selecteren van de instellingen een aantal compromissen.

In onze reviews raden we steevast aan om de ‘Film’ of ‘Bioscoop’ beeldpreset te gebruiken, omdat die voor de beste beelden zorgt. Daarbij gaan we er van uit dat je typisch in een lichtjes verduisterde omgeving kijkt, zoals een matig verlichtte woonkamer ’s avonds. Maar voor sport, en zeker voor voetbal, zijn er misschien andere prioriteiten.

Wat zijn onze prioriteiten?

Waar moeten we op letten voor ideale voetbalbeelden? We kijken vaak voetbal met familie en/of vrienden. Er is heel wat sfeer, drank en hapjes, en omdat het een erg sociaal evenement is, waarbij veel gepraat en gesupporterd wordt, doen we dat in een goed verlichtte omgeving. Het contrast met de ingetogen, verduisterde plaats waar we rustig van film genieten kan moeilijk groter zijn.

In deze omgeving willen we een goed helder beeld met rijke kleuren, om op te tornen tegen al dat omgevingslicht. Als je met veel mensen kijkt, zit niet iedereen ideaal recht voor het scherm en dan helpt het heldere beeld ook om kijkhoekproblemen licht tegen te gaan. Dat kan uiteraard enkel omdat voetbalbeelden erg helder zijn, en contrast iets minder belangrijk is. Bovendien willen we geen seconde van de actie missen en moeten de beelden dus haarscherp zijn, ook al vliegt de bal aan een razend tempo over het scherm.

Welke beeldpreset voor sport kiezen?

De gemakkelijkste oplossing is je televisie in de Sport-beeldmodus schakelen. Die is beschikbaar op alle merken. Helaas vinden we het beeld dan vaak overmatig scherp, met kleuren die onnatuurlijk fel zijn, en een sterk overtrokken contrast. Er is duidelijk zoiets als te veel van het goede. De ‘Standaard’ beeldmodus is een goed alternatief, maar die is uiteraard gericht op meer algemeen televisiekijken, en levert geen optimale prestaties. De ‘Levendig’-beeldmodus raden we al lang af, vermits die eigenlijk enkel goed is voor de winkelvloer. De laatste jaren merken we wel dat fabrikanten die beeldmodus wat beter instellen, en in sommige gevallen zoals wanneer je kijkt op een zonovergoten namiddag, vallen de resultaten best mee. Experimenteer in de eerste plaats met de verschillende beeldmodus, zodat je een idee krijgt van de verschillen.

Even sleutelen aan de beeldinstellingen levert het ideale beeld.

Een aangepaste beeldmodus

Wie bereid is om zich een klein uurtje in de instellingen te wagen, kan een eigen beeldmodus samenstellen die de beste kleurweergave combineert met de ideale instellingen voor sport. Om het een beetje logisch aan te pakken, zullen we de Sport-beeldmodus aanpassen. In de praktijk is het misschien minder werk om de Film beeldmodus aan te passen, maar die laten we liever ongemoeid. Zo eindig je met twee goede beeldmodus voor verschillende kijkomstandigheden.

Neem eerst een kijkje in de Film-beeldmodus, een aantal instellingen daar gaan we overnemen. We geven aan welke fabrikanten een andere benaming gebruiken. Noteer de ‘kleurtemperatuur’ (LG: Kleurbalans, Samsung: Kleurtint, Panasonic: Warmte kleur), de ‘Scherpte’, en ‘Kleur’.

Schakel vervolgens naar de Sport-modus en pas die drie waardes aan met wat je gevonden hebt in de Film beeldmodus. De ‘Scherpte’ instelling mag je licht verhogen, maar we raden aan om niet boven 20 te gaan (op een schaal van 100), tenzij dat al in de filmmode het geval was. Een aantal fabrikanten hebben nog bijkomende scherpte instellingen, die mag je activeren in de laagste stand, of auto indien beschikbaar (LG: Superresolutie, Sony: Realiteits Creation, Philips: Ultra Resolution, Panasonic: Resolutie Remaster).

Ga op zoek naar de Dynamische Contrastverbetering (Sony: Geavanceerde Contrastoptimalisatie, Samsung: Contrastverbetering, Panasonic: Contrastregeling), en schakel die in op laag, midden of auto (naar smaak). Tot slot zoek je de kleurverbetering (Sony: Live Colour, Philips: Kleurverbetering, Panasonic: Levendige Kleuren). Die zien we liefst uitgeschakeld, maar je kunt experimenteren met de laagste stand.

Een goede tip als je wat hulp zoekt om die instellingen te vinden: kijk op onze website naar een review van een tv van hetzelfde merk. We geven daar steeds een overzichtstabel van de instellingen.

Bewegingsscherpte

Tot slot wil je de beste bewegingsscherpte die je televisie kan bieden. De instelling die daarvoor instaat is Trumotion (LG), Motion Flow (Sony), Motionstijl (Philips), Auto Motion Plus (Samsung), en Intelligent Frame Control (Panasonic). De meeste merken bieden daar drie tot vier standen, typisch ‘Uit’, ‘Helder’, ‘Standaard’ en ‘Vloeiend’. Normaal gezien staat die in de Sport beeldmodus al correct ingesteld, namelijk op ‘Helder’. Als je merkt dat het beeld bij snelle acties waarbij de camera horizontaal over het veld beweegt, toch wat lijkt te schokken, activeer dan de ‘Vloeiend’ beeldmodus. Zie je dan beeldartefacten zoals een lichte halo rond spelers of de bal, schakel dan terug naar ‘Standaard’.

Vergeet het geluid niet

We hebben het uitgebreid gehad over beeld, maar een belangrijk deel van de sfeer komt van het geluid. Kijk voor een laatste keer in de instellingen, deze keer bij geluid, en activeer ook daar de ‘Sport’ modus. Die creëert meestal een effect met wat surround. Vind je het resultaat niet aangenaam, start dan van de geluidsmode die je zelf prefereert, en speel wat met de virtuele surround-instellingen.

Meer informatie

Meer informatie over het optimaal instellen van je tv en andere homecinema-apparatuur vind je in onze homecinema informatiegids.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.