Review: Philips 55PUS8303 (PUS8303-serie) lcd led-tv

09 mei 2018 + 10 minuten 4 Reacties
Philips_55PUS8303_Toestel_preview

De Philips 55PUS8303 is een aantrekkelijk geprijsde 55 inch lcd-televisie die de brug moet maken tussen Philips’ lcd-tv’s en oled-tv’s. Het scherm maakt gebruik van de Nano Color-technologie van LG en is uitgerust met een 100 Hz-paneel en de Philips P5-beeldverwerkingschip.

Philips 55PUS8303 – specificaties

  • Wat: Ultra HD lcd-tv, Edge Led
  • Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
  • Aansluitingen: 4x HDMI (4xARC 2x v2.0a), 1x component video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth
  • Extra’s: HDR10, HLG, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Android TV (Nougat), USB/DLNA-mediaspeler, Multiroom (Client/server), DVB-T2/C/S2, CI+-slot, P5 processor
  • Afmetingen: 1.235 x 759 x 251 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 25,1 kg (incl. voet)
  • Verbruik: 90 / 0,3 watt (Energielabel A)
  • Adviesprijs: 1.299 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die Philips in 2018 op de markt bracht, vind je in de 2018 Philips  tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

Philips 55PUS8303 – design

We houden wel van de Philips designtaal, met zijn mooie, lichtmetalen accenten en zacht afgeronde hoeken. Philips mikt expliciet op een Europese designstijl, die een beetje luxe uitstraalt. Ook de 8303 slaagt daar prima in. Het 1 cm brede kader zorgt voor een mooie omlijsting van het scherm.

We maken wel een kleine bedenking bij de voet. De voetplaat is gedeeltelijk uitgevoerd in transparant plexiglas, en dat vonden we hem een wat goedkoop uitzicht geven. Bovendien ondersteunt de voet het scherm over een breedte van ongeveer 50 cm. Dat komt de stabiliteit ten goede, maar verbreekt de illusie van een lichtvoetige televisie.

Aansluitingen

Achteraan vinden we twee HDMI-aansluitingen, de antenneaansluitingen, een optisch digitale uitgang, component video en stereo cinch ingang en de bedrade netwerkaansluiting. Aan de zijkant twee extra HDMI-aansluitingen (deze zijn voorzien van HDCP 2.2 voor Ultra HD-bronnen), twee maal USB en de hoofdtelefoonaansluiting.

De aansluitingen achteraan wijzen naar beneden zodat je voor een strakke wandmontage kan kiezen. Het toestel beschikt ook over een draadloze netwerkaansluiting en Bluetooth (voor draadloze keyboards).

Philips 55PUS8303 – gebruiksgemak

De 2018 Philips-modellen zijn uitgerust met Android TV, versie 7.0 (Nougat). Die brengt ondersteuning voor het HLG-formaat voor HDR, wat later belangrijk kan worden voor HDR tv-uitzendingen. Je kunt nu ook met meerdere Google-accounts inloggen. Wanneer je een Google-account instelt moet je een gebruikersnaam en paswoord intypen. Op eerdere versies kon je eenvoudig via je smartphone vragen om je televisie te configureren. Dat blijkt nu niet meer mogelijk. Installeren doe je natuurlijk maar een keer, dus rekenen we dat niet als een echt minpunt.

Afstandsbediening

De bijgeleverde remote gebruikt de meest klassieke Philips-uitvoering. Een stevige, relatief zware zapper, die aangenaam in de hand ligt met een goede layout, en makkelijk in te drukken toetsen. De d-pad kon vroeger dienen als touchpad, maar dat is uitgeschakeld op deze versie, een goede beslissing want de touchpad maakte het gebruik nogal verwarrend. De ok-toets staat centraal in de d-pad en omdat er geen voelbaar reliëf is, kan het wel eens zijn dat je naast de ok-toets drukt, en dus een van de pijltjestoetsen gebruikt.

Aan de achterzijde van de remote zit een toetsenbord, dat is handig om zoekopdrachten in typen, maar een betere keuze is om die in te spreken. De voice-toets is vervangen door een Google Assistant knop. De spraakherkenning werkt uitstekend, en is momenteel een erg handige manier om te zoeken.

