Review: Samsung VL550 – dure wifi-speaker met toffe accessoire

30 juni 2018 + 10 minuten 1 Reacties
samsung-vl550-foto-1

De Samsung VL5 is een wifi-speaker die kan worden bediend met een app. Daarnaast kun je apparaten via bluetooth en aux aansluiten. Het apparaat is niet goedkoop en heeft een prijskaartje van 499 euro. Is de wifi-speaker dit bedrag waard?

Het is niet de eerste keer dat Samsung een wifi-speaker op de markt uitbrengt. De nieuwe Samsung VL5 (VL550) is echter de nieuwste iteratie van dit concept, die verkrijgbaar is in de kleuren zwart en wit. Je bedient de speaker met de Samsung SmartThings-applicatie en krijgt daardoor toegang tot veel mogelijkheden in combinatie met andere Samsung-producten. Het belangrijkste van een speaker, slim of niet, is dat die goed klinkt. Want als een speaker geen mooie geluidsweergave heeft, is-ie zijn prijskaartje natuurlijk niet waard.

Samsung VL550 – design en specificaties

Zowel de Samsung VL350 (het kleinere broertje) en de Samsung VL550 (dit model) zijn beschikbaar in zwart en wit met een afwerking van hout en aluminium. De VL550 beschikt over drie woofers en twee tweeters voor stereogeluid en is 52 x 21 x 7 cm in grootte. Beide speakers zijn te koppelen aan de televisies van Samsung, waardoor je ook bij het kijken van films geniet van stereogeluid. De speakers zijn in staat de meest populaire audioformaten af te spelen, maar bieden helaas geen ondersteuning aan voor high resolution audio.

Je kunt op verschillende manieren muziek afspelen via de Samsung VL550. Dat kan bijvoorbeeld via wifi en een app, via de 2,4 en 5 GHz-banden. Ook is er ondersteuning voor bluetooth en is het mogelijk een kabel te gebruiken door de toevoeging van een aux-aansluiting. Wil je liever geen gebruikmaken van wifi, dan is dat geen probleem, aangezien er ook een ethernetaansluiting aanwezig. Je kunt de speakers dus rechtstreeks op de router aansluiten met een doodgewone internetkabel. De usb-poort is er helaas alleen voor updates.

Het design van de brede speaker is strak en zakelijk, en ook een beetje luxueus door de afwerking van hout en aluminium. Op de rechterkant zit ook een aanraakgevoelig oppervlak, waarmee je van bron kunt wisselen (wifi, bluetooth of aux). Bovenop het apparaat treffen we ook nog een volumecirkel aan (die een beetje doet denken aan de oude iPod), met in een midden een grote pauze/play-knop. Daarnaast levert Samsung er een speciale puck bij waarmee je de muziek en het volume van de muziek mee kunt bedienen.

Op de achterkant zit een groot, rond vlak dat je eraf kunt halen. Wanneer je dat doet, dan openbaren zich de resterende knoppen en de beschikbare aansluitingen. Dit is de plek waar je de usb-, ethernet- en aux-poorten vindt, evenals de aansluiting voor de stekker. Ook zitten hier de reset- en connect-knoppen, waarmee je de verbinding tot stand kunt brengen met het wifi-netwerk en de meegeleverde puck. Wanneer je het klepje weer op de achterkant plaatst, dan heb je alleen direct toegang tot de aux-aansluiting onderaan.

Samsung VL550 – installatie

Installeren is zo gebeurd. Wanneer je de speaker neerzet en gereedmaakt, dien je ook nog even de SmartThings-applicatie van Samsung te downloaden. Met deze app kun je al je slimme Samsung-apparaten in huis aansturen, opdrachten geven en laten samenwerken, dus ook de Samsung VL550. Als je de app en de speaker even een seconde geeft, dan krijg je in beeld een popup te zien met de vraag of je de gevonden speaker wil installeren. Uiteraard willen we dat — de app zal je begeleiden in het complete installatieproces.

En eigenlijk doet de speaker alles zelf. Het enige dat je hoeft te doen is toestemming te geven voor alles dat de app nodig heeft. De app vraagt om een hoop toestemmingen – zeker als je alleen een speaker gebruikt in combinatie met SmartThings – en dat is iets waar je zelf over moet beslissen of je het goed vindt dat Samsung meteen zo veel toestemmingen wil. Het is natuurlijk wel zo dat de app ook andere apparaten kan aansturen en daardoor alles maar in één keer vraagt — maar wanneer je alleen een speaker wil bedienen is het gewoon teveel.

Verder is het nog goed om te vermelden dat je een installatieprobleem kúnt tegenkomen (maar waarschijnlijk niet). We probeerden de speaker en app te installeren met een OnePlus 6, maar liepen tegen een onbekend probleem aan waardoor de speaker niet geregistreerd werd. Ook bluetooth werkte toen niet. Op aanraden van Samsung hebben we de koppeling verricht met een Samsung-telefoon (de Note 8) en dat ging in één keer goed. Daarna hebben we de koppeling ook kunnen verrichten met smartphones van LG, Nokia en Motorola.

Samsung VL550 – in gebruik

Binnen de Samsung SmartThings-applicatie kun je een aantal dingen doen. Zo is het fijn dat er een audiotuner aanwezig is. Je kunt de weergave van het geluid op je eigen gehoor aanpassen en zelfs gebruikmaken van een handjevol vooraf ingestelde profielen, zoals pop. Daarnaast is het mogelijk scènes te maken, waarmee je met één handeling een aantal dingen tegelijkertijd kunt doen. Zo kun je een groep apparaten meteen aanzetten wanneer je thuiskomt of tussen een bepaalde tijd. Er zijn behoorlijk wat mogelijkheden hiervoor.

