Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Zo kijk je het WK Voetbal 2018 in 4K Ultra HD en HDR

Geschreven door
Geplaatst op31 mei 2018, 10:20 CategorieTips en adviezen

Op 14 juni gaat het WK Voetbal in Rusland van start, en het mooie is dat dit wereldkampioenschap in 4K Ultra HD-resolutie en HDR opgenomen en uitgezonden wordt. Nu heb je wellicht al een premium lcd- of oled-televisie met ondersteuning voor 4K Ultra HD en HDR thuis staan, maar hoe kun je dan het WK 2018 in de hoogste kwaliteit bekijken? We zetten het voor je onder elkaar.

Speciaal NPO 1-kanaal voor het WK 2018

Er wordt tijdens het WK voetbal in Rusland een speciale versie van NPO 1 beschikbaar gesteld aan alle Nederlandse providers. Afhankelijk van of deze providers het kanaal ondersteunen en willen doorgeven kunnen abonnees het WK voetbal vervolgens in de hoge 4K Ultra HD-resolutie en HDR (high dynamic range) bekijken. Het gaat om providers die content aanbieden via de kabel, satelliet en iptv.

Hardware-ondersteuning

Naast het feit dat de provider waarbij je aangesloten moet zijn de doorgave moet faciliteren moet ook je hardware 4K Ultra HD (en HDR) ondersteunen. Dit betekent dat de settopbox van bijvoorbeeld KPN het signaal moet kunnen verwerken. Als je een smartcard hebt dan is alleen ondersteuning in de tv zelf nodig, mits de betreffende provider natuurlijk Ultra HD en HDR doorgifte via de smartcard ondersteunt. Niet alleen de settopbox moet de hoge resolutie en HDR ondersteunen, ook de televisie of beamer waarop het WK getoond wordt. Op het gebied van HDR is ondersteuning voor hybrid log gamma (HLG) nodig op je televisie, een formaat dat speciaal voor tv-uitzendingen ontwikkeld is.

Kun jij het WK in 4K Ultra HD en HDR bekijken?

Een klein aantal Nederlandse providers heeft reeds bevestigd het WK Voetbal in 4K Ultra HD en HDR beschikbaar te zullen stellen aan abonnees, met een aantal voorwaarden natuurlijk. Hieronder vind je een overzicht van de providers waarbij je het WK in de hoogste kwaliteit kunt bekijken.

KPN

KPN is vooralsnog de enige grote provider die het WK Voetbal in 4K Ultra HD en HDR doorgeeft aan abonnees. Echter, hier heb je wel een speciaal abonnement met speciale settopbox voor nodig, en dat abonnement is niet voor iedereen beschikbaar. Om het 4K-abonnement van KPN (71,50 euro per maand, inclusief twee 4K-settopboxen) te nemen heb je een minimale daadwerkelijke internetsnelheid van 100 Mb/s nodig. Zelfs al heb je een abonnement van 100 Mb/s, dan nog kan het zijn dat de daadwerkelijke snelheid lager uitvalt en het 4K-abonnement niet beschikbaar is. Op de website van KPN kun je zelf controleren of dat het 4K-abonnement voor jouw adres beschikbaar is. Abonnees die een glasvezelverbinding hebben kunnen sowieso een 4K-abonnement nemen.

Jonaz

Jonaz maakt alleen gebruik van glasvezelverbindingen en heeft daarbij aangegeven het speciale NPO 1-kanaal door te geven. Abonnees met een abonnement van 44,90 euro per maand krijgen snel internet via glasvezel en 38 tv-zenders, waaronder NPO 1 in Ultra HD tijdens het WK. Om dit kanaal te bekijken is wel de juiste smartcard en CI+-module vereist.

Canal Digitaal

Canal Digitaal zendt het WK Voetbal 2018 in Ultra HD via de satelliet uit. Alle klanten van het bedrijf kunnen het NPO 1-kanaal via de Astra3-satelliet bekijken, mits ze gebruikmaken van een smartcard en CI+-module. Daarvoor moet deze satelliet worden afgesteld op 23,5 graden oost bij transponder 211. De frequentie van de uitzending is 11.914 GHz. Klanten betalen geen extra kosten bovenop het abonnement.

Ziggo

Klanten van Ziggo worden teleurgesteld. Het bedrijf heeft aangegeven dat de doorgifte van het NPO 1-kanaal in Ultra HD niet bij de huidige plannen past. Momenteel test een klein aantal gebruikers de 4K-settopbox van het bedrijf. Een brede uitrol waardoor iedereen van het WK Voetbal kan genieten in de hoogste kwaliteit staat niet op de planning voor de korte termijn.

Mochten meer providers het WK Voetbal in HDR en Ultra HD doorgeven dan vullen we dit artikel aan.

België

Vooralsnog hebben we van geen enkele Belgische provider informatie ontvangen over de doorgifte van het WK 2018 in Ultra HD. Zodra we meer weten vullen we dit artikel aan.

Ook wij kijken het WK Voetbal in Ultra HD en HDR

Wij hebben KPN als provider op kantoor en zullen het WK Voetbal in HDR en Ultra HD kijken op LG’s 2018 E8-serie oled tv. Natuurlijk delen we na de start van het WK zo snel mogelijk onze ervaringen in een review.

 • Delen:

Reacties

 1. Luc Greets
  03 juni, 2018 om 7:24

  Zoals gewoonlijk lopen wij, Belgen, achteruit. Miserie…. *sigh*

 2. dinandus
  16 juni, 2018 om 11:01

  Martijn, we zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen.
  Graag ook de gebruikte tv’s erbij vermelden, want veel mensen hebben momenteel wat moeite om de goede beeld instellingen voor hun tv te vinden.
  Jullie tips kunnen denk ik velen helpen.

  Ik kijk zowel via de KPN ZTE 4K decoder en via de schotel op via Canal Digitaal direct via de ingebouwde sat tuner op mijn 65OLED 873.
  Momenteel heeft de NPO1 UHD via de sät mijn voorkeur boven de KPN UHD box.
  Net iets scherper, en voller van kleur. Terwijl normaliter mijn voorkeur uitgaat naar de “glas HD” zenders via de ZTE box van KPN, vindt deze toch scherper en minder beeldruis hebben ten opzichte van de gelijke HD kanalen via CD. Ligt waarschijnlijk aan het verschil in de doorgeeft snelheid.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.