Met deze producten geniet je optimaal van het WK 2018

26 mei 2018 + 10 minuten 1 Reacties
WK-artikel-1

Je bent gek van voetbal? Wij ook! Naar Rusland reizen lukt echter niet, maar thuis zorgen we wel voor de beste sfeer en ervaring. Zo doet de redactie het! We zetten de beste producten voor de meest optimale WK-ervaring voor je onder elkaar.

Samsung Q9F-reeks, Eric Beeckmans

Maak het WK bijna-live mee

De voetbaltempels voor het WK zijn er helemaal klaar voor. Het gras is in perfecte conditie, de verlichting blinkt. Binnenkort zien we de spelers in hun felgekleurde truitjes over het groene gras sprinten, terwijl de zon hopelijk zijn beste beentje voorzet.

Voetbal, dat betekent heldere beelden, veel kleuren, en snelle acties. Een taak die op het lijf geschreven is van de Samsung QLED Q9F-reeks. Deze reeks is uitgerust met een Full Array achtergrondverlichting met local dimming (480 segmenten op de 65 inch versie). Daarmee creëert de Q9F fantastisch contrast, terwijl de quantum dots voor rijke kleuren zorgen.

Maar de Q9F levert bovendien enorm heldere beelden, zodat het scherm zelfs op een zonnige namiddag de sfeer van het voetbalstadion in huis brengt. De Q9F is voorzien van een uitstekend anti-reflectiefilm, en levert zeker voor de heldere en kleurrijke voetbalbeelden een uitstekende kijkhoek. Aarzel dus niet en nodig vrienden en familie uit om samen van de match te genieten. Het lcd-scherm toont elk detail, zelfs als de bal razendsnel over het scherm schiet.

FIFA laat alle matchen ook opnemen in Ultra HD HDR, en als je de matchen in dat formaat kunt bekijken, dan kent de Q9F weinig concurrenten. Met een maximale helderheid van ongeveer 1.500 nits en een kleurbereik van 97% DCI-P3 is het beeld zo indrukwekkend dat je bijna het gevoel hebt dat je er live bij bent.

De tv die je overal plaatst

Wie televisie zegt denkt in de eerste plaats aan beeldkwaliteit. We focussen dan ook sterkt op de technologische vernieuwingen die de beeldkwaliteit verbeteren. Maar een televisie moet ook een plaatsje krijgen in je interieur. Een mooi design geeft de woonkamer een moderne toets. Maar de Samsung QLED-tv’s gaan nog een stapje verder. De dunne, bijna transparante Invisible Connection kabel, is de enige kabel die je met de televisie moet verbinden. Er is zelfs geen aparte stroomkabel meer nodig. Aan de andere kant van de vijf meter lengte vind je One Connect box, die alle aansluitingen bevat. Zo geeft de Q9F je een enorme vrijheid om de televisie eens op een heel andere plaats op te stellen. Ook wandmontage is plots een fluitje van een cent als je niet meer aan een hele tros kabels moet denken.

Projectoren: Groot, groter, grootst

Voor sommige mensen is een 55 inch klein, en een 65 inch niet meer dan een stap in de goede richting. “Groot? Dat betekent minstens 100 inch beelddiagonaal of meer”, zeggen ze. Zit je in deze categorie, dan is een projector de correcte keuze, tenzij je genoeg budget hebt om zonder verpinken ongeveer 100.000 euro uit te geven voor een televisie. Kies een model met veel lichtopbrengst (>3.000 lumen) zodat je niet helemaal hoeft te verduisteren.

Lees ook onze Samsung Q9FN-serie review.

Philips Hue en Olisto, Tom Dijkema

De sfeer van het stadion in je eigen huiskamer

Er gaat niets boven de sfeer in het stadion tijdens het wereldkampioenschap voetbal, maar uiteraard heeft niet iedereen de tijd of het geld om richting Rusland te reizen. Gelukkig zijn er ook mogelijkheden om de sfeer in je eigen huis te verhogen. Wat heb je nodig? Philips Hue-lampen en de Olisto-app. Zo gaan we in dit artikel bekijken hoe je de Philips Hue-lampen kunt laten knipperen wanneer jouw favoriete voetbalteam een doelpunt maakt.

Een brug tussen voetbal en je lichten

Olisto is een gratis app die apparaten met elkaar kan verbinden en ervoor zorgt dat ze kunnen samenwerken. Hierbij bepaal je zelf de regels en kun je op een gemakkelijke manier bepaalde triggers instellen. Olisto is gemaakt in Amsterdam en is in feite een Nederlandse variant op IFTTT (If This Then That). Olisto werkt al met diverse slimme apparaten, zoals Philips Hue, Fitbit, WoonVeilig, KlikAanKlikUit, Toon, Nest, Alexa en vele anderen. Je stelt een bepaalde trigger (triggs) in, en geeft vervolgens een vervolgactie aan. Deze als-dan-situaties kun je helemaal zelf bepalen en werken met alle ondersteunde apparaten en diensten.

De app is vooral bedoeld om werk uit handen te nemen. Door diverse triggers in te stellen kun je tegelijk meerdere processen in het huis regelen, bijvoorbeeld wanneer je het huis verlaat. Lampen uit, slimme stekkers uit, beveiligingssysteem aan, rolgordijnen naar beneden en nog veel meer processen kunnen op zo’n moment door Olisto worden geregeld. Het leuke is dat Olisto ook werkt voor voetbalwedstrijden. De app bevat een database van landenteams en profclubs van diverse competities.

Laat de Philips Hue-lampen knipperen wanneer jouw favoriete team scoort

Download de app en maak een account aan. Eenmaal in het hoofdmenu klik je onderaan de app op ‘Triggs” en vervolgens op ‘Creëer een nieuwe trigg’. Vervolgens kun je een als-dan-situatie aanmaken. Klik onder ‘Als’ op ‘Voeg toe’ en je ziet diverse kanalen. Zoek naar het pictogram voor voetbal en vervolgens op ‘Mijn team scoort’. Vervolgens wordt er een lijst geopend van teams als Club Brugge, Ajax, Manchester United en Bayern München, maar ook van nationale teams van België, Nederland, Portugal of Spanje. Klik op het team van jouw voorkeur en vervolgens onderaan op ‘Selecteer team’. Nu we een als-situatie hebben gemaakt, namelijk een doelpunt van een team, is het tijd om te kijken naar de dan-situatie. Wat gaan we triggeren op het moment dat jouw favoriete team een doelpunt maakt? Klik onder ‘Dan’ op ‘Voeg toe’. Scroll vervolgens naar de pictogram met Philips Hue en doorloop de stappen om de dan-situatie te creëeren.

Scoren!

Nu is de trigger ingesteld. Zodra jouw favoriete voetbalploeg een doelpunt maakt zullen de Philips Hue-lampen in het huis, of in de tuin, gaan knipperen. Het leuke van de app is dat je tevens de meest gekke triggers kunt maken wanneer jouw favoriete team scoort, dus probeer de verschillende mogelijkheden vooral zelf uit. Olisto is een gratis app en is te downloaden voor Android en iOS. De app biedt ondersteuning voor vrijwel alle Hue-lampen, zoals de Philips Hue White, White and Colour, Ambiance, Lightstrip, Beyond-tafellamp en Bloom LivingColors.

Lees ook onze Philips Hue review.

Samsung Galaxy S9-reeks, Wesley Akkerman

Tijdens een wereldkampioenschap voetbal kun je helaas niet alle wedstrijden thuis op de bank volgen, dus is het maar wat fijn wanneer je een goede smartphone hebt om ook onderweg alles in de gaten te kunnen houden. Welke smartphone kun je daarvoor het beste in huis halen?

Het belangrijkste voor een smartphone waar je voetbalwedstrijden op wil volgen, is de kwaliteit van het scherm. De Samsung Galaxy S9 is op dit moment de smartphone met het beste scherm, de mooiste kleuren en het hoogste contrast. Daarnaast beschikt het apparaat over een amoled en geen pamoled-scherm, zoals op de LG V30 – wat anders ook een mooie kandidaat had kunnen zijn.

Groot en kleurrijk

Een pamoled-scherm is simpel gezegd minder efficiënt en gaat minder lang mee in vergelijking met reguliere amoled-schermen. Als we de vergelijking verder doortrekken tussen de V30 en de S9, dan valt op dat de kleuren ook ietwat tegenvallen. Qua specificaties ontlopen de toestellen elkaar niet zo; echter, bij de Galaxy S9 Plus heb je nog de optie voor een versie met 6 GB aan werkgeheugen.

Bovendien biedt de Plus-variant van de S9-lijn nog een aantal andere voordelen aan, zoals het grotere scherm van 6,2-inch en het dubbele camerasysteem op de achterkant. Daarnaast is het zo dat de smartphone geen trendvolgende inkeping aan de bovenkant van het scherm heeft zitten, waar je je dus ook niet aan hoeft te storen. Volledig scherm is hier ook volledig scherm.

Alle details

De resolutie van het kleurrijke amoled-scherm van de Samsung Galaxy S9 bedraagt 2.960 bij 1.440 pixels. Dat is meer dan genoeg voor de livestreams in full hd, waardoor je de voetbalactie dus perfect kunt blijven volgen. Ook op het (nog steeds) kleinere scherm in je handpalm. Ook goed om te weten: het scherm kan behoorlijk helder ingesteld worden; handig voor het kijken in de tuin.

De overige specificaties onder de motorkap vallen natuurlijk ook niet tegen en zijn perfect geschikt voor momenten wanneer je even niet naar voetbal kijkt. Zo kun je er de nieuwste games op spelen, zonder dat je je druk hoeft te maken of je smartphone wel geschikt is voor de game in kwestie. Er zijn – zeker tijdens het WK – volop voetbalgames beschikbaar, dus ga er vooral helemaal op los.

Goed geluid

Ook niet geheel onbelangrijk: de speakers. In tegenstelling tot veel andere smartphones (al worden het er wel steeds meer) beschikt de Samsung Galaxy S9 (Plus) over stereo speakers. Dat betekent dat je prima kunt luisteren naar het commentaar op de voetbalwedstrijden en dat je ook niet snel het geluid wegmoffelt wanneer je per ongeluk met je hand voor één van de speakers zit.

De prijs voor een Samsung Galaxy S9 schommelt nu rond de zevenhonderd euro of minder, terwijl de Galaxy S9 Plus vaak tot honderd euro duurder is. De smartphones zijn nu verkrijgbaar.

Lees ook onze Samsung Galaxy S9 review.

Oculus Go, Jim Pedd

Kijk het WK in Virtual Reality

Als het aankomt op nieuwe regels, lijkt de FIFA soms wel erg traag. Maar als het aankomt op het aannemen van de laatste video-innovaties, gaat men wel mee met de tijd. Niet alleen wordt het WK 2018 opgenomen in 4K Ultra HD, ook zal de FIFA het wereldkampioenschap in Rusland opnemen met virtual reality-camera’s.

De beste VR-bril voor het WK

De beste VR-bril om het wereldkampioenschap 2018 te bekijken, is de Oculus Go. De bril biedt één lcd-scherm met een resolutie van 2.560 bij 1.440 pixels. Dat scherm heeft verder een kijkhoek van 100 graden, waarmee je ook echt het gevoel krijgt ondergedompeld te worden in de wedstrijd die je kijkt. Overal om je heen zal je publiek zien zitten en je zit als kijker lekker dicht op het veld. Dat maakt het kijken van de voetbalwedstrijden extra meeslepend, want je krijgt immers het gevoel dat je echt in het stadion zit. Alleen jammer dat je dan niet het podium voelt meetrillen als het publiek op de banken staat te springen.

De Oculus Go is een relatief goedkope VR-bril, die wat ons betreft uiterst geschikt is om het WK 2018 in virtual reality te bekijken. Dat komt niet alleen door dat hoge aantal pixels, maar belangrijker nog, ook door de verversingssnelheid van het scherm. Die ligt relatief hoog, waardoor beweging in beeld er vloeiend uitziet. De kijkervaring is daarmee fijn en je zal niet zo snel het gevoel hebben dat je naar een scherm kijkt. Bij sommige VR-brillen wil dat nog wel eens een probleem zijn; als je dan dicht op het scherm zit, kan je de ruimte tussen verschillende pixels zien en dat is bij deze headset niet het geval.

Er zijn verder nog twee belangrijke redenen waarom de Oculus Go een streepje voor heeft op de concurrentie. De headset is met een prijskaartje van 219 euro relatief goedkoop, maar duurder dan headsets waar je bijvoorbeeld een smartphone of laptop aan moet haken. Dat verschil zit ‘m in de ingebouwde processor, die alle beeldjes zelf verwerkt. Normaliter doet die smartphone of laptop dat. Het weglaten van die randapparatuur, maakt dat je geen vervelende kabels hebt bij het kijken. Als je dus opveert en staat te juichen omdat je favoriete speler weer gescoord heeft, sleep je niet per ongeluk een laptop van zijn plaats.

Kijk voor meer informatie over het bekijken van de voetbalwedstrijden in virtual reality op de website van FIFA. De Oculus Go is aan te schaffen via de website van Oculus en is beschikbaar in een 32GB en 64GB-variant. Voor de 32GB-variant betaal je 219 euro; de 64GB-versie kost 269 euro.

Sonos of HEOS, Jamie Biesemans

Als je veel hifi test en in huis haalt, dan verschuift je aandacht steeds meer richting geluidskwaliteit en exotischere manieren om dat te bekomen. Maar gebruiksgemak mag je niet uit het oog verliezen, zeker als je ook in de keuken of tuin het voetbalfestijn in Rusland wil blijven volgen. En dan grijp je snel naar een perfect werkend multiroomsysteem, zoals die van Sonos of HEOS. Er zijn daarnaast nog andere waardige alternatieven, zoals van Yamaha, maar die twee zijn nu eenmaal de systemen present in dit huis.

Aan de tv

Voetbal is qua geluid iets gek. Het klinkt zelden echt goed of zelfs aangenaam, maar toch is dat stadiongeluid echt onmisbaar om de sfeer er in te krijgen. Het moet gezegd worden: als je gebrul van 20.000 kelen in een grote arena door een paar kleine tv-speakers moet persen, dan lijkt het wel heel snel op white noise. Een soundbar is echt het minimum om zowel de menigte als de commentator goed te kunnen horen. Op dit punt hebben Sonos en HEOS wel wat geloofsbrieven, vooral als je de Sonos Playbar of HEOS Bar combineert met extra speakers. Niet dat voetbal in 5.1 wordt uitgezonden, wel gewoon omdat je dan echt het geluid van rondom je krijgt. Ook wel leuk als je met een pak vrienden in de woonkamer zit te kijken.

Je blijft het volgen

De tv loeihard opzetten zodat je hem nog hoort in de keuken is één, buuronvriendelijke optie. Het voordeel van een multiroomsysteem is dat je het geluid van de tv kunt streamen naar draadloze speakers in de keuken, woonkamer en zelfs de tuin. Heb je echt je huis volgestouwd met Sonos- of HEOS-speakers, dan kun je zelfs in partymodus het matchgeluid doorheen de woning laten horen. Dat hoeft niet loeihard te zijn, want meerdere speakers hebben net het voordeel dat je het volume wat langer kunt zetten omdat je nooit ver weg bent van een luidspreker. Het klinkt zelfs beter en verstaanbaarder.

Ook de radio

Een pluspunt van deze systemen is dat je niet enkel op doorgestuurd tv-geluid moet vertrouwen. Zowel Sonos als HEOS spelen ook internetradio af, dus je kunt alle updates en het verloop van elke match volgen – zelfs als je in bad zit!

Lees ook onze meest recente Heos review en Sonos review.

Reacties (1)