Hou er rekening mee dat de remote niet volledig met bluetooth werkt. De commando’s aan de voorzijde van de remote werken met IR. Voor de spraakopdrachten én voor het toetsenbord achteraan gebruikt de remote bluetooth, zodat je niet hoeft te richten.

Philips 55PUS8303 – features

Smart tv-platform

De Mediatek MT5891, met zijn quad-core ARM Cortex-A53 en Mali-T860 GPU beschikt over 2 GB aan werkgeheugen en 16 GB interne opslag. Dit is de standaard chipset voor Android-televisies. Ze volstaat voor een vlotte en aangename ervaring, maar topprestaties moet je niet verwachten.

De Amazon en YouTube-app leveren geen helaas geen HDR-beelden, bij Netflix was dat geen probleem.

Update: Philips liet ons weten dat deze beide problemen hopelijk tegen het einde van dit kwartaal (eind juni met andere woorden) opgelost zijn.

Smart functies

De interface van Android TV is nog steeds onveranderd. Het Home-scherm neemt heel het scherm over, al zie je op de achtergrond wel waar je naar keek. Aanbevelingen staan prominent bovenaan, en daaronder verschillende rijen met apps en tv-functies. Onderaan een rij met instellingen.

De Android Home-toets staat rechts onder de d-pad. Philips gebruikt ook nog steeds een alternatief menu dat je activeert met de toets boven de d-pad. Dat is de snelste weg om een andere ingang te kiezen, de mediaspeler te starten, of andere functies voor live-tv zoals de zendergids, of opnames te bekijken.

De 55PUS8303 is uitgerust met een enkele tuner en CI+-slot. Opnemen kan naar een USB-schijf, maar opnemen en tegelijk een andere zender bekijken is onmogelijk.

De mediaspeler is bijzonder volledig en speelde al onze videotestbestanden, inclusief HDR-video. De muziekspeler laat het enkel afweten met ALAC, Apple’s lossless formaat. Alle andere populaire formaten, inclusief tags worden correct afgespeeld.

Ambilight

Natuurlijk mag de unieke Ambilight niet ontbreken op dit toestel. Langs drie zijdes spreiden de kleine leds hun gloed uit op de wand achter de televisie. Je kunt de Ambilight leds het beeld laten volgen, snel of relaxed. Je kunt ze inzetten als sfeerverlichting, of laten meewerken op de muziek. Met het WK in het vooruitzicht zal Philips ook opnieuw de Wave your Flag-app beschikbaar maken, waarmee je Ambilight de kleuren van je favoriete ploeg op de muur laat schijnen.

Philips 55PUS8303 – Beeldkwaliteit

Het toestel is voorzien van een edge led achtergrondverlichting zonder local dimming, IPS-paneel, en de NanoColor technologie van LG. Een speciale filterlaag haalt ongewenste lichtfrequenties in het geel-oranje gebied weg, zodat basis rood en groen veel puurder worden, met een rijker kleurbereik als gevolg. Het scherm levert 400 nits piekluminantie en maakt natuurlijk gebruik van de nieuwe P5 beeldverwerkingschip.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

Beeld Beeld Geavanceerd Beeld Geavanceerd
Beeldstijl: Films

Kleur: 50
Kontrast: 70
Scherpte: 1-2*
Helderheid: 50

Computer: Uit
Kleur/Kleurverbetering: Uit
Kleur/Kleurtemperatuur: Warm
Contrast/Constrastmodus: Geoptimaliseerd voor beelden
Contrast/HDR Upscaling: Uit/Aan*
Contrast: HDR Premium: Uit-Maximum/auto*
Contrast/Dynamisch Contrast: Uit
Contrast/Videocontrast: 100
Contrast/lichtsensor: Uit
Contrast/Gamma: 0
Scherpte/Ultra Resolution: Uit/Aan*
Scherp Beeld/Ruisreductie: Uit
Scherp Beeld /MPEG Artefactreductie: Uit
Motion/ Motionstijl: Films/Standaard

Uitleg belangrijkste instellingen;

  • De Films instelling levert de beste start. De ISF-preset zijn een alternatief voor wie dag en nacht-versies wenst.
  • Wil je het effect van Ultra Resolution zien, dan moet je scherpte minstens op 1 zetten, maar 2 vonden we ook nog erg goed.
  • HDR Upscaling: geeft een zeer licht HDR-effect. Omdat het IPS-paneel wat punch mankeert, lieten we dit geactiveerd.
  • HDR Premium: Dit beïnvloedt de tone-mapping van HDR-beelden. Op Laag-Maximum krijgt het beeld iets meer impact, maar is er een beperkt risico dat je wat highlights weg clipt. De medium of auto stand zijn een goeds startpunt.
  • Ultra Resolution: geeft een lichte boost aan detail zonder valse contouren. Activeer het gerust, maar vergeet niet scherpte minimaal op 1 te zetten.
  • Ruis Reductie en MPEG artefactreductie activeer je best als je start van een slechte bron (oude dvd’s of lage kwaliteit YouTube).
  • Motionstijl: Uit voor puristen, maar de ‘films’-stand gaf heel wat extra detail, vanaf ‘standaard’ zie je ook vloeiende pan-beelden.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

De P5 beeldverwerkingschip is de trots van Philips, en dat is terecht. De verbeterde resultaten ten opzichte van 2017 die wel al in de OLED973 zagen, vinden we ook hier terug. Dat betekent dat het toestel snel en betrouwbaar alle belangrijkste frame-rates voor video en film herkent, wat het risico op gekartelde randen bijna volledig doet verdwijnen.

Willekeurige ruis haalt hij zeer goed weg, en ook blokvorming in sterk gecomprimeerde videobestanden verdwijnt, al is hij in dat laatste geval iets minder sterk. We lieten de ruisonderdrukking voor beide instellingen op Minimum staan. De reden is eenvoudig, wie ook wat extra scherpte in zijn beeld wenst, moet de scherpte instelling minstens op 1 zetten (tot 2 vonden we het oké). Daarna haal je met de Ultra Resolution instelling nog een klein beetje extra definitie uit het beeld. Maar als je dan geen ruisonderdrukking activeert, brengt het scherm ook zonder pardon alle ruis beter in beeld.

Deze televisie heeft een erg goede bewegingsscherpte. Je verliest nauwelijks detail, een prima prestatie. Wie pan-beelden vloeiend wilt weergeven, kiest bij ‘Motionstijl’ voor standaard of vloeiend, al levert die laatste een tikje te veel artefacten. Films is dan weer een goede keuze voor de puristen, die levert alle detail, zonder of met minimale motion interpolation.

De 8303 maakt gebruik van een IPS-paneel, en dat betekent matig contrast en goede kijkhoeken. In de films mode halen mode halen we nog een contrast van 1.111:1. Je kunt het resultaat iets verbeteren door gebruik te maken van de ‘Constrastmodus: Geoptimaliseerd voor beelden’ en eventueel zelfs Dynamisch Contrast op minimum te zetten. Toch blijft de matige zwartwaarde een beperking voor donkere scènes. Je kijkt best niet bij volledige verduistering, dan zijn eventuele banden boven en onder een film zichtbaar. Het scherm toont wel netjes alle zwartdetail en heeft een goede uniformiteit.

De Films-mode is onze keuze voor het beste beeld. Net zoals op de 7502-reeks zien we een goede, maar niet perfecte kalibratie. De middentonen zijn iets te warm (rood), en kleuren zijn een tikje te donker. De gammacurve maakt de helderste wittinten iets helderder dan noodzakelijk. Door de gamma-waarde naar 1 te zetten krijg je een iets filmischer beeld. Alle fouten zitten rond de zichtbare grens, dus je hoeft niet te twijfelen, deze Philips levert erg mooie beelden.

HDR

Philips ondersteunt HDR10 en HLG op dit toestel. Van deze subtopper mag je degelijke HDR-beelden verwachten. Het kleurbereik is goed, met 92% van DCI-P3 en 69% van Rec.2020. Dat zit uiteraard onder de cijfers van een OLED-model, maar levert een duidelijke meerwaarde. De piekluminantie haalt 443 nits (zowel in een 10% Window als op een volledig scherm), in de Films mode, en daarmee zit je nipt onder de grens van wat we nog als echte HDR-weergave beschouwen (500 nits).

Het scherm is in de Films HDR beeldmode goed gekalibreerd, met mooie, intense kleuren. De tonemapping laat de helderheid van het beeld vrij snel dalen om alle detail zichtbaar te houden. Door de HDR Premium instelling aan te passen, kan je dat gedrag wijzigen. In de laagste stand wordt het beeld aanzienlijk helderder, maar je verliest ook flink wat witdetail. De midden, en maximum stand leveren stapsgewijs steeds helderdere middentonen, maar clippen ook wat witdetail. Op dit model is er ook een automatisch stand voorzien voor HDR Premium, waarmee Philips de beelden live analyseert om tot meer dynamische tonemapping te komen. We raden aan om wat experimenteren, de Uit-stand leek ons te donker, maar het verlies aan witdetail bij de hogere standen is jammer. Welke instelling je kiest hangt af van je beeldmateriaal en omgevingslicht, maar de medium-stand of automatische stand lijkt een goed startpunt.

De HDR-upscaling functie geeft al je bestaande content een zacht laagje HDR-effect. Vooral de heldere tinten krijgen een lichte boost. Omdat het scherm toch best tot zijn recht komt bij wat omgevingslicht lieten we het meestal aan staan.

Reflecties en kijkhoeken

Het scherm weert reflecties redelijk. Het IPS-scherm levert een vrij ruime kijkhoek. Wie te ver opzij gaat, kan wat IPS-glow over het scherm zien (een lichte waas), maar dat is hoofdzakelijk een probleem voor donkere beelden.

Gaming

In de film-mode meten we een lag van 52,8 ms, wat al vrij behoorlijk is, en voor een casual gamer nog perfect ok is. In de game-mode zakt de lag naar 34,4 ms wat een goed resultaat is. Het scherm is een degelijke keuze voor gamers.

Philips 55PUS8303 – Audiokwaliteit

De geluidsprestaties van de PUS8303 laten wat te wensen over. Dialogen zijn klaar en duidelijk, maar het is vooral de basweergave die een pak beter moet. Bij heel wat muziek is de klank over het algemeen te scherp. En zodra we het volume open draaien hoor je de bassen zwaar tegen hun limiet gaan. Overschakelen naar de muziekmode maakte het probleem mogelijk nog erger.
Voor dagelijks kijkvoer is de klank wat scherp, maar niet echt problematisch, maar bij filmsoundtracks en muziek waar het er wat ruiger aan toe gaat hoor je erg snel de beperkingen.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.

Philips 55PUS8303 – Conclusie

De 55PUS8303 kan absoluut niet pochen over zijn geluidskwaliteit. Combineer hem met een goede geluidsoplossing voor de beste resultaten. En Android biedt wel mogelijkheden, maar is ondertussen echt wel toe aan een moderne en wat meer samenhangende interface.

Maar daarmee zijn de zwakke punten van de 55PUS8303 opgesomd. Ja, het contrast is beperkt, dat is inherent aan het IPS-paneel. Maar deze televisie mikt dan ook niet op hardcore filmliefhebbers, maar veeleer op het grote gezin en hun gevarieerde kijkgewoontes. Hij levert helder en zeer kleurrijk beeld, ideaal voor de woonkamer. De bewegingsscherpte is uitstekend en maakt hem een goede keuze voor sport. De HDR-prestaties zitten net in het bereik van waar je echt het verschil begint te zien.  De prijs vinden we bijzonder goed voor deze 55-incher, waarmee je ongetwijfeld veel kijkplezier in huis haalt.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Beeldverwerking
  • Bewegingsscherpte
  • Kleurweergave
  • HDR prestaties
  • Ambilight

Minpunten
  • Geluidskwaliteit

  • Contrast

Reacties (4)