Het is verder mogelijk apparaten binnen een specifieke kamer te groeperen, waardoor je eveneens met één druk op een knop een groot aantal apparaten tegelijkertijd kunt bedienen. Je hebt hiervoor wel andere apparaten nodig die met Samsung SmartThings werken. Verder is het fijn dat je met andere slimme Samsung-speakers (van na 2018) een multiroom-opstelling kunt realiseren en overal dezelfde muziek kunt horen. Al met al zijn er dus behoorlijk wat dingen mogelijk; via de applicatie, maar ook via de knoppen op het apparaat zelf.

Verder ondersteunt de Samsung SmartThings-applicatie twee muziekstreamingdiensten vanuit de app: Deezer en TuneIn. Gebruik je die niet, geen nood: er is bijvoorbeeld ook ondersteuning voor Spotify Connect (maar daar heb je dus nog een aparte app voor nodig). Het is niet mogelijk muziek van een usb-apparaat of NAS af te spelen, wat sommige andere multiroom-speakers wel ondersteunen. Als laatste opmerkelijke functie is er de slaaptimer: je kunt de speaker automatisch uit laten gaan als je met muziek aan wil slapen.

En dan hebben we natuurlijk nog de speciale puck, oftewel de Moving Dial Control. Dit is een geinige accessoire die directe bediening mogelijk maakt zonder heel veel gedoe. Voordat je het apparaat kunt gebruiken, die je hem nog wel even op te laden — maar de kabel hiervoor zit niet in het pakket. Opladen gebeurt via micro-usb — wellicht heb je thuis nog wel zo’n kabeltje liggen van een oude smartphone. Het ding is binnen een mum van tijd helemaal opgeladen. Na de koppeling (druk op connect op beide apparaten) kun je meteen aan de slag.

Vervolgens kun je aan de rand draaien om het volume hoger en lager te zetten. Ook kun je op de knop drukken om de muziek te pauzeren of af te spelen en kun je twee keer drukken om naar het volgende nummer te gaan. Zo hoef je niet constant je mobiele telefoon te pakken, hoef je ook nooit een programma open te laten staan op je pc of laptop en heb je overal toegang tot de basale bediening, mits je de accessoire natuurlijk meeneemt naar andere kamers. Zet hem op het bureau of het aanrecht en kunt de speaker gewoon op z’n plek laten staan.

Samsung VL550 – audiokwaliteit

Door allerlei leuke extra functies, mogelijkheden en accessoires zou je bijna vergeten wat echt belangrijk is voor een speaker: de geluidsweergave. Helaas moeten we concluderen dat dit niet de kwaliteit is die je mag verwachten wanneer je een speaker koopt voor bijna vijfhonderd euro. Aanvankelijk klinkt het best prima. Het klinkt een beetje koel, maar wel gelagerd en breed. Echter, wanneer je wat langer luistert dan valt op dat sommige tonen soms worden afgemeten, terwijl het geheel nogal blikkerig kan klinken.

En dat is ontzettend zonde, omdat de rest van de speaker juist zo goed bevalt. Je kunt gelukkig de weergave van het geluid nog aanpassen via de eerdergenoemde audiotuner, maar het blikkerige karakter haal je er nooit helemaal uit. De tonen zijn verder niet heel warm en ook niet kamervullend — maar je zult er ongetwijfeld een gemiddelde slaapkamer wel mee kunnen vullen, maar een gemiddeld grote huiskamer wordt al wat lastiger. Verder valt op dat het basgeluid niet overweldigend aanwezig is — en dat is wat ons betreft toch een pluspunt.

Kortom: het ligt er een beetje aan of je de blikkerigheid hoort of niet. Want niet iedereen haalt dat eruit, natuurlijk. Zoals gezegd klinkt het over het algemeen prima. Helemaal wanneer je popmuziek met de popmuziekinstelling beluistert, dan valt er verder weinig op te merken aan de geluidsweergave. Probeer hem ook niet heel hard te zetten; hoe harder je hem zet, hoe meer het geluid achteruitgaat. De Samsung VL550 is wel meer dan prima geschikt voor (rustige) feestjes of muziek voor tijdens het werk, maar er zijn betere opties beschikbaar.

Samsung VL550 – conclusie

Het belangrijkste onderdeel van een (slimme) speakers is en blijft toch de geluidsweergave. De Samsung VL550 overtuigt niet honderd procent op dat gebied, maar zit daar ook niet ontzettend ver vandaan. Naast de wat koele en soms blikkerige tonen, klinkt de muziek uit de speaker vaak verder wel goed. Maar vanwege het hoge prijskaartje zijn we toch teleurgesteld — we hadden iets meer verwacht. De multiroom-speakers van Sonos of Harman Kardon laten een beter geluid horen (ook al kan daar het basgeluid dan weer té aanwezig zijn).

Verder is de Samsung VL550 eigenlijk een toegankelijk, gebruiksvriendelijk en tof product. Het strakke design wijkt af van andere multiroom speakers, terwijl de puck een enorm handige en toffe accessoire is, die bediening gemakkelijk en simpel houdt. Zo ben je niet constant afhankelijk van een smartphone of computer. Bovendien zijn er ook genoeg aansluitingsmogelijkheden, maar missen we helaas zoiets als een directe verbinding met de NAS. Al met al gemengde, maar onderaan de streep toch wel grotendeels positieve gevoelens.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Strak design
  • Puck is een toffe accessoire
  • Afspeelmogelijkheden en slimme functies

Minpunten
  • Geluid kan blikkerig klinken

  • Duur

Reacties (1)