Review: Sony KD-55XF9005 Ultra HD HDR lcd-tv

10 april 2018 + 10 minuten 9 Reacties
Sony-XF90-review

De XF90-reeks staat bovenaan in het gamma lcd-tv’s van Sony (als we de ZD9 even buiten beschouwing laten). Hij vervangt dus zowel de XE93/94 als de XE90 van 2017. De KD-55XF9005 is uitgerust met een Full Array Local Dimming achtergrondverlichting, en Sony’s X1 Extreme processor. Hoe presteert dit lcd topmodel?

Sony KD-55XF9005 – specificaties

  • Wat: Ultra HD lcd-tv, Full Array Local Dimming
  • Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
  • Aansluitingen: 4x HDMI (1xARC 4x v2.0a), 1x composiet video, 1x stereo minijack, 1x optisch digitaal uit, 3x USB (1x 3.0), 1x hoofdtelefoon, 3x antenne, Bluetooth 4.1
  • Extra’s: HDR10, HLG, Dolby Vision (na firmware update), WiFi (802.11ac) ingebouwd, Android TV (7.0 Nougat), USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, stemcontrole, X1 Extreme 4K HDR processor
  • Afmetingen: 1.228 x 771 x 268 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 19,1 kg (incl. voet)
  • Verbruik: 145 / 0,5 watt (Energielabel B)
  • Adviesprijs: 1.900 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die Sony in 2018 op de markt bracht, vind je in de 2018 Sony  tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

Sony KD-55XF9005 – design

De XF90 heeft alle uiterlijke kenmerken van een topmodel. Het nieuwe ‘soft minimalism’ design uit zich in een klein, donker metalen kader rond het scherm en licht goudkleurige voeten. Het toestel is vrij dik in profiel, een gevolg van de Full Array achtergrondverlichting, maar het creëert een slanke indruk door zijn gebogen achterkant. De achterzijde is mooi afgewerkt in een zwarte fijnkorrelige structuur. Er valt echt niets aan te merken op de afwerking.

Net zoals op de XF85 is Sony afgestapt af van de externe voeding die we op sommige 2017 modellen aantroffen. Er is kabelmanagement voorzien in de voeten. Het plastiek deksel dat je daarvoor moet openklikken voelt breekbaar aan, dat had best iets robuuster gemogen. Het dekt de kabels ook niet helemaal af, maar houdt ze gewoon op hun plaats. Er is wel behoorlijk wat ruimte voorzien. Tenzij je erg dikke versies gebruikt, zal je er makkelijk zes kabels of meer in kwijt kunnen.

Aansluitingen

Het aanbod aansluitingen is prima. Je beschikt over vier HDMI-aansluitingen, allemaal uitgerust met HDCP 2.2. Drie staan aan achteraan, eentje aan de zijkant. Gebruik HDMI 2-3 voor Ultra HD en HDR-content, die kan je via de menu’s in (instellingen, Externe ingangen, Indeling HDMI signaal) in ‘Verbeterde instelling’ mode zetten voor de beste beeldkwaliteit.

Verder krijg je twee USB-aansluitingen aan de zijkant, en een USB 3.0 achteraan. Aan de zijkant is verder een hoofdtelefoon-uitgang en composiet-video ingang te vinden. Opvallend, ten opzichte van de XF85 is de component video-aansluitingen verdwenen, maar daar maken we geen probleem van. Achteraan maken de digitale optische uitgang, netwerkaanluitingen en antenne-aansluitingen het aanbod volledig. Alle aansluitingen aan de achterzijde staan naar onder georiënteerd, wat wandmontage vergemakkelijkt. Het toestel is uitgerust met Bluetooth voor wie een draadloze hoofdtelefoon wil gebruiken.

Sony KD-55XF9005 – gebruiksgemak

We hernemen hier grotendeels onze review van de XF85. Sony rust zijn televisies uit met Android TV, ondertussen al versie 7 (Nougat). Er is geen belangrijk verschil met de vorige versie, behalve dan ondersteuning voor HLG binnen Android TV, en de mogelijkheid om met meerdere Google-accounts in te loggen.

In tegenstelling tot bij Philips waar je tijdens de installatie een Google gebruikersnaam en paswoord moet intypen, bleek het op dit toestel wel nog mogelijk om je televisie makkelijk en snel in te stellen met behulp van je smartphone. Dat spaart je tijdens de installatie een paar minuten tijd, maar levert verder geen voordelen. Wie een tweede account wilt toevoegen moet gewoon een gebruikersnaam en paswoord opgeven.

Afstandsbediening

De remote van de XF90 is identiek aan die van de XF85. Het is een klassiek zapper met een aangenaam gevoel en de toetsen vergen net genoeg druk. Door hier en daar een beetje tastbaar reliëf rond de d-pad bedien je die zonder kijken en sla je niet per ongeluk een van de zes toetsen errond aan.

De layout is prima, al vinden we de afspeeltoetsen onderaan iets te klein. De apps-toets rechts naast de d-pad heeft eigenlijk geen enkele meerwaarde. De remote heeft aparte toetsen voor Netflix en Google Play, en een microfoon-toets bovenaan.

Sony KD-55XF9005 – features

Smart tv-platform

De XF9005-serie gebruikt dezelfde chipset als de modellen van vorig jaar. De Mediatek MT5891, met een quad-core ARM Cortex-A53 en Mali-T860 GPU beschikt over 2GB RAM en 16GB interne opslag. Het geeft het smart tv-platform een aangenamere en vlotte ervaring, maar in een topmodel zoals dit zien we liever iets krachtiger.

Smart functies

De interface van Android TV vult het volledige scherm, met bovenaan de aanbevelingen. Vervolgens krijg je een rij apps, games en de ingangen. Helemaal onderaan vind je alle instellingen. Vergeleken bij LG WebOS en Samsung Smart Hub oogt de interface nodeloos groot.

Android TV’s voornaamste troef is de ingebouwde Chromecast functie. Die laat je toe om bijvoorbeeld Netflix op Youtube te doorbladeren op je smartphone, en met een druk op de knop de gekozen content te tonen op je televisie. Je smartphone blijft bruikbaar voor andere zaken. Een lijst met apps die Google Cast ondersteunen vind je in de Google Home app op je smartphone. De YouTube-app toont helaas geen HDR-beelden, dat lukte wel in Netflix en Amazon.

De belangrijkste wijziging in de interface, en de remote, is de ‘tv’ toets. Die toets, onderaan de d-pad, schakelt je rechtstreeks naar de ingebouwde tv-tuners. Kijk je al naar ingebouwde tuners, dan activeert die toets wat vroeger het ‘Discover’ menu was. Dat is een kleine balk onderaan het scherm die eerst tv-functies toont (de tv-gids, opnames, enzovoort), maar verder ook aanbevelingen bevat, en waarin je een lijst met favoriete Android-apps kan maken. Je kunt dat menu niet meer oproepen als je niet naar TV (via de ingebouwde tuners) kijkt, dat vinden we jammer.

De mediaspeler is bijzonder volledig en speelde al onze videotestbestanden, inclusief HDR-video. De muziekspeler weet geen raad met ALAC, wel met alle standaard muziekformaten. En hij leest ook alle tags. Haal VLC op uit de Google Play Store, die weten wel raad met ALAC. Kodi of een andere mediaspeler is sowieso ook een aanrader als je de tv de allures van een mediabibliotheek wilt geven.

Sony KD-55XF9005 – Beeldkwaliteit

De XF9005-serie maakt gebruik van een Full Array achtergrondverlichting met local dimming. Het gebruikt een VA-paneel, dus verwacht je aan goed contrast, maar een zeer matige kijkhoek. Omdat Sony zijn zones erg subtiel aanstuurt, was het bijzonder moeilijk om het aantal zones te tellen. We vermoeden ongeveer 5 kolommen en 8 rijen voor een totaal van 40 zones, maar het kunnen er meer zijn.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

De beste keuze start vanuit de Bioscoop Pro-mode.

Algemeen Geavanceerd /Helderheid Kleur Scherpte / Beweging
Beeldmodus: Bioscoop Pro
Autom Beeldmodus: Uit
Helderheid: 20-40*
Kleur: 50
Lichtsensor: uit*
Helderheid: 20-40*
Contrast: 90
Gamma: -2
Zwartniveau: 50
Zwart aanpassen: uit
Geav. Contrastoptimalisatie: Uit
Automatisch Lokaal dimmen: Midden
X-tended Dynamic Range: Uit
Kleur: 50
Kleurtint: 0
Kleur Temperatuur: Expert 1
Live Colour: Uit
Beeldscherpte: 50
Realiteits Creation: Auto*
Willekeurige ruis verminderen: Uit
Digitaal ruis verminderen: Uit
Vloeiende Gradatie: LaagMotionFlow: True Cinema/Standaard*
Film Modus: Hoog

Uitleg belangrijkste instellingen;

  • De Bioscoop Pro mode is een uitstekend gekalibreerde start. We merkten wel dat hij erg helder is (bij Sony slaat ‘Helderheid’ op het niveau van de achtergrondverlichting). Kijk je bij verduistering, laat die dan eerder zakken naar 20, of blijf bij 40 en activeer de lichtsensor.
  • Realiteits Creation: verbetert detailweergave. De Auto-stand is over het algemeen prima, wie de pure aanpak prefereert zet het uit, of schakelt naar Handmatig 20. Voor meer detail kan je tot 40 gaan, maar vermijd hogere instellingen.
  • Voor Motionflow houden de puristen het op True Cinema. Wie iets meer vloeiend beeld wil, schakelt naar Standaard.
  • Als je veel bij sterk daglicht kijkt, probeer dan ook de Cinema Home instelling.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

De XE90 van vorig jaar moest het stellen met de X1 processor, maar dit jaar mag de XF90-serie gebruik maken van de X1 Extreme voor de allerbeste beeldverwerking. Je kunt dan ook rekenen op top upscaling resultaten, met uitstekende scherpte en detail. We zijn erg tevreden over het resultaat met ouder beeldmateriaal, waar de ruisonderdrukking de ergste problemen wegwerkt. ‘Vloeiende gradaties’ zorgt voor zeer mooie, subtiele kleurovergangen zonder enig spoor van kleurbanden. Laat die instelling altijd geactiveerd. Reality Creation zorgt voor wat extra detail, maar in Ultra HD content laat je het mogelijk best uitstaan, er is dan risico op moiré-effecten in zeer fijn detail.

De KD-55XF9005 maakt gebruik van een nieuwe techniek voor optimale bewegingsscherpte: X-Motion Clarity. Concreet combineert deze techniek het klassieke black frame insertion (BFI)met de local dimming achtergrondverlichting om scherper bewegingsdetail te realiseren zonder de helderheid van het beeld sterk te dimmen. Vermits BFI immers een deel van de tijd het scherm zwart maakt, maakt het beeld ook donkerder. X-Motion Clarity analyseert het beeld en geeft verschillende onderdelen een hogere helderheid om te compenseren voor die zwarte beelden. Het resultaat is duidelijk. Het scherm toont enorm veel detail, ook in snel bewegende beelden. Je verliest nog steeds een minimum aan helderheid, maar dat nemen we er graag bij. Schakel ‘TruMotion’ in op ‘Standaard’ voor een algemeen goed resultaat. Wil je zelf liever experimenteren, schakel dan naar ‘gebruiker’, en zet Helderheid op ‘1’ (hogere waardes dimmen het beeld meer, maar geven je niet meer detail). Vervolgens kan je met ‘Soepelheid’ bepalen hoe vloeiend pan-beelden worden, je weegt dat dan af tegen eventuele artefacten die de Motion interpolation veroorzaakt. Een goede start leek ‘soepelheid’ ‘3’.

Het VA-paneel levert een uitstekende zwartwaarde, waardoor het afklokt op een eigen contrast van ongeveer 3.400:1. Dat prima resultaat wordt door de local dimming dan nog eens opgetrokken naar ongeveer 38.500:1. Zeer indrukwekkende prestaties met andere woorden. Het aantal zones is redelijk beperkt (we tellen er ongeveer 40 maar het kunnen er iets meer zijn), dus vreesden we toch voor wat halo-effect, maar dat bleef gelukkig erg beperkt. Sony stuurt die zones zeer goed aan, waardoor je enkel in extreme gevallen (ondertitels in donkere scènes bijvoorbeeld) een beetje halo-effect ziet. Het scherm levert uitstekend zwartdetail, en diep zwart. Je moet enkel rekening houden met de beperkte kijkhoek, want zodra je niet echt centraal voor het beeld zit, worden de zones duidelijk zichtbaar in donkere beelden.

In onderstaande foto hebben we HDR-content gebruikt, en het beeld overbelicht zodat je de zones kan zien. In de praktijk ziet het er absoluut niet zo uit. Je ziet een zeer vage gloed, als je duidelijk aandacht besteed aan de mogelijke zonegrenzen.

De Bioscoop Pro mode geeft het beste resultaat. Net zoals de XF85 is het beeld bijzonder helder (rond de 400 nits), met een zo goed als perfecte grijsschaal en kleurtemperatuur. Kleurbereik en kleurweergave scoren uitstekend. Willen we echt vitten, dan mocht rood een tikje helderder. Al die eigenschappen maken de XF90 een absoluut plezier om naar te kijken. Bij verduistering levert hij een erg mooie filmervaring, met rijke, natuurlijke kleuren en tastbare beelden met uitstekend contrast. Maar ook bij flink wat omgevingslicht staat hij uitstekend zijn mannetje. In dat geval kan je kiezen voor de Bioscoop Home mode, die is wat intenser.

HDR

Deze Sony ondersteunt HDR10, en HLG. Net zoals de andere modellen die de X1 Extreme gebruiken is Dolby Vision ondersteuning gepland via een firmware upgrade. In welke mate je ook een speler nodig zal hebben die een specifiek Dolby Vision profiel ondersteunt is niet duidelijk, maar we vermoeden wel dat dat het geval zal zijn.

Het scherm haalt een piekluminantie van ongeveer 985 nits, maar die houdt het niet erg lang aan. Je mag 900 nits verwachten in de Bioscoop Home mode, in de Bioscoop Pro modes ligt het maximum rond 650 nits. De Sony toont netjes alle witdetail tot 2.000 nits (in Bioscoop Pro), in de Bioscoop Home mode clipt hij op 1.000 nits. Gecombineerd met een prima kleurbereik (89% DCI-P3 en 64% Rec.2020) en uitstekende kalibratie levert hij erg goede beelden, met de nodige punch en natuurlijke kleuren.

Wil je SDR-content een licht HDR-look geven, activeer dan Xtended Dynamic Range Pro. Het effect is niet al te sterk, maar wel zichtbaar en je ondervindt er geen nadeel van.

Reflecties en kijkhoeken

Het VA-scherm heeft een erg matige kijkhoek, en is niet uitzonderlijk goed met reflecties. Zit centraal voor het beeld voor de beste resultaten, zeker als je HDR-content bekijkt.

Gaming

In de gewone beeldmodes (dynamic, standaard, natuurlijk, film) meten we een lag van 105 ms, wat te veel is voor degelijke gaming. In de game-mode zakt de lag naar 42 ms wat een wat zwak resultaat is, de XF85 scoorde aanzienlijk beter. Voor kritische gamers kan dit te veel lag zijn. Ook in HDR-mode zien we die twee resultaten. Consolegamers kunnen dus met een gerust hart voor deze tv kiezen.

Sony KD-55XF9005 – Audiokwaliteit

De XF9005-serie produceert flink wat volume met zijn 20 Watt muziekvermogen. Maar net als de XF85 geraakt hij niet verder dan een ‘ok’ resultaat. De speakers zijn duidelijk geoptimaliseerd rond dialoog, en missen de nodige punch in de lage frequenties en klinken wat rommelig in het hoog. Zoals de meeste televisies presteert hij uitstekend voor je dagelijkse kijkvoer, achtergrondmuziek of zelfs de occasionele film. Maar echt bioscoopgeluid ga je vermoedelijk uit een aparte geluidsoplossing moeten halen.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.

Sony KD-55XF9005 – Conclusie

De Sony XF9005-serie lijkt ons een echt schot in de roos. Veel minpunten zijn er niet. Android blijft ons soms wat rommelig lijken, en dat je via YouTube geen HDR krijgt, vinden we onbegrijpelijk (maar wie weet op te lossen via firmware). De beperkte kijkhoek van het VA-paneel is het enige aandachtspunt.

De lijst met positieve eigenschappen is veel langer. Het scherm levert uitstekende contrast, met goede local dimming die zelden halo’s toont. De zwartweergave is goed genoeg voor thuisbioscoop, maar moet uiteraard nog de duimen leggen voor OLED. Dankzij een zeer hoge luminantie is de XF90 ook een goede keuze voor verlichtte woonkamers. X-motion Clarity zorgt voor top bewegingsscherpte, een plus voor sport en actiefilms. En ook als je echt van HDR wilt genieten is de XF90 een prima keuze. De kleurweergave en helderheid zijn ruim voldoende. De prijs is in lijn met die van een topmodel, maar lijkt ons zeker niet exorbitant.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Beeldverwerking
  • Kleurweergave
  • Uitstekend contrast en goede local dimming
  • Zeer goede bewegingsscherpte
  • Knap HDR-resultaat

Minpunten
  • Beperkte kijkhoek

  • ‘Discovery’ menu enkel nog toegankelijk vanuit tv-tuners
  • Geen HDR via YouTube

Dit artikel is beschikbaar op de website van onze channelpartner www.PlatteTV.nl. Bij PlatteTV weten ze alles over home cinema producten en de nieuwste ontwikkelingen hierin. Elke dag installeren hun eigen monteurs TV schermen van elk type en formaat. Hun specialisten geven je graag deskundig advies om de beste oplossing te vinden voor jouw wensen. Je kunt zelfs je oude televisie inruilen voor inruilkorting.

Reacties (9)