Review: LG SK10Y soundbar met Dolby Atmos – groot geluid uit een groot lijf

09 juni 2018 + 10 minuten 1 Reacties
LG-SK10Y-review

Na de prima presterende SJ9 van vorig jaar presenteert LG dit jaar een nog hoger gepositioneerde soundbar; de SK10Y. Met Dolby Atmos – uiteraard – en een scheut technologie van de Britse hifi-legende Meridian. We bekijken de premium soundbar in deze review.

LG SK10Y review

De SK10Y is in 2018 de beste soundbar die LG op de markt brengt, een nieuw topmodel dat de SJ9 van vorig jaar moet overtroeven. Een topmodel zonder Dolby Atmos-ondersteuning uitbrengen kan natuurlijk niet, waardoor deze LG meteen een interessante optie wordt voor wie thuis graag het beste wil qua surround maar geen zin heeft in veel speakers plaatsen en kabels leggen. Dolby Atmos-soundbars zijn nog relatief nieuw, maar inmiddels zijn er toch wel wat modellen op de markt, onder meer van Samsung, Sony en Yamaha.

De SK10Y met 5.1.2kanaals weergave is dus zeker niet je enige keuze als je een Atmos-soundbar zoekt. Daarom dat LG dit premiumtoestel met een adviesprijs van 1.099 euro (momenteel al te koop voor 909 euro) wat unieke eigenschappen meegeeft, kwestie van op te vallen in de winkel. Eén van de zaken die de fabrikant deed was advies gaan vragen bij een hifi-merk. Niet Harman of Bang & Olufsen, zoals je misschien zou verwachten, maar wel het Britse Meridian. Een naam die buiten de hifi-wereld wat minder bekend is, ondanks de bijdragen van de Britten aan audiocodecs van de Blu-ray-specificatie en de succesvolle samenwerkingen met luxemerken als Jaguar en Range Rover. Maar levert de inbreng van Meridian ook een uitzonderlijke soundbar op? Dat onderzoeken we in deze test van de LG SK10Y.

Immens

De SK10Y is geen soundbar voor iedereen. En dan hebben we niet over het prijskaartje, dat voor een conventionele soundbar hoog lijkt maar voor een Atmos-soundbar wel rond de norm ligt. Duizend euro ben je nu eenmaal snel kwijt in dit segment. Neen, de eerste reden waarom je zou twijfelen aan de aankoop van deze LG zijn de afmetingen. We merkten het meteen bij het uitpakken: dit is één van de grootste soundbars die we ooit op bezoek kregen. Met een breedte van 146,5 cm past het nauwelijks op ons tv-meubel en doet het onze 55-inch LG OLED55B6V bijna op een minischermpje lijken. Bij een 40-inch tv zou het contrast tussen televisie en soundbar gewoon absurd zijn. Om eerlijk te zijn moeten we wel toegeven dat LG zelf de SK10Y enkel aanraadt voor 55-inch en grotere tv’s.

De SK10Y is vrij diep, vanwege de twee extra speakers die naar boven gericht zijn. Wellicht zou je hem vanwege de omvang sowieso niet in een meubel schuiven of onder een tv, maar zou je dat toch overwegen: het is geen goed idee. De bovenliggende speakers moeten vrij zijn om het geluid van de hoogtekanalen goed naar boven te verspreiden. Met zijn strakke design en vrij sobere uitstraling is het soundbar die zichzelf wat wegcijfert, in zoverre dat dit mogelijk is met een gigant zoals deze. Het heeft maar weinig knopjes en de display is subtiel achter de luidsprekerrooster aan de voorkant geplaatst. De draadloze subwoofer die bij de SK10Y hoort is verrassend genoeg relatief compact. Je raakt hem nog wel makkelijk kwijt in de kamer.

