Gebruikersreview: Dali Alteco – compacte luidspreker voor Dolby Atmos

05 juni 2018 + 10 minuten 17 Reacties
Dali-Alteco-Niek-3

Vorig jaar kondigde Dali de Alteco aan, een compacte luidspreker bedoeld voor hoogtekanalen in een thuisbioscoopsysteem. In deze gebruikersreview beluistert vaste bezoeker Niek deze luidsprekers uitgebreid in zijn Atmos-opstelling.

Als vaste bezoeker van Homecinema Magazine heb je vast en zeker een mooie thuisbioscoop staan, besteed je er veel aandacht aan en heb je ook kennis van zaken. Die kennis en ervaring deel je waarschijnlijk graag op feestjes en bij collega’s, maar waarom dan niet met alle andere lezers die gek zijn van homecinema? Daarom hebben we een nieuwe rubriek in het leven geroepen, genaamd Gebruikersreview. In deze rubriek geven we het woord aan de echte homecinemafans, die willen delen wat ze hebben staan, waarom ze het hebben staan en waarom een specifiek product of de hele opstelling voor hun perfect is. In deze Gebruikersreview geven we het woord aan Niek Luinge, die zijn woonkamer middels Dali Alteco luidsprekers heeft omgetoverd tot Dolby Atmos theater.

Gebruikersreview Dali Alteco – Niek Luinge

Vorig jaar kondigde Dali de Alteco aan, een compacte luidspreker bedoeld voor hoogtekanalen in een thuisbioscoopsysteem. De luidspreker is door zijn schuine vorm heel geschikt om aan het plafond of hoog aan de muur te hangen. Echter, in tegenstelling tot de meeste Atmos-luidsprekers heeft de Alteco geen echte certificering van Dolby. Die certificering geeft Dolby alleen af aan luidsprekers die voldoen aan hun standaarden, zo moeten de luidsprekers een speciale filtering hebben voor hoogteluidsprekers. Dali heeft bewust gekozen om deze filtering niet toe te passen. Hierdoor is de luidspreker breder inzetbaar, bijvoorbeeld als stereoluidspreker voor muziek, of, zoals in deze review beschreven, voor een volledige 11-kanaalsopstelling.

De keuze die Dali maakt door deze filtering niet toe te passen is in mijn ogen een juiste keuze. Elke luidspreker die als hoogtekanaal wordt gebruikt wordt aangestuurd door een AV-receiver met Dolby Atmos-ondersteuning. Elke AV-receiver met Dolby Atmos-ondersteuning heeft op zijn beurt weer uitgebreide instelmogelijkheden voor filtering, vaak met een kalibratiemicrofoon. Kort samengevat doet de AV-receiver het werk, en zorgt de speciale filtering op een Atmos-gecertificeerde luidspreker er alleen maar voor dat de luidspreker lastiger op een andere manier te gebruiken is. Afijn, genoeg nu over deze filtering.

Een compromis, maar wel Atmos

Eind vorig jaar praatten mijn vrouw en ik over een herinrichting van de woonkamer. Sinds drie jaar stonden daar twee behoorlijk grote witte vloerstaanders met een behoorlijke basweergave, aangevuld door twee middelgrote boekenplankluidsprekers en een middelgrote centerspeaker. Dit systeem heb ik zelf samengesteld, destijds wilde ik alles lekker strak, lekker wit. Na een aantal jaren ging het bij mij als liefhebber toch kriebelen, af en toe wil je eens wat anders. Mijn vrouw wilde er niet aan om meer dan vijf luidsprekers in huis te hebben, “die grote, lelijke dingen wil ik niet aan mijn plafond!”

Ik wist een compromis af te dwingen waarbij ik wel meer dan vijf luidsprekers mocht, óók aan het plafond, als ze maar niet zo groot en lelijk waren. Eén van de eerste keuzes die ik tegenkwam op internet waren de Dali Alteco’s. Ze zijn redelijk compact, zien er lekker onopvallend uit en ze zijn verkrijgbaar in een mooie warme houtafwerking, zwart en (sinds zeer kort) ook wit. Toen we de Alteco’s in het echt hebben gezien op de iEar 2017 in Tilburg was mijn vrouw om. En ik ook. Wat een leuke luidsprekers!

Enkele weken geleden kwamen de luidsprekers dan eindelijk binnen. Het was een hele klus om alles uit te pakken, de luidsprekers waren netjes verpakt in piepschuim en in piepschuimen zakken, goed beschermt tegen de reis naar mijn huis. Toen ik de luidsprekers uit hun doos haalde viel me al op dat ze redelijk zwaar zijn. Het zijn geen echte zwaargewichten, maar dat is ook niet nodig. Ze zijn wel dusdanig zwaar dat je het gevoel krijgt dat je goed spul in je handen hebt. De behuizing is gemaakt van 16 millimeter dik MDF, lekker stevig!

De achterzijde van de luidspreker is simpel maar doeltreffend. Er zitten twee plusvormige openingen in, zodat je de luidsprekers verticaal en horizontaal kunt ophangen. Op de kop is ook mogelijk, mocht je dat om wat voor reden dan ook willen. Heel keurig gedaan van Dali. Ik ben gelijk begonnen met monteren, dit is erg goed te doen. Door trial-and-error kom je er vanzelf achter hoever de schroeven in de muur moeten, zodat de luidsprekers echt klem tegen de muur hangen.

Als je de luidsprekers niet aan de muur wilt monteren, maar ze bijvoorbeeld op een tv-meubel wilt zetten, kan dit ook. Dali levert per Alteco twee setjes van vier rubberen voetjes mee, een hele dunne en een wat hogere. Zo kun je de Alteco ook heel goed neerzetten, zij het rechtop of op zijn kant. De luidsprekerterminals zijn van het soort dat je in moet drukken om de kabel erin te steken. Dat heeft voor- en nadelen. Het leek me in het begin een groot voordeel, nu hoef je niet zo lang te draaien aan een schroefdop. Als je echter in een benarde positie met je hoofd over het plafond schraapt blijkt dat een draaidop toch wel erg handig was geweest, want met één hand de dop indrukken en de kabel erin drukken is vrij lastig.

Deze situatie zal vast persoonlijk zijn, maar omdat de aansluitterminals aan de kant zitten die boven aan het plafond zit, is het vrij lastig om het geheel goed aan te sluiten. Je moet de luidspreker met één hand vasthouden (of dit iemand anders laten doen), dan de kabel aansluiten en dan de luidspreker op de schroeven hangen. Ook kan de luidspreker nooit strak tegen het plafond, omdat de kabel er nog tussen moet passen. De grootste tip aan Dali is dan ook om de luidsprekers in het vervolg te voorzien van een soort gootje zodat je de kabel eventueel binnendoor naar de achterkant kunt leiden. Ach, dat zijn kleine ergernissen, zodra de luidsprekers even hangen en ik een douche heb genomen om het klus-zweet af te spoelen, zijn de frustraties alweer verdwenen.

Een indrukwekkende ervaring

Nu komt het leuke gedeelte! Ik heb alle elf luidsprekers geplaatst, maar helaas heb ik (momenteel) een 7.1-kanaals AV-receiver, de Denon AVR-X2300W. Ik kies ervoor om naast de ‘normale’ 5-kanaalsluidsprekers de twee voorste hoogtekanalen toe te voegen.

Zodra ik begin met luisteren valt me al op hoe ruimtelijk de Alteco’s klinken. De luidsprekers zijn zeer betaalbaar, compact en eenvoudig, dus ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ze beter zouden klinken dan mijn vorige luidsprekers. Dit bleek echter niet het geval te zijn, ik kreeg een aardige vooruitgang in ruimtelijkheid. Tegen mijn verwachting in, dus hoe mooi is dat! Die ruimtelijkheid is echt heel fijn, zeker voor deze prijsklasse.

Bij het kijken van een aantal lekkere ‘test’-films, zoals Thor: Ragnarok viel me als eerste op hoe ontzettend scherp en helder de hoge tonen klinken. Niet scherp in de negatieve zin van het woord, het wordt nooit schel of hard, maar het klinkt lekker fris en sprankelend. De Alteco’s weten ook goed raad met de middentonen, die komen er goed duidelijk uit. De lage tonen zijn echter de grootste verrassing. Komend van forse vloerstaanders met hun eigen subwoofers had ik verwacht dat ik naar vrijwel nul bas zou gaan, maar dat viel reuze mee! Omdat ik momenteel geen subwoofer heb staan kon ik mooi ervaren hoe de Alteco’s het ervan af brengen. Ik heb wat gespeeld met de crossover van mijn AV-receiver, beginnend bij een instelling op 40 hertz. Mij viel op dat er behoorlijk wat gedonder uit de luidsprekers komt als je het volume opendraait, en zonder echt vervorming te geven. Je krijgt nooit het idee dat de Alteco’s van de muur vallen, of beschadigen. Wel is duidelijk hoorbaar dat deze diepe tonen niet het favoriete stukje van de Dali’s zijn. Heel strak en gecontroleerd is het niet, soms zelf aardig bonkerig en in langere actiescènes wordt het geheel erg rommelig. Maar dat is niet raar voor luidsprekers van dit gewicht en zeker deze prijsklasse. Integendeel, als ik er niet teveel op lette en het volume niet al te belachelijk opendraaide klonk het verrassend stevig. Niet het dunne, kale geluid wat ik had gevreesd. Maar voor home cinema is een subwoofer wel een absolute noodzaak.

Na wat spelen met de crossover vond ik persoonlijk de tonen boven 120 hertz het fijnste klinken, en daaronder werd het wat rommeliger. Je zult deze luidsprekers dan ook het beste combineren met een subwoofer die ook hoger in de frequenties goed presteert, zodat je de crossover rustig op 120 hertz kunt zetten. Bij gebruik van een subwoofer die het beste presteert vanaf 50 hertz is het eigenlijk zonde dat het stukje daartussen wat rommeliger wordt.

Conclusie

De luidsprekers functioneren als hoogtekanalen fantastisch. Bij het gebruik van hele kleine hoogteluidsprekers, formaat satelliet, wordt het wat te blikkerig en valt het weg bij de ‘grotere’ luidsprekers, maar dat is bij de Alteco’s niet zo. Die zijn groot genoeg om gewoon volwaardige luidsprekers te zijn.

Als je wél de mogelijkheid hebt (en de toestemming van je partner) om veel luidsprekers plaatsen met vloerstaanders zou ik adviseren om de twee frontluidsprekers te vervangen door de vloerstaander uit de Dali Spektor-serie, de Spektor 5. Hierdoor zul je net wat meer gewicht aan de onderkant van het frequentiebereik hebben, zodat het gat met de subwoofer wat voller wordt opgevuld. Dat is nou eenmaal het nadeeel van alleen maar kleine luidsprekers. Ze voldoen prima, maar vloerstaanders bestaan niet voor niets. Aan de andere kant, als je een volledige 11-kanaalsopstelling wilt voor iets meer dan anderhalve mille, dan kun je bijna niet om de Alteco heen.

Wil jij ook het woord nemen in onze rubriek Gebruikersreview? Neem dan contact met ons op via info(at)fwd.nl

Reacties (17)