Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

WK voetbal 2018 te zien in 4K Ultra HD en HDR bij de NPO

Geschreven door
Geplaatst op16 mei 2018, 9:46 CategorieDigitale tv

We klagen wel eens dat Nederland nogal achterloopt als het gaat om nieuwe standaarden en technieken op het gebied van tv, maar gelukkig laten Nederlandse omroepen en providers ook wel eens zien voorop te lopen. Deze week heeft de NPO namelijk bekendgemaakt het WK voetbal in Rusland te zullen uitzenden in de 4K Ultra HD-resolutie en zelfs HDR.

Er wordt tijdens het WK voetbal in Rusland een speciale versie van NPO 1 beschikbaar gesteld aan diverse providers. Afhankelijk van of deze providers het kanaal ondersteunen en willen doorgeven kunnen abonnees het WK voetbal vervolgens in de hoge 4k Ultra HD-resolutie en HDR (high dynamic range) bekijken. Het gaat om providers die content aanbieden via de kabel, satelliet en iptv.

Naast het feit dat de provider waarbij je aangesloten moet zijn de doorgave moet faciliteren moet ook je hardware 4K Ultra HD (en HDR) ondersteunen. Dit betekent dat de settopbox van bijvoorbeeld KPN of Ziggo het signaal moet kunnen verwerken. Als je een smartcard hebt dan is alleen ondersteuning in de tv zelf nodig. Op het gebied van HDR is ondersteuning voor hybrid log gamma (HLG) nodig.

De NPO ziet het speciale NPO 1-kanaal met 4K Ultra HD en HDR vooralsnog als experiment. De omroep wil gaan kijken wat ervoor nodig is om beelden in deze kwaliteit bij de mensen thuis te krijgen.

 • Delen:

Reacties

 1. hully
  16 mei, 2018 om 14:05

  serieus? ik heb een 4k oled hdr met hlg ondersteuning en een ci+ module… zou feest zijn, maar mij wijs gemaakt dat dit alleen hd doorgeeft en geen uhd…

 2. dinandus
  19 mei, 2018 om 0:02

  Zover bekend doet Ziggo helaas niet mee aan het doordelen van het NPO UHD kanaal.
  Of misschien verassen ze ons alsnog?
  Ben zelf benieuwd of KPN nog een HLG Update uitrolt voor de ZTE UHD box, mijn Oled 873 wacht met smart op het signaal, de box staat al jaartje hier te draaien, en geeft graag meer UHD content door.

 3. Rais
  22 mei, 2018 om 18:52

  Ben idd wel heel erg benieuwd hoe de providers dit willen doen. KPN heeft alleen bij een handjevol mensen zon 4k box staan. Daarnaast heeft ziggo niet eens de optie voor een 4k decoder. Wordt eens wakker Providers!

  Daarnaast wel een goede zet van NPO dat ze hier gewoon mee beginnen.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.