Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

‘Dolby wil upmixen eigen audiosignalen via DTS en Auro stoppen’

Geschreven door
Geplaatst op1 juni 2018, 10:15 CategorieReceivers

Receivers en in mindere mate soundbars en homecinema-systemen komen met een verscheidenheid aan mogelijkheden om audio weer te geven. Zo kun je een Dolby TrueHD-signaal bijvoorbeeld upmixen middels DTS-technologie, voor extra hoogte-effecten. Maar, als het aan Dolby ligt wordt die vrijheid beperkt.

De website Audioholics heeft namelijk een document in handen gekregen waarin een nieuwe beleidswijziging van Dolby te zien is. Het bedrijf heeft dit nog niet officieel bevestigd, maar uit het document kunnen we opmaken dat Dolby zijn eigen Dolby-audiosignalen voortaan alleen middels een eigen upmixer wil laten verwerken.

Simpel gezegd betekent dit dat je bij binnenkomende Dolby-audiosignalen, bijvoorbeeld een Dolby Digital of Dolby TrueHD audiosignaal van een Blu-ray disc, geen mogelijkheid meer hebt deze te upmixen met bijvoorbeeld DTS Neural:X of Auro-Matic van Auro 3D. Het is dan alleen toegestaan om de Dolby Surround upmixer te gebruiken om effecten uit andere kanalen te creëren.

Dat is natuurlijk een beperking in de mogelijkheden voor gebruikers van receivers, versterkers, soundbars en andere audio-apparaten. Sterker nog; mogelijk wordt het een probleem voor apparaten (met name soundbars) die alleen over een DTS-licentie beschikken en na deze beleidswijziging mogelijk geen Dolby-signalen meer kunnen verwerken. Ook is het niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor bijvoorbeeld een DTS:X-soundtrack op een audiosysteem met Dolby Surround upmixer.

Een upmixer maakt het mogelijk om bijvoorbeeld van een 2-kanaals audiosignaal een 5.1-kanaals audiosignaal te maken. Software, in de vorm van bijvoorbeeld DTS Neural:X of Dolby Surround, zorgt ervoor dat de ontbrekende kanalen aan het signaal toegevoegd worden.

Er zijn dus nogal wat vragen die beantwoord moeten worden, maar als we Dolby mogen geloven wordt deze wijziging van toepassing op alle in 2018 en 2019 gelanceerde soundbars en receivers die ondersteuning bieden voor Dolby Atmos. Al deze producten zouden voorzien worden van een firmware-update om de wijziging door te voeren.

 • Delen:

Reacties

 1. frans
  02 juni, 2018 om 10:31

  Echte reciever is gewoon het beste kost meer maar dan heb je ook wat met een geweldig geluid.

  • Luc Greets
   03 juni, 2018 om 7:55

   En hoe is het met je Marantz?

 2. Frans Callebaut
  02 juni, 2018 om 16:01

  hallo martijn,

  kan ik dan zonder “gevaar” mijn yamaha cx-a5100 met nieuwe firmwares uploaden ?
  mvg,

  frans callebaut

  • Martijn Chel
   02 juni, 2018 om 16:33

   Dat is helaas nog niet bekend.

 3. J.J. van Kleef
  02 juni, 2018 om 16:55

  Blij dat ik vorige week een 2017 model Yamaha RX-A3070 heb gekocht. Nu maar hopen dat er geen firmware updates gaan komen die e.e.a. onmogelijk gaan maken. Ik volg dit onderwerp dan ook met grote belangstelling.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.