Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

‘Universal HDR moet de strijd om de HDR-formaten beëindigen’

Geschreven door
Geplaatst op13 april 2018, 12:59 CategorieLcd en led tv's

High Dynamic Range (HDR) is één van de meest besproken onderwerpen op het gebied van tv. Er zijn immers inmiddels meerdere standaarden voor HDR en niet elke tv, speler of receiver ondersteunt alle formaten. We kunnen dus spreken van een HDR formaatoorlog, maar daar wil men zo snel mogelijk een einde aan maken.

Het Ultra HD-forum, een samenwerking tussen verschillende grote bedrijven, verenigingen en instellingen, wil tijdens NAB 2018 in Las Vegas het nieuwe ‘Universal HDR’ presenteren, of eigenlijk bespreken. Dit omvat het oplossen van het probleem van de verschillende HDR-formaten en het bemiddelen tussen de verschillende partijen. Onder meer LG, Dolby en Comcast nemen hier deel aan.

Het idee achter ‘Universal HDR’ is vrij eenvoudig, maar kan alleen geïmplementeerd worden wanneer iedereen erachter staat. Technieken als HDR10, Hybrid Log Gamma (HLG), Technicolor Advanced HDR, Dolby Vision en HDR10+ moeten samengevoegd worden in één universele HDR-standaard. In het ideale geval krijgt elke televisie dan ondersteuning voor Universal HDR.

Er is nog veel werk te verrichten maar de eerste stap richting een universele HDR-standaard is gezet. Ook wij hopen op een snelle samenwerking tussen alle partijen, zodat het voor de consument een stuk duidelijker wordt wat zij kan verwachten. Echter, daarvoor moeten alle tv-fabrikanten en av-partijen samenwerken. Zelfs Panasonic, Sony en Philips die geen deel uitmaken van het Ultra HD-forum en nu ondersteuning bieden voor HDR10+, maar niet Dolby Vision.

Lees meer over alle HDR-formaten.

 • Delen:

Reacties

 1. René
  13 april, 2018 om 15:04

  Zou mooi zijn, één format. Lijkt een beetje op de strijd tussen Betamax, VHS en Video 2000.

 2. frans
  14 april, 2018 om 9:29

  Word eens tijd dat ze eens worden over dit allemaal lijkt ook beter voor de verkoop van schermen en ondesteuning van software.
  Want nu is een zooi

 3. Hans
  14 april, 2018 om 18:27

  Het zal vast niet volledig in bestaande apparatuur geïmplementeerd kunnen worden, waardoor je weer alles nieuw moeten kopen….

 4. Pepijn
  17 mei, 2018 om 12:18

  Interessante ontwikkeling. Kleine toevoeging, Sony is founding member van het Ultra HD forum en ondersteunt Dolby Vision en geen HDR10+. HDR10+ wordt dus ondersteund door Samsung, Panasonic en Philips.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.