WK voetbal 2018 te zien in 4K Ultra HD en HDR bij de NPO

16 mei 2018 1 Minuut 3 Reacties
FIFA-WK-2018

Deze week heeft de NPO namelijk bekendgemaakt het WK voetbal in Rusland te zullen uitzenden in de 4K Ultra HD-resolutie en zelfs HDR. Er wordt tijdens het WK een speciale versie van NPO 1 beschikbaar gesteld aan diverse providers.

We klagen wel eens dat Nederland nogal achterloopt als het gaat om nieuwe standaarden en technieken op het gebied van tv, maar gelukkig laten Nederlandse omroepen en providers ook wel eens zien voorop te lopen. Deze week heeft de NPO namelijk bekendgemaakt het WK voetbal in Rusland te zullen uitzenden in de 4K Ultra HD-resolutie en zelfs HDR.

Er wordt tijdens het WK voetbal in Rusland een speciale versie van NPO 1 beschikbaar gesteld aan diverse providers. Afhankelijk van of deze providers het kanaal ondersteunen en willen doorgeven kunnen abonnees het WK voetbal vervolgens in de hoge 4k Ultra HD-resolutie en HDR (high dynamic range) bekijken. Het gaat om providers die content aanbieden via de kabel, satelliet en iptv.

Naast het feit dat de provider waarbij je aangesloten moet zijn de doorgave moet faciliteren moet ook je hardware 4K Ultra HD (en HDR) ondersteunen. Dit betekent dat de settopbox van bijvoorbeeld KPN of Ziggo het signaal moet kunnen verwerken. Als je een smartcard hebt dan is alleen ondersteuning in de tv zelf nodig. Op het gebied van HDR is ondersteuning voor hybrid log gamma (HLG) nodig.

De NPO ziet het speciale NPO 1-kanaal met 4K Ultra HD en HDR vooralsnog als experiment. De omroep wil gaan kijken wat ervoor nodig is om beelden in deze kwaliteit bij de mensen thuis te krijgen.

Reacties (3)