Met een scheut Meridian

Een interessante vraag is wat Meridian juist toevoegde aan de SK10Y. Geheel duidelijk is LG daar niet over, al kregen we tijdens een presentatie op de recente EISA Convention in Antwerpen de indruk dat de Britse audiofirma vooral feedback heeft gegeven op soundbarontwerpen die LG al getekend had. Dat ging dan over hoe drivers beter opgehangen konden worden in de behuizing, met meer demping aan de achterkant, bijvoorbeeld. Volgens andere bronnen zou Meridian ook advies hebben gegeven over de gebruikte DAC’s in de SK10Y, wat gegeven de focus van de Britten op digital audio niet gek zou zijn. Er wordt natuurlijk heel wat samengewerkt tussen grote AV-merken en hifi-bedrijven tegenwoordig, voor een stuk omdat marketeers hiermee tv’s en andere AV wat meer standing op vlak van geluid willen geven.

Veel ingangen

Zoals je mag verwachten van een high-end soundbar is de SK10Y goed voorzien van ingangen en mogelijkheden. Alle aansluitingen zijn gegroepeerd in een nis aan de achterkant, waardoor aangesloten kabels vrij goed uit het zicht blijven. Wie een beetje handig is, kan het zelfs onzichtbaar doen. De twee HDMI-ingangen op de SK10Y kun je gebruiken voor externe bronnen, zoals een digitale televisie-decoder of een console. De ingangen zijn, zoals het hoort in 2018, 4K en HDCP 2.2-compatibel. De derde HDMI-poort dient voor de kabel die naar de tv gaat.

Verder beschikt de SK10Y over een optische ingang (die kan dienen voor een cd-speler of een console), een aux-ingang voor muziekspeler of smartphone en een USB-poort. Die laatste kun je echter niet gebruiken voor muziekbestanden. Wil je muziek streamen, dan kan dat via Bluetooth (met ondersteuning van AAC) van je telefoon of over het netwerk (ethernet of WiFi).

Een aantal jaren probeerde LG met het MusicFlow-platform een eigen multiroom-systeem te vestigen. De SK10Y laat dit achter zich en werkt met een nieuwe app; LG Wi-Fi Speaker. Via deze app kun je de soundbar volledig bedienen, ook als je tv bekijkt, en instellingen aanpassen. Je moet deze app eigenlijk echt wel installeren op je telefoon, want via de meegeleverde compacte afstandsbediening kun je een paar functies niet aanpassen. De nachtmodus of DRC-functie inschakelen bijvoorbeeld, kan enkel via de app.

De app werkt ook als een muziekspeler voor bestanden die op het mobiele toestel of een DLNA-server staan, maar die functie werkte meer niet dan wel tijdens onze testing. Regelmatig vond de LG-app de soundbar niet en op andere momenten wou het voor onduidelijke redenen muziekbestanden niet afspelen. Het lag niet aan het formaat – en op papier heeft de SK10Y trouwens goede ondersteuning voor muziekformaten. We zijn snel overgeschakeld op de BubbleUPnP-app op Android, een zeer goede muziekspeler die ook streaming van muziekdiensten als Tidal en Qobuz toelaat. Bovendien is de SK10Y Chromecast-compatibel, waardoor je via heel wat apps van muziekdiensten (waaronder Spotify en Deezer) rechtstreeks muziek kunt streamen. En dat ging prima.

Even groot in geluid

Vooraleer filmcontent los te laten op de SK10Y, halen we zoals gebruikelijk de Dolby Atmos-testschijf boven om te horen hoe de LG de standaarddemo’s verwerkt. Wat meteen opvalt bij demo’s als ‘Leaf’ is dat er een heel breed beeld wordt neergezet, ook in de hoogte. Een verdienste van die enorme omvang, waardoor de speakers van de SK10Y verder uit elkaar staan dan bij een gewone soundbar. Het serveert een royaal geluidsbeeld met een sterk gevoel van links en rechts – ook leuk voor muziek – en met een centerkanaal dat voldoende eigen ruimte krijgt. Wat dat concreet geeft? We kijken naar de indrukwekkende ‘Sicario’ (op Ultra HD Blu-ray met Dolby Atmos) van Denis Villeneuve en met een dreigende soundtrack van Jóhann Jóhannsson. Heel de film door blijft de hartslag van Jóhannssons muziek zwevend in de kamer doorbonken, compleet los van de soundbar of sub. Op verschillende momenten, zoals als er op de vooravond van een raid dondergeluid over het woestijnlandschap rolt, horen we Atmos-filmeffecten heel hoog in de kamer. Een uitzonderlijk mooie prestatie voor een soundbar. Van alle gelijkaardige apparaten die we getest hebben kwam enkel de Yamaha YSP-5600 echt in de buurt.

De Blu-ray van ‘Mission Impossible: Rogue Nation’ halen we graag boven om de extra ruimtelijkheid die Dolby Atmos kan leveren te ervaren, meer bepaald de spannende scène in het Wiener operahuis, als Ethan Hunt in de coulissen een hitman op de hielen zit terwijl er een opvoering van ‘Turandot’ in de achtergrond plaatsvindt. Tijdens het gevecht tussen de IMF-agent en sluipschutter plaatst de SK10Y de geluiden van de vuistgevecht perfect vooraan bij het beeld, terwijl het operagezang en de muzikale begeleiding veel meer in de ruimte gepresenteerd worden. Heel mooi. De ultieme Atmos-ervaring is het niet omdat er geen hoogte-achterkanalen zijn, maar dit is wel vrij goed voor 5.1.2. In onze woonkamer met een plafond op drie meter hoogte, moeten we wel de OVC (Overhead Speaker Volume) op 5 of 6 zetten voor een echt ‘hoge’ weergave van Atmos-effecten.

Bij het afspelen van ‘Radioactivitat’ vanaf de Blu-ray van Kraftwerk 1-2-3 (Dolby Atmos) noteren we ook dat de subwoofer bij de SK10Y naar soundbarnormen echt wel goed is. We hebben de sub achter in de kamer geplaatst, wat bij veel soundbars een slecht idee is. Ze verspreiden te veel hogere frequenties die dan merkbaar niet van de richting van het tv-scherm komen. De subwoofer die LG meelevert is ook niet helemaal zuiver op de graat op dat vlak – je hoort nog een klein stukje directioneel geluid – maar stopt het meeste energie toch in de hele lage frequenties. Op de +1-stand is het net goed voor de kamer van 25m2 (aan een kant geopend naar een tweede ruimte). Bovendien is de sub niet zo wollig, want anders een typische eigenschap is van goedkope soundbar-subwoofers. Dat maakt dat de Kraftwerk-track snel en snedig afspeelt – ook iets dat we niet vaak meemaken bij een soundbar.

Als je de SK10Y Dolby Atmos-content aanlevert, heb je geen geluidsmodi die je kunt selecteren. Bekijk je bijvoorbeeld video met Dolby Digital via Netflix of stream je muziek, dan heb je wel keuze uit vier geluidsmodi. De Standard-modus vonden we eerlijk gezegd echt slecht, net zoals de Bass Blaster (die wat ons betreft net het omgekeerde doet). Schakel naar eigen smaak snel over naar Movie of Music.

Conclusie

De SK10Y is zo groot dat het in menige woonkamers een probleem zal zijn. De bijhorende app werkt ook niet helemaal naar behoren. Maar los daarvan presteert de LG-soundbar bijzonder goed. Net die enorme omvang zorgt er voor dat de SK10Y een groter geluidsbeeld neerzet dan menige andere soundbars. Voed hem met een film of game met Dolby Atmos en je krijgt een soundtrack geserveerd die zeer omhullend overkomt – en dus meeslepend is. Op vlak van muziekweergave is de LG SK10Y een referentie in het segment. Dat hij Chromecast-compatibel is én kan aangestuurd worden via Google Assistant maakt hem helemaal geschikt voor het luisteren naar muziek.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Goede afstemming soundbar-subwoofer
  • Breed en gedetailleerd surroundweergave
  • Effectieve hoogtekanalen vooraan
  • Chromecast ingebouwd

Minpunten
  • Heeft veel ruimte nodig

  • Surroundeffecten blijven vooraan hangen
  • Sommige geluidsmodi zijn beter te mijden
  • Eigen app is wat wispelturig

Reacties